• Bagiński Autor: bialoczerwony1972 [83.6.26.*]
    "Jak wielu Polaków pracowało przy tym filmie? Wiem, że za kamerą stał Tomasz Naumiak, w napisach końcowych pojawiają się też nazwiska Polaków z Platige Image.
    To było fajne, że mogłem sobie trochę złożyć ekipę pod siebie. Nie było zaskoczeniem, że operatorem jest Polak, bo Tomek jest jednym z wielu polskich operatorów, którzy robią duże międzynarodowe filmy. A ekipa Platige Image to naturalne połączenie ze mną. Przy czym Platige’a mogło być w tym filmie znacznie więcej, ale to już jest tak duża firma i zajmuje się tyloma projektami, że na "Rycerzy Zodiaku" nie było już czasu. Przez co część pracy wylądowała w Indiach czy Korei Południowej."

https://film.wp.pl/baginski-po-latach-dopial-swego-jego-hollywoodzki-film-trafi-do-kin-na-calym-swiecie-6893406072765024a 
    Oj tam się dzieje się.... :)
  • Re: Bagiński Autor: ~Xoxix [5.173.241.*]
    I co, kasa z tego dla Platige?
    Nie jest pewne, a raczej nawet watpie
  • Re: Bagiński Autor: bialoczerwony1972 [46.134.75.*]
    Pomyśl... Ile muszą mieć roboty... :)
  • Re: Bagiński Autor: ~fanpli [213.134.189.*]
    pewnie zrobili część vfx i kasę dostali
    dobrze, że się nie angażowali bardziej bo trailer wygląda bardzo kiczowato
    nie wiem kto ogląda takie filmy?
    może dzieci?
    nie wiem jaki był budżet ale słabo to wygląda, mało treści i jakby na siłę cała masa efektów specjalnych plus dwie wyblakłe już gwiazdy
    alita to było coś, mi się podobała, nie pachniała tandetą
    rycerzy oceniam oglądając wyłącznie zwiastun, może tak się nie powinno?
    Rycerze Zodiaku (2023) - naEKRANIE.pl
    a jednak do kina na to dzieło się nie wybieram, aczkolwiek doceniam, gdzie dostał się bagins
    hehe, jak trafi do streamerów to z ''obowiązku'' zobaczę
    ciekawy będzie boxoffice...
    zapomniałem dodać, że o ile praca dla wielkich sieci i zleceniodawców nobilituje i często otwiera nowe drzwi
    o tyle zlecenia te są dość wyżyłowane i marża bywa niższa niż na reklamach lub cinematikach
    cóż tak już jest i trzeba wybrać pomiędzy godziwym zarabianiem a nazwę to: ''pewną inwestycja marketingową"
    hehe, wydaje mi się, że ten etap platige ma już za sobą i dziś jeśli już, to schodzi z marży ew w jakiejś antologii animacji czy np dla takiego tuza jak lamborgini
    jeśli ktoś chce się liczyć i zaznaczać swoja pozycję tam zwyczajnie wypada się pokazać bo światowy top
  • Re: Bagiński Autor: bialoczerwony1972 [83.6.26.*]
    Kto ogląda? USA, Japan, China i reszta Azji i to na te główne rynki przeznaczona jest ta produkcja.
    rozumiem ale raczej słabe to widowisko
    zobaczymy oficjalne dane
    zresztą może się nie znam na tym
    ale...z innej beczki - bagins to spory udziałowiec pli i tutaj kryje się jego prawdziwa zamożność
    apanaże sony czy netflixa nie pasują do kapitalizacji portfela
    więc? hehe, czas najwyższy zadbać o odpowiednią kapitalizację rynkową co niewątpliwie wpłynęłoby na
    odpowiednia płynność
    ps> oczywiście oprócz tego zostaje dywidenda

na pewno legendy w formie serialu mają spory potencjał...
    Tomek Bagiński o tym, co dalej z Legendami Polskimi Allegro (filmomaniak.pl)
  • Re: Bagiński Autor: ~Kibic [31.0.81.*]
    Rycerze Zodiaku okazały się totalną klapą i potwierdzają, że autor 7-minutowej animacji sprzed wielu lat p.Bagiński nie ma charyzmy ani polotu żeby wyreżyserować co najmniej poprawny film. Wątpię żeby osiągnął jakikolwiek sukces jako reżyser raczej klapą. I nie ma w tym nic złego, sukces w reżyserii to sukces w dziedzinie dla szczególnie wybitnych artystów. Niestety Bagiński skazany jest na porażkę, ale jako rzemieślinik ponadprzeciętny.
  • Re: Bagiński Autor: ~Marvel [78.8.247.*]
    Jakie parametry były brane do takich wniosków i tezy? Własny gust? A cos więcej?
  • Re: Bagiński Autor: ~Kibic [95.160.158.*]
    Recenzje i komentarze krytyków i widzów. Poczytaj, wiedzą ogólnie dostępna lub idź do kina.
  • Re: Bagiński Autor: ~Marvel [78.8.247.*]
    Co mi po kinie jak kompletnie nie jestem odbiorca tego typu azjatyckiego pitu pitu.. Bardziej ciekawe są przychody, box office na poziomie 5 mln dolarów przy budżecie filmu 60 mln dolarów. Na razie szału nie ma.
  • Re: Bagiński Autor: ~fanpli [213.134.176.*]
    trafiłem na recenzję i wg jej autora bagins się obronił!
    Rycerze Zodiaku - recenzja filmu - naEKRANIE.pl 

cyt
    "Moim zdaniem Tomasz Bagiński w swoim fabularnym debiucie wypada solidnie. Wraca raczej z tarczą, a nie na tarczy. Udowadnia wszystkim, że ma zadatki na dobrego reżysera. Wykazał się wyczuciem i pokazał, że ma wizję – podobnie zresztą jak w Legendach Polskich. Widać, że ich sukces nie był tylko wypadkiem przy pracy, a krokiem w stronę czegoś większego. Czegoś, czego kolejną zapowiedzią są właśnie Rycerze Zodiaku."
    ps> zbiera doświadczenia i super, że coś potrafi i cały czas pracuje w platige, to świetna synergia i będą z tego wielkie rzeczy
  • Re: Bagiński Autor: ~Breton [79.153.176.*]
    Fanpli, ze ty akurat znalazłeś i wpisałeś tu pozytywna opinie (gdzie większość jest negatywna) chyba nikogo tutaj nie dziwi
  • Re: Bagiński Autor: ~Kibic [31.135.171.*]
    Podtrzymuję zdanie, że z Bagińskiego reżyser filmów pełnometrażowych to żaden reżyser. Będzie finansowa klapa tych Rycerzy Zodiaku. A, że fanpli nawet w nowotworze złośliwym (jeżeli będzie dotyczył PLI) znajdzie plusy dodatnie to rzecz wiadoma.
  • Re: Bagiński Autor: bialoczerwony1972 [79.191.223.*]
    @FanPLi, @ Marvel @Breton
    Po pierwsze: Temat był śliski i mocno ryzykowny
    Po drugie: Nie byt kręcony dla Polaków przed wszystkim i nie wiadomo jaki go odbiorą azjaci. Zresztą wisi mi to.
    Po trzecie: Czy będzie klapa finansowa to się okaże ( kina, potem może Netflix)
    Po czwarte: Ktoś jednak uwierzył w Bagińskiego i wyłożył całkiem niemałe pieniądze jak na polskie warunki
    Po piąte; Sam tego nie obejrzę ani w kinie ani na żadnej platformie bo dla mnie to chłam bez względu na to kto by to nakręcił i szkoda mojego czasu na badziew.

A to parę słów nt tego dzieła:
    "Cóż… Pod kątem biznesowym produkcja filmowej wersji „Rycerzy Zodiaku” to plan dość karkołomny. Proszę podać mi choć jedną adaptację jakiegokolwiek anime, która nie tylko byłaby udanym tworem, ale przy okazji zarobiłaby na siebie jakiekolwiek pieniądze. Oczywiście zawsze może być ten pierwszy raz, no ale by to osiągnąć potrzebne są jednak zdecydowanie lepsze przesłanki. Tymczasem „Rycerze Zodiaku” to film, który nie mógł się udać, biorąc pod uwagę ekipę, która się za niego zabrała. Tomasz Bagiński nie ma żadnego doświadczenia jako reżyser filmów pełnometrażowych. Na koncie ma udane krótkie metraże, w tym oczywiście nominowaną do Oscara „Katedrę” czy zwiastuny do gier „Wiedźmin 3” oraz „Cyberpunk 2077”. Ale to zdecydowanie za mało, tym bardziej, że dotąd jego dokonania nie zawierały za dużo warstwy fabularnej, a bardziej skupiały się na warstwie formalnej i wizualnej. To oczywiście dobra wprawa do nakręcenia widowiska akcji, ale może nie na pierwszy rzut. Brakuje mi w jego filmografii jakiegokolwiek dokonania, które trwałoby więcej niż kwadrans i służyło mu jako poligon dla szlifowania umiejętności opowiadania historii, nakreślania bohaterów i tym podobnych. I to niestety widać oglądając film „Rycerze Zodiaku”.
    https://android.com.pl/rozrywka/598007-rycerze-zodiaku-recenzja-opinia-film-2023-tomasz-baginski/ 

Bardzo ciekawe i chyba uczciwe spojrzenie moim zdaniem...

Mimo wszystko najlepsze w tym wątku jest to, że przygłupie trollisko bez akcji tak bardzo się tu udziela xD
    Inna sprawa, że dobrze że Bagiński uczy się reżyserki nie za kasę PLI tylko dudki sponsorów :)

Widać dużo niewierzących w spółkę chętnych do oddania papieru po wynikach. Krótkoterminowo to źle dla kursu, długoterminowo jak najbardziej dobrze. Moim zdaniem wzrosty jeśli jakieś mają się pojawić to dopiero po wynikach 2Q jeśli faktycznie okażą się bardzo dobre i ten zasiew jak twierdzi raport zacznie przynosić powoli efekty
  • Re: Bagiński Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Pytanie czym jest sukces dla szacownego grona ekspertów - na przykładzie The Witcher - widać, że ocena sprowadza się do "nie podoba mi się, bo mi się nie podoba" :)
    Jeśli ktoś chce mierzyć sukces finansami to koszt Rycerzy wynosił 60 mln USD, a boxoffice na razie przyniósł 5 mln USD.
    Co do wrażeń artystycznych, to chyba o sukces tutaj po prostu bardzo ciężko :)
  • Re: Bagiński Autor: ~żuk [31.61.178.*]
    https://film.wp.pl/polak-pobija-swiat-film-baginskiego-hitem-w-kinach-6898242051406592a
  • Re: Bagiński Autor: bialoczerwony1972 [79.191.219.*]
    Dnia 2023-05-14 o godz. 14:07 ~Kibic napisał(a):
    > Rycerze Zodiaku okazały się totalną klapą i potwierdzają, że autor 7-minutowej animacji sprzed wielu lat p.Bagiński nie ma charyzmy ani polotu żeby wyreżyserować co najmniej poprawny film. Wątpię żeby osiągnął jakikolwiek sukces jako reżyser raczej klapą. I nie ma w tym nic złego, sukces w reżyserii to sukces w dziedzinie dla szczególnie wybitnych artystów. Niestety Bagiński skazany jest na porażkę, ale jako rzemieślinik ponadprzeciętny.

Dnia 2023-05-15 o godz. 20:10 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > @FanPLi, @ Marvel @Breton
    > Po pierwsze: Temat był śliski i mocno ryzykowny
    > Po drugie: Nie byt kręcony dla Polaków przed wszystkim i nie wiadomo jaki go odbiorą azjaci. Zresztą wisi mi to.
    > Po trzecie: Czy będzie klapa finansowa to się okaże ( kina, potem może Netflix)
    > Po czwarte: Ktoś jednak uwierzył w Bagińskiego i wyłożył całkiem niemałe pieniądze jak na polskie warunki
    > Po piąte; Sam tego nie obejrzę ani w kinie ani na żadnej platformie bo dla mnie to chłam bez względu na to kto by to nakręcił i szkoda mojego czasu na badziew.

A co mamy dzisiaj, po kilku miesiącach???
    >Bagiński napisał na FB:
    >Drugie życie Rycerzy Zodiaku.
    Ekran telewizyjny okazał się dla Rycerzy znacznie bardziej łaskawy niż kinowy. Dystrybucja na portalach VOD idzie bardzo dobrze. Fani donoszą mi też, że na kilku rynkach płyty Blu-Ray są wyprzedane, a po premierze na amerykańskim Netfliksie dwa tygodnie temu film przez tydzień utrzymał się w pierwszej piątce oglądalności w Stanach Zjednoczonych. Film jest oglądany, oceniany i przynajmniej części widzów daje trochę zabawy. Najlepiej film oceniają dzieciaki i to mnie cieszy szczególnie.
    Za dwa tygodnie z kolei premiera na HBO Max w Europie. Na którą oczywiście zapraszam, a w przyszłym roku Bandai wypuszcza naprawdę spoko figurkę z filmu. Zresztą będę jeszcze przypominać.

Tak więc kolejny raz kilku trolli/ znaffcóff z tego forum wygłupiło się skreślając film.... Niestety takie czasy, że czasami więcej ludzi siedzi w domu i ogląda filmy serwisach niż w kinie, ale tak jak pisałem kilka miechów temu film nie był robiony dla Polaków, Słowaków czy Niemców!  Nie wiem czy na nim zarobią krocie, czy tylko wyjdą na swoje, ale wiem jedno że nie warto przekreślać dnia przed zachodem słońca ;)
    Mimo to nadal jest to temat nie dla mnie i nie mam zamiaru po niego sięgać. Dziwne, że kolejni inwestorzy chcą wyłożyć grosz na jakieś nowe universum z udziałem PLI, a gdyby tylko czytali bankiera i pana kibica to pewnie nie wyłożyli ani złotówki xD Może napisz do nich na priv to dzięki tobie nie stracą swojej floty xD
  • Re: Bagiński Autor: ~Recenzent [104.28.45.*]
    Jak można wykorzystać swój czas i miejsce?. Gdy Katedra dostawała nominację do Oskara, Platige wykorzystał rozgłos na rynku rozwijającej się reklamy w TV w latch 90tych. To wystarczyło aby odróżnić się na rynku lokalnym. Prosta animacja, nie banalny temat, niszowe technologie 3D.

Na rynku filmów światowych pan Bagiński musi konkurować z innymi ludźmi którzy mają potrzebne do fachu reżysera charyzmę, cech przywódcze i energię, a kto zna dzisiaj pana Bagińskiego wie, że większość tych cech niema. Mówię to z przykrością.
    Brak tych cech był także widoczny w negocjacjach z Netflix w sprawie własności do scenariusza Wiedźmina a następnie w znikomym wpływie na narrację w serialu.

W ocenie spółki pod kontem inwestycji nie powinno się brać pod uwagę prywatnych działań i obecnych kompetencji/aspiracji pana Tomka. Jest właścicielem kilku procent akcji. Spółkę należy oceniać za wykorzystywanie czasu i miejsca w 2024 w kontekście pracy nad aktualnymi klientami i czynnymi pracownikami a nie poprzez 20 letni sentyment. Pan Bagiński od lat nie dowodzi marketingowego, nie mówiąc o finansowym wyniku.
  • Re: Bagiński Autor: bialoczerwony1972 [79.191.235.*]
    Nie rozumiem....
    No i co miał ten twój post poradzić/doradzić i komu? Nie lubisz Bagińskiego? Hmmm kto normalny inwestuje w PLI w oparciu o sentyment do Katedry sprzed 20 lat??? No chyba, że ty i ponieważ jest jak jest to piszesz to co piszesz....
    Od kiedy to Bagiński odpowiadał za wyniki finansowe w PLI ze miał je dowozić lub nie? Byłeś przy tych negocjacjach? A może wiesz do ilu drzwi pukał wcześniej z Wieśkiem w ręku ale mu ich nie otworzono? To jest kluczowe, żeby zrozumieć dlaczego wzięli te ochłapy od Netflixa. Z jednej strony fakt, że niewiele na nim zarobili z drugiej zyskali coś zupełnie innego. Rozpoznawalność, kontakty, wiedzę o produkcji seriali od kuchni itd itd.

• Re: Bagiński Autor: ~Dal [172.226.64.*]
    Post o Bagińskim, gość (ktoś) opisał Bagińskiego w kontekście inwestora .
    Sprawdziłem sobie te relewajce. Faktycznie Rycerze Zodiaku to jakaś turbo klapa Pana Tomka. 50 Mln $ utopione.
    Jako "Executive Producer" miał być odpowiedzialny za zgodność serialu Wiedźmin z książkami Sapkowskiego. Jeśli jest jakiś problem z serialem, to chyba głównie brak zgodności. Poza Twardowskim ciężko znaleźć jakiś pozytywny aspekt pracy Tomasza Bagińskiego. Ja byłem przekonany że on jest jakimś liderem w tej spółce. Wychodzi na to że praktycznie nic nie robi w Platige, a jak już to poza.
  • Re: Bagiński Autor: bialoczerwony1972 [79.191.226.*]
    Dnia 2024-02-03 o godz. 13:25 ~Dal napisał(a):
    > Post o Bagińskim, gość (ktoś) opisał Bagińskiego w kontekście inwestora .
    > Sprawdziłem sobie te relewajce. Faktycznie Rycerze Zodiaku to jakaś turbo klapa Pana Tomka. 50 Mln $ utopione.
    > Jako "Executive Producer" miał być odpowiedzialny za zgodność serialu Wiedźmin z książkami Sapkowskiego. Jeśli jest jakiś problem z serialem, to chyba głównie brak zgodności. Poza Twardowskim ciężko znaleźć jakiś pozytywny aspekt pracy Tomasza Bagińskiego. Ja byłem przekonany że on jest jakimś liderem w tej spółce. Wychodzi na to że praktycznie nic nie robi w Platige, a jak już to poza.

Sprawdziłeś i co? Moim zdaniem wyszedłeś na ignoranta! Jedyne w czym się zgadzam, to że Wiesiek został wg mnie ( nie czytającego universum Sapkowskiego) zj*ebany, zresztą wg czytających to universum także. xD I teraz do sedna, skoro został zjebany to kto normalny powierzył mu 60 baniek $ na pełnometrażówkę? "Ostanie lata Bagiński spędził na doglądaniu serialowego Wiedźmina, którego był producentem wykonawczym. Jak do tego doszło? Swego czasu za sprawą współpracy CD Projekt RED wyreżyserował animowany trailer gry. Potem zrodził się pomysł na film. Był to jednak na tyle duży projekt, że pewnie przerósł on twórców, na czym skorzystał Netflix, wykładając pieniądze na aktorski serial, przy założeniu, że tworzony będzie on przez innych ludzi. Dalszą historię już znamy. Oddziały Platige Image znajdują się też w Japonii, więc – czemu nie – w karierze czterdziestokilkuletniego Tomasza Bagińskiego pojawiła się opcja reżyserowania dużego, międzynarodowego filmu aktorskiego i trudno się dziwić, że z tej możliwości skorzystał. Wypadało jednak najpierw przeczytać jego scenariusz." To nie jest moja opinia tylko kogoś z branży! I znowu wypada się zgodzić, że po tylu latach chodzenia musieli wziąć ochłapy od Netflixa i że biorąc się za "Rycerzy Zodiaku" wiedział, że szans na hit praktycznie nie ma i tu kolejna opinia " To zaskakujące, że reżyser i twórca w Polsce tak ceniony, tak rozchwytywany dopiero teraz nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film. Jeszcze bardziej zaskakujące jest jednak to, że mowa o projekcie kompletnie chybionym, który nawet na papierze miał potencjał bliski zeru."
    I teraz czy było warto oddać Wieśka za drobne na waciki??? Moim zdaniem tak! Lepiej było zrobić to co zrobili, zarobili i czego się przy tym nauczyli wszyscy w PLI +rozpoznawalność+ kontakty niż dalej chodzić i pukać w kolejne dziesiątki drzwi.
    To może jeszcze na koniec kolejna opinia " Nie wiem, jak dalej potoczy się kariera Tomasza Bagińskiego, ale nie sądzę, by klapa Rycerzy Zodiaku w czymkolwiek mu zaszkodziła. Ośmielę się nawet stwierdzić, że ten film miał od początku pełnić funkcję stricte marketingową, mniej w nim było osobistych ambicji i chęci opowiedzenia czegoś ciekawego. Nie można mówić o zawodzie, bo chyba nikt nie robił sobie co do tego projektu większych nadziei. Taki jaki jego charakter, takie oczekiwania, więc kosmos w miejscu nie stanął. Życzyłbym jednak Tomaszowi Bagińskiemu, twórcy, którego karierę śledzę od lat, by kiedyś jeszcze odważył się popracować z materiałem nieco bardziej wymagającym (co z szumnie zapowiadanymi Hardkor 44 ­– ktoś, coś?).

Nie wiem po co to do ciebie piszę bo jestem pewien, że ty pod tym i pod wcześniejszym nickiem i tak tego nie zrozumiesz..... xD
    Ja na twoim miejscu sprzedałbym wszystkie papiery jeśli takowe posiadasz i zapomniałbym o PLI bo to bida z nędzą no i ten Bagiński :)

• Re: Bagiński Autor: ~fanpli [213.134.190.*]
    rozpoznawalność i wiarygodność biznesowa dzięki współpracy z netfixem tak!
    ale, warto zwrócić uwagę na jeden ważny aspekt - pli zarabia całkiem nieźle na serialu witcher
    mamy realizację 4 sezonu, mówi się o 5-6 seriach
    ok 8 mln za realizację każdego sezonu dla pli
    tak więc - w ratach ale to poważna suma ok 40-50 mln za całość...
  • Re: Bagiński Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.226.*]
    Pomyliłeś zarobek z przychodami!!!
[x]
PLATIGE -3,39% 5,70 2026-05-15 13:53:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.