• Z wora do wora Autor: ~Eco [31.0.52.*]
    Jak w temacie. Arkusz po prawej i po lewej pusty całymi dniami, zero handlu i nagle transakcje po kilka tysięcy, a w arkuszu w pustej przestrzeni w magiczny sposób pojawią się zlecenia i to wszystkie o tej samej godzinie i minucie. Już kiedyś pisałem, że przy tej płynności grube ryby zrobią co chcą i tak jak w ostatnich dniach bez problemu najpierw wywindowali kurs na 2,8 potem na 2,5 tylko pytanie co oni z tego mają? Nie płacą prowizji od tych manewrów czy jak? Tyle zachodu, żeby w tym całym "handlu" ktoś pod wpływem emocji oddał parę akcji? Badają na ile mogą sobie pozwolić zaniżyć kurs? Jeśli tak to się uśmieje jak im ktoś w końcu zgarnie te sztuczne batoniki sprzed nosa.
  • Re: Z wora do wora Autor: trzyd [46.215.161.*]
    Grubas na spółce z kapitalizacją 13 mln zł - trochę Cię poniosło.
    Jakiekolwiek gadania do wyników nic nie zmieni. Tyle, że może chodzić nie o wyniki za III kwartał, a bardziej roczne.
    Tu do tego czasu raczej nic się dziać nie będzie, chyba że komuś nerwy puszczą.
    Jedyna taktyka, która pozostała to próba dokupowania po niskich cenach licząc, że koniunktura w budownictwie infrastrukturalnym nadal będzie trwała i ECT nadal będzie zdobywał nowe kontrakty.
    Ostatni kontrakt zdobyli dokładnie 2 miesiące temu. Czekamy na raport kwartalny i informacje czy spółka widzi schłodzenie w swoim obszarze - czy też nie.
    Na tą chwilę niewiele osób chce wyjść z inwestycji, ale z drugiej strony nie bardzo jest jak wyjść z inwestycji.
    Jakiś czas temu jedna osoba pisałe, że chce się zapakować na 3% na tym walorze. Bardzo ciekawe biorąc pod uwagę płynnośc na walorze oraz perspektywy rysowane przez recesyjne obawy.
  • Re: Z wora do wora Autor: ~Www [37.109.33.*]
    Dziś 15 k mogłeś spokojnie pogonić gdybyś chciał z tym że po co
  • Re: Z wora do wora Autor: ~Eco [31.0.52.*]
    Źle się wyraziłem. Nie grube ryby tylko spekulanci z większą kasą. I nie wiem skąd te sugestie że mnie poniosło. Przecież ktoś to w końcu wywindował na ponad 4zł i spuścił w jeden dzień kilkaset tysięcy akcji. Z całą resztą się zgadzam, co by się nie rozpisywać.
  • Re: Z wora do wora Autor: trzyd [5.60.222.*]
    Na forach cały czas krążą informacje o spółkach na których można poszaleć. Wcześniej na ECT byly faktycznie obroty po kilkaset tysięcy. Jak już zaczęło się walić - to gracze pozbyli się akcji i zamknęli pozycje i poszli poszaleć na innych "modnych" spółkach. Tu się z Tobą zgodzę, że szalała tu jakiś czas temu spekuła.

Widać, że przynajmniej na forum ECT są głównie świadomi inwestorzy. Tyle, że obecnie nie wiele od nas zależy. Dziś będzie się liczyć, czy rynek na którym działa ECT jest nadal rozwojowy i czy będzie można liczyć na nowe zlecenia.

Ja osobiście nie kupię już nowych akcji - choć dopuszczam myśl, że być może to okazja. W inwestowaniu jednak wyznaje zasadę, że lepiej stracić okazję niż kasę. Nie mam wiedzy na temat obecnego rynku ECT oraz perspektyw na najbliższe lata. Wojna, inflacja oraz podwyżki stóp % - wywróciły stolik i dopiero przyszłość pokaże, co z tego wyszło.

Szanuję oczywiście inne zdanie na ten temat, choć dość często to "inne zdanie" kończy się na wyzwiskach w moją stronę od osób z betonowym podejściem do tematu - wg których zakazane jest mieć inny pogląd niż bezgraniczna miłość do spółki. Ja jestem mocno zdywersyfikowany i nie muszę "piać do księżyca". Jak tu stracę to zarobię gdzie indziej. Np na spółce SUNEX mam obecnie ponad 500% zarobku. Kupowałem w lutym na spadkach w okolicach 3,8-4,2zł, do tego ASBIS i wiele innych.

W momencie inwestycji w ECT wyglądało to dla mnie jak okazja życia - wartość zleceń vs potencjalne przychody/zyski. Dziś panuje na rynku duża niepewność, a firmy budowlane nie mają na giełdzie łatwo. Inwestycje w tym sektorze prawie zamarły. Jak już pisałem czas pokaże. Jak ktoś ma inne zdanie - proszę o fakty i liczby, a nie wyzwiska pod osobistą frustrację bazującą na frazie "wydaje mi się" ...

• Re: Z wora do wora Autor: ~Gutek123 [91.239.198.*]
    Ostatnim z trendów prognozowanych przez Savills na 2022 rok są innowacje, pod postacią implementacji nowych technologii w nieruchomościach (proptech) i wykorzystania dużej ilości danych w ich obsłudze (big data). Pęd w kierunku coraz większej automatyzacji będziemy obserwować na powierzchniach produkcyjnych, w budynkach biurowych oraz w autonomicznych sklepach. Do coraz większej ilości zadań związanych z zarządzaniem i wyceną nieruchomości będą wykorzystywane nowoczesne narzędzia oparte o analizę danych.(Tu trzeba czasu a większość się nastawiła na szybki zysk jak poczytasz forum z lutego-marca to 70% to była tu spekuła
  • Re: Z wora do wora Autor: ~www [84.40.215.*]
    poza fejsem cisza w eterze
  • Re: Z wora do wora Autor: trzyd [46.169.250.*]
    Wszystkim nam pozostaje czekać.

Wiemy, że obecna sytuacja wynika z błędu samej spółki dotyczącego nieszczęsnej zaliczki. Każdy zarząd musi zdawać sobie sprawę z tego, że inwestorzy wyceniają spółkę w oparciu o wyniki i jak na szpilkach czekają na raport kwartalny. 

Pragnę zauważyć, że spółka w żaden sposób nie tłumaczyła w eterze spadku zysku r/r wypłaconą zaliczką. My jako inwestorzy znaleźliśmy tą informację na końcu raportu, ale do przestrzeni publicznej się nie przedarła. W takim wypadku nie ma co liczyć na napływ nowego kapitału, jeżeli analitycy opisywali poprzedni kwartał jednym zdaniem: "większe przychody przy niższym zysku r/r"

Wszystko to o czym piszę nie świadczy, że w następnym kwartale nie nastąpi hossa na walorze ze względu na dobre wyniki. Tyle, że miesiąc od wyników mamy już zjazd ze słynnego 3,18zł na 2,4zł. Minął miesiąc, a do wyników mamy jeszcze kolejne 2 miesiące - bez gwarancji, że nie wypłacili kolejnej zaliczki, a raczej ją wypłacili.

Trzeba powoli budować sobie strategię na tą spółkę. Można uśredniać w dół albo zapomnieć na ponad 0,5 roku o jej istnieniu. Ogólnie każdy z nas pluje sobie w brodę bo myślał, ze pakuje się po taniości na pewniaka, a teraz trzeba się modlić, aby ktoś skupował podaż w rejonie 2,4zł.

Trochę to smutne, a do kolejnego raportu ok 2 miesiące (10 listopada).

Ironicznie trochę brzmi post na FB, gdzie zachęca się do zostania inwestorem w spółce, w której zarząd jedną decyzją spowodował spadek kursu w miesiąc ponad 20% z mocną tendencją spadkową. Aż strach pomyśleć jakie nowe pomysły w mają w zanadrzu ...

• Re: Z wora do wora Autor: ~www [77.253.10.*]
    w tamtym roku po III kwartałach mieli 4 bańki przychodu i zyski 500 tyś ( bez dotacji ) w samym IV kwartale zrobili kolejne 4 miliony przychodu ale zysk 1,5 miliona chyba taka specyfika branży . natomiast bessa to bessa
  • Re: Z wora do wora Autor: ~Realista [46.134.86.*]
    Z całym szacunkiem, ale pakuje się w pewniaka? Jesteś na nc . Otrzeźwiej. Krytykujesz zarząd , że zbił kurs. Człowieku, zacznij na kontraktach grać, tam codziennie kasujesz i masz pewne. Albo albo. Zarząd ma się skupiać na swojej pracy , a nie na bieżącym wpływie ich decyzji na kurs. Gdyby było jak piszesz, musieli by nic nie robić, albo dać kasę na lokatę i kwiatki w biurze pilnować. Poczekaj na efekty ich pracy, a nie histeryzujesz. Jeszcze jedno. Parzy Cię ten papier , walnij pkc i po bólu.
  • Re: Z wora do wora Autor: trzyd [77.114.79.*]
    Parzy Cię ten papier , walnij pkc i po bólu.

Ja piszę o raportach kwartalnych i o wpływie otoczenia na rozwój spółki, a tak jak się spodziewałem - w odzewie kolejny atak personalny typu: wywal pkc
    Spadek kursu o 20-25% w miesiąc i jak człowiek kulturalnie się odezwie, nie obrażając nikogo i kierując jedynie swoje uwagi na bieżącą sytuację wokół spółki i jej posunięć - trafia się jakiś frustrat zakochany w zarządzie i z wyzwiskami.
    Jezeli nie masz chłodnego spojrzenia na sytuację i z pokora i uśmiechem na twarzy przyjmujesz spadki kursu chwaląc wręcz za to zarząd jesteś - definicją dawcy kapitału.
    Ja mam dość dużo akcji spólki, ale potrafię stanąc z boku i krytycznie spojrzeć na niektóre jej działania.

• Re: Z wora do wora Autor: ~Realista [46.134.64.*]
    Widzisz ,nie zrozumiałeś mnie. Rozwój spółki, raporty, otoczenie itp. W żadnym słowie Cię nie obraziłem. Odniosłem się do głupot jakie wypisujesz. Też mam dużo akcji, ale zbyt mało, żeby ingerować w zarząd eco. Czego spodziewałeś sie w takim otoczeniu? Raportu z mega zyskiem? Ochlonij, eco to młoda firma na dorobku. Co do pkc, to tylko rada, bo skoro twoje wyobrażenia o spółce rozmijają sie z rzeczywistości to najlepiej tak zrobić, będziesz zdrowszy. P.s. miał być szybki pieniądz, niestety nie wyszło. Pograć tutaj nie da rady. Albo pkc albo zapomnieć na jakiś czas. Tak na marginesie , sam dokupuje , jak cos przygram i nie wiem co będzie, ale lubię ryzyko. Zresztą jest tu paru gości z którymi można się za rok wybrać na walne.
    Ja bardzo chłodno patrzę na spółkę bo widzę kilka zagrożeń/dziwnych spraw:
    1) Dlaczego główny właściciel sprzedał większość akcji w IPO i obecnie 2 największych akcjonariuszy posiadają po 9,26% czyli razem ok 18,5% wszystkich akcji - bardzo nietypowa sytuacja. Spółka realnie nie posiada właściciela - głównego akcjonariusza.
    2) Spółka nie posiada głównego akcjionariusza i widać, że opiera się głównie na Pani Prezes, którą także oceniam wysoko, ale co się stanie gdy odejdzie lub zostanie podkupiona przez konkurencja.

Powyższe rzeczy są zastanawiające i rodzące pytania

Przypominam, że własciciel/właściciele sprzedali główny pakiet akcji za 0,43zł niecały rok temu.

Ogólnie spółka z potencjałem, ale zagrożenia trzeba dostrzegać
    Znowu piszesz głupoty. Nie wprowadzaj w błąd czytelników. Te akcje głównych właścicieli są uprzywilejowane co do głosu!!!!!!! Dają grubo ponad 30 % na walnym. Praktycznie sa niezbywalne . Widzisz , to są głupoty o których mówię.
  • Re: Z wora do wora Autor: ~Tomek [37.30.9.*]
    Ty realista - wytrzeźwiej chłopie. Facet pisze, że dwóch gości posiada 18,5% akcji, a Ty piszesz że kłamie bo mają 30% głosów.
    Przeczytaj najpierw co ktoś napisał, zamiast tu się w naganiacza bawić.
    Jedyne ostatnio posty, które można przeczytać nie wychwalające spółki pod niebiosa, a jakiś pieniacz to od oszustów wyzywa.
    Chłopie idz wytrzeźwieć
    Ok. Do rana będzie już ok hahahh. Na haku też trzeba wisieć z klasą, a niebiosa ? Cóż mogą pomóc.
  • Re: Z wora do wora Autor: ~www [178.36.49.*]
    ale chyba warto podać pełną informację ,że akcje są uprzywilejowane co do głosu i faktycznie to ponad 30 % głosów oraz to ze nie są wprowadzone do obrotu . Rzeczywiście zagrożenie/interes życia zrobili sprzedając akcje po kilkadziesiąt groszy gdy chodziły nawet 1000 % wyżej już po debiucie nawet przy obecnym kursie to jakby na podłodze sprzedali .
    Cena emisyjna akcji serii B: 0,38 zł
    Cena emisyjna akcji serii C: 0,55 zł

na 11bit studio obejmowali po 10 groszy i co z tego

Pani Prezes może odejść zagrożenie no fakt ale który prezes nie może bez jaj
    Niech mi tutaj ktoś wytlumaczy, po jaka ........kupiliście te akcje. Nie wiedzieliście jaka była cena emisyjna? Teraz lament? Zlecenie kupna robiliście chyba sami?
    nie bój się wiedzą wiedzą i ,ze akcje niedopuszczone też Janka pala tylko
  • Re: Z wora do wora Autor: ~Tomek [37.30.9.*]
    Naganiacze widać już ciśnienia nie trzymają.
    Proszę zwrócić się do administratora żeby usuwał posty nie wychwalające spółki pod niebiosa.
    Żaden głos rozsądku nie jest dopuszczalny jak u Putina ...
    Ciśnienia? Chłopaku, pełen luz. Życie jest jak ruletka, raz się wyrywa, raz sie przegrywa. Nie takie rzeczy się widziało na gpw . Rączki do paciorka i modły do niebios
    to sobie melisy naparz jak nie dajesz już rady
    Panowie naganiacze ja nie wiem jak Wy z takim ciśnieniem wytrzymacie kolejne 2 miesiące do wyników (które mogą niczego nie wnieść) przy spadających WIG-ach oraz amerykańskich indeksach.
    Wyzywanie osób, które nie są wpatrzeni w spółkę jak w obrazek - nie jest rozwiązaniem.
    Na każdej spółce są takie osoby, które bez względu na wszystko "bronią honoru spółki" - są to najczęściej permanentni wisielcy, którzy zapomnieli, że zainwestowali dla zysku, ale ze względu na stratę zaczynają obierać sobie spółkę za przedmiot kultu.

Gratuluje, ale trzeba było za wczasu pomyśleć i nie pakować w spółkę o bardzo małej płynności na NC nie wiecej niż 5-10% kapitału.
    Ja Cię miałem za poważnego gościa ale po tym co dziś napisałeś mam wątpliwości .Te twoje obawy to przedstawienie niepełnego obrazu akcjonariuszy słabo to wyszło bo nie sądzę ,żebyś nie wiedział ,że maja ponad 30 procent głosów ani tego ,że ich akcji nie ma w obrocie . Wyzywanie ludzi od naganiaczy żenada bo na pewno nie merytoryka . Jest bessa i eco5tech nie jest jedyną spółka której kurs w ostatnim czasie obsunął się . Piszesz ,że Prezes może odejść tak mozesz w przedszkolu dywagować o dokładnie każdej spółce dobranoc
    https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/mozna-kupic-spolki-za-mniej-niz-ich-roczne-zyski-promocje-na-gieldzie-w-warszawie/0qbtbnz.

Wskaźnik eco5tech przy obecnej wycenie to około 7 lat niestety bessa dwoje robi w hossie byłoby to nie do pomyślenia
  • Re: Z wora do wora Autor: ~Eco [31.0.67.*]
    Nie 7, jest o wiele lepiej. Aktualnie C/Z wynosi równo 5,00 przy 10,67 dla sektora. Oznacza to, że jest sporo miejsca na wzrosty. A można się spodziewać, że po wynikach rocznych wskaźnik C/Z będzie jeszcze niższy jeśli kurs do tego czasu nie ruszy.

https://www.biznesradar.pl/wskazniki-wartosci-rynkowej/ECT,1
[x]
ECO5TECH -22,63% 1,06 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.