Jest już po jedenastej, a ja własnie skończyłem analizować ten papier.
Moim zdaniem:
Nastapi obecnie korekta, która potrwa co najmniej miesiąc.
Będziemy mieli potem nowa falę wzrostową, która utworzy nowu szczyt.
Całość to ruch mierzony włącznie z formacją motyla.
Obliczeń nie podaje, wybaczcie ale coś muszę zachować dla siebie ale:
Podaję zawieszenie formacji motyla, jeśli ktoś coś na ten temat wie to będzie wiedzial wszystko.
X=4,16
A=1,90
B=3,64
AB=CD ruch mierzony
Kto dokończy te obliczenia prawidłowo ?
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Chodzik, ale robisz ludzi w balona. Nie słuchajcie go bo sam wyskoczył.Mami was jakimiś 60 tys papieru, które mu zostały?! Ludzie jak ktoś operuje milionami, to nie ma go na bankierze! A ten gość próbuje Wam kit wcisnąć.A co do Netii, to niestety spadnie i tyle.
gdyby to było takie proste jak piszesz, że jak zysk to rośnie a jak strata to spada...niestety tak nie jest. Pewnie pozbyłeś się już netii i wcale Ci się nie dziwię, bo wielu się wysypało. Spójrz na wykres godzinowy i nie wygląda wszystko tak jednoznacznie jak piszesz, a może to było umyślne zwalenie? Gdyby chciało tak mocno spadać to już teraz byśmy grzali w dół- sądząc po rannej dynamice- na -12%.... Na rynku nie można nigdy być niczego pewnym.
Oczywiście! Ty masz swoje zdanie i bardzo dobrze, a ja swoje. Pisałem już, ze wyskoczyłem z Netii chyba po 3,62. Uważam, że jest to spółka godna zainteresowania, natomiast cena zakupu, to zupełnie co innego. Myslę, ze 3,20 zobaczymy niebawem i takie mam zdanie. Miałem kupować po 3,40, ale dzisiejszy poranek mnie zmroził.
przyznam szczerze, że rano to mi też japa opadła, a później stało się coś co się dzieje na spółkach śmieciowych, ale dla mnie oznacza to jedno, że ten zjazd i małą panikę ktoś zorganizował umyślnie chcąc zebrać taniej...
Widzisz "boniu", jakoś nie ma tu chodzika. A taki był mądry. Naopowiadał różne głupoty, a niektórzy uwierzyli.Jeszcze raz powtarzam: Jak gość pisze, że pozbył się w częsci Netii, a jeszcze ma 60 tys. to albo konfabuleje, albo rozprządza milionami. Tak, czy owak, jest niewiarygodny. A na dodatek schował się szczur!!!!!
AUTOR się na mnie zawziął, nie wiem dlaczego ?
Gdyby mnie czytał na tym forum uważnie , to by wiedział, że wszystko sprzedałem i jestem tylko i wyłącznie na kasie. Wszystko, to znaczy WSZYSTKO.
Autora nigdy nie obraziłem ani słowem a tym bardziej nie nazwałem szczurem, a to bardzo przykre, więc naprawdę nie wiem dlaczego mnie obraża. Może nie wie co to formacja motyla ?
Dowiodłem również, że jestem dużym inwestorem, czy może ktoś pamieta jeszcze ?
Taki tam autor więc powinien mi zwisać i powiewać, tymbardziej, że kilkoro z Was trochę kasy zarobiło kierując się moimi przepowiedniami. Tak więc użyję tu mojego ulubionego stwierdzenia.
AUTOR - możesz co najwyżej buty mi czyścić i tyle.
Co do Netii to w każdej chwili mogę to równanie dokończyć i wiecej Wam powiem, to się sprawdzi !
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Tym autorem jest oczywiście ZAROBIONY, który mnie tak wkurzył jak dawno nikt.
Tak więc jeszcze raz.
ZAROBIONY - ze swoimi wiadomościami możesz mi co najmniej buty czyścić i to wszystko !
Chodzik Księżycowy
No i jeszcze jedno, dlaczego uważasz, że duży inwestor nie może tutaj pisać swoich postów. Napisz coś mądrego, chętnie poczytam i skomentuję. Ale czy Ty coś mądrego możesz napisać ?
Pochwal się ile to razy przewidziałeś ruchy rynkowe ?
Pieprzyć w bambus to każdy potrafi no nie?
Nie wiem do ilu spadnie Wig 20, bo się jeszcze tym nie zajmowałem.
Na dzień dzisiejszy wcale nie jestem przekonany, czy to będzie korekta, czy powrót do długoterminowego trendu spadkowego.
Korakta powinna natomiast wystapić na Netii. Ten papier spadnie poniżej 3 złotych.
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Dnia 2009-05-11 o godz. 10:15 ~chodzik księżycowy napisał(a):
> Nie wiem do ilu spadnie Wig 20, bo się jeszcze tym nie
> zajmowałem.
Na dzień dzisiejszy wcale nie jestem
> przekonany, czy to będzie korekta, czy powrót do
> długoterminowego trendu spadkowego.
Korakta powinna
> natomiast wystapić na Netii. Ten papier spadnie poniżej 3
> złotych.
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Chodziku, zaprzeczasz oczywistym faktom - fundusze trzymaja 3.50 i tak caly czas bedzie, zadnej korekty na papierze ponizej 3.0 PLN nie ma powodow byc... bo niby jakie? Ze cos tam w fali sie uklada na n-ty dzien po m-tym dniu? Prosze...
Patrzec w MCADa to jedno, ale obserwowac co sie dzieje i slychac co na rynku to drugie. AT bez zrozumienia kontekstu to tylko zwykle linie o roznym nachyleniu.
To tak jakby liczyc dzienne bety dla spolek na bazie modelu regresji i na bazie szumu informacyjnego w ciagu dnia wyciagac wnioski o korelacji do rynku.
Jestescie jak sredniowieczni astrologowie... Leptokurtotyczni.
Chodziku a jak Netia nie spadnie? Patrzyłeś na wykres godzinowy? Obecnie siedzę też m.in. na Zrembie, Krezusie i Midasie, co o tych papierach Chodziku sądzisz?
Obserwuję m.in. Elstar Oil, CPE, IBSystem, BBIZen...
do mb akurat od93 w usa zajmowalem sie renovation a od kilku lat uzywam tego "wskaznika " dla wtajemniczonych nie mylic z accumulation and distribution pozdrawiam mb -dobre
Szanowni koledzy i koleżanki też !
Naprawdę Was bardzo lubię i szanuję i dlatego na dzień dzisiejszy powiem tak.
Na giełdzie lepiej nie zarobić aniżeli stracić !. Ta oczywista prawda czasem do nas nie dociera, zwłaszcza kiedy do głosu dochodzi chciwość. Wielcy tej giełdy dali Wam palec, a Wy chcecie rękę. Uważajcie abyście z tą reką w nocniku nie zostali.
W takich chwilach jak ta najlepiej rynek opuścić niech sie zdeklaruje co do kierunku.
Programu do rysowania motyli nie mam, ale mam książkę Pawła Danielewicza pt.
Geometria Fibonacciego, gdzie jak mniemam wszyscy zainteresowani zaspokoją swoją ciekawość.
Co do Netii to powiem tak:
Zobaczcie co dziele się na świecie z indeksami w europie, Ameryce, Japonii. Jeśli wrócimy globalnie do trendu spadkowego nikt i nic nie utrzyma Netii na tym poziomie. Już zapomnieliście jak było przed rokiem, kiedy to wszystko niezależnie od fundamentów leciało na pysk ?
KGHM będzie miało z czego spadać, a TP mu w tym wydatnie pomożę.
przestańcie się natrząsać z Chodzika na litość Boską, żaden z Was nie popełnił nigdy gafy, albo się z czegoś nie wycofał? Bądźmy w stosunku do siebie kulturalni i uprzejmi to naszę życie będzie lepsze. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i udanych inwestycji życzę
Chodziku dzieki za inspiracje i analizy,
ja tez jakis czas temu wyszedlem,
bo zastanawiala mnie slabosc Netii na tle rynku, oczywiscie Twoja opinia tez swoje zdziałała,
kazdy ma swoje racje i szanujmy sie nawzajem,
niestety z coraz wyzszymi poziomami indeksow ciezko o utrzymanie poziomu na forum,
bo grono "inwestorow" sie powiększa,
tak więc proponuje co niektorych po prostu przemilczec,
do zobaczenia na niższych (jako niedzwiedz mam taką nadzieję) poziomach
chodzik ma racje jesli chodzi o ochrone kapitalu ,na netii jestesmy w punkcie wybicia (gora lub dol) jesli w dol zarobi na tym jesli w gore wskoczy kilka procent wyzej i cala filozofia po co te zgryzliwosci ,gielda to nie maszyna do zarabiania a wrecz przeciwnie to jest maszyna do golenia frajerow ,to ze sie dzieli swoja wiedza nie swiadczy o tym zeby w ciemno go nasladowac ,chodzik przedewszystkim gra dla siebie a nie dla nas -osobiscie cenie sobie jego wiedze i ja wykorzystuje w jakims stopniu .to co pisze nie znaczy ze nie moze sie pomylic -to jest forum i kazdy moze wyrazic swoja opinie.jak nie zarobimy pieniedzy sami to nikt inny nie zrobi tego za nas.a co do netii to nikt nie wie czas pokaze ,chodzik zalozyl spadek a wy ? pewnie zdania sa podzielone konsolidacja trwa -moze buduja baze wzrostow a moze trwa piekna dystrybucja wszystko dzieje sie po 7 miesiecznej konsolidacji rok temu chociaz tam byla kilkunastoprocentowa ,pozdrawiam
Zabijecie mnie i to słusznie będzie.
Widzę i patrzę jak ten kapitał krąży ( Netii nie dotyka ), ale zrobiłem coś durnego.
Pod wpływem impulsu kupiłem TPSA a przecież myslałem, że jeszcze poleci w dół.
Czy TPSA będzie płacić dywidendę ?
W każdym razie ten młot mnie przekonał. Jeśli się pomyliłem zapłacze krokodylowymi łzami.
Chodzik Księżycowy
dajmy sobie spokój proszę Was bardzo...żyjmy w spokoju i kulturze... myślę że gdyby nie Chodzik to bym nie zarobił tyle na netii, bo kupiłem ją w okolicach 2 zł, a tak to ją potrzymałem... dziękuję mu za to..Moim skromnym zdaniem netia pójdzie i tak swoją drogą inną niż się spodziewamy...
Chodziku dziś rano analizowałem TP SA i jak na razie omijam,TVN dziś fajnie ale pozbyłem się go w okolicach 11 poprzednio, co do Jupiteru to jak się wybije to wchodzę...
Sam osobiście siedzę na Elstar, CPE, Erg, Zremb, Midas, Krezus, AB PL i czaję się na Fasing. W TP wejdę w okolicach 10 PLN... pozdrawiam
Nie mogłeś kupić dzięki Chodzikowi Netii w okolicach 2zł bo jak po raz pierwszy napisał o niej post to Netia kosztowała 2,50zł a było to 28 listopada 2008r.Wiem bo w tamtych czasach toczyliśmy codziennie dyskusje.
Napisał wtedy,że Netia będzie przebojem i motorem wzrostów no i jest !! W pół roku 40% wzrosła.
Autor: ~chodzik księżycowy [89.78.48.*], 2008-11-28 17:05
Teraz zaczynam kupować Netię
CK
No i jak tam Ola po wkacjach. Czujesz pismo nosem?
Dobrze wiesz, że tak będzie jak napisałem jedziemy pomalutku , pomalutku ale konsekwętnie w kierunku 3,80 i nic tego nie zmieni. Powiem Ci jeszcze w zaufaniu, że ten poziom pęknie jak nic.
Teraz żeby było jasne, do niczego nikogo nie namawiam. Napiszę tylko że przebojem
i motorem wzrostów w najbliższym czasie będzie zapomniana Netia. Możliwa jest jej korekta, ale nie będzie większa niż 0,382 ostatniej fali wzrostowej.
Aniu , sprzedałaś Trakcję jak radziłem ?
Pozdrawiam Wszystkich Trakcjonariuszy.
Chodzik Księżycowy
oj Cercio...przeczytaj uważnie co napisałem, kupiłem w okolicach 2 zł i dzięki chodzikowi ją przetrzymałem... ja kupiłem ją sam i nie wiedziałem o istnieniu chodzika (nie wchodziłem jeszcze wtedy na to szacowne forum), bo się netią bawiłem krótkimi spekulacjami od czasu do czasu, ale wybiła na początku listopada i chciałem ją pchnąć po parunastu procentach jak to przeważnie z różnymi papierami robiłem, ale dzięki niemu i faktowi że przez przypadekwszedłęm na to forum tego nie zrobiłem....a zresztą to i tak tylko moja sprawa, ale chciałem podziękować Chodzikowi za to że przetrzymałem netię do okolic 3,60 z kilkoma realizacjami.... NApisałem to dlatego, że jesteście trochę w stosunku do chłopa niesprawiedliwi... pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. A co do Ciebie Cercio to kumaty z Ciebie gostek i to co inwestujesz jest przeważnie ok. Pozdrawiam Cię serdecznie
może nie jestem tak perfekcyjny jak niektórzy z Was, bo nie kupuję w totalnym dołku i nie sprzedaję na totalnej górce, bo twierdzę że to niemożliwe (sorki tylko raz jeszcze kupowałem w totalnym dołku- kupując akcje pracownicze od pracowników KGHM po 3,50 hehehehe), ale netię udało mi się kupić w pobliżu nie sądząc że to praktycznie dołek. Ostatki netii sprzedałem dzisiaj by kupić Erg, bo wszedłem w netię znów podczas powrotu nad 3,43 kiedy o mało jej nie zwalono...to nie znaczy że przestanę ją obserwować, bo lubię ten papier i może jeszcze wejdę, ale nie wierzę w kasandryczną przepowiednię Chodzika...papier jest jednocześnie zwalany i akumulowany.... na nim niestety nie ma spekuły i rządzących, ten papier już nie długo pojawi się w większości portfeli funduszów - zobaczycie....i stąd brak wzrostów w chwili obecnej, jak i spadków...
Gdybym miał napisać dzisiaj jakiś nowy wątek, to bym go zatytułował < im gorzej tym lepiej >
Patrzyłem jak KGHM idzie do góry i żałowałem że nie mam tej spółki w portfelu. Co prawda mogłem kupić Trakcję i trafiłbym jeszcze gorzej. Taka to już natura, że choć się zarobiło, to chciałoby się więcej i więcej.
Wczoraj nagle olśnienie mnie dopadło, kiedy przytoczyli wypowiedź Rostowskiego (tak się chyba minister finansów nazywa) dla dziennika angielskiego, w którym minister przebąkuje, że wcala tak dobrze z tym budżetem u nas nie jest. Popatrzyłem na kurs KGHM i Eureka. Wiecie zapewne co chcę napisać. W kasie państwowej jest tak mało keszu, że wszędzie tam gdzie większość w radzie nadzorczej ma skarb państwa uchwalą taką dywidendę jak tylko można, nie licząc się z potrzebami spółki. Wydoją do samiutkiego spodu co się da, a potem niech sobie TPSA radzi sama.
Jeszcze tylko rzut oka na wykres godzinowy i podjęcie decyzji.
Ciekawy jestem czy któryś z Was za mną poszedł ?
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Tym razem za tobą poszedłem.Dzięki,że wspomniałeś o TPSA.Zerknąłem na wykres i mnie urzekł wykres tygodniowy i ten odwrócony młot na tygodniowym.Kupiłem dzisiaj rano.Mam nadzieję,że tym razem dobrze zrobiłem,że ciebie posłuchałem.
Pozdrawiam Cię Cercio i pytam czy potrafisz dokończyć to co ja napisałem na poczatku tego wątku, a co w tej chwili wszystkim dookoła wydaje się nieprawdopodobne ?
Potrafię ale nie mam pojęcia jak możesz już teraz przypuszczać,że formacja motyla się utworzy?
A tak na marginesie to jak myślisz,na GPW mamy korektę przed dalszymi wzrostami czy impuls spadkowy?Bo mi ciągle brakuje wzrostów do 2000pkt aby dokończyć falę 4 w C.
A wygląda to według mnie tak:
http://img301.imageshack.us/img301/1316/wig20c.jpg
Podziwiam cię za te rysunki.
Trochę inaczej rozrysowałem te fale, ale pomijając szczegóły mamy takie samo zdanie.
Obawiam się, że może to być powrót do trendu spadkowego niestety.
Co do TP, to stawiam na wzrosty , natomiast Netia moim zdaniem nie wytrzyma
i spadnie.
Teraz co do motyla to, zawsze zastanawiam się nad możliwościami jakie mogą zaistnieć
i jeśli taki scenariusz się nie sprawdza po prostu staram się wypracować nowy, dlatego też zdarza mi się zmienić od czasu do czasu zdanie. Założyłem, że ostatnie wzrosty będą częścią korekty płaskiej rozszerzonej jako fali czwartej i tak właśnie jest, ponieważ druga fala tej korekty była zygzakiem.
Teraz podam tą wyliczankę na Netii do końca, a czy będzie tak jak sobie wymyśliłem to zobaczymy. To tak jak gra w szachy, staram się przewidzieć ruchy przeciwnika, którym jest rynek.
Zaczepienie X=4,16
A=1.90
B=3,64
C=2,98
D=4,72
Fala spadkowa powinna skończyć się około 9 czerwca. Założyłem, że korekta wyniesie
0,382 ostatnich wzrostów, ale możliwa jest również mniejsza korekta czyli 0,236.
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Jak tam Piotrkowska wiosną ?
Nie byłem na Piotrkowskiej jeszcze.
Dzisiaj były obroty na Netii jak na straganie.Wychodzi na to,że na papierze już nie ma grubasów,jedynie drobnica została.Na TPSA sytuacja odwrotna.Wygląda tak jakby się przenieśli.W sumie branża ta sama.Może Netia już dała z siebie wszystko i teraz będą pompować tepsę?
Ale,żeby tepsa rosła to raczej wig20 nie może spadać,tak mi się wydaje.Myślę,że jednak będzie podciągnięcie do 2000pkt a teraz jest cofnięcie aby wytrzepać spłoszonego leszcza i załadować worki akcjami.Widać było dzisiaj po zleceniach sprzedaży,że grubasy raczej nie sprzedawały tylko drobnica.Przetniemy wtedy średnią 200-sesyjną oraz przebijemy górne ramię kanału spadkowego oraz przebijemy podwójny szczyt na 1904-1921pkt.Wtedy leszcze poczują nową hossę a niedźwiedzie zaatakują z zaskoczenia,leszcze będą myśleć,że to korekta a tu impuls w dół na podwójne dno.Taki mam scenariusz na dzisiaj.Ale zobaczymy.
Netia rosła ponad pół roku,gdzie inne spółki spadały.Całkiem możliwe,że była poczekalnią dla funduszy a teraz się jej pozbyli i przesiedli na coś innego.
cercio ma racje to tylko zalozenia ktore moga sie spelnic ale niekoniecznie rownie dobrze moze to byc ksztaltujaca sie jeszcze glowa z poziomem kumulacji ponizej poprzedniej z czasu od marca do maja 08 obecnie mozemy tylko gdybac -pozdrawiam
Witam wszystkich bo zawsze przyglądałem się temu forum :) dawno siedziałem w neti chyba z 2,6 a spłoszyłem się przy 3,11 zł potem kgh i w końcu trofiony tvn ale z ponad miesęcznymi bulami i oglądaniem solidnych wzrostów ale nie na tvn-nie aż przyszła kryska na matyska :), teraz wlazłem w tp, bo bądź co bądź 1,5 brutto dywidendy 1,2 na koncie 02.07 zawsze się każdemu przyda, i tu moje pytanie do ilu w/g Was urośnie i czy lepiej ją sprzedać w przed dzień przyznania dywidendy z wyższym zyskiem, czy lepiej poczekac, tym bardziej że tp ma podobno wypłacić jeszcze jedną dywidende w tym roku w lipcu, rząd rządny kasy. jakie sa wasze opinnie? liczę na chodzika, bo mam wielki szacunek do tego co robi, gdybym nie był wypłoszonym leszczem to bym pewnie siedział jeszcze na neti, ale jeszcze wdepne w ten papaier, pozdrawiam Wszystkich.
Odwieczne pytanie na które nikt nie zna odpowiedzi, co lepsze ?
Jak wiem od dywidendy trzeba zapłacić podatek w wysokosci 19%.
Najbardziej opłaci się to państwu, bo tak czy inaczej pieniądze trafiają w jedno miejsce.
Poza tym kurs jest korygowany od razu o wartość dywidendy.
Osobiscie jak sobie pomyślę, to wolę ignorować ten fakt i kierować się analizą techniczną. Jeśli spojrzycie na wykres TP to uderzy was ogromna luka, która moim zdaniem jest nie do przejścia, to 21,70 ale trzeba mieć wiare i nerwy aby takie założenie wytrzymać. Wiarę, bo to byłby w dzisiejszych warunkach niezły wzrost, nerwy bo rynek może zwalić się w każdaj chwili i to solidnie.
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Mam taki pomysł i prośbę jednocześnie. Zauważyliście zapewne że podpisuję swoje
posty, może tak wprowadzimy zasadę, abyśmy wszyscy tak robili. Mnie by łatwiej było
Was poznawać i imiona wryłyby się w pamięć. Jeśli o mnie chodzi to ja to robię z szacunku do WAS
Cześć
Czemu piszesz,że ta luka jest nie do przejścia?Przecież ta luka powstała po odjęciu dywidendy 1,50zł dokładnie rok temu.Jak za miesiąc odejmą to będzie podobna luka.
Jeśli chodzi o to co lepiej czy wziąć dywidendę czy sprzedać przed to uważam,że wszystko zależy od sytuacji na giełdzie.Jeśli będzie trend wzrostowy to całkiem możliwe,że po odjęciu dywidendy kurs zamknie taką lukę jeszcze tego samego dnia lub po kilku dniach.
Na netii obroty jak w warzywniaku.Godzina handlu i 23tys zł.Jestem w szoku.Jak to się wszystko nagle zmieniło.Teraz jak by ktoś chciał się pozbyć większej ilości to zwali kurs o kilka %.
No właśnie. Ludzie mają Netię a ta nie rośnie. Rośnie za to TPSA, a ich diabli biorą, bo nie zarabiają. Wolumen jak sikaweczka i wyjść się nie da. Może przyjdzie strumyczek, albo rzeczka to wtedy wyjść się da, ale za to trzeba bedzie zapłacić zniżką kursu.
Cercio,
Czy również uważasz jak inni, że poziom poniżej 3 zł jest nie do zrobienia ?
Chodzik. TP mam od 17,70, spadłem z nią niżej a teraz powolutku rosnę, z reszta Netię miałem od 2,00 do 3,09, odpusciłem przy trapezie, wyszło górą , oki wyszedłem za wcześnie, ale i tak odkupie poniżej, potem stalexport przez 2 sesje, teraz tpsa. Piszecie ,że brakuje fali 4 do 2000 pkt, ale przepraszam skąd więcie że to juz hossa, jeśli korekta bessy, to ABC i dziękujemy, jesli wykształci się 4 i 5 to zmieniliśmy trend, tak czy nie???
Na TPSA przeczekam, korektę, zobaczymy co dalej, nie wiemy czy to czwórka wzrostu, czy jedynka dużej C, osobiście obstawiam na W na WIG 20, czyli podwójne denko, ale to jest kwestia otwarta, pozdrowienia.
skoro interesuje Was jakaś tam dywidenda i zjazd większy niż dywidenda to gratulacje, TP SA to najgorsze badziewie na WIG20 i idę o zakład że nie urośnie tak jakbyście chcieli, a jak urośnie to jak nastęnego dnia będzie notowane bez dywidendy to popłyniecie jak diabli...