Jestem.
Ostatni mój zakup był tak jak pisałem po 31zł a nawet 32zł i byłem w plecy jak spadło do 29zł.
Później dobrałem jeszcze po 29zł i trochę się uśredniło.
Ale wracając do tematu ostatnio po wynikach podjechało chwilowo pod 39.5 zł.
Myślę że tym razem przebije 42 a może nawet 44zł.
Dlatego że startujemy z wyższego pułapu.
I nie wiem czy będę sprzedawał bowiem niedługo w sierpniu ( 29) będzie skonsolidowany raport za dwa kwartały.
A będzie napewno super.
Nie podpowiadam - każdy sam decyduje. Ja tu nie jestem guru giełdy.
Ostatnio za wcześnie sprzedałem ( zarobiłem oczywiście sowicie) ale gdybym potrzymał jeszcze z trzy tygodnie to zarobek byłby razy dwa.
Tak że obecnie nie sprzedaję tak pochopnie.
Jeszcze dwa pytania. 1. Dlaczego uważasz że wynik za 2gi kwartał będzie super (tzn lepszy niż pierwszy?). Z moich obliczeń cen sprzedawanych surowców wynika że były one nieznacznie wyższe niż w pierwszym kwartale . Spodziewałbym się więc minimalnie wyższych wyników. 2. Czy brałeś pod uwagę fakt, że umowa zbożowa może nie zostać przedłużona i jakie to będzie miało konsekwencje dla Astarty?
Przecież nie wiesz kiedy i po jakiej cenie podpisywali kontrakty? Usrednione poznasz z update. Poza tym sprawdzałeś ceny w portach, na giełdzie czy gdzie? Weź jeszcze pod uwagę koszty logistyki (zależne od tego gdzie jest klient) Słowem sprawdzanie cen da ci tylko jakiś ogólny pkt odniesienia.
Do Regina.
To co pisałem przed ogłoszeniem wyników straciło sens.
Nic nie urosło wręcz odwrotnie zaczęło tanieć.
Spodziewałem się podbitki chociaż pod 42zł a tu w ogóle spekuła nie weszła.
Ludziska też się trochę wystraszyli atakiem rakietowym na port i magazyny zbożowe.
Do tego doszło zerwanie umowy zbożowej i strachy poszły.
Ja widząc że jest brak wzrostów i obrotów po ogłoszeniu wyników zacząłem sprzedawać systematycznie w czwartek i piątek.
A że miałem tego dużo to też zwaliłem kurs ( przepraszam).
Zacząłem sprzedaż od 38 a skończyłem na 36.50zł.
Zostawiłem resztkę 3 tys sztuk tak na wszelki wypadek.
Ja widzę tu jeszcze jedno duże zagrożenie ale nie będę pisał aby nie straszyć.
Jak się wyjaśni sprawa to napiszę.
Czy będę dalej kupował na kolejne kółko to dam znać.
Aktualnie idę opić udany zarobek chociaż trochę mniejszy niż zakładałem.
Powodzenia na giełdzie.
Do tej pory Twoje posty miały w miarę sens, ale jak czytam że osoba z bankiera zwaliła kurs na spółce typu Astarta to śmiech na sali :)
W tym momencie Astarta jest spółka spekulacyjna. Ma bardzo dobre wyniki to kurs poszedł w górę. Ruskie zerwali umowę zbożowa to kurs idzie w dół. Tyle w temacie. Kilka akcji sprzedanych przez ciebie nie miało tutaj większego znaczenia.
Podobno jesteś expert to spróbuj wywalić w jeden dzień kilkanaście tysięcy akcji i nie zwalić kursu przy tak małych obrotach.
Ostatnio ( wtorek , środa ) obroty były tak marne i wynosiły tyle co ja miałem akcji w portfelu.
Jeżeli chcesz się pozbyć a nie ma chętnych to zwalasz kurs.
Przy poprzednim moim kółku obroty były duże i euforia na kupno więc wtedy szybko się pozbyłem oczywiście partiami i kurs nie zjechał a nawet na koniec dnia lekko poszedł do góry.
Masz rację że to wszystko było spowodowane sytuacją ( ostrzał portu i magazynów zbożowych, zamknięcie drogi morskiej) ale sam widziałem że jak puszczałem jednorazowo większą ilość to kurs spadał.
Tak było przy każdej mojej partii i to mnie złościło bo nie mogłem już sprzedać w wyższej lub tej samej cenie.
Po prostu karmiłem każdego chętnego aż do 36.5zł .
I wcale się tym nie chwalę że przyczyniłem się do zwalenia kursu.
Wolałbym aby rosło ale piszę szczerze to co widziałem.
Kiedy wbijasz znów? To co piszesz ma sens, raz umowa zbożowa a dwa ostrzelanie infrastruktury. Ja nadal czekam na płoty o negocjacjach a zaczynaja się pojawiać. Dzieki za info.
Przecież to oczywiste dla kogoś ze stażem giełdowym > 5 lat, że rosło pod wyniki z 29, a po infie była sprzedaż faktów. Urosło prawie 30% w niecały miesiąc bez większej korekty, to ile jeszcze chcecie, żeby urosło? Teraz przyjdzie korekta, do 35zł, pobujamy się i pójdziemy dalej na północ. Wyniki były super, ale po tych wzrostach nie były zaskoczeniem, generalnie jaki kurs zboża, cukru, soi każdy może sobie sprawdzić.
Nie mam powodu żeby kłamać. Jak byś prześledził arkusz zleceń sprzedaży w czwartek i piątek to byś wiedział że w przedziale 38 do 36,50 poszło dużo więcej niż moje 12tys sztuk.
No ale ty wiesz lepiej.
Poza tym nie pisałem do ciebie żeby się chwalić.
Pisałem do Regina bo mnie pytał co zamierzam.
Ale mogę Ci to udowodnić jeżeli masz na bieżąco podgląd w arkusz kupna. Za kilkanaście minut o 11,45 wystawię zlecenie kupna Astarty w ilości 12 tys szt po cenie 27zł i będzie tam do końca dnia.
Nie zamierzam teraz kupować więc cena będzie 27zł aby mi ktoś nie wcisnął akcji.
Za część kasy kupiłem już inną spółkę.
Jeżeli nie masz podglądu to może ktoś napisze ci czy mówię prawdę.
Alex nie napiszę jakie widzę zagrożenia bo by mnie tu zjedli że sprzedałem i teraz naganiamna spadki.
Każdy niech sam szuka , czyta , dopytuje znajomych jak ma na Ukrainie itp.
A niech zjedzą, ja też pisałem wcześniej o nieprzedłużeniu umowy zbożowej i było że się nie znam.
Teraz problemem jest sprzedaż zebranego zboża. A długoterminowo jedyny problem który widzę to ryzyko zbombardowania infrastruktury Astarty. Jednak jest to mało prawdopodobne.Tyle ode mnie
Alex - napiszę Ci ale to są tylko moje przemyślenia i tym się nie sugeruj.
Ja nie kupię Astarty dopóki Ukraińcy nie zdobędą elektrowni w Enerchodarze na Zaporożu i sytuacja się nie wyjaśni.
Ta elektrownia jest cała zaminowana i można odpalić zdalnie ładunki wybuchowe
w przypadku próby zajęcia jej przez wojska Ukrainy.
Ostatnio ruscy stosują taktykę spalonej ziemi i niszczą wszystko na terenach z których są wypierani.
Nie sądzę by oddali Ukrainie całą nienaruszoną elektrownię wartą dziesiątki a może nawet setki miliardów dolarów (jedna z największych w Europie) tym bardziej że wybudowano ją przy pomocy ZSSR.
Celem Rosji jest zniszczyć gospodarczo Ukrainę ( ataki na infrastrukturę energetyczną ) dlatego sądzę że nie oddadzą sprawnej elektrowni.
Jeżeli będą musieli opuścić teren elektrowni to wywalą ją zdalnie w powietrze łącznie ze składem odpadów radioaktywnych.
Przemawiają też za tym fakty że dachy bloków są zaminowane .
Donoszą o tym media Ukrainy i fakt że nie chcą tam ( na dachy) wpuścić inspektorów międzynarodowych.
Niektórzy mówią że Chiny i reakcja NATO im na to nie pozwolą ale ja sądzę że wszystko zwalą na Ukrainę że ta ostrzelała elektrownię z powietrza ( dlatego ładunki są na dachach).
Jeszcze jeden fakt to jest to ( jak donoszą Ukraińskie media) że ostatnie dwa bloki zostały wygaszone metodą gorącą ( co jest bardzo niebezpieczne i grozi tym co było w Czarnobylu) a nie zimną jak pozostałe bloki.
Widać że ruskom bardzo się śpieszy bo zimna metoda wymaga długiego czasu.
Wiem że dużo osób powie że nawet jak wysadzą łącznie ze składem odpadów radioaktywnych to zasięg promieniowania będzie tak jak podawali w mediach 50 do 100 km i to Astarty nie dotknie bo ma pola dużo dalej.
Ale ja wiem że w takim przypadku ludzi ogarnia panika a media bombardują negatywnymi wiadomościami a kurs spółek ukraińskich będzie pikował w dół.
Z powodu paniki Europa i świat może zakazać importu niby napromieniowanej żywności z Ukrainy a to może być tragedia dla spółek sektora żywnościowego.
Tak pewnie myśli też Rosja i ona wtedy będzie miała rynek zbytu na swoje towary zbożowe ( żywnościowe) .
Będą twierdzić że ratują świat od głodu.
Po tym że Rosja nie przedłużyła umowy zbożowej i że zniszczyła port i magazyny zbożowe Ukrainy a także zaminowana wody na szlakach transportowych widać że zależy im na zniszczeniu gospodarczym Ukrainy.
Reasumując to nie wiadomo kiedy to może nastąpić.
Może być za tydzień , miesiąc lub dłużej w zależności od postępu ukraińskiej kontrofensywy ale sądzę że Rosja nie odda darmo elektrowni tylko wywali ją w powietrze co przełoży się na kurs Astarty i może być nawet 21zł.
Życzę wszystkim aby to co piszę się nie spełniło ale ja wolę nie ryzykować swojej kasy.
Swoją resztę ( trzy tysiące) też wywalę dzisiaj lub na dniach.
Na razie idę na inne spółki.
Rozumiem Twój tok myślenia i generalnie zgadzam się. Natomiast nie sądzę, że spalenie rdzenia w elektrowni przełoży się na skażenie dużego obszaru Ukrainy - jeśli już to zanieczyszczenie Dniepru i Morza Czarnego (Jest wiele artykułów na ten temat). Inna sprawa to czy w panice nie nastąpi nieuzasadniony ban na eksport rolny Ukrainy - to byłby problem. Natomast jeśli doszło by do wybuchu to Rosjanie ukręciliby na siebie bat i oni dobrze o tym wiedzą.
1) Bedzie ostra reakcja swiata na to, mozliwe jest nawet usnanie rosji za panstwo terrorystyczne
2) Jesli reakcja seiata bedzie slaba, Ukraina zastosuje strategie oko za oko. Nie umieja ubronic mostu a jak beda bronic swoich elektrowni? Nierealne? A co powiedzieli o statkach transporujacych towar z do rosji i terenow okupowanych slyszeli?
Czy będzie reakcja świata i czy Ukraina zrobi odwet to i tak nie będzie miało wpływu na kurs ukraińskich spółek które będą zdołowane w przypadku czarnego scenariusza.
Nie tylko wszystkie płody rolne z Ukrainy byłyby skażone, ale także z Polski, Rumunii, Mołdawii, Słowacji, generalnie w Europie Wschodniej zapanuje głód, tak jak było po wybuchu Czarnobyla i Fukushimy. Właściwie tylko rosyjska (i noworosyjska) żywność nadawałby się do sprzedaży i konsumpcji. Rosja uruchomiłaby plan Marshalla (Zukowa) a państwa Europy Wschodniej nareszcie zrozumiałyby kto naprawdę jest gotów im pomóc w potrzebie i kopnęłyby obiecanki zdradzieckiego Albionu.
Właśnie nie wiem dlaczego tak jest z tym IP ?
Piszę z telefonu cały czas a są różne IP.
Czasami wcześniej w niektórych wątkach ktoś się podszywa za mnie.
Wiatr równie dobrze może pójść na Rosję,, wysadzanie elektrowni może być lepszym samobójstwem dla ruskich niż ta durna wojna która putin wywołał. Szczyt ost NATO i dostawy w tym broni dalekiego zasięgu pomimo wpadek dypl jest bardzo korzystne dla Ukrainy. Można też kreślić scenariusze w drugą stronę, jutro rano o 4.45 dowiadujemy się, że Putin zmarl ile wtedy dni czekamy żeby dało się kupić? Każda opcja jest w grze
Tylko ze sprzedał i teraz nagania na spadki. Odkopuje temat, który jest dobrze znany tutejszym inwestorom. Temat w ktorym zbyt wiele sie nie dzieje.Tak robią kółkowicze. Także oddawajcie mu swoje akcje po taniości:)
Ja nic do xyz nie mam bo każdy ma swoją taktykę, i byc może ma rację a dyskutuje się fajnie, dobrze jest poznać różne pkt widzenia, szczególnie te inne niż nasze i różne scenariusz omawiać nawet te czasem od czapy. Kiedyś zapytałem na asbis co by to znaczyło dla spółki gdyby apple zbankrutowało to mnie zjechali ale Kiedyś jak pisałem ze będzie wojna to też mnie zjechali. Ale to niestety pokłosie działalność troli ze tracimy zaufanie do siebie i traktujemy podejrzanie.
Tak na poważnie, to wiatr nie pójdzie na Rosję, ani na Ukrainę, bo skażenie będzie stosunkowo mało rozległe. Elektrownia jest wyłączona, a wyłączona jest właśnie dlatego, żeby ograniczyć takie ryzyka. Alex dokładnie podał zasięgi - woda w Dnieprze i najbliższa okolica - to i tak bardzo dużo. Dla kursu Astarty groźniejsze od nuklearnych wybuchów jest trollowanie na bankierze.
Np Skażenia jest małe ale wiatr idzie na Rosję i każdy kto odrobił lekcje wie że to nic złego. Ale polityka nie jest zainteresowana prawda, sprzeda to według własnych korzyści dlatego taka gra jest niebezpieczna też że strony Rosji. Narracja gory będzie szła w kierunku ekspertyz i gry na czas a oddolna narracja że Bóg ukral Rosję, wsch to bardzo zabobonne narody i ruski będą się bać. Bardziej miepojacy jest fakt że Rosja może prowadzi ta wojnę jeszcze długo i prognozy w 2024 na koniec wydają się już zbyt optymistyczne. Osobiście czekam na niebiański orszak dla Władka i zamieszki w Rosji.