• Czas rozliczenia Autor: ~Testie [178.43.250.*]
    1.5 roku działalności Piotrowskiego, experta w rynku kolejowym i co mamy z tego?

Praktycznie brak zleceń, przetargi przechodziły koło nosa, cena spółki spadła o 70% - no trochę ch...wo to wygląda. W tym kontekście cieszy mnie decyzja rady nadzorczej w kontekście pożegnania się z tym panem - natomiast pytanie co dalej... Jaki macie pomysł ? 
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Doda [5.60.140.*]
    To chyba była decyzja tego pana. Czytaj uważnie komunikaty. A to zmienia trochę sytuację. Czyż aby się zorientował, że to wydmuszka i oprócz bajek o potędze za tą firmą nie stoi nic
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Qbq [83.21.188.*]
    W tematach kolejowych nic nie ruszy dopóki nie będzie pieniędzy z KPO.
    Taki czy inny koleś nic nie jest w stanie zmienic bez kasy której nie ma w PKP.
    Inna sprawa ze oficjalnie to Piotrowski zrezygnował a nie go usunęli …
  • Re: Czas rozliczenia Autor: zakar [37.47.85.*]
    Może PKP Intercity bedzie bardziej skłonne akceptować wygrane Compremum + Trans-Train na remonty wagonów kolejowych jak zaczną oddawać po kolei te pierwsze wyremontowane wagony kolejowe w końcu to umowa na 14 wagonów za 70 mln zł więc nie taka znowu mała.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Testie [178.43.250.*]
    Dnia 2023-01-02 o godz. 07:37 ~Doda napisał(a):
    > To chyba była decyzja tego pana. Czytaj uważnie komunikaty. A to zmienia trochę sytuację. Czyż aby się zorientował, że to wydmuszka i oprócz bajek o potędze za tą firmą nie stoi nic

no tak, Jagieło też z PKO BP "sam odszedł"
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~KrólArtur [89.77.135.*]
    To niestety prawda.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Poznaniak [89.70.65.*]
    Jak po pół roku prezes uciekł z firmy to tam naprawdę musi być źle.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Re [37.30.108.*]
    Co ty możesz wiedzieć, jak nie masz nic do powiedzenia to lepiej milcz i patrz na rozwój, mam nadzieję, że nie masz akcji bo z takimimi miernotami lepiej nie siedziec na akcjach
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Fan [77.253.42.*]
    Każdy odczytuje te zmianę po swojemu. Mógł sam zrezygnować albo powiedzieli mu żeby zrezygnował.

Patrząc po rezultatach cpr w obszarze kolei za czasów tego specjalisty, ja przyjmuję bardziej drugi scenariusz.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Apr [46.169.156.*]
    To prawda. Przecież ponad 80% przychodów tej spółki to kolej.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Gość [89.70.65.*]
    Jak już firma wybuduje fabrykę w Kleszczowie to będą mieli sukces.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Bin [89.70.65.*]
    Ta fabryka to ogromne przedsięwzięcie. Zapewni firmie stabilność i prestiż.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Qbq [83.21.56.*]
    Tylko co my wiemy o tej fabryce?
    Nic …
    Compr przez rok właściwie o tym nic nie wspomniał :(
    Maja pozwolenie na budowę? Nie maja … bo by się chwalili
    Maja uzgodnienia środowiskowe? Raczej tez nie, a jak tego nie ma to i projektów nie ma po co robić
    … s rozminął - i trochę mnie to wk…a, bo na to czekam i wierze w to, ale nic jako akcjonariusz o tym nie wiem.
    Chyba się na walne będę musiał pofatygować jak w raporcie rocznym nic nie bedzie
  • Re: Czas rozliczenia Autor: zakar [37.47.86.*]
    Qbq za to wiemy jedno muszą skończyć budowę do końca 2024 by nie stracić ulg podatkowych z Łudzkiej SSE.
    Juz kiedyś sie zastanawialismy ile czasu moze trwac uzyskanie pozwolenia na budowę, ale dodatkowo jeszcze Gmina Kleszczewo musi tam dociągnac media do tej działki widzieliśmy kiedys mape to było szczere pole...
    Ale przez rok mogliby cos powiedzieć co się udało popchnąć do przodu.
    Bo to jednak spora sprawa dla spółki … a pierdziela o jakis platformach z których wiele poza szumem i przerobem nie będzie. Zreszta co ma jedno do drugiego zupełnie inna skala, a informacji ZERO
    Dnia 2023-01-06 o godz. 12:19 zakar napisał(a):
    > Qbq za to wiemy jedno muszą skończyć budowę do końca 2024 by nie stracić ulg podatkowych z Łudzkiej SSE.
    > > Juz kiedyś sie zastanawialismy ile czasu moze trwac uzyskanie pozwolenia na budowę, ale dodatkowo jeszcze Gmina Kleszczewo musi tam dociągnac media do tej działki widzieliśmy kiedys mape to było szczere pole...

Do tej pory wspomnieli małą czcionką w prezentacji, że temat fabryki złapał 6-cio miesięczne opóźnienie. Tak jakby był najmniej istotny dla całej sprawy :) Komunikacja z akcjonariuszami wygląda dość słabo; powody opóźnienia w stylu "no bo na Ukrainie wojna" jest śmieszna. Saudi Aramco w takiej sytuacji nigdy by nie zbudowało ropociągów i całego przemysłu naftowego na bliskim wschodzie.

Te tematy z Grekami to raczej bym traktował tak jak ten cały Berdyszów na Ukrainie - miał być miał być i dupa :) Ktoś tam załatwia te kontrakty zagraniczne bardzo nieudolnie. Jaki jest problem wsiąść w auto przejechać się przez 2 miesiące po całej Europie po każdej firmie, która handluje stolarką otworą i pogadać o współpracy?

A no właśnie... ludzie - bo biznes i sukces w biznesie to ludzie. Jak ma się średniaków zmęczonych życiem to nie oczekujcie, ponadprzeciętnych wyników.

Ci średniacy prowadzą nierentowny zakład stolarki otworowej (na podstawie danych z III kwartału) i widzą winnych wszędzie indziej tylko nie u siebie.

"a bo co ja mogę?"
    "a bo to nie ode mnie zależy..."
    "przewróciło się niech leży"
    "bo przetarg odwołali"
    "bo nie rozstrzygnęli"
    "bo to konkurencja wygrała zaniżając ceny"
    "bo inflacja"
    "bo koszty energii"
    "bo wojna"

No zwykłe beksy... Ogarnijcie się!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak mentalnie się poddacie to nieważne jakich macie przeciwników i tak przegracie.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Dnia 2023-01-06 o godz. 15:12 ~Testie napisał(a):
    > Dnia 2023-01-06 o godz. 12:19 zakar napisał(a):
    > > Qbq za to wiemy jedno muszą skończyć budowę do końca 2024 by nie stracić ulg podatkowych z Łudzkiej SSE.
    > > > Juz kiedyś sie zastanawialismy ile czasu moze trwac uzyskanie pozwolenia na budowę, ale dodatkowo jeszcze Gmina Kleszczewo musi tam dociągnac media do tej działki widzieliśmy kiedys mape to było szczere pole...
    >
    > Do tej pory wspomnieli małą czcionką w prezentacji, że temat fabryki złapał 6-cio miesięczne opóźnienie. Tak jakby był najmniej istotny dla całej sprawy :) Komunikacja z akcjonariuszami wygląda dość słabo; powody opóźnienia w stylu "no bo na Ukrainie wojna" jest śmieszna. Saudi Aramco w takiej sytuacji nigdy by nie zbudowało ropociągów i całego przemysłu naftowego na bliskim wschodzie.
    > >
    > > Te tematy z Grekami to raczej bym traktował tak jak ten cały Berdyszów na Ukrainie - miał być miał być i dupa :) Ktoś tam załatwia te kontrakty zagraniczne bardzo nieudolnie. Jaki jest problem wsiąść w auto przejechać się przez 2 miesiące po całej Europie po każdej firmie, która handluje stolarką otworą i pogadać o współpracy?
    > >
    > > A no właśnie... ludzie - bo biznes i sukces w biznesie to ludzie. Jak ma się średniaków zmęczonych życiem to nie oczekujcie, ponadprzeciętnych wyników.  
    > >
    > > Ci średniacy prowadzą nierentowny zakład stolarki otworowej (na podstawie danych z III kwartału) i widzą winnych wszędzie indziej tylko nie u siebie.
    > >
    > > "a bo co ja mogę?"
    > > "a bo to nie ode mnie zależy..."
    > > "przewróciło się niech leży"
    > > "bo przetarg odwołali"
    > > "bo nie rozstrzygnęli"
    > > "bo to konkurencja wygrała zaniżając ceny"
    > > "bo inflacja"
    > > "bo koszty energii"
    > > "bo wojna"
    > >
    > > No zwykłe beksy... Ogarnijcie się!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak mentalnie się poddacie to nieważne jakich macie przeciwników i tak przegracie.

> Te tematy z Grekami to raczej bym traktował tak jak ten cały Berdyszów na Ukrainie - miał być miał być i dupa :)
    W prezentacji napisali wyraźnie że Grecy maja im dostarczyć pozwolenie na budowę i do końca styczna wtedy mogą podpisać umowę... wiec zobaczymy

Saudi Aramco w takiej sytuacji nigdy by nie zbudowało ropociągów - z takiego porównania tylko się cieszyć a sam pamiętam niedowierzanie jak kiedyś napisałem że pamiętam jak kiedyś zaczynał Budimex i jak się rozwijał ... to było wielkie zdziwienie.
    Macie racje porównujmy do elity światowej do Saudi Aramco i wymagajmy od zarządu tyle samo !! ;)

Umowy z IKS Solino/PKN Orlen też nikt nie traktował poważnie a tu proszę podpisali i mają trochę ponad rok na przerobienie 155 mln zł !!

> Do tej pory wspomnieli małą czcionką w prezentacji, że temat fabryki złapał 6-cio miesięczne opóźnienie.
    Tu poza tym opóźnieniem nic się nie da przyśpieszyć musza po prostu dostać pozwolenie na budowę bez tego się nie da.
    Kwestia Urzedów odpowiedzialnych za infrastrukturę w Łódzkiej SSE kiedy go wydadzą.

> A no właśnie... ludzie - bo biznes i sukces w biznesie to ludzie. Jak ma się średniaków zmęczonych życiem to nie oczekujcie, ponadprzeciętnych wyników.

Od tych "średniaków" dostaliśmy kilka rzeczy których się nie spodziewaliśmy...
    Kontrakt z IKS Solino, Magazyny Ciepła z Sunamp a jak wypali to jakąś tu produkcję, Platformy-Kontenery transportowe z WAT z patentem na całą UE .. gdzie produkcja jak twierdzą może być rozpoczęta w kilka miesięcy. Pierwsza farma fotowoltaiczna w budowie i dwie kolejne w zaawansowanym dewaluowaniu.
    Export Stolarki jak na razie bardzo dobrze rozwijają w USA, Europy chyba jeszcze nawet nie zaczęli rozkręcać ... a w Polsce w budownictwie deweloperskim na razie jest spowolnienie wiec tu bym się nie spodziewał jakiś super efektów na razie.

Wiem wiem zaraz mi tu napiszecie że to co wymieniłem to działania pozorne że czekamy na fabrykę magazynów energii to prawda ale zanim ją zbudują muszą na czymś zarabiać nie mogą jechać tylko na kontrakcie z PKP PLK.
    Mnie to cieszy że spółka nawet w dalekiej Grecji szuka możliwości zarobku i że zdobywa kontrakty. Bo z każdego tego przedsięwzięcia będą jakieś mniejsze lub większe zyski. Przecież nie sztuka usiąść na laudach i zapłakać że nie ma KPO i PKP nie ogłasza przetargów.
    Tak bardzo narzekacie ze nic nie robią i nie ma umów.... ale popatrzcie na przychody Compremum ich rekord w tamtym roku to 202 mln zł.
    A co ostatnio podpisaliśmy ? 155 mln na rurociąg a jeśli wypali jeszcze do końca stycznia Grecja to 11,7 mln euro to przecież drugie tyle mało ?
    O wykonywaniu dla Stadlera  zbiorników wodnych/ cystern nie ma już nawet co wspominać - po co nam tak mało interesująca współpraca jak budowa dla nich cystern, jak my się tu porównujemy do Saudi Aramco !!!

Życzę miłego weekendu i mniej marudzenia oczywiście komunikacja z akcjonariuszami mogła by być lepsza (choć znam zdecydowanie gorsze spółki) i mogli by robić więcej tu zgoda mogli by bo do Saudi Aramco jednak jeszcze sporo brakuje musza się wsiąść ostro do pracy!!!
    Choć na razie proponował bym by wzorowali się bardziej na Budimexie oni budują wszystko co im w ręce wpadnie.

Testie narzeka totalnie ;)
    ale zgadzam się z nim że komunikacja ze strony COMPR jest marna
    Kr - Ty z kolei jesteś super optymista, ale te Twoje zestawienie to póki co "nadzieje".
    Miejmy nadzieje, że się spełnią, ale:
    1. Fabryka - cisza, pozwolenie na budowę zdobywa COMPR, a nie SSE, więc to oni muszą działać ... wpierw zgody środowiskowe w gminie, potem pozwolenie w starostwie, SSE tylko pomaga
    2. Grecy - czekamy, bo to różnie może być ... patrz Berdyczów
    3. PKP - kontrakt z Nokią - tu wierze że się pozytywnie wydarzy tylko trochę długo trwa to przeciąganie liny z PKP (aneks i roboty dodatkowe)
    4. Solino - OK
    5. OZE-farmy - OK
    6. Sunamp - OK
    7. platformy - jestem sceptyczny, tylko przerób, bez specjalnych zysków, ew. temat w poszukiwaniu partnerów do innych tematów lub dofinasowanie
    8. remonty wagonów .... - bez KP nie ma nic, piach od ponad roku
    9. stolarka - kicha na rynku i może tylko eksport do USA coś może wygenerować
    10. zbiorniki wodne - to może być ciekawe

Wszystko powyżej to szara rzeczywistość lub zapowiedzi.
    Pewny jest tylko pkt 3 i 4 i 5 ... no i 9 tylko to codzienność
    Reszta w oczekiwaniu lub może się nie wydarzyć.
    Zatem czekamy - fakt że jak wszystko wypali to bedzie wesoło i oby to nastąpiło w 2023.
    Natomiast z fabryką to będziemy czekali do 2025, bo skoro maja czas do 2024 i nic nie słychać to będą robić na ostatni moment lub przesuną termin z jakiś "ważnych" powodów i to mnie martwi ;(
    Dnia 2023-01-06 o godz. 19:10 ~Qbq napisał(a):
    > Testie narzeka totalnie ;)
    > ale zgadzam się z nim że komunikacja ze strony COMPR jest marna
    > Kr - Ty z kolei jesteś super optymista, ale te Twoje zestawienie to póki co "nadzieje".
    > Miejmy nadzieje, że się spełnią, ale:
    > 1. Fabryka - cisza, pozwolenie na budowę zdobywa COMPR, a nie SSE, więc to oni muszą działać ... wpierw zgody środowiskowe w gminie, potem pozwolenie w starostwie, SSE tylko pomaga
    > 2. Grecy - czekamy, bo to różnie może być ... patrz Berdyczów
    > 3. PKP - kontrakt z Nokią - tu wierze że się pozytywnie wydarzy tylko trochę długo trwa to przeciąganie liny z PKP (aneks i roboty dodatkowe)
    > 4. Solino - OK
    > 5. OZE-farmy - OK
    > 6. Sunamp - OK
    > 7. platformy - jestem sceptyczny, tylko przerób, bez specjalnych zysków, ew. temat w poszukiwaniu partnerów do innych tematów lub dofinasowanie
    > 8. remonty wagonów .... - bez KP nie ma nic, piach od ponad roku
    > 9. stolarka - kicha na rynku i może tylko eksport do USA coś może wygenerować
    > 10. zbiorniki wodne - to może być ciekawe
    >
    > Wszystko powyżej to szara rzeczywistość lub zapowiedzi.
    > Pewny jest tylko pkt 3 i 4 i 5 ... no i 9 tylko to codzienność
    > Reszta w oczekiwaniu lub może się nie wydarzyć.
    > Zatem czekamy - fakt że jak wszystko wypali to bedzie wesoło i oby to nastąpiło w 2023.
    > Natomiast z fabryką to będziemy czekali do 2025, bo skoro maja czas do 2024 i nic nie słychać to będą robić na ostatni moment lub przesuną termin z jakiś "ważnych" powodów i to mnie martwi ;(

1. Niech sobie będzie cisza byle w odpowiednim czasie to znaczy pod koniec 2024 (ewentualnie z jakimś sensownym poślizgiem) się nie okazało że przepadnie im tak ogromne jak na tą spółkę zwolnienie podatkowe !! - tu jestem pozytywnie nastawiony po prostu nie da się zbudować fabryki w jeden rok ale już w dwa tak. To ta fabryka spina w całość strategię firmy czyli farmy fotowoltaiczne wiatrowe czy biogazownie razem to całość bez tej fabryki magazynów energii i ich oferta nie jest kompletna wiec uważam ze będzie - OK
    2. Grecy lub inny eksport np. przejście graniczne z Ukrainą za prawie 7 mln euro.... startują do umów za granicą prędzej czy później coś wypali. może już Grecja a może coś kolejnego ważne ze rynek budowlany z małego kraju rozszerza się co najmniej kilkukrotnie i może tam coś zarabiać mało ? Uważam że eksport usług budownictwa specjalistycznego to dobry ruch i owszem nie od razu wszystko będziemy wygrywać !! liczy się kierunek i od czasu czasu jakiś przetarg na kilkanaście mln euro więc - OK
    3. PKP PLK kontrakt z Nokią - twierdza ze przynajmniej częściowo się dogadali i ze czekają na zgodę ministra wiec trzeba czekać.
    Inne kontrakty z PKP PLK jakiś jeden był na 50 mln remont torowiska i kilka maleńkich po kilka milionów na remonty dworców.
    Tu powinno w końcu być - OK

Reszta tu zgoda połowiczna czekamy na KPO ale też na Fundusze z obecnej perspektywy budżetowej:

Polscy beneficjenci projektów transportowych, szczególnie w sektorze kolejowym, skorzystają w bieżącej perspektywie finansowej 2021-2027 z podobnej wartości pomocy finansowej Unii Europejskiej, jak w poprzedniej (2013-2020). Znaczącą, dodatkową pulą będą środki dostępne z Krajowego programu odbudowy – mówi Paweł Engel, zastępca dyrektora Departamentu Analiz Transportowych i Programowania Centrum Unijnych Projektów Transportowych.

Tu szanse 50/50 1/2 OK (niestety uważam ze coś spieprzymy i nie dostaniemy całej kasy albo dostaniemy tak późno KPO że nie zdążymy wykorzystać w całości smutne :(( ale u nas jak najbardziej możliwe) ... choć po cichu liczę że my jako Polacy nie będziemy aż tak głupi by zrezygnować z takich wielkich pieniędzy !!
    4. 5. 6. tu OK
    7. Coś na tym muszą zarobić nawet 5% przy dużym obrocie to przecież sporo no i mogą rozkręcić taki biznes w rok to zdecydowanie pozytyw.
    Jak myślicie czy WAT podpisywał by umowę na komercjalizację opatentowanego produktu i nie dopilnował by współpraca nie układała się z kimś i w efekcie nie wprowadzi na rynek ?? Nie ma takiej mozliwości to jeden z nielicznych projektów jaki sie przebija z Polski ma patent i może być produkowany dla mnie tu zdecydowanie pozytywne OK 
    choć musze przyznać że to nieoczekiwany kierunek to zdecydowanie pozytywne zaskoczenie.
    8. Remonty wagonów... bez KPO będzie mordęga skoro mam być optymistą to 1/3 OK to chyba na wyrost coś się jeszcze uda wygrać ale nie będą to kokosy niestety - raczej większe szanse w pkt 10 niż razem z PKP Intercity.
    Większe szanse mają remonty torowisk i dworców niż wagonów.
    9. Stolarka tylko export do USA to trzyma jeszcze w kupie gdyby w tym roku dołączyli UE (w Niemczech wielkie nakłady na wymiany okien by zmniejszyć straty energii) albo choć Wielką Brytanię.... obecnie rozwijają się USA, EU śpi a sprzedaż dla deweloperów... to jeszcze nie teraz więc na razie to marna 1/3 ok
    10. Zbiorniki wodne/cysterny .... najbardziej mnie Ciekawi jak oni zdołali przekonać Stadlera do współpracy bo jeśli dobrze coś dla nich zrobią to wiemy jakim potentatem na rynku kolejowym jest Stadler...... tu może być przyszłość produkcji i remontów wagonów kolejowych dla Compremum. - wstępnie ... może coś z tego być na razie 1/10 OK za inicjatywę

Zgoda mam więcej OK Qbq od Ciebie ale dla mnie to raczej pozytywny realizm niż przesadny optymizm.
    Wydaje mi się ciągle że o czymś zapominamy ... wszystkie te kontrakty i umowy Compremum które pozyskuje...
    Niektóre w pojedynkę są bliskie 3/4 przychodów spółki !!! (IKS Solino) lub kwartalnym (Pieczarkarnia w Grecji, kontrakt remont torowisk z Alustą)
    Nawet taki maleńki kontrakt na przejście graniczne z Ukrainą jeśli wypali.. nie wiemy czy są szansę ale gdyby to przecież prawie 32 mln zł. to tylko przykład chodzi o to że Compremum nawet w budownictwie specjalistycznym już teraz ma jak na siebie zarabiać.
    A magazyny energii, ciepła farmy OZE ich produkcja sprzedaż i lub lub remonty wagonów kolejowych to dopiero powoli przychodzi i docelowo zastąpi z nawiązką ten ogromny kontrakt z PKP PLK który tak szybko się przecież nie skończy Compremum ma dopiero 60% (III kw.) realizacji pozostało jeszcze co najmniej 2-3 lata zanim skończą przypominam ze przetarg był rozstrzygnięty w 04.2018 r 6X% na koniec tego roku oznacza ze mamy przed sobą jeszcze co najmniej dwa lata ? po 20% realizacji rocznie + testy i certyfikacje.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Marek [141.0.13.*]
    Racja na remonty torowisk jest wieksza szansa niż wagonów tu wiecej przetargów ma polskie finansowanie i nie czeka na KPO:

https://www.money.pl/gospodarka/na-slasku-ma-wrocic-100-km-torow-powrot-alternatywnego-polaczenia-6852579303545792a.html
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Skompy2 [37.30.108.*]
    Compremum bedzie wielki
    Swoja drogą ciekawy jest ten patent zobaczcie fotki:

https://www.rynekinfrastruktury.pl/mobile/platformakontener-usprawni-transport-drogowy-i-kolejowy-84311.html

Rozwiązanie konstrukcyjne platformy chronione jest patentami w kraju i Unii Europejskiej. „W 2022 r. otrzymaliśmy odpowiedź z europejskiego Urzędu Patentowego zawierającą określenie stanu techniki. Nie istnieją produkty, które wpływałyby na oryginalność naszego rozwiązania czy podważały tę oryginalność. Dzięki zagranicznej ochronie patentowej platforma może obsługiwać rynki zachodnie, nie mamy konkurencji w tym zakresie” – podkreśla dr hab. inż. Wiesław Krasoń.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Karkus [51.89.157.*]
    Panowie to są jakieś jaja.
    Siłą napędową firmy miały być : naprawa taboru kolejowego--leży, fabryka magazynów energii----leży, 6 miesięcy opóźnienia, i usługi budowlane/oze- tutaj jakoś idzie faktycznie kontrakt na 150 mln ładny- ale ciekawe ile na tym zarobią, żeby nie było na zasadzie bierzemy bo kiepski okres i narobimy się, a zarobimy na chipsy?
    Co do głównego projektu , to jak nie będzie podpisanej umowy i kasy na kontach wykazanej w sprawozdaniach ze kasa od pkp waloryzacyjna wpłynęła, to ja na razie nie wierze w nic ze już są po słowie i prawie ,,klepnięte,, bo to co wyprawia pkp to nóź się w kieszeni otwiera. Jak kojarzę sprawa waloryzacji ma być załatwiona w styczniu ? ale jak się widzi jak są rozstrzygane przetargi to wątpię żeby to było szybko załatwione
    Jak będą lepsze raporty to i kurs będzie lepsiejszy:)

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.30.108.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Marek [141.0.12.*]
    Łatwo nie jest możemy czekać teraz albo sprzedać akcje i odkupić za kilka lat wtedy jak już wszystko bedzie ... fabryka baterii, prężnie będzie działać w kooperacji z Trans-Train remont wagonów kolejowych, beda mieli kilka farm oze dzialajacych a kilka sprzedanych. Zawsze mamy wybór. A na dodatek bedzie już sprawnie działac sprzedaż platform-kontenerów i zwiekszy sie export stolarki w kraju i za granicami.
    10 zł w tym roku to minimum
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Karkus [51.195.31.*]
    taki pewny jesteś , to załóżmy się o 1000zł na cele charytatywne np siepomaga ze jak cena za akcje osiągnie w 2023r cenę 10 zl ,to wpłacam na cel wybrany przez ciebie, jak do zakończenia ostatniej sesji roku 2023 cena będzie choć 1 gr poniżej 10 zł ty wpłacasz 1000 zł na cel wybrany przez zemnie
    Oczywiście mozna kupic akcje za kilka lat jak juz wszystko będzie choc nie wiem ile beda wtedy kosztować.
    Z fabryka moglo by być lepiej poł roku opóźnienia do ktorego sie przyznali wystraszyli się wojny ? Ale przecież nadal chca budować fabrykę pamiętajmy że grunt pod nia kupili w marcu 2022 owszem nieaka jeszcze pozwolenia na budowę ale choryzont inwestycyjny maja do końca 2024 + jakis ewentualney poślizg jesli cos wynegocjują.
    Kontrakty na remonty wagonów bez Kasy z UE to kłopot jak widzimy jest jeden maly na remont 14 wagonów który trzeba teraz dobrze wykonać !!
    A jak sie bedą pojawiać kolejne orzetargi to w nich stsrować i tyle.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~KrólArtur [89.69.170.*]
    Dnia 2023-01-06 o godz. 23:06 ~Marek napisał(a):
    > Łatwo nie jest możemy czekać teraz albo sprzedać akcje i odkupić za kilka lat wtedy jak już wszystko bedzie ... fabryka baterii, prężnie będzie działać w kooperacji z Trans-Train remont wagonów kolejowych, beda mieli kilka farm oze dzialajacych a kilka sprzedanych. Zawsze mamy wybór. A na dodatek bedzie już sprawnie działac sprzedaż platform-kontenerów i zwiekszy sie export stolarki w kraju i za granicami.

Marku, wystarczyło niecałe 7 miesięcy i czar prysł. Po Fabryce Slonawy i naprawie wagonów zostało wspomnienie. Na ferie Łukaś będzie wspominał swoje biurko przy którym siedział, a teraz przy nim w swoim domu będzie siedział były pracownik. Kto wie czy nie za krat?
    Brzmi imponująco !!! Może tylko szkoda ostaniego prezesa bo w/g jego CV to wysokiej klasy doświadczony manager i przydałby się w tak ofensywnej strategii rozwoju firmy.
  • Re: Budowa fabryki Autor: ~Bin [89.70.65.*]
    Zakar słusznie podkreśliłeś, że muszą skończyć budowę fabryki w Kleszczowie do końca 2024 roku, żeby nie stracić ulg podatku CIT w wysokości 89 mln. To kiedy rusza budowa ?
    Pan Paweł Piotrowski reprezentuje górną półkę polskich managerów ale nie jest od cudów. Komunikat podaje, że sam zrezygnował z pełnienia funkcji prezesa i na pewno jego osoba nie miała żadnego
    wpływu na niekorzystną sytuację spółki. Zamiast szukać winnych firma raczej powinna skupić się na finalizacji negocjacji z PKP PLK aneksu do kontraktu GSM-R sprzed 5 lat, tym bardziej, że jeden z konsorcjantów tego kontraktu Herkules S.A. jesienią 2022r. ogłosił już upadłość.
    Dnia 2023-01-08 o godz. 20:04 ~Bin napisał(a):
    > Pan Paweł Piotrowski reprezentuje górną półkę polskich managerów ale nie jest od cudów. Komunikat podaje, że sam zrezygnował z pełnienia funkcji prezesa i na pewno jego osoba nie miała żadnego
    > > wpływu na niekorzystną sytuację spółki. Zamiast szukać winnych firma raczej powinna skupić się na finalizacji negocjacji z PKP PLK aneksu do kontraktu GSM-R sprzed 5 lat, tym bardziej, że jeden z konsorcjantów tego kontraktu Herkules S.A. jesienią 2022r. ogłosił już upadłość.

Choć wszystkie pozostałe firmy w tym kontrakcie w tym Compremum i Wasko mają rentowne kontrakty to Herkules Infrastruktura Sp. z o.o. rzeczywiście ma kłopoty ale to nie powód by tu kłamać !!
    Nieprawdą jest że Herkules S.A ogłosił jesienią upadłość !!! Nadal jest na giełdzie i mimo odpisów na przewidywane straty z tytułu nierentownego kontraktu dokonane w II kwartale w III kw. nadal wykazuje przyzwoite zyski 1,5 mln zł netto i nadal jest notowany na GPW !!!:

https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/HERKULES/wyniki-finansowe

Problemy po sanacji i z postepowaniem układowym ma jego spółka córka Herkules Inwestycje Sp. z o.o.
    Proszę lepiej czytać komunikaty nie potrzebujemy tu kłamstw.

https://inwestycje.pl/gielda/herkules-infrastruktura-zlozyl-wnioski-o-sanacje-i-rownolegle-o-ogloszenie-upadlosci/ 

„Zgodnie z art. 9b ust. 1 i 2 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. Prawo upadłościowe (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 1520), w przypadku złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości i wniosku restrukturyzacyjnego, w pierwszej kolejności rozpoznaje się wniosek restrukturyzacyjny, a sąd upadłościowy wstrzymuje rozpoznanie wniosku o ogłoszenie upadłości do czasu wydania prawomocnego orzeczenia w sprawie wniosku restrukturyzacyjnego” – wyjaśniono w komunikacie.

Równolegle obecny zarząd Herkulesa złożył do sądu wniosek przeciwko poprzedniemu zarządowi oraz o odszkodowanie z polisy OC zarządu:

Zarząd Herkules S.A. z siedziba w Warszawie (dalej "Spółka", "Emitent") informuje, że w dniu 30 grudnia 2022 roku do Sądu Okręgowego w Warszawie wniósł pozew o zapłatę kwoty 29 784 322,65 zł przeciwko byłym członkom zarządu Spółki pełniącym funkcje w okresie od 2017 roku do 2019 roku, a także ubezpieczycielowi z polisy ubezpieczenia OC członków władz spółki. Podstawą złożonego pozwu jest art. 483 kodeksu spółek handlowych. Dochodzona pozwem kwota stanowi dotychczas poniesioną przez Spółkę szkodę wynikającą z zawarcia i realizowania przez spółkę zależną od Emitenta, tj. Herkules Infrastruktura sp. z o.o., nierentownego kontraktu, którego wykonywanie skutkuje ponoszeniem przez Emitenta i jego Grupę Kapitałową strat o znacznej wartości.

https://biznes.pap.pl/pl/news/listings/info/3363461,herkules-sa-(51-2022)-zlozenie-przez-herkules-s-a--pozwu-przeciwko-bylym-czlonkom-zarzadu-oraz-ubezpieczycielowi-z-polisy-ubezpieczenia-oc-czlonkow-wl
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~POP [195.164.160.*]
    Brawo Straszcie straszcie a i tak będzie rosło. Może i recesja przed nami ale Europa i stany odreagowują
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Morr [79.184.103.*]
    Witam ponownie.
    Mało chętnych do oddania po 2,70 wszyscy czekają na przebicie psychologicznej ceny. Wskaźniki pokazują mocne kupuj.
    Na forum złowieszcze rozsiewane informacje przez ????? i tu nie wiem czy robią to zasiać niepewność inwestorów czy chcą odkupić przed wybiciem. Patrząc na rynki faktycznie jest jakieś odbicie.
    Ja dalej obstawiam 4zł. Lepsze trzymanie na cpr niż wpłacenie do banku.
    Pozdrawiam

Moim zdaniem dojdziemy wkrótce co już pisałem do 3,5zł, bo walor zdołowany.
    Być może będzie to efekt stycznia, a być może (w końcu) jakieś dobre informacje ze spółki, bo póki co ich mało.
    Potem się cofniemy do tej Twojej bariery psychologicznej czyli 3,0zł, bo wiecznie rosnąć nie będzie :)
    Dalej wszystko będzie zależeć od raportu rocznego i tych informacji ze spólki których tak mało ...
    Ale czekam, bo widać że zaczyna sie coś dziać ... choć nie tylko tu, na szerokim rynku także, więc biorę to raczej jako efekt stycznia, bo mikołaja w grudniu nie było ;)
    Dnia 2023-01-10 o godz. 07:54 ~Qbq napisał(a):
    > Moim zdaniem dojdziemy wkrótce co już pisałem do 3,5zł, bo walor zdołowany.
    > Być może będzie to efekt stycznia, a być może (w końcu) jakieś dobre informacje ze spółki, bo póki co ich mało.
    > Potem się cofniemy do tej Twojej bariery psychologicznej czyli 3,0zł, bo wiecznie rosnąć nie będzie :)
    > Dalej wszystko będzie zależeć od raportu rocznego i tych informacji ze spólki których tak mało ...
    > Ale czekam, bo widać że zaczyna sie coś dziać ... choć nie tylko tu, na szerokim rynku także, więc biorę to raczej jako efekt stycznia, bo mikołaja w grudniu nie było ;)

Do końca tygodnia może być już jakiś mały ruch w górę.... bo już widzę tak wymęczyli te okolice 2,70 że już tu prawie żadnego obrotu tu nie ma... ciekawe czy następny poziom będzie jeszcze jakiś pośredni 2,80-2,90 czy już 3 zł
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Karkus [51.195.31.*]
    Qbek wiejski wieszczu , do końca roku obstawiałeś 3,5 teraz wkrótce, co za imbecyl, wiecznie nie będzie bedzie rosło? ale dałeś do pieca, jak przez rok waliło na kolana z 5,4 na 2 zł to mogło ale rosnąć juz nie
    spółka taka mułowata ze wig20 więcej odbił niż to badziewie

Dnia 2023-01-10 o godz. 16:17 ~Karkus napisał(a):
    > Qbek wiejski wieszczu , do końca roku obstawiałeś 3,5 teraz wkrótce, co za imbecyl, wiecznie nie będzie bedzie rosło? ale dałeś do pieca, jak przez rok waliło na kolana z 5,4 na 2 zł to mogło ale rosnąć juz nie
    > spółka taka mułowata ze wig20 więcej odbił niż to badziewie
    >

A tymczasem na Herkulesie +25% i TKO możliwe na dodatkowe +8% czyżby oni już coś wiedzieli o waloryzacji kontraktu z PKP PLK ?? Bo wiadomo że oni są od tego bardziej uzależnieni bo mają nierentowny ten kontrakt !!
    Karkus siusiaku cóżeś tu ciekawego napisał? Nawet logiki w komentarzu nie zawarłeś żadnej.
    Jak spadało z 5,4 na 2 …. Spadło do 2? Spadało nieprzerwanie z 5,4…. to i rosnąć nieprzerwanie nie będzie.
    A to ze zakładam od jakiegoś czasu ze wkrótce będzie 3,5 to tak będzie bo widać to na wykresie, bo walor był zdołowany, bo widać to w zachowaniach kupno-sprzedaż na kursie, obroty są już zdecydowanie lepsze niż wcześniej.
    Brak tylko więcej konkretów ze spółki.
    Wiec Karkus siusiaku bujaj się na swoim ogródku.
    Wymiana zdań z tego typu inprudens homo jest bezcelowa.
    Compremum zmaterializuje projekty my będziemy odcinać kupony.
  • Re: Czas rozliczenia Autor: ~Morr [79.184.103.*]
    Witam ponownie
    Nowa twarz w zarządzie może zrobi porządek z tymi gamoniami którzy przeszkadzają i mieszają biznes z polityką.
    Postawiona bariera na 2,7 ma wystraszyć i pokazać by nie szło wyżej?????. Właśnie co ma to nam pokazać?
    Umowy są a rozliczenia niebawem. Przerzut z ręki do ręki przed walnym pół bańki akcji to nic. Trzeba będzie wypłacić premię w akcjach to niech skupują.
    Powiało nowym może to zielone słoneczko.
    Pozdrawiam
    Dnia 2023-01-11 o godz. 16:17 ~Morr napisał(a):
    > Witam ponownie
    > Nowa twarz w zarządzie może zrobi porządek z tymi gamoniami którzy przeszkadzają i mieszają biznes z polityką.
    > Postawiona bariera na 2,7 ma wystraszyć i pokazać by nie szło wyżej?????. Właśnie co ma to nam pokazać?
    > Umowy są a rozliczenia niebawem. Przerzut z ręki do ręki przed walnym pół bańki akcji to nic. Trzeba będzie wypłacić premię w akcjach to niech skupują.
    > Powiało nowym może to zielone słoneczko.
    > Pozdrawiam

Nie wiem co bierzesz, ale bierz połowe.
[x]
COMPREMUM 0,92% 1,09 2026-04-02 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.