• AT Autor: ~Luzik [95.91.226.*]
    Pisałem, że na bananie AT sobie można wsadzić wiecie gdzie :) Lecz gdyby spojrzeć technicznie to poruszamy się w kanale wzrostowym. I po dotarciu do górnego ograniczenia, odbilismy I dobijamy do dolnego ograniczenia. Co nakłada.sie z ogłoszeniem wyników. Jak zwykle cudowny zbieg okoliczności :)
  • Re: AT Autor: ghost_man [46.171.121.*]
    rysowałem ci to na tygodniowym interwale - napisałeś że AT nie ma sensu :) :)

https://i.imgur.com/rXjDBqQ.png

masz teraz aktualny obraz tej samej analizy na tym samym interwale

https://i.imgur.com/CNe2WqM.png

i na dziennym z uaktualnionymi strzałkami gdzie czytelniej zobaczysz jak kurs się zachowywał

https://i.imgur.com/X8sj1MR.png 
  • Re: AT Autor: ~Luzik [109.42.113.*]
    Mea culpa Ghost :)
  • Re: AT Autor: ~Azatem [178.217.140.*]
    A jeśli wyniki będą nie teges??? ;)
    Ciekawe co narysujecie???
    Chyba że już coś wiecie więcej? Przyznać no mi się zaraz.
  • Re: AT Autor: ~Luzik [95.91.226.*]
    Otwarcie powyżej 4 :)
    A tak baj de łej. Szczerze mówiąc, gdybym miał więcej czasu aby śledzić notowania i grał pod AT, to zdecydowanie spekulowałbym na kontraktach terminowych. Fajnie opisuje to na bieżąco kolega Rhett na forum PZU, który rozgrywa DAX, indeksy amerykańskie i złoto.
    Po pierwsze inne pieniądze a po drugie pełna niezależność od bessy i hossy. Dla mnie to jest top inwestowania spekulacyjnego.
    Dlaczego wybrałeś Monnari kolego Ghost? Ta spółka to przekleństwo dla długoterminowych graczy i kompletny brak płynności dla krótkoterminowych. Ja wiem, po spadku do 2 zł Monnari dało zarobić tym którzy połapali dołki ale co teraz?
  • Re: AT Autor: ~Dywidendowy [185.25.123.*]
    Azatem dlaczego Jesteś taki dociekliwy i niecierpliwy? Napisał Ci Luzik po ile będzie w poniedziałek na otwarciu? To cierpliwie Czekaj i Zobaczysz. Jak nie w poniedziałek to za kilka dni.
    Ok. Czekam. Nic już nie piszę.
  • Re: AT Autor: ~Dywidendowy [185.25.123.*]
    Przypominam, że po wynikach BPS uaktualni wycenę......znikam. Niech spółdzielnia się produkuje.
    Dnia 2022-09-30 o godz. 12:44 ~Azatem napisał(a):
    > A tak baj de łej. Szczerze mówiąc, gdybym miał więcej czasu aby śledzić notowania i grał pod AT, to zdecydowanie spekulowałbym na kontraktach terminowych. Fajnie opisuje to na bieżąco kolega Rhett na forum PZU, który rozgrywa DAX, indeksy amerykańskie i złoto.
    > Po pierwsze inne pieniądze a po drugie pełna niezależność od bessy i hossy. Dla mnie to jest top inwestowania spekulacyjnego.
    > Dlaczego wybrałeś Monnari kolego Ghost? Ta spółka to przekleństwo dla długoterminowych graczy i kompletny brak płynności dla krótkoterminowych. Ja wiem, po spadku do 2 zł Monnari dało zarobić tym którzy połapali dołki ale co teraz?

1. - kontrakty terminowe "trenowałem" wile lat, AT jak najbardziej sie sprawdza ale to "zabójstwo" czasu w sensie musisz być wiecznie na bieżąco, wiecznie na obrotach ( jak owczarek belgijski ) :) po drugie psychika - to zupełnie inna liga niz akcje, jesli wytrwasz dłużej niż rok powiem że jesteś gość :) - my tworzyliśmy grupę graczy około 3 - 4 lata grając pod AT na FW20
    O DAX to nawet nie myśl w snach grywałem na CFD daxa czyli np. 1/ 10 pozycji na interwale 2 minutowym ruch o 100 pkt to było 300% zysku lub straty jeśli nie zdążyłbyś stopa założyć :) od paru dni dax skacze w sesje po 400 pkt ..:) :)

2. - grywam na różnych spółkach bo obecnie gra na giełdzie to moje hobbistyczne zajecie tylko udzielam sie na forum głownie tutaj czasami coś "klepnę" na innych

> 1. - kontrakty terminowe "trenowałem" wile lat, AT jak najbardziej sie sprawdza ale to "zabójstwo" czasu w sensie musisz być wiecznie na bieżąco, wiecznie na obrotach ( jak owczarek belgijski ) :) po drugie psychika - to zupełnie inna liga niz akcje, jesli wytrwasz dłużej niż rok powiem że jesteś gość :) - my tworzyliśmy grupę graczy około 3 - 4 lata grając pod AT na FW20
    > > O DAX to nawet nie myśl w snach grywałem na CFD daxa czyli np. 1/ 10 pozycji na interwale 2 minutowym ruch o 100 pkt to było 300% zysku lub straty jeśli nie zdążyłbyś stopa założyć :) od paru dni dax skacze w sesje po 400 pkt ..:) :)

Dla mnie bomba !
    Jak przejdę na emeryturę, to biorę się ostro za kontrakty. Umrę przynajmniej w walce, jak owczarek belgijski.
    Na razie szczytem ryzyka jakie podejmuję na GPW poza akcjami są ... ETFy na wig20 :) I jeszcze długo tak pewnie zostanie. Ale te kontrakty kuszą oj kuszą.

Dnia 2022-09-30 o godz. 13:52 ~Azatem napisał(a):

> Na razie szczytem ryzyka jakie podejmuję na GPW poza akcjami są ... ETFy na wig20 :) I jeszcze długo tak pewnie zostanie. Ale te kontrakty kuszą oj kuszą.
    >

próbuj .. :) :)

wyznacz sobie kapitał który jesteś w stanie stracić całkowicie bez uszczerbku na swojej psychice :) :)

pierwsza zasada i najważniejsza - zanim zajmiesz określoną pozycję musisz dokładnie wiedzieć dlaczego ją zajmujesz, ile chcesz na niej zarobić i jaką stratę na niej jesteś w stanie zaakceptować - BEZWGLEDNIE TEJ ZASADY MUSISZ PRZESTRZEGAĆ !!

Wiem.
    Analizuję wpisy kol. Rhetta. On szacuje swoją skuteczność na 60%, co oznacza że ma niewiele tylko wyżej niż rzut monetą. Ale te 10% nadwyżki to wbrew pozorom bardzo dużo w ujęciu wartościowym i przede wszystkim zupełnie inny rodzaj doznań - czytaj czysta spekulacja oderwana od sytuacji rynkowej i cykli ekonomicznych - właściwie trochę hazard jak czarne/czerwone w ruletce.
    Obawiam się że ja mogę te 10% mieć w drugą stronę a chciałbym zostawić dzieciom coś więcej niż wspomnienia. Pan Zaorski najpierw kupił apartament na Złotej a teraz kto wie czy nie będzie go szybko sprzedawał.

Czyli do emerytury zostaję na MONNARI. Tutaj też emocję są ekstremalne a jak ich chwilowo zabraknie to zawsze można popolemizować z kol. kontraktowym i jego wcielaniami.

Miło, że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami.

Dnia 2022-09-30 o godz. 14:16 ~Azatem napisał(a):
    > Wiem.
    > Analizuję wpisy kol. Rhetta. On szacuje swoją skuteczność na 60%, co oznacza że ma niewiele tylko wyżej niż rzut monetą. Ale te 10% nadwyżki to wbrew pozorom bardzo dużo w ujęciu wartościowym i przede wszystkim zupełnie inny rodzaj doznań - czytaj czysta spekulacja oderwana od sytuacji rynkowej i cykli ekonomicznych - właściwie trochę hazard jak czarne/czerwone w ruletce.
    > Obawiam się że ja mogę te 10% mieć w drugą stronę a chciałbym zostawić dzieciom coś więcej niż wspomnienia. Pan Zaorski najpierw kupił apartament na Złotej a teraz kto wie czy nie będzie go szybko sprzedawał.
    >
    > Czyli do emerytury zostaję na MONNARI. Tutaj też emocję są ekstremalne a jak ich chwilowo zabraknie to zawsze można popolemizować z kol. kontraktowym i jego wcielaniami.
    >
    > Miło, że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami.
    >

największym przeciwnikiem na kontraktach jest nasza psychika :) :) dlatego tak wielu graczy polega na systemach mechanicznych, ich skuteczność niestety jest różna - często musisz tkwić w pozycji stratnej aż do miejsca w którym system sie przekręci np. z L na S po czym okazuje sie że rynek po jego obrocie zmienia kurs na przeciwny i ponownie wisisz na stratnej pozycji ..:)
    jeśli system jest "w miarę ścisły" to takich obrotów stratnych możesz zaliczyć np. z 6 po czym najczęściej rynek sie stabilizuje i dany system robi jedną dłuuuuga pozycję która odrabia straty z tych obrotów z zyskiem właśnie takim 10 % ilu wytrzyma 6 stratnych pozycji i nadal będzie miało zaufanie do systemu ??? :) :)

dlatego moim zdaniem najlepszym wyjściem jest własna gra w "systemie" polowania na okazje - wchodzisz w pozycje gdy rynek już określił swój kierunek ( nie szukasz ani dołków ani górek ) :) to co ja na spółkach robię:
    wyznaczasz wsparcie czy opór, kontrolujesz wskaźniki i sprawdzasz czy rynek te kreski "widzi" jeśli widzi zakładasz jaki może być poślizg - strata i określasz jaki zysk może wytworzyć dana pozycja ... jeśli wyłapiesz zysk na poziomie który cię satysfakcjonuje zamykasz komputer i idziesz na ..:) gdzie chcesz :) bo osiągnąłeś swój cel i to należy uczcić, nie ma zaznaczenia co później zrobi rynek ..:) chciwość to jedna z głównych wad która zamienia zyski w straty :)
[x]
MONNARI 0,00% 5,12 2025-11-14 17:00:00
2025-10-30
Umowa nabycia przedsiębiorstwa
2025-10-27
Skup akcji własnych.
2025-10-24
Skup akcji własnych.
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać