Na wczorajszej sesji walory (a właściwie walor) Polnej został(y) przecenione o 11,1 proc. osiągając cenę 8 zł. Kwestie w nawiasach są niezbędne, gdyż zawarta wczoraj transakcja dotyczyła jednej akcji. Z podobną sytuacją mieliśmy do czynienia w czwartek, kiedy właściciela również zmieniła jedna akcja. W środę obracano dwoma papierami. Miniony wtorek to prawdziwa eksplozja wolumenu, który wyniósł 221 sztuk, ale poprzedzający go poniedziałek to, tak jak w środę - 2 sztuki. Nie jest to jednak wyjątkowy tydzień kiedy obrót walorami Polnej miał szczątkowy obraz. Sytuacja taka powtarza się stale. Nie należy oczywiście oczekiwać, że transakcje dotyczące jednej bądź dwóch akcji dotyczą rzeczywistych inwestorów. Trudno liczyć, że ktoś sprzedaje/kupuje jedną akcję, wartą 8 zł, płacąc od tego 3 - 5 zł prowizji (tyle zazwyczaj wynoszą mnimalne stawki w biurach maklerskich). Są to oczywiście działania inicjowane przez animatora rynku, który w przypadku tak niepłynnych walorów zajmuje się podtrzymywaniem obrotu.
dobre!
to pokazuje, jak dzięki całej ekipie - jest już nas trochę na naszym forum - udało się przywrócić życie na polanie:)
nie można przy tym zapominać o naszych kolegach z forum Parkietu, skąd przywędrowała inicjatywa:)
a i nie wolno też pominąć anonimowych uczestników akcji, którzy choć tu nie zabierają głosu, to jednak nas wiernie wspierają umieszczając zakupione przez siebie akcje na półce od 25 zł wzwyż:)
mi na ten przykład, gdyby nie Wy, to nie chciałoby się jeździć po Polsce, gadać z jakimiś góralami, gdyby tu było samo buractwo; a więc i to mi dobrze zrobiło, bo tak to być może sprzedałbym wcześniej zniecierpliwiony po kilkudziesięciu % wzrostu i wszystko;
a tak to, kroczek po kroczku, pomysł po pomyśle i coś się wspólnie w naszych główencjach wyklarowało:)
ciekawy jestem, czy na forum jakiejś innej spółki jest też tak równa drużyna?
Wydaje mi się, że większość siedzi na Polance dla tego "klimatu" grupy i udziału w akcji >=25. Jako nowy na giełdzie przeszedłem przez parę spółek i ich fora i myślałem, że takie buractwo jakie jest na Dudzie czy innych podobnych forach jest wszędzie. Tutaj miła niespodzianka widać, że można razem coś ciekawego stworzyć. Czy wypali plan 70zł czy nie wypali i tak będzie to dla większości z grupy pozytywny aspekt takich akcji i każdy urwie dla siebie kawałek tego torcika pysznego. Oczywiście nie obyło i nie obędzie się to bez bola pomocników. Tu kolejny dla mnie pozytyw mam rodzinę w Zakopanem i lubię jak bolo o tych swoich góralach opowiada;) Niestety swoich górali rzadko odwiedzam ponieważ mieszkam też na górze ale w Zielonej Górze więc zawsze jakoś tam mam daleko. Pozdrawiam ekipę oraz pozdrowienia dla wszystkich górali.
Jak czytam Wasze posty to jestem szczęśliwy... Bez Was drodzy koledzy napewno nie zarobiłbym już 40% na Polnej. Piszcie bezustannie, bo to na pewno pomaga wzrostom. Piszcie dzień i noc... Kocham Was!
Jest dobrze.... i niech tak zostanie. Jaki rozgłos, skromne forum i skromne wypowiedzi....
każdy ma prawo opisać swoje odczucia i przeczucia... za to się nie karze :)
drogi Jarosławie, spółdzielnia działa na zupełnie innych zasadach;
tu mamy do czynienia z niesformalizowaną inicjatywą grupy NIEZALEŻNYCH akcjonariuszy Polnej, którzy nie zgadzają się na politykę prowadzoną przez jej głównego akcjonariusza, Zbigniewa Jakubasa, która polega między innymi na uporczywym obniżaniu wyceny akcji, żeby móc jak najtaniej zebrać udziały z rynku, z wpływaniem na upublicznianie jak najdłużej się da pozornie wyglądających niekorzystnie raportów, z blokowaniem pozytywnych informacji ze spółki itd.
spółdzielnię to tworzy siatka słupów zwerbowanych przez przedstawiciela Jakubasa spośród aktywnych uczestników rynku;
ciekawy jestem, kto odpowiedział na wezwanie, skoro cena na rynku była wyższa, od tej zaproponowanej w wezwaniu, a 41K to można było spokojnie sprzedać przez parę dni z większym zyskiem - może tym się ktoś zainteresuje w razie potrzeby? a przede wszystkim wszystkimi operacjami dokonywanymi na Polnej przez ostatnie miesiące...