• Kiedy interesy akcjonariuszy POLNEJ zaczną być spójne? Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Bo na razie spójne nie są. Można odnieść nieodparte wrażenie, że od jakiegoś okresu czasu koncentracja głównego właściciela - pana Zb. Jakubasa skupiona jest na tym, aby kurs Polnej był jak najniższy (tanie kupno praw poboru, niska średnia 6-miesięczna jako baza do niskiej ceny wezwania, niski kurs akcji w momencie poprzedzającym okres zapisywania się do sprzedaży akcji i w okresie składania zapisów tj. 6-20.IV.2009). Natomiast drobni akcjonariusze - co jest chyba normalne - zainteresowani są wzrostem kursu akcji PLA, mającym swoje uzasadnienie w mocnych fundamentach spółki oraz w pozytywnych informacjach nt. firmy, które pojawiły się w lokalnej prasie: http://www.zycie.pl/informacje.php?region=Przemy%B6l&nr=1267&page=3

Co się tyczy fundamentów, to ZA Polna jest firmą, którą cechuje stała progresja wyników na poziomie operacyjnym (tys. PLN):

2002 r. -3393
    2003 r. -1854
    2004 r. -1076
    2005 r. -728
    2006 r. +2665
    2007 r. +4638
    2008 r. +5416

Poza tym Polna nie jest obciążona kredytami bankowymi, tak więc z zaciągnięciem kredytu pod ew. inwestycje lub akwizycje nie będzie tutaj problemu. Tym bardziej, że spółka posiada gotówkę w kasie i na rachunkach bankowych w łącznej wysokości przekraczającej 5,7 mln zł. Jednocześnie Polna posiada 66 szt. opcji (rozsądna ilość), które stanowią zabezpieczenie na wypadek spadku bardzo korzystnego obecnie kursu walut obcych (1/3 sprzedaży PLA to eksport). Rezerwy na te opcje zawiązano w 2008 r. przy zastosowaniu kursu 4,47 zł/EUR.
  • Re: Kiedy interesy akcjonariuszy POLNEJ zaczną być spójne? Autor: bolo7 [89.78.199.*]
    To tylko spowoduje, że w przypadku odpuszczenia bessy (trochę dłuższego, nie chodzi o jakąś super hossę od razu) i odpuszczenia blokowania kursu (lub wyczerpania się paliwa na te manewry) kurs automatycznie powinien dojść do 30-50 zł.

Ja natomiast w swoich kalkulacjach opieram się dodatkowo na realizacji pewnego pozytywnego scenariusza dotyczącego polaneczki, który choć bardzo optymistyczny, jest całkiem realny. Dlatego nie bez kozery swoje zlecenia ustawiłem na 70 i 80 zł (100 zł to już dla zupełnej zabawy, wpadnie to wpadnie, jak nie, to może leżeć i rok). Ktoś mi powie: "A jak się nie zrealizuje ten pozytywny scenariusz na spółce?" Odpowiem: "No to cóż się stanie takiego strasznego?" Nie zrealizuję wtedy tych zleceń i w najgorszym przypadku sprzedam spokojnie wtedy np. po 30 zł - to jest absolutne minimum kursu Polnej w najbliższej przyszłości w pesymistycznym wariancie. A jak będę mógł sobie pozwolić, to ich nie sprzedam po 30, tylko pozostawię np. na rok...

A teraz niech sobie leżą tam, gdzie leżą, krzywda im się nie stanie. Dlaczego? Ponieważ POLNA JEST SPÓŁKĄ, W PRZYPADKU KTÓREJ WYJĄTKOWO NIE WOLNO SIĘ SPIESZYĆ ZE SPRZEDAŻĄ, BO TO ZBYT WIELE BĘDZIE KOSZTOWAĆ (UTRACONE B. DUŻE ZYSKI) !!!
  • Re: Kiedy interesy akcjonariuszy POLNEJ zaczną być spójne? Autor: ~pijok [10.49.0.*]
    pracować , podlewać , samo nie wyrośnie , a ja wieczny nie będę.............
  • Re: Kiedy interesy akcjonariuszy POLNEJ zaczną być spójne? Autor: ~germany12 [86.63.90.*]
    witam jak nie było info to nie było a teraz codziennie
  • Re: Kiedy interesy akcjonariuszy POLNEJ zaczną być spójne? Autor: ~ewa [83.31.18.*]
    ja niedawno kupiłam akcje impela, zaraz potym odpowiedziałam na jego wezwanie do sprzedaży, skasowałam 5 %, zapomniałam
    i co widzę po niedługim czasie?, to że impel od wezwania jest już prawie 30% droższy
    i tak też w bardz pesymistycznym wariancie będzie z kursem polnej
  • Re: Kiedy interesy akcjonariuszy POLNEJ zaczną być spójne? Autor: bolo7 [89.78.199.*]
    w najgorszym scenariuszu wzrost Polnej nie będzie o 30%, tylko do 30 zł:)
  • Re: Kiedy interesy akcjonariuszy POLNEJ zaczną być spójne? Autor: ~pijok [83.29.100.*]
    Czy moja praca może być?
    a pewnie, że tak:)
  • Re: Kiedy interesy akcjonariuszy POLNEJ zaczną być spójne? Autor: ~pijok [83.29.100.*]
    bolo. Pochwalę Ci się że jestem góralem pienińskim.....
    znaczy się, że jesteś twardy, że można na Ciebie liczyć, że jesteś pracowity itd.?
    wierzę:)

ja niestety nie pochwalę się takim wspaniałym miejscem zamieszkania, co nie znaczy, że nie jestem twardy, że ......, ha-ha:)
    Przesadziłeś z tą twardością . Górole wcale nie są twardzi , lubią dudki i tak sobie wypracowali sposoby do ich wyciągania , że ceprom się wydaje że są mądrzy. powierzchownie górole są sympatyczni , jednak nie znalazłem w polsce ludzi tak zawistnych i pazernych jak górole...
    Nie mieszkam tam , lecz mam domek całoroczny i spędzam tam wakacje , a zimą co prawda nie na nartach lecz pieszo wędruję przez cały Beskid sądecki i śląski,,,
    a ja tam lubię górali:)
    skoro nie jesteś góralem, to stawiam na to, że możesz być Ślązakiem?
    żle mnie zrozumiałeś . Mieszkam na śląsku a jestem góralem....

Za chlebem Panie za chlebem.........
    trochę mi pokręciło w tych zawiłościach:)
    my tu gadu gadu, a tu nasz ulubieniec udziela właśnie wywiadu w sprawie wezwania...
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.