• Pytanie? Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Jak myślicie, czy Zbigniew Jakubas który aktualnie wraz z podmiotami powiązanymi Multico Sp. z o.o. i Wartico Invest Sp. z o.o. ogółem posiada1.169.732 szt. akcji Spółki POLNA S.A., co stanowi 46,84 % udziału w kapitale zakładowym Spółki, pozwoli aby w dłuższym terminie te akcje były notowane po cenie 8,50? Odpowiedzcie sobie sami:)
  • Re: Pytanie? Autor: ~germany12 [86.63.90.*]

Jethro o tym samym myslalem on nie pozwoli na to nawet jak niektore niedowiarki sadza ze nie bedzie wezwania to i tak bedzie dobrze

j
  • Re: Pytanie? Autor: bolo7 [89.78.199.*]
    lisek coś zawsze może wykombinować, np. teraz mogły papier skupować inne podmioty, po 3-4%, i p.J. je sobie przejmie... i będzie miał tyle ile będzie potrzebował...
    ale jest parę % nie łatwe do ruszenia...
    coś Cię rozstrzeliło germany:)
  • Re: Pytanie? Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    A tak by the way, to ładnie olewamy usiaków:) Polska giełda zachowuje się wyjątkowo mocno. Niech jeszcze tylko tam przyjdzie odbicie ...
    powinno przyjść, bo zdołował ich tak głównie aig, no już chyba wystarczy przeceny tego giganta; rekiny napchają się znów tanimi akcjami, a kto wymięknie, ten wymięknie...
  • Re: Pytanie? Autor: ~motle [10.49.0.*]
    CZY JUŻ MOGĘ SIĘ ODZYWAĆ ?
    Wczoraj wspominałem o szacunku dla P, Jakubasa i o tym iż jeżeli oprócz dobrego zarządzania POLNą , umie na swoich akcjach zarobić ,to w perspektywie jest to woda na nasz młyn .
    im więcej uda mu się przejąć (jakimikolwiek sposobami), tym drożej opchniemy nasze skarby
  • Re: Pytanie? Autor: ~fan [95.41.156.*]
    Witam WSZYSTKICH:) Dziś już jestem na posterunku z Wami przez cały dzień! Bolo, dzięki za troskę, jak zobaczyłeś, że mnie wczoraj nie było na forum:) Znów mamy stary scenariusz na zleconkach Polnej tj. po 1 zleconku i niewielką ilość /mowa o pięciu pierwszych zleceniach na S i K/. Zobaczymy, jak ten 'bezruch" długo potrwa?
    maksymalnie do decyzji p.J. - niepewność trzyma szerszą widownię w swego rodzaju szachu, bo nawet jak zakładamy, że co by się nie działo, to będzie dobrze, to nieznane zawsze budzi strach
  • Re: Pytanie? Autor: ~igor [83.10.88.*]
    No Panowie jest pierwszy pozew przeciw ING w sprawie opcji
    http://gielda.onet.pl/0,1926840,wiadomosci.html

i opinia jednego z użytkowników z tamtejszego forum
    http://gielda.onet.pl/1,59,8,54176804,145357897,6219841,0,forum2.html

Jakby Batoremu się udalo to i Polna mialaby zielone światlo.
    Unieważnienie opcji nie byłoby dobrym rozwiązaniem , pociąga to za sobą z kolei obniżenie wartości banków i recesję w sektorze finansowym , skutkiem czego nastąpi niekontrolowany spadek wartości złotówki. Mówiąc prościej , -euro po 10zł minimum.
    Uważacie że to dobre rozwiązanie dla firm ?
    Na unieważnienie wszystkich opcji nie ma najmniejszych szans. Raczej chodzi tylko o te umowy podpisane przez osoby o niepelnych kompetencjach plus umowy z Millenium gdzie byly źle skonstruowane umowy. W sytuacji Polnej to nie mam pojęcia kto podpisywal umowe takze może i tu nie nie da się zrobić dlatego napisalem zę jest jakaś szansa.
    Jest prosta zasada w interesach . Banki zajmują się "handlem" pieniędzmi , przedsiębiorstwa produkcją i usługami , a rząd rządzeniem . Jednak ci ostatni są laikami i co gorsza "znają " się na wszystkim . Wiem coś o Tym , gdyż przez pewne ustawy moja firma znajdowała się kilka lat temu na progu bankructwa , mimo iż ta ustawa w dniu wejścia w życie została skierowana do TK .
    Co prawda została odrzucona po ośmiu miesiącach jako niezgodna z Konstytucją , jednak koszty sądowe takich "naprawiaczy" poniosłem osobiście.
    Nie liczcie nigdy na pomoc państwa , zbyt wysokie są tego nasze koszty.
  • Re: Pytanie? Autor: ~coolturalny [88.156.186.*]
    Opcje jako instrument zabezpieczający ryzyko związane z wahaniami kursów jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla firm. Gdy cała procedura przebiega zgodnie z założeniami, całość bilansuje się na zero. Ale......... pazerność spółek (czyt. władz) w zakresie opcji walutowych nie miała granic. Myśleli, że założa sobie super "lokaty" i zgarną kolosalne zyski. Niestety cała machina obruciła sie przeciwko nim.
    Uważam, że konsekwencje powinny ponieść przedsiębiorstwa, które zaangażowały sie w "rozdmuchane" opcje. Jeżeli okazało by się, że wyrok sądu będzie na korzyść spółki, można się spodziewać lawiny pozwów przeciwko bankom.
    Nie chcę nawet myśleć, jak głęboko mogła by się posunąć zapaść sektora finansowego.... no chyba, że w sprawie partycypowało by Państwo.
    Pytanie tylko - czy nas na to stać ?
    No to Panowie skierowaliście moje myślenie na troche inną droge. Dzięki za opinie i merytoryczne odpowiedzi.
  • Plany rządu co do opcji... Autor: ~coolturalny [88.156.186.*]
    http://www.tvn24.pl/-1,1588954,0,1,po-i-pis-maja-opcje-na-opcje,wiadomosc.html
  • Re: Plany rządu co do opcji... Autor: ~pijok [10.49.0.*]
    Jak PIS założy Panu Prezydentowi konto w banku , wtedy wreszcie będą wiedzieć jak bank wygląda . A opcje , to kojarzą się im z oczywistą oczywistością , a na to nie ma lekarstwa
  • Re: Pytanie? Autor: ~fan [95.41.156.*]
    znów mamy zadziwiający spokój na papierze, a "zegar wezwaniowy" tyka:)
    To chyba dzisiaj wyjazd na 9,80? Polskie indeksy mają w tyle usiaków, wszystko rośnie ... to i POLANCE NALEŻY SIĘ COŚ OD ŻYCIA.
  • Re: Pytanie? Autor: ~leszczu-kaktus [83.30.200.*]
    ktos w pare minut kupil tyle papiera co od 9 rano :). Chyba PKC bral :)
    Jeszcze przez 8 sesji potrwa zabawa w kotka i myszkę, w myśl zasady kto kogo. Trzeba to przetrzymać. Polna to sztandarowy zakład Przemyśla. Jako jedna z nielicznych spółek nie jest obciążona żądnym kredytem. Posiada bardzo wysoką płynność natychmiastową (ponad 5 mln zł gotówki). Wysoka nadwyżka przychodów nad kosztami zmiennymi i wysoka dźwignia operacyjna sprawiają, że w przypadku zwiększenia sprzedaży o kilka procent, zyski z tej sprzedaży rosną tutaj o kilkadziesiąt procent. Sporo w tym wątku o opcjach. Polna jest zabezpieczona 66 opcjami na wypadek spadku kursu EUR (rozsądna ilość). Po co jest to zabezpieczenie? Ano po to, aby podpisując umowy w zakresie dostaw eksportowych, np. z odbiorcą X z Holandii po 5 EUR za sztukę towaru, czyli 23,50 zł/szt., przy kosztach 20,00 zł szt., nie bać się, że euro spadnie np. do 3,80 zł - cena towaru spadłaby wtedy do 19,00, co przy kosztach 20 zł oznaczałoby, że ta sprzedaż przynosi straty. A tak, to są równoważne zyski z tytułu opcji.
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.