Alex - napiszę Ci ale to są tylko moje przemyślenia i tym się nie sugeruj.
Ja nie kupię Astarty dopóki Ukraińcy nie zdobędą elektrowni w Enerchodarze na Zaporożu i sytuacja się nie wyjaśni.
Ta elektrownia jest cała zaminowana i można odpalić zdalnie ładunki wybuchowe
w przypadku próby zajęcia jej przez wojska Ukrainy.
Ostatnio ruscy stosują taktykę spalonej ziemi i niszczą wszystko na terenach z których są wypierani.
Nie sądzę by oddali Ukrainie całą nienaruszoną elektrownię wartą dziesiątki a może nawet setki miliardów dolarów (jedna z największych w Europie) tym bardziej że wybudowano ją przy pomocy ZSSR.
Celem Rosji jest zniszczyć gospodarczo Ukrainę ( ataki na infrastrukturę energetyczną ) dlatego sądzę że nie oddadzą sprawnej elektrowni.
Jeżeli będą musieli opuścić teren elektrowni to wywalą ją zdalnie w powietrze łącznie ze składem odpadów radioaktywnych.
Przemawiają też za tym fakty że dachy bloków są zaminowane .
Donoszą o tym media Ukrainy i fakt że nie chcą tam ( na dachy) wpuścić inspektorów międzynarodowych.
Niektórzy mówią że Chiny i reakcja NATO im na to nie pozwolą ale ja sądzę że wszystko zwalą na Ukrainę że ta ostrzelała elektrownię z powietrza ( dlatego ładunki są na dachach).
Jeszcze jeden fakt to jest to ( jak donoszą Ukraińskie media) że ostatnie dwa bloki zostały wygaszone metodą gorącą ( co jest bardzo niebezpieczne i grozi tym co było w Czarnobylu) a nie zimną jak pozostałe bloki.
Widać że ruskom bardzo się śpieszy bo zimna metoda wymaga długiego czasu.
Wiem że dużo osób powie że nawet jak wysadzą łącznie ze składem odpadów radioaktywnych to zasięg promieniowania będzie tak jak podawali w mediach 50 do 100 km i to Astarty nie dotknie bo ma pola dużo dalej.
Ale ja wiem że w takim przypadku ludzi ogarnia panika a media bombardują negatywnymi wiadomościami a kurs spółek ukraińskich będzie pikował w dół.
Z powodu paniki Europa i świat może zakazać importu niby napromieniowanej żywności z Ukrainy a to może być tragedia dla spółek sektora żywnościowego.
Tak pewnie myśli też Rosja i ona wtedy będzie miała rynek zbytu na swoje towary zbożowe ( żywnościowe) .
Będą twierdzić że ratują świat od głodu.
Po tym że Rosja nie przedłużyła umowy zbożowej i że zniszczyła port i magazyny zbożowe Ukrainy a także zaminowana wody na szlakach transportowych widać że zależy im na zniszczeniu gospodarczym Ukrainy.
Reasumując to nie wiadomo kiedy to może nastąpić.
Może być za tydzień , miesiąc lub dłużej w zależności od postępu ukraińskiej kontrofensywy ale sądzę że Rosja nie odda darmo elektrowni tylko wywali ją w powietrze co przełoży się na kurs Astarty i może być nawet 21zł.
Życzę wszystkim aby to co piszę się nie spełniło ale ja wolę nie ryzykować swojej kasy.
Swoją resztę ( trzy tysiące) też wywalę dzisiaj lub na dniach.
Na razie idę na inne spółki.