• Rozsądna dywidenda Autor: ~Akcjonariusz_verus [213.134.186.*]
    COVID się skończył. Skończyły się zatem nadzwyczajne warunki działania. Spółka podzieliła się gotówką, którą zarobiła. W zeszłym roku - dywidenda (0,45 PLN; czyli łącznie 1.944kPLN) i skup akcji własnych (kolejne 5M PLN), oznacza, że Spółka wypłaciła 7M PLN akcjonariuszom i jednocześnie spłaciła kredyty - 10.567k PLN (vide sprawozdanie za 3Q 2023). Zainwestowała w nowy zakład - nie wiem ile; sama nieruchomość kosztowała koło 4M PLN; do tego dochodzi budowa i wyposażenie zakładu - pewnie z 15M PLN przynajmniej. Dodając do tego spłaty kredytów w roku 2021 i wypłaconą w roku 2021 dywidendę (0,25 PLN na akcję czyli ok. 1M PLN), wychodzi na to, że Spółka w latach 2021 spłaciła ponad 16M PLN złotych kredytów, wypłaciła akcjonariuszom 10M PLN, spłaciła 17M PLN pożyczek i kredytów i jeszcze zainwestowała jakieś 25 do 30 MPLN.
    Oczywiście, wszyscy - ja też - chcą dywidendę. Wsyscy - ja też - chcą bardziej przejrzystej polityki informacyjnej i mniej niepewności. Ale aby dywidenta mogła rosnąć i być wypłacana w następnych latach, konieczne są inwestycje w zdolności produkcyjne, w sprzedaż, w nowe produkty. Proponpwana dywidena - wydaje się być w takiej sytuacji rozsądna. Tyle, że na inwestycji polegającej na spłacie 17 MPLN i budowie zakładu za 30MPLN, czyli łącznie ok. 45MPLN oczekuję zwrotu dwucyfrowego: czyli wzrostu zysku o - co najmniej 6M PLN w stosunku do zysku za rok 2020 czy 2021. 2022 - z dużym kontraktem rządowym - należy traktować jako swoiste wydarzenie szczególne.
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Prezes [31.60.139.*]
    Urzekła mnie twoja historia :)
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Gepetto [156.17.159.*]
    Jestem z Ciebie dumny, mógłbyś pracować u Vateusza. Powiadasz 16 mln za 2022 bez rządowego kontraktu w dodatku powtarzalne ? Czyli po umorzeniu ok 4 zł na akcję, no to nijak to się ma do wyceny i rekomendacji BOS, bo nawet oni konserwatywnie założyli okolice 36 a w tych inflacyjno-wojennych warunkach jak nic 50 należy się za tak perspektywiczną spółkę. No, ale trzeba przestać KŁAMAĆ !! I i bajki pisać w raportach oraz w ESPI. Każdy wie, że w kasynie można zrobić wszystko z kursem danej spółki, ale przecież Zarząd BMX i RN to nobliwi, a może i świątobliwi ludzie. Jak trzeba było wejść do s80 to i obroty się zrobiły i brak pandemii nie przeszkadzał, żeby kurs był w okolicy 31, a teraz raptem spadający nóż na 25 ??? Z pewnością nie jest to manipulacja na zlecenie przyjaciół królika, absolutnie nie, rodzina królika to sami święci i uczciwi ludzie. Oni z pewnością w zeszłym roku jak sztucznie zdołowany kurs zaczął ni z gruszki ni z pietruszki rosnąć z 18 w górę, na kilka dni przed ESPI o skupie, absolutnie nic nie wiedzieli. Jestem o tym przekonany. Mam jednak nadzieję, że na WZ nie wszyscy będą jednakowo przekonani. P.S. 50 groszy dywidendy, lepiej niech zostanie na dodatki paliwowe dla Prezesa oraz na bilety i hotele podczas podróży do Dubaju, z których miały być cuda na kiju.
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~jk [185.182.193.*]
    To proste - Biomaxima nie jest klasyczną spółką dywidendową i nikt kto siebie uważa za inwestora nie siedzi tu ze względu na dywidendę. Podręcznikowo, zarząd powinien wypłacić dywidendę, jeżeli uważa, że nie ma w spółce projektów bardziej rentownych niż koszt kapitału przedsiębiorstwa. O ile pamiętam, to podawali, że mają projekty, więc niech inwestują kapitał w budowę większej spółki, albo w akwizycje. Inwestorzy, którzy nie uznają propozycji za wiarygodną (źle oceniają zarząd, spółkę, rynek, sentyment) powinni inwestować w inne spółki (jak dywidendowy KGHM), albo w np. złoto które chroni przed inflacją (ale ono chyba też dywidendy nie daje).
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Dgn [159.205.92.*]
    Bmx nie jest spółka dywidendowa, nie jest też spółka nastawiona na wzrost wartości, przez kilka ostatnich lat pojawiały się wątpliwej jakości komunikaty, które podbijały spekulacyjnie kurs. Kasa popłynęła strumieniem z rządowego kontraktu, akwizycji nie ma, budynek wybudowany i na tym koniec. Tutaj ewidentnie nie gra komunikacja z akcjonariuszami, co było widać na ostatnim walnym, najlepiej dla nich jakby drobnicy nie było i nie zdawali pytań.
    Oczywiście można pozbyć się udziałów i przejść na bardziej wyselekcjonowane podmioty, ale tutaj nie wiadomo co zarząd jeszcze wykombinuje. Swig80 bije rekordy, a bmx systematycznie spada, a moce produkcyjne ponoć jadą na maxi ach, tak?

Nie ma podanej żadnej strategii, a nie wierzę, że nie wiedzieli, że podanie dywidendy o wartości 2% będzie normalnie przyjęte.

Coś tu dziwnie śmierdzi, obroty coraz mniejsze, a jeszcze niedawno były milionowe na podbitkach, ktoś ładnie na słupach ma poprzerzucane udziały. CIekawe, kiedy wchodzą fundusze.
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Tmek [85.221.159.*]
    Fundusze już tu są. Taki Franklin, jak narazie ma (skromnie, bo skromnie) 900 akcji...
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Qwer [95.160.102.*]
    Tu się Blirt może powtorzyc
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Long [5.173.112.*]
    Trafiłeś w punkt kolego inwestorze, Różnica tylko jest taka że ta spółka ma dużo solidniejsze fundamenty niż Blirt
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Drukarz [31.60.240.*]
    Jak by mieli sprzedawcy to teraz by to zrobili. 30 baniek na krówki i wycieczki do Dubaju mieliście kiedyś takie perspektywy?
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Paolo [83.30.206.*]
    No to Państwo Inwestorzy proszę deklarować po ile byście oddali w drodze ewentualnego wezwania.

Ja poniżej 125 zł/akcję nawet nie spojrzę na wezwanie. Deklaracja jasna ?
    Taka kwota za akcję, to raptem daje wskaźnik c/z=17,75

Otwieram listę dalszych deklaracji.
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Drukarz [31.60.252.*]
    Marzeniami żyjesz jak król... A oni żyją jak królowie... Po co mają sprzedać
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Maxi [45.87.184.*]
    O pod nowym nickiem Naganiający Inwestor dał głos
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: pablo1111 [83.30.206.*]
    Dnia 2023-04-14 o godz. 10:00 ~Maxi napisał(a):
    > O pod nowym nickiem Naganiający Inwestor dał głos

Teraz jestem zalogowany.
    Czy ilość nicków się zgadza ?

Dałem jasną deklarację i jak ktoś ma odwagę złożyć swoją deklarację, to zapraszam.
    Nie ma potrzeby komentować tego.

A przykłady ? - no np.: MIRBUD. Proszę prześledzić notowania i zobaczyć, że pięciokrotność to nie jest coś niemożliwego.
    Przypomnę się na BMX, kiedy już będzie poziom 125 zł/akcję.
    Pozdrawiam Inwestorów
  • Re: Rozsądna dywidenda Autor: ~Jurek [94.254.207.*]
    Inteligencja nie boli,podbijam do 150 zł za akcje
[x]
BIOMAXIMA -0,79% 12,50 2025-11-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.