Przez weekend i dzisiaj akcja nabrała niezłego tempa, ponieważ w tej chwili mamy już 74.504 szt. akcji wystawionych na S za 25 zł! To stanowi 5,26% free float.
Wprawdzie zauważyłem, że 2 małe zlecenia zostały wycofane, ale ten strzał o 16:08 na 19.538 szt. powalił mnie na łopatki! Przybyło też 1560 na S przy 30 zł, a proszę bardzo, można ustawić się i na ponad 25, byle nie poniżej:) przecież jak to pociągnie, to 25 będzie chyba tylko przystankiem...
Ładnie to idzie:) W tej chwili mamy prawie 3% akcjonariatu i tylko patrzeć jak wspólnie przekroczymy próg 5%. Kto wie, może zajdzie potrzeba zarejestrowania jakiegoś stowarzyszenia.
Jethro-Tull, miałeś rewelacyjny pomysł, żeby przynieść tą akcję z forum Parkietu, przecież jeszcze parę dni takiego postępu i taka masa podaży rozpoczynającej się dopiero od 25 zł, wprost przeniesie grę na ten właśnie poziom!
Jutro cały dzień jestem poza kompem i nie będę mógł tego obserwować, ale coś czuję, że po możliwym małym spadku na początku sesji, później może nastąpić zdecydowane odwrócenie trendu...
coolturalny i maurinhio, o to chodzi! Więcej nas takich wiedzących, czego chcemy i oczekujemy od takiej spółki, jak Polna i wkrótce zainkasujemy sowitą premię za wytrwałość:) ... bez łaski Jakubasa...
Pomimo dzisiejszego miotacza na rynku, którego nikt się chyba nie spodziewał, akcja się nie zatrzymała i cały czas przybiera na sile. Pogratulować charakteru osobom, które w tym wyjątkowo niesprzyjającym klimacie są w stanie zaciskać zęby, nie ulegać panice i czynić ruchy, które przyniosą wkrótce realne korzyści, a nie wskakiwać dopiero, jak pociąg ruszy.
Jaki jest bilans: ubyły 3 zlecenia, dużo więcej przybyło, skutkiem czego na S 25 zł jest już 81.050 szt. (3,14% spółki, 5,73% ff), a razem z tymi powyżej 25 zł (równie cenna podaż, o ile nie bardziej) - 99.439 szt. (3,85% spółki i 7,03% free float!).
A te 11 tys. szt. wystawione dzisiaj na 250 zł niech będzie drogowskazem dla niezdecydowanych:)
twardziele, jeszcze jedną analizą chciałbym się z Wami podzielić;
Otóż ponownie zmniejszyła się kolejka zleceń poniżej 25 zł i jest już nie dużo większa od tej od 25 w górę:) Ale jest jeszcze coś znacznie lepszego - ilość akcji wystawionych od 25 zł wzwyż około dwukrotnie przewyższa już podaż do 25 zł - to jest absolutne kuriozum! Gra podaży i popytu jest nieubłagana i nie ma możliwości, żeby ten potężny magnes w postaci S >=25 nie przyciągnął prędzej, czy później handlu właśnie w te okolice!
W dniu dzisiejszym kilka zleceń zostało wycofanych, ale też przybyło na kwotach ponad 25 zł - być może są to jakieś przerzuty na wyższe poziomy.
Genaralnie akcja postępuje z niezmierną konsekwencją, ponieważ na S 25 jest już 91.212 akcji (3,53% spółki, 6,44% free float), uwzględniając zlecenia powyżej 25 zł mamy 110.808 akcji (4,29% spółki, 7,83% ff). Przyzwoicie.
Czyli jest coraz lepiej oby nikt sie nie wylamywal a bedzie dobrze ja osobiscie staram sie codziennie cos dokupic mysle ze dziennie nawet 100 szt cos nam daje bo mysle ze odbieramy je tym co kreca miedzy soba w celu zanizania kursu ale juz dlugo nie bedzie to trwalo w koncu zobacza ze sie nie dajemy i beda musieli wskocvzyc na wyzsze poziomy
czyli wszystko idzie "zgodnie z planem". Oby tylko nasza akcja "nie poszła w las", jak wyjdzie, że Pan J. coś kombinuje i z wezwania nici? Mam jednak nadzieję, że tak nie będzie! Cholera coś wieczorami nachodzą mnie takie "czarne myśli"!!!
Dokładnie germany, nie można demonizować faktu wezwania. Inne spółki nie mają takiej historii z wezwaniem, a przy tak mocno zdołowanym kursie i niezłych perspektywach na rozwój mogą liczyć na niezły wystrzał. Wezwanie to będzie tylko i wyłącznie dodatkowy dopalacz, który przy akcji S 25 (już nawet tylko z tym, co jest zebrane do tej pory, mało tego nie jest przecież) prawdopodobnie wywinduje kurs na poziomy 50-70 zł w najbliższym czasie. I to nie są wcale jakieś nasze pobożne życzenia.
fan, trudno się Tobie dziwić, mi się w ogóle kompa nie chce odpalać, wszystkich wymęcza destraction na rynku. Ale najwięcej się traci, jak się wymięka w takich momentach, a przetrzymanie takowych daje sowite zyski. Jest ogólne czarnowidztwo (kursy walut, zwała wigowa), ale to się niebawem urwie, rząd interweniuje na rynku walutowym (przecież ci wszyscy notable mają spore kredyty we frankach), a jak ruszy złotówka do góry, ruszy rynek, to Polna chyc, chyc, pod warunkiem, że podaż od 25 zł wzwyż będzie z taką konsekwencją budowana dalej. Nie ma siły.
Dzisiaj mamy małą korektę na ilości zleceń sprzedaży, normalne, po wzrostach potrzebna jest zawsze korekta, żeby złapać oddech przed dalszym wzrostem.
Bilans na dziś: trochę przybyło, ale trochę więcej zleceń ubyło na 25 i teraz mamy 87.882 szt. (3,4% spółki, 6,21% free float). Lepiej spisują się zlecenia powyżej 25 zł, bo tu nic nie ubyło, a tylko przyrosło i w sumie wszystkich >=25 jest 109.953 szt. (4,25% spółki, 7,77% free float). Czyli sumarycznie niewielki ubytek.
P.S. Uwielbiam od zawsze cyfry i te 7,77 free float zleceń S>= 25 niech będzie dobrym znakiem na zbliżający się przełom na Polnej:)
generalnie zatem przyjąć należy, że jest OK. Tym niewielkim spadkiem nie ma się co martwić! Zobaczymy, jak akcja będzie się rozwijać w następnych dniach. Bolo "szacun" za wnikliwą statystykę:) pozdr.
dzięki:)
To i tak jest masa podaży przy ciekawym poziomie cenowym!
Na marginesie, skuteczne zbijanie kursu daje mi prawie 100% pewność, że p. J. ogłosi wezwanie. Gdyby jednak nie ogłosił, to i tak będzie odbicie (zniknie czynnik niepewności), przy obecnym układzie podaży jest szansa, że szybko dojdzie do 25, ale potem trudno powiedzieć. Natomiast w przypadku ogłoszenia wezwania wystąpi ogromny popyt, którego zaspokojenie tylko na chwilę zatrzyma kurs na poziomie 25 zł, a potem poszybuje do 50, nawet 70 zł, żeby potem osiągnąć poziom nowej równowagi gdzieś chyba w okolicy 30 zł.
Chętnie już bym zainkasował kaskę za Polną, ale całe szczęście, czasu na rozstrzygnięcie (w te, czy we wte) dużo nie zostało:)
Wyrzuć germany ze swojego słownika tak niskie kwoty:)
Cena, którą zaproponuje Jakubas nie będzie miała większego znaczenia; chodzi o zainteresowanie papierem, które się pojawi. Wtedy zrealizuje się ten pozytywniejszy scenariusz wydarzeń narysowany przeze mnie powyżej, czyli poszybowanie kursu aż do 50 (70 zł to dla maksispekulantów). Wtedy przerzuciłbym szybko połowę akcji na wyższe poziomy, żeby zrealizować jeszcze większe zyski. A co, taka okazja szybko się nie pojawi!
I do tego germany jeszcze AT nam sprzyja. Nawet tsunami, które przetoczyło się ostatnio przez rynek i upierdliwe już zbijanie ceny, nie wybiło kursu Polnej poniżej bardzo mocnego wsparcia. Linia rocznego trendu spadkowego z linią tego wsparcia jeszcze mocniej się zacieśniła - daje to wprawadzie kursowi miejsce na małą korektę przez kilka dni - ale to już jest końcóweczka. Po takim zaciśnięciu tych linii kurs poprostu eksploduje!
Bilans na dziś - trochę zleceń ubyło, trochę mniej przybyło i mamy:
S=25 - 85.890 szt. (3,32% spółki, 6,07% ff); S>=25 - 106.561 szt. (4,12% spółki, 7,53% ff).
Można stwierdzić, że na razie sytuacja się ustabilizowała - klaruje się najtwardszy akcjonariat:)
Bilans na dzień 23 luty:
1. S = 25 zł: 84.551 szt. (3,27% sp., 5,97% ff).
2. S >= 25 zł: 107.811 szt. (4,17% sp., 7,62% ff).
Czyli ogólnie zaczyna się znów poprawiać, przy obserwowanej migracji zleceń z 25 zł na wyższe. Sam dzisiaj przerzuciłem na razie 3 tys. szt. po 1 tys. na 30, 35 i 40 zł (w arkuszu g. 13:33 i 13:34). Migracja, migracją, ale należy odnotować pojawienie się fajnych batoników na S 25 (4.435 i 1.882 szt.).
Warte odnotowania jest również to, że dziś po raz pierwszy w trakcie naszej akcji liczba wystawionych zleceń sprzedaży po 25 zł i wyżej przekroczyła te poniżej 25 zł! Jeśli ta przewaga utrzyma się również jutro, to rozpocznę nowy wątek: "Bilans Akcja S >= 25". Liczba akcji wystawionych do sprzedaży poniżej, która już wcześniej przegrała z akcją S 25, na koniec dzisiejszego dnia wynosi 41.566 szt, czyli tych >= 25 zł jest już 2,5 razy więcej! A więc akcja z całą siłą i konsekwencją nabiera coraz ciekawszego kształtu:)
Coś czuję, że promocja będzie sie kończyć. W poniedziałek postaram sie dorzucic 1000-1500 szt na 25 zł. Oczywiście dam znać jak to zrobie.
Akcjonariuszom Polnej życzę udanego weekendu....
.....ja najbliższe 2 dni dokształcam się na Politechnice gdańskiej z zakresu inwestycji giełdowych, obrotu akcjami i produktami pochodnymi.... ale beka :) choć wiedzy nigdy za wiele.
Dzisiaj rozmawiałem z pewnym maklerem, powiedział, że logiczne rozumowanie giełdy skończyło sie przy 2400 pkt na WIG 20 ;)
fenks:)
Jedno, to oczywiście zależy mi na tym żeby akcje Polnej wzrosły ponad 25 zł - sam na tym zarobię:) Ale naprawdę, szczerze, zależy mi też na tym, żeby całe grono równych osób, które się przewija przez to forum, nie wymiękło niepotrzebnie teraz i żeby też fajnie zarobiło, a nie tylko Jakubas, który pomimo strat i tak jest bogaty! Nie mogę się patrzeć, jak w kryzysie, tacy bogacze wywijają się jakoś i tak się bardziej bogacą od nas...
Nie jestem żadnym specjalistą, ale postaram się jeszcze dziś kilka słów wrzucić na temat wykresu świecowego Polnej (jakoś mam do świec japońskich nieco większe zaufanie, niż do całego szumu medialnego, który tylko mąci). A rzuciłem dziś chwilę okiem i coś mi się spodobało...
prawie cztery dychy; zarządzałem swego czasu sporą strukturą sprzedaży i musiałem nauczyć się motywować ludzi - nie dość, że byli przez to efektywniejsi, to jeszcze byli bardziej zadowoleni z pracy; ale to ju z historia..., teraz mam taki mały biznesik...
motle - tylko się nie obraź proszę:), to mógłbyś zostać naszym STAROSTĄ:). Tak jak pisze bolo7 - liczy się sam fakt, że przyłączyłeś się do akcji. Serdecznie pozdrawiam.