Przecież kolega ma rację już kurs wzrósł o to i to dużo więcej niż powinien. Co do grx też ma rację, dlatego spółka właśnie dostała nominację do hitów nadchodzących sesj.
Co za ludzie są na tej giełdzie, spółka ma roczny zysk w wysokości 40% obecnej kapitalizacji a ten uważa, że kapitalizacja powinna być na poziomie jednorocznego zysku:)
Same tuzy biznesu tutaj, według nich dobra wycena to c/z na poziomie 1 albo niższym żeby było atrakcyjnie:)
Tzn wiem że się zaczął taniec pod zniechęcanie i namawianie do wyprzedawania przed dalszymi wzrostami, ale jednak są gdzieś pewne granice;)
Sprzedaj jak masz papier i znikaj w takim razie a po co tu jeszcze jesteś... Ja tylko pisze że spółka ma bardzo dobre perspektywy każdy ma swój rozum... :)
Widzę, że dalej dopingujesz ludzi do sprzedaży:) Zaraz jak się zbierze wolumen trochę wyżej, to ktoś zgarnie jednym ruchem sporo akcji. Widziałem takie zagrywki nie raz i nie dwa.
Nie dopinguję niech wam i leci na 1000 zwyczajnie realnie oceniam sytuację. Wszystko powyżej 4 to spekulacja wg mnie i skończy się wiadomo jak. Już pisać nie będę ku twej uciesze :) akcje tej spółki mnie nie interesują. Teraz większość ląduje w grx
Miałeś rację aby nie kupować po 5. GreenX będzie tak grzane że zleci się pół giełdy i wszelkiej maści spekulanci z różnych krajów - juz takie sytuacje widziałem w swoim długim życiu inwestora i potrafią ustawić człowieka na całe życie
Dnia 2024-03-21 o godz. 10:05 ~Free napisał(a): > Co za ludzie są na tej giełdzie, spółka ma roczny zysk w wysokości 40% obecnej kapitalizacji a ten uważa, że kapitalizacja powinna być na poziomie jednorocznego zysku:) > > Same tuzy biznesu tutaj, według nich dobra wycena to c/z na poziomie 1 albo niższym żeby było atrakcyjnie:) > > Tzn wiem że się zaczął taniec pod zniechęcanie i namawianie do wyprzedawania przed dalszymi wzrostami, ale jednak są gdzieś pewne granice;)
tee tuzie biznesu, jak mówicie o kursie 10zł "na już" to każdy rozsądny weźmie kredyt gdzie się da i kupi po 5zł bo 100% zwrotu z inwestycji w krótkim okresie rzadko się przytrafia. Skoro kurs nadal jest w okolicy 5zł to chyba takich których wierzą w 10 zł nie ma wielu bo nadal by skupowali pewnie do poziomu 8zł żeby choć te 10-20% jeszcze zarobić. Giełda weryfikuje wszystko, widać wierzących w 10zł jest mniej niż więcej
Ale chyba rozumiesz ten prosty mechanizm że ktoś jak brał w okolicach 1-2 zł to teraz realizuje zysk i idzie gdzie indziej, szukać kolejnej spółki bo ma 200-400% zysku, a ci co biorą teraz będą musieli trochę poczekać? No chyba że planują 10-15% kółka, to może się szybko zrealizować ten scenariusz.
Pomijam już kwestię namawiania na greenx, które swoją drogą mam w portfelu, gdzie spółka to czysty hazard. Tam albo wygrywają arbitraż albo tracisz 90% kapitału na dzień dobry w wypadku przegranej. No i kapitalizacja na greenx tez jest już spora, nawet przy 2-3 mld odszkodowania przy takim podejściu rynku będziesz miał pewnie wycenę spółki poniżej kwoty zasądzonej w arbitrażu tak jak na magnie.
Jednak tutaj masz spółkę z rekordowym zyskiem i zapewnioną ciągłością działalności jeszcze przez wiele lat. Poza tym patrząc na akcjonariat jest naprawdę spora szansa na wypłatę atrakcyjnej dywidendy. Oczywiście jeżeli takie info się pojawi, to automatycznie zaczną się kolejne wzrosty.
Tak z ciekawości to jaka jest według was wartość godziwa spółki? C/Z na poziomie 1,5 tak jakby to rzeczywiście było wydarzenie jednorazowe typu sprzedaż majątku, które nie ma szans się powtórzyć, a nie zaksięgowanie zysków ze zlecenia? Jak dostali jedno takie zlecenie i się z niego wywiązali, to logiczne jest że mogą otrzymać kolejne. Grunt to mieć akcje przed pojawieniem się dobrych informacji. Obecnie spółka jest na fali trwa wymiana akcjonariatu, co dobrze jej zrobi bo przewietrzy FF i da bazę do większych wzrostów bo będzie mniej chętnych na sypanie powyżej 5 zł.
Jeżeli uważasz, że nie ma żadnych nawet najmniejszych szans przegrania arbitrażu, to pewnie już jesteś zapakowany w kredyty a na chałupę wziąłeś hipotekę, no bo jak ma się 100% pewności wygranej to nie widzę innego logicznego wyjścia jak zdobycie maksymalnej ilości gotówki i zapakowanie się w Greenx.
W takim razie nie wiem co robisz na Patentusie, skoro interesuje Ciebie tylko jedna spółka, bo chyba na żadnej innej nie masz takiej pewności wzrostów jak Twoim zdaniem na Greenx. No ale miłościwie doradzasz tutaj innym, dlatego widzę, ze dobroć się z Ciebie wylewa hektolitrami.
Jak napisał kolega wyżej - jeżeli uważasz, ze coś na giełdzie jest pewne na 1005 to lepiej daj sobie z nią spokój. Pomijam już to, ze nawet nie rozważyłeś sytuacji, ze greenx może i wygra ale dostanie np. 1 mld i wtedy zamiast wzrostów będziesz miał spadki znając naszą chora giełdę, bo wszyscy napalili się na 4-5 mld. To samo było na Magnie jak zawarli ugodę - mega rozczarowanie i teraz c/z spółki to 0,6 czyli ma więcej hajsu w kasie niż jest warta na giełdzie. To takie polskie czary mary giełdowe.
P.S. Siedzę na Greenx od 1,5 roku i nigdy Ciebie tam nie widziałem na forum, dlatego zakładam ze jesteś zwykłym kolarzem, który wziął greenx w ostatnim lokalnym dołku i teraz marzy mu się zamiana np. na akcje takiego Patentusa, dlatego nagania tutaj na sprzedaż a tam na kupno.
Dnia 2024-03-21 o godz. 09:00 ~Realnie napisał(a): > Właśnie o ten zysk, co wy chcecie naiwnych ubrać? > > > > Teraz to gra na GreenX będzie bo ma być wyrok i luka 500% możliwa to dopiero będzie zysk
Wartość spółki 132 mln Zysk 62 mln I ty śmiesz pisać że to juz w cenie ?! Do tego niski free float 20,19% Oj ja to czekam aż do ludzi na giełdzie dotrze co my tu mamy A tobie za chwilę to kapcie spadną tak będziesz gonił króliczka. A i oczywiście jak już jednak kupisz to zmienisz nick.
Dnia 2024-03-21 o godz. 14:12 ~Free napisał(a): > I gdzie ta Twoja cofka? Trochę znokautowali trolli tym infem o tym, że od listopada już otrzymali zamówienia na ponad 20 mln zł.
no jest, tutaj nikt nie na gania na spadki bo nie można grać na spadki, to nie lpp czy kghm. Tutaj zwyczajnie ludzie ostrzegali, tacy którzy mają akcje/ lub obserwują spółkę od dłuższego czasu i wiedzą więcej, niż ci którzy zobaczyli duży plus i wskoczyli. Nie ma mowy o żadnym 10 zł. Ktoś was chciał nabrać - a giełda pokazała jak bardzo. Kurs będzie spadał do 3,5. Choć przyznam że spadł bardzo szybko, za szybko, ostatnio opadał wolniej. kierunek 3,5 - 3zł przy niskich obrotach, raz na kwartał jakieś dobre info i znowu wystrzał +naście % i znowu opadanie Jedyne co to może zmienić to dywidenda/ skup akcji bo wysokeij cenie.
No tak, trolle spadkowe od rana pisały, tak po prostu z dobrego serca. Wcześniej was tu nie było i pojawiliscie się nagle po rekordowych wynikach od razu proszą o spadki. Przypadek?
Gościu mnie nie interesują te akcje…zobaczyłem TKO na open a wiem że już pod to kurs wzrósł więc zwyczajnie ostrzegłem ludzi kto posłuchał nie jest 20% w plecy
Ze co? xddd tak, przychodzisz I ostrzegasz ludzi, żeby nie kupowali akcji spółki, która cię wcale nie interesuje. No daj już spokój, tylko się pogrążasz
Ale niech kupują czy sprzedają ich sprawa - ja tylko informowałem że to sztuczny wzrost który już jest w cenie i jak widać miałem rację a pogrążasz to się raczej ty…w stracie chociażby…lubisz kupować na górce? Będziesz brać grx pewno po 15 czy 20?
Ale o co ci chodzi? Mieli rację że spadnie na 4 i ostrzegali aby nie brać po 5. Co do grx to nawet Broker dziś mówił aby brać więc chyba to już czas wyroku
Ale wy jesteście naiwni. GreenX nic nie wygra. Będzie analogicznie jak tutaj: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1741126,1,o-co-chodzi-w-sporze-rumunii-z-kanadyjska-korporacja.read
Oraz jak w każdej innej sprawie typu "kopalnia kontra państwo". Ogarnijcie swoje oczekiwania, bo to momentalnie na grosze spadnie i zawieszą notowania.
Zbieracz grzybów szanuję Ciebie za wiedzę na temat Patentusa i Twoje żelazne zasady inwestowania, ale jednak o greenx i arbitrażu tam to nie masz zbyt dużej wiedzy, jeżeli porównujesz te dwie sytuacje:)
Tam dużą rolę odegrała kwestia środowiskowa, fakt, ze musieliby przesiedlać rodzimą ludność itd. W przypadku greenx nie masz takich problemów. Po drugie po przesłuchaniach wyrok zapadł o wiele szybciej niż obecnie czeka na niego greenx, więc widocznie coś tam liczą skoro to tyle trwa.
Wiesz ja akurat mam greenx więc wiem pod co tam gram, hazard jest, ale jednak sytuacja nieporównywalna ze sprawą Rumunii poza kwotą odszkodowania, której się domagali:) Oczywiście nie naganiam, każdy sobie inwestuje w co chce, tylko napisałem to gwoli sprostowania.
Ciekawe dlaczego od kilku tygodni, od ceny 3 zł ktoś wyrzuca pakiety po 100-200 tys. akcji GRX?
WK na jedną akcje GRX to tylko 5,6 grosza a cena akcji 2,4 zł :)
No to akurat proste - kurs spadł po infie o Rumunii, a spekula potrafi tam świetnie rozgrywać spółkę. Sam tam lubię robić kółka z 2,2-2,3 na 2,8-3 zł. Co prawda takie zachowania kursu są tylko co parę miesięcy i trzeba cierpliwości i stanowczości zarówno w sprzedawaniu jak i dobieraniu, bo zawsze się wydaje że tym razem nie poleci albo że akurat już jest wyrok, ale można sobie dorobić te 30%:)
Warto w ten sposób zrobić amortyzację na wypadek przegranego wyroku. Mnie się jeszcze co prawda nie udało aż tyle tam zarobić, ale już coś niecoś udało się zebrać.
Free, masz rację, nie śledzę greenx. Nie znam szczegółów. Miałem lata temu Praire po groszach.
Ale wiem też, że wpisy o tym, że lada dzień będzie jakiś wyrok, pojawiają się tutaj od wieeelu miesięcy.
Nie mniej powodzenia.