Ciekawe komu sprzeda pakiet aż tylu akcji. Jak wrzuci to w rynek to będzie kicha. Czyżby kolejna spółka z jakimś "trupem w szafie" ? Trzeba śledzić co się będzie działo dalej. Szkoda, myślałem, że przynajmniej na tej spółce będzie spokojnie. Perspektywy wydają się być dobre. Natomiast sama sprzedaż akcji przez właściciela jest zawsze fatalnie odbierana przez rynek. Tym bardziej, że bez ogródek wali do mediów, że jest bardziej zaangażowany w Ryvu. Trochę mało profesjonalnie jak dla mnie.
Czytałeś wywiady z panami prezesami? Jasno powiedział, że sprzedaż przez rynek byłaby nieracjonalna, więc będzie ABB albo ktoś jeden duży odbierze. Czytałes o motywach tego manewru? Zakładam ze nie skoro piszesz o "trupach w szafie". Poczytaj i się wypowedz wtedy. Nie wprowadzaj tutaj w błąd nikogo
Zakładając, że masz rację odnośnie ABB to niewiele to zmienia. Tak jak napisałem, sprzedaż akcji przez właściciela nie jest dobrze odbierana przez rynek. Tak wiem, że jest to powiązane z Ryvu. Moje doświadczenie z ABB jest negatywne, pomimo tego, że akcje z reguły trafiają do funduszy i innych instytucji. Tym bardziej, ze właściciel bez zastanowienia mówi do mediów, że Ryvu jest niedowartościowane, to jak to może być odczytane przez rynek ? Obyś Ty miał rację, a ja się mylił.
Co tzn bez zastanowienia? Analitycy wyceniają na 60+, jest 40, to jest, czy nie jest niedowartościowane? Mówi, ze widzi w tym dobry interes i w związku z tym jak będzie trzeba, to wrzuci swoich kilkadziesiąt mln zł. No to chyba dobry News z perspektywy Ryvu? A Selvita? Dla Selvity to nic nie zmienia. Dziś fundy zagrały pod to, ze ABB będzie lada dzień, a z tego co mówili, będzie trzeba raczej na to poczekać. Wiec dziś fundy sobie próbowały zagrać pod spadek wyceny przed ABB. A za chwile zaczną dokupować z rynku, bo okaże się, ze akurat dla takiej spółki jak Selvita kapitału na rynku wystarczy i taki pakiecik zostanie połknięty w sekundę, a większość obejdzie się smakiem. Tak przewiduję osobiście. Aktualnie jest mega okazja na rynku
Dobrze, że jesteś optymistą. Patrząc na obrót to może być ciężko z dużą ilością akcji, oczywiście nie wiemy ile zostanie zaoferowane. Pozostaje jeszcze kwestia ceny za pakiet. Spodziewam się dyskonta na poziomie 5-10%.
Laik czy ty jestes naprawde taki glupi czy udajesz tylko . Rece opadaja. Dyskusja bezcelowa. Facet pisze " moje doswiadczenie" ? Jakie? A coz w tej " transakcji " mialoby byc wyjatkowego? Dziesiatki podobnych maja miejsce na rynkach a ten snuje domysly. Chlopak: przez 20 lat ( wczesniej w Chomarchu) Przewiezlikowski dowiodl, ze nie ma porownywalnie fair grajacego na rynku w pl. menedzera/ inwestora. I to sie tylko liczy. Facet chce wylozyc kupe forsy z wlasnej kieszeni we wlasna firme ( w przeciwienstwie do wielu innych wolacych doic tylko ulice) Co w tym dziwnego? Czesc mu i chwala. Trzeba miec mocno po polsku zorane zwoje mozgowe , zeby dopatrywac sie podwojnego dna. Dobra zmiana jednak was spustoszyla.Do tego Covid. Szczepic sie i przestac plodzic na czatach
Trzeba byc wyjatkowo subtelnym umyslem, zeby myslec , ze facet , ktory jest w dalszym ciagu najwiekszym akcjonariuszem selvity zacznie sypac setkka tysiecy akcji w rynek leszcza , zeby uwalic kurs firmy , ktora w tak wielkiej czesci nalezy do niego. tak jakby nie bylo inyc mozliwosci ? Kupia fundy lub nowy inwestor po umowionej cenie i okaze sie , ze na dodatek wszedl ktos , kto bedzie nobilitacja dla selvity. a o fakcie dowiecie sie z komunikatu. zreszta za pare miesiecy raczej. I tyle.
Czekam jeszcze na komentarz, iż jest to pozytywne info, że główny właściciel planuje sprzedać akcje :). Na jakiej Wy giełdzie inwestujecie ?? Jesteście akcjonariuszami Selvity czy Ryvu ?? Jeżeli macie oba papiery to ok, jeszcze jestem w stanie zrozumieć te wypowiedzi. Bierzecie pod uwagę, że sprzedaż akcji będzie z dyskontem ? Czy jesteście tak ślepo zapatrzeni w spółkę, że nie rozumiecie tego ? Odnośnie ABB - zobaczcie sobie co się stało chociażby ze spółką Ten Square Games po ABB. Tez mówiono, " nie ma się czym przejmować, mocne ręce przejmą papier". Oczywiście to inny sektor niż SLV, natomiast mam nadzieję, że w przypadku SLV, pomimo moich wątpliwości, nie dojdzie do takiego scenariusza.
Mordeczko Ty moja! Masz racje, to info pewnie ciężko interpretować jako pozytywne. W tych okolicznościach należy je postrzegam jako neutralne. Parametry w ABB.. zobaczymy. Ja obstawiam, ze może pójść bez dyskonta. Spółka jest mega dobrze postrzegana, ma powtarzalnej bdb wyniki i opiera się presji makro. Takich spółek brakuje na naszym bananie, a przez niskie obroty kupienie większego pakietu z rynku jest właściwie niemożliwe. Osobiście uważam, ze ten pakiet rozejdzie się na pniu i to wcale niekoniecznie z dyskontem. Przypomnij sobie jak wyglądały dotychczasowe oferty tej spółki/tych spółek
laik bajdziurzysz poprostu. analogie z jakimis spolkami od gier ? naczytales sie bon motow z ksiazek i kursow dla inwestorow i paplasz .bzdury , ze sprzedaz papiera jest zawsze negatywny to wlasnie taki bon mot. Gdy sa kupcy i jacy to czesto wrecz odwrotnie. nawet z pewnym dyskontem, poniewaz po transakcji nastepuje pompa. I tyle. liczy sie indywidualna ocena. obie spolki w porownaniu do polskich pseudo biotech sa w pl. wyjatkowe 80% tzw. biotechow czy farmacji produkuje w pl. przedewszystkim pipeliny , ktore sa postoslowiem i sztuka dla sztuki. patrz :Celon Pharma serdenko nie podniecaj sie AT, analogiami z wydmuchami gamingowymi tylko przeoraj sprawozdania i prospekty i wtedy moze szarpniesz o co chodzi. gdy nastapil podzial strachliwi sprzedali ryvu i zostali przy selwicie. to ci ,ktorzy lubia konkrety . namacalna sprzedaz uslog. Ryvu to tez konkrety, tyle ze dla laika nie za bardzo. No bo przeciez dotknac sie nie da . Jakas tam farmakokinetyka, biomarkery to tak jakby babe spytac sie jak wyglada prad i elektrony. Za to jest na Ryvu mega premia za ryzyko . Kwestia smaku. Tyle , ze ci ,ktorzy pozostali przy miksie 50/50 obu papierow beda wygrani. A ze takich z ulicy niewielu to inna kwestia. Ja mam fifty/fifty (ale wiele fundow rowniez) totez dla mnie cala operacja jest sensowna i cenowo w najgorszym wypadku ( jak juz dzis nawet z notowan wynika ) neutralna.