COVID się skończył. Skończyły się zatem nadzwyczajne warunki działania. Spółka podzieliła się gotówką, którą zarobiła. W zeszłym roku - dywidenda (0,45 PLN; czyli łącznie 1.944kPLN) i skup akcji własnych (kolejne 5M PLN), oznacza, że Spółka wypłaciła 7M PLN akcjonariuszom i jednocześnie spłaciła kredyty - 10.567k PLN (vide sprawozdanie za 3Q 2023). Zainwestowała w nowy zakład - nie wiem ile; sama nieruchomość kosztowała koło 4M PLN; do tego dochodzi budowa i wyposażenie zakładu - pewnie z 15M PLN przynajmniej. Dodając do tego spłaty kredytów w roku 2021 i wypłaconą w roku 2021 dywidendę (0,25 PLN na akcję czyli ok. 1M PLN), wychodzi na to, że Spółka w latach 2021 spłaciła ponad 16M PLN złotych kredytów, wypłaciła akcjonariuszom 10M PLN, spłaciła 17M PLN pożyczek i kredytów i jeszcze zainwestowała jakieś 25 do 30 MPLN.
Oczywiście, wszyscy - ja też - chcą dywidendę. Wsyscy - ja też - chcą bardziej przejrzystej polityki informacyjnej i mniej niepewności. Ale aby dywidenta mogła rosnąć i być wypłacana w następnych latach, konieczne są inwestycje w zdolności produkcyjne, w sprzedaż, w nowe produkty. Proponpwana dywidena - wydaje się być w takiej sytuacji rozsądna. Tyle, że na inwestycji polegającej na spłacie 17 MPLN i budowie zakładu za 30MPLN, czyli łącznie ok. 45MPLN oczekuję zwrotu dwucyfrowego: czyli wzrostu zysku o - co najmniej 6M PLN w stosunku do zysku za rok 2020 czy 2021. 2022 - z dużym kontraktem rządowym - należy traktować jako swoiste wydarzenie szczególne.
Jestem z Ciebie dumny, mógłbyś pracować u Vateusza. Powiadasz 16 mln za 2022 bez rządowego kontraktu w dodatku powtarzalne ? Czyli po umorzeniu ok 4 zł na akcję, no to nijak to się ma do wyceny i rekomendacji BOS, bo nawet oni konserwatywnie założyli okolice 36 a w tych inflacyjno-wojennych warunkach jak nic 50 należy się za tak perspektywiczną spółkę. No, ale trzeba przestać KŁAMAĆ !! I i bajki pisać w raportach oraz w ESPI. Każdy wie, że w kasynie można zrobić wszystko z kursem danej spółki, ale przecież Zarząd BMX i RN to nobliwi, a może i świątobliwi ludzie. Jak trzeba było wejść do s80 to i obroty się zrobiły i brak pandemii nie przeszkadzał, żeby kurs był w okolicy 31, a teraz raptem spadający nóż na 25 ??? Z pewnością nie jest to manipulacja na zlecenie przyjaciół królika, absolutnie nie, rodzina królika to sami święci i uczciwi ludzie. Oni z pewnością w zeszłym roku jak sztucznie zdołowany kurs zaczął ni z gruszki ni z pietruszki rosnąć z 18 w górę, na kilka dni przed ESPI o skupie, absolutnie nic nie wiedzieli. Jestem o tym przekonany. Mam jednak nadzieję, że na WZ nie wszyscy będą jednakowo przekonani. P.S. 50 groszy dywidendy, lepiej niech zostanie na dodatki paliwowe dla Prezesa oraz na bilety i hotele podczas podróży do Dubaju, z których miały być cuda na kiju.
To proste - Biomaxima nie jest klasyczną spółką dywidendową i nikt kto siebie uważa za inwestora nie siedzi tu ze względu na dywidendę. Podręcznikowo, zarząd powinien wypłacić dywidendę, jeżeli uważa, że nie ma w spółce projektów bardziej rentownych niż koszt kapitału przedsiębiorstwa. O ile pamiętam, to podawali, że mają projekty, więc niech inwestują kapitał w budowę większej spółki, albo w akwizycje. Inwestorzy, którzy nie uznają propozycji za wiarygodną (źle oceniają zarząd, spółkę, rynek, sentyment) powinni inwestować w inne spółki (jak dywidendowy KGHM), albo w np. złoto które chroni przed inflacją (ale ono chyba też dywidendy nie daje).
Bmx nie jest spółka dywidendowa, nie jest też spółka nastawiona na wzrost wartości, przez kilka ostatnich lat pojawiały się wątpliwej jakości komunikaty, które podbijały spekulacyjnie kurs. Kasa popłynęła strumieniem z rządowego kontraktu, akwizycji nie ma, budynek wybudowany i na tym koniec. Tutaj ewidentnie nie gra komunikacja z akcjonariuszami, co było widać na ostatnim walnym, najlepiej dla nich jakby drobnicy nie było i nie zdawali pytań.
Oczywiście można pozbyć się udziałów i przejść na bardziej wyselekcjonowane podmioty, ale tutaj nie wiadomo co zarząd jeszcze wykombinuje. Swig80 bije rekordy, a bmx systematycznie spada, a moce produkcyjne ponoć jadą na maxi ach, tak?
Nie ma podanej żadnej strategii, a nie wierzę, że nie wiedzieli, że podanie dywidendy o wartości 2% będzie normalnie przyjęte.
Coś tu dziwnie śmierdzi, obroty coraz mniejsze, a jeszcze niedawno były milionowe na podbitkach, ktoś ładnie na słupach ma poprzerzucane udziały. CIekawe, kiedy wchodzą fundusze.
Dnia 2023-04-14 o godz. 10:00 ~Maxi napisał(a): > O pod nowym nickiem Naganiający Inwestor dał głos
Teraz jestem zalogowany. Czy ilość nicków się zgadza ?
Dałem jasną deklarację i jak ktoś ma odwagę złożyć swoją deklarację, to zapraszam. Nie ma potrzeby komentować tego.
A przykłady ? - no np.: MIRBUD. Proszę prześledzić notowania i zobaczyć, że pięciokrotność to nie jest coś niemożliwego. Przypomnę się na BMX, kiedy już będzie poziom 125 zł/akcję. Pozdrawiam Inwestorów