Ważniejsza w tej chwili są obligacje. Jak je dostaną to będzie potwierdzenie, że spółka jest w stanie je zabezpieczyć i że bank uznał ją za wiarygodnego klienta. Kasa od syndyka i od Polmetalu dopełniłaby tylko całości. Teraz jeszcze Fiszer i Maślisz dostaną zdrowo po dupie, a dla Fiszera może się to jeszcze skończyć w pierdlu jak dobrze pójdzie. Mogli się dogadać, ale widać chcieli iść na noże tyle, że mają mocniejszego po drugiej stronie i może się to dla nich tragicznie skończyć
fakt przejścia z noży na siekiery w stosunkach EFR - Fiszer wywołuje i u mnie odczucie satysfakcji, ale ogólnie jest to złe info - zdecydowanie lepiej gdyby się dogadali. Do porozumienia b. daleko było i wcześniej, ale wczorajsze info pogrzebało je na dobre...
według mnie nigdy nie było chęci porozumienia się co było widać po komunikatach o kasie za akcje GFRa. teraz Stabilo próbuje skasować wyrok w NSA, ale raczej marne szanse.
jak dla mnie info bardzo dobre. Fiszer zrobił sobie w EFRze prywatny folwark i wyprowadzał kasę na bok, a teraz czas za to wszystko odpowiedzieć i ponieść konsekwencje czynów
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 71/2008 Zarząd Eurofaktor S.A. informuje, że w dniu 11 września 2008 roku został ponownie wysłany do Sądu Rejonowego Katowice - Wschód w Katowicach Wydział X Gospodarczy ds. upadłościowo-naprawczych, wniosek o ogłoszenie upadłości Stabilo Grup Sp. z o.o. obejmującej likwidację majątku, uwzględniający braki formalne określone w zarządzeniu Sądu, o którym mowa w wyżej wymienionym raporcie.
Powody złożenia powyższego wniosku zostały przekazane przez Eurofaktor S.A. do publicznej wiadomości w raporcie bieżącym nr 61/2008.
Artur Rawski - Prezes Zarządu
Michał Golicz - Wiceprezes Zarządu
BCC rozdał Cezary Śląskiego Biznesu
Data: 2008-09-08
W Promnicach odbyła się uroczysta gala Loży Katowickiej Business Centre Club Jak co roku BCC wręczył statuetki Cezarów Śląskiego Biznesu, Diamenty oraz Statuetki Specjalne Cezara. Kanclerz Loży Katowickiej BCC Eugeniusz Budniok, podkreślił, że działalność Klubu, jak i sama impreza ma na celu pokazywanie ludzkiej twarzy biznesu. - Loża Katowicka BCC od początku swego istnienia, a więc od dziesięciu lat, propaguje ideę odpowiedzialności społecznej biznesu, co przejawia się m.in. organizacją licznych imprez charytatywnych - powiedział Budniok.
W tym roku statuetki Cezarów Śląskiego Biznesu odebrali: Główny Instytut Górnictwa, Bakal Center Sp. z o.o., Elektrownia Rybnik SA,
Eurofaktor, (!!!)
Metalplast-Bielsko SA, Przedsiębiorstwo Transportu Kolejowego i Gospodarki Kamieniem w Zabrzu. Przedsiębiorstwom, laureatom Cezarów Śląskiego Biznesu, które zdołały utrzymać wiodącą pozycję na rynku przyznano Czarne Diamenty. Otrzymały je: Koksownia Przyjaźń, PCC Rail Szczakowa, Polski Koks, SPIN oraz Przedsiębiorstwo Transportu Kolejowego i Gospodarki Kamieniem w Rybniku. Złote Diamenty otrzymały natomiast firmy od lat utrzymujące wysoką pozycję rynkową: Liberty Poland, Montan Stal i Stalprofil.
http://katowice.biznespolska.pl/gazeta/article.php?cityid=katowice&contentid=172044
To potwierdza, że w spółce jest już porządek i czas zabierać się za statutową działalnośc. Kasa od syndyka, Polmetalu, Stabilo i obligi będą na deser :D
"decydujące"?
obligi? - pewnie znów przesuną termin porozumienia z BRE...
podział kasy od syndyka? - albo zgłoszą sprzeciw (i tak w kółko...) albo dowiemy się że dostaną kasę (co i tak wiadomo...)
piszę tak trochę z przekory - mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości się szybko rozwiążą, ale z doświadczeń z EFR - bardzo wątpię w terminy typu "tydzień, dwa"
Chcialbym na forum bankiera pozdrowic radka79 i atjmm z forum parkieta.
Wiem ze radek79 czasem tu bywa bo sie pojawiaja na ich forum cytaty z forum bankiera.
Ja rowniez jestem jednym z cichych obserwatorow ktory bacznie sledzi wasza dyskusje. Chcialem zabrac glos na forum parkietu ale jakos nie moge sie zam zalogowac.
Wczesniej prowadzilismy zazarta dyskusje na forum onetu o Eurofaktorze jeszcze ze sprzataczka klozetowa (ktora rowniez pozdrawiam jak i cala stara gwardie) ale poziom wypowiedzi sie tak obnizyl ze tam rzadko teraz zagladam.
Ogolnie mowiac w Eurofaktorze jestem zapakowany na maxa i jestem swiecie przekonany ze to dobra inwestycja. A jestem z akcjami od lipca 2007
Dla mnie zalezy zeby ten odpal zaczal sie w nowym 2009 roku a do tego czasu chcialbym wykazac strate za rok 2008 by w nastepnym moc sobie odpisac polowe straty od 19 % podatku ktory bede musial zaplacic od gigantycznego zysku jaki uzyskam ze zbycia Eurofaktorka.
Poza tym mozna jeszcze do tego czasu dokupic kilka pakiecikow.
> Chcialbym na forum bankiera pozdrowic radka79 i atjmm z forum parkieta.
> Wiem ze radek79 czasem tu bywa bo sie pojawiaja na ich forum cytaty z forum bankiera.
A bywam, bywam. Zgadza się :-) Zapraszamy na parkiet. Wydaje mi się, że za dwa tygodnie będziemy w zupełnie innym miejscu, chodzi oczywiście o kurs...
Dnia 2008-09-22 o godz. 18:43 ~radek79 napisał(a):
> > Chcialbym na forum bankiera pozdrowic radka79 i
> atjmm z forum parkieta.
> Wiem ze radek79 czasem tu
> bywa bo sie pojawiaja na ich forum cytaty z forum bankiera.
>
A bywam, bywam. Zgadza się :-) Zapraszamy na parkiet.
> Wydaje mi się, że za dwa tygodnie będziemy w zupełnie innym
> miejscu, chodzi oczywiście o kurs...
Pozdrawiam
Przyłaczam się do pozdrowień.Czytam takze bankiera,choć ciagle czasu brakuje.Na onecie Cię Chris pamiętam wspierałeś sprzataczke w swych wypowiedziach a przeciwników i wysmiewaczy to wtedy na tym etapie mieliście mnogo.Nie żebym Ci źle życzył Chris ale jak jesteś załadowany w EFR to Ci podatku na pewno przybędzie do płacenia!Ale pamiętaj lepiej zarobić mniej (opłacając podatek) niż wcale.Jeszcze w tym roku EFR bedzie bujał na ładnych poziomach.
Pozdrowienia
jakoś mi się mdło zrobiło...
rozumiem: poczucie wspólnoty w niedoli - niewoli akcjonariuszy EFR - ale bez przesady ;)
już lepiej popiszcie o scenariuszach rozwoju sytuacji eurofaktorka - choćby nie wiem jak bardzo patykiem na wodzie pisanych ;)
Cześć Chris. Nadal piszesz scenariusz SF jak to będziesz miał gigantyczne zyski na EF ?? Podziwiam Twoją wytrwałość he he . Kto się ze mną założy, że w tym roku nie przekroczymy 8 zł ?????
Ja,ale Cie pewnie nie stać na poważne zakłady więc dam sobie spokuj.Pierwszy zysk niewątpliwie już osiągneli akcjonariusze EFR.Przy tej całej zawierusze nie zarobiliśmy ale też nie straciliśmy a tobie pewnie środki się skurczyły o X %.
No ale trudno.Nie każdy umie dostrzegać korzyści a Tobie po prostu jaj by zabrakło jak byś miał być tak wytrwały więc Ci się kotłuje
I tu się mylisz dróg kolego. Siedzę na EF już ponad rok ale nie liczę na żadne cuda...A jak się chcesz zakładać to proszę bardzo. Z Chrisem już się zakładałem i wygrałem. I teraz też mogę się w ciemno zakładać że do końca roku nic się nie stanie. Będzie się kisił tak samo jak teraz. Czyli przypadkowe wzrosty i spadki po kilka procent przy śmiesznych obrotach. A te wasze pisanie bzdur o jakiś megawzrostach to słyszę już od roku he he . Najlepszym bajkopisarzem była sprzątaczka która gwarantowała 50 zł na koniec roku. Po prostu śmiać mi się chce jak zebrało sie kilku naiwniaków i planują zarobić po 1000%. Te czasy Panowie już dawno się skończyły i nie wrócą jeszcze na prawdę długo. Podniecacie sie tym, że firma ma cenę połowę wartości księgowej....ale takich firm jest obecnie pełno na GPW...i to nie jakiś śmieciowych firemek tylko solidne duże spółki że już po raz kolejny wspomnę o Lotosie np.. Ale nic...piszcie dalej i podniecajcie się a ja mam niezły ubaw jak sobie to poczytam. A 30 grudnia na pewno się przypomnę i powiem "a nie mówiłem....."
dostrzegam "drobne" niekonsekwencje w Twojej wypowiedzi kris:
1 po co siedzisz na EFR jeśli nie wierzysz w spółkę?
2 co Ci przeszkadza pisanie o 1000% wzrostach? chyba nikt rozsądny nie opiera decyzji inwestycyjnych na forum Bankiera czy Parkietu... Każdy traktuje wypowiedzi w tych miejscach z pewnym przymrużeniem oka ... Ja tam oczekuję 10000% zysku na EFR;)
3 Twoje argumenty na "nie" są mało merytoryczne: będzie się dalej kisił itp. Wróżysz z fusów czy masz jakieś głębsze przemyślenia ;) Podziel się nimi - po to jest to forum. 4 Rozumiem wypowiedzi na "nie" w celu naganiania na spadki, bo chciałbyś troszkę dokupić - jeśli tak jest to OK. Jeśli nie - znów nie rozumiem...
4 Wycena c/wk odzwierciedla tylko w pewnym sensie wartość akcji. Porównywanie c/wk spółki surowcowej (Lotos) ze spółką branży finasowej - w trakcie restrukturyzacji , prowadzącą działalność w ograniczonym zakresie (EFR) jest cokolwiek zastanawiające...
5 odnoszę wrażenie, że najbardziej "podniecasz się " właśnie TY...
Po co siedzę ? Bo kupiłem kilka akcji i sobie je trzymam. Nie liczę natomiast na jakieś super zyski. Jak w przyszłym roku zarobie 20-30% to będę się cieszył. W dzisiejszej sytuacji na giełdach nie ma co liczyć na więcej. A co do merytorycznych argumentów. No weź przestań. Jak na razie to wasze "merytoryczne" argumenty są śmiechu warte. Żaden z nich sie nie sprawdza. To są tylko wasze pobożne życzenia. Fakty są takie jak widzisz. Zerowe obroty i spółka się kisi na niskim poziomie. I gwarantuję, że to się jeszcze długo nie zmieni. Dlaczego ??...nie będę powtarzał tego po raz n-ty. Po pierwsze ogólna sytuacja na rynkach. Takie spółki jak EF są ostatnimi na które teraz ktoś z kasą do zainwestowania będzie zwracał uwagę. No i sytuacja w samej spółce. Praktycznie nie prowadzi żadnej działalności operacyjnej. Zajmuje się tylko odzyskiwaniem kasy...ale to na dłuższa metę jednak za mało.
Chyba wystarczy. Pozdrawiam wszystkich naiwnie wierzących w cudowne rozmnożenie swojego kapitału
Po co siedzę ? Bo kupiłem kilka akcji i sobie je trzymam. Nie liczę natomiast na jakieś super zyski. Jak w przyszłym roku zarobie 20-30% to będę się cieszył. W dzisiejszej sytuacji na giełdach nie ma co liczyć na więcej. A co do merytorycznych argumentów. No weź przestań. Jak na razie to wasze "merytoryczne" argumenty są śmiechu warte. Żaden z nich sie nie sprawdza. To są tylko wasze pobożne życzenia. Fakty są takie jak widzisz. Zerowe obroty i spółka się kisi na niskim poziomie. I gwarantuję, że to się jeszcze długo nie zmieni. Dlaczego ??...nie będę powtarzał tego po raz n-ty. Po pierwsze ogólna sytuacja na rynkach. Takie spółki jak EF są ostatnimi na które teraz ktoś z kasą do zainwestowania będzie zwracał uwagę. No i sytuacja w samej spółce. Praktycznie nie prowadzi żadnej działalności operacyjnej. Zajmuje się tylko odzyskiwaniem kasy...ale to na dłuższa metę jednak za mało.
Chyba wystarczy. Pozdrawiam wszystkich naiwnie wierzących w cudowne rozmnożenie swojego kapitału
Ty nam gwarantujesz, że będzie się kisił na tym poziomie i nic z tego nie wyjdzie, a ja Ci gwarantuje, że szybko to odszczekasz. Czyje gwarancje będą miały pokrycie w rzeczywistości pokaże czas...
DZIS UPLYNNIL SWOJE WSZYSTKIE AKCJE EUROFAKTORKA.
CIEKAWE ILE STRICIL NA TEJ INWESTYCJI
(JAK KUPOWAL PO 11ZL TO STRACIL Z JAKIES 2.16ZL PLUS PROWIZJA KUPNA I SPRZEDAZY)
na "takim rynku" efr już od dawna nie spada - brak funduszy w akcjonariacie = brak umorzeń jednostek = brak spadków.
ciekawe jakie spółki rosną według Ciebie w bessie. Z mojego doświadczenia wynika, że podrywają się wyłącznie małe spekulacyjne spółeczki (oczywiście nie wszystkie). Duże walą na południe, średniaki jeszcze szybciej...
to jaka jest obecna sytuacja eurofaktorka wszyscy wiemy - i właśnie DLATEGO warto go mieć obecnie. Jeśli sądzisz , że jak odzyskają kasę, wznowią działalność to kupisz go po 7 zeta to czekaj...
osobiście mam gdzieś czy EFR wzrośnie w tym roku czy w przyszłym. Obroty świadczą, że to jeszcze nie jego czas. Ale wiem też że taką spółkę bardzo łatwo rozbujać i wtedy ciężko podjąć decyzję o kupnie. Wygląda to mniej więcej tak:
I dzień - rośnie o 8% przy zwiększonych o 300% obrotach - "pewnie jutro spadnie..."
II dzień - spada o 2% a obroty jeszcze większe - "a nie mówiłem"
IIIdzień - rośnie o 10% - "może kupić?"
IVdzień - rośnie o 30% po infie o ... właściwie czasem nie ma znaczenia o czym - im mniejsza spółka tym bardziej irracjonalne reakcje inwestorów...
dalsze 2 tygodnie - cd dnia IV
Dalej już mnie nie interesuje - ja już sprzedałem...
Niemożliwe? Widziałem dziesiątki takich sytuacji. W kilku sam uczestniczyłem - przyjemne uczucie...
Nie na eurofaktorze? Eurofaktor już miał takie wzloty - wystarczyło, że potrąbił trochę o deweloperce... Przy kryzysie gospodarki faktoring, pośrednictwo kredytowe to dobre hasła ;)
atos dobrze prawisz. teraz warto jeszcze akumulować. dzisiaj pojawiło się info o Programie Wspierania Płynności, wczoraj o dobrych praktykach. widać zaczynają od dobrej strony i chcą odzyskać utracone zaufanie na rynku, a to nie takie proste. jak im się to uda, dostaną obligi i odzyskają kasę od syndyka, Polmetalu i Stabilo to kurs będzie dwucyfrowy, tyle, że z przodu nie będzie 1, ale co innego...
A kiedy będzie info o bardziej pozytywnym wymiarze dla nas
Ociągają się troche.
Cały czas mnie nurtuje pytanie co zrobią z brakiem 700 000akcji.
Z rynku?
Mi sie wydaje ze Panowie slupy poskupowaly juz dawno i w odpowiednim czasie oddadza. A teraz nie wiem czemu ale komus mocno zalezy zeby utrzymywac cene w zakresie 6.40 - 7.00zl
Caly ten skup odbywal sie glownie od polowy sierpnia do polowy grudnia.
Cale te wnioski o upadlosci itd
Przypomne ze sprzataczka klozetowy duzo wczesniej przed pojawieniem sie pierwszego wniosku o upadlosc ostrzegal ze beda mialy miejsce takie wnioski i zeby nie dac sie zwiesc. I to wtedy mial miejsce skup.
Odbieranie akcji od spanikowanych akcjonariuszy.
atjmm powiedzial:
A swoja droga ciekawe pod jakim nickiem teraz pisze sprzątaczka klozetowa.To nie był przypadek że tak kijową ksywe obrał sobie.Ludziska się z niego naśmiewali o on pisał bardzo treściwe rzeczy,tyle że za treściwe jak na ten etap Naswietlił kierunek ale mało kto brał to na poważnie.Kto posłucha "sprzątaczki klozetowej" na forum
Ja uwazam ze sprzataczka nie zmienil swego nicka to co mial powiedziec powiedzial.
Teraz jak przystalo na inwestora siedzi z boku i sie przyglada jak wahadlo gieldowe przechylilo sie do nieokreslonego pesymizmu.
Mysle ze sledzi fora a odezwie sie gdy przyjdzie na to odpowiedni czas.
Takie jest moje zdanie.
Efr wiele razy rozczarowywał... ale widać, że już niebawe będzie ostry ruch ku wyższym poziomom. Na dniach powinny być info dające energię na długi ruch w górę. Z wytęsknieniem czekam. Tym razem bez obaw :)
Tak tak naiwniacy. Jak widać dzisiaj eurośmieć pokazał swoja prawdziwą cenę. Wystarczy rzucić na sprzedaż konkretną ilość akcji i sztucznie podtrzymywany przy życiu pacjent pokazał swój prawdziwy stan zdrowia. dlaczego nie kupujecie ??? Przecież to okazja tak ????