Najlepsze ze jeszcze trzy dni temu prognozy na poziomy 11,3% byly moim zdaniem. Prognozami staraja sie gasic oczekiwania inflacyjne. tylko gold w takiej sytuacji zalosna sytuacja Polandii
Fizyczny ok. 20-25% ale mam jeszcze akcje np Mennicy Skarbowej . A co tam synus ? A ile Twojego to Gold ? :D W Polsce to tylko Gold bo w Goldzie bedziesz zyskiwal przy oslabianiu sie zlotowki i przy wzroscie cen samego GOLDA. Najlepsze jest ze sytuacja w Polsce tez oddzialywuje na ceny swiatowe Golda co pokazala sytuacja na granicy w listopadzie 2021 co zbieglo sie z lokalnym peakiem na goldzie. Czyli jak tu bedziesz mial dramat 20% inflacji jak w Turcji to Gold tez bedzie drogi. Dlatego nie trzyma sie dolara tylko zlotego dolara czyli zloto.... bo zarabiasz z dwoch zrodelek spadek wartosci zlotowki do dolara i wzrost wartosci samego zlota w dolarze. Przyklad przy wybuchu wojny na Ukrainie siedziac w Dolarze zarobiles na szybko 15% siedziac w Zlocie za szybko ok. 30% bylo ;) Dlatego nie obstawia sie dolarka tylko zlotego dolara czyli zloto ;) Dlaczego Zloty Dolar ? Bo zloto ma link do dolara jakby bylo wycenianie w Juanach to by bylo Zlotym Juanem jakby Euro to by bylo Zlotym Euro... a ze jest wyceniane w dolarze to defacto jest Zlotym Dolarem dziekuje za uwage
Tzn fizyczny gold 20-25% ale liczac tylko z portfela kapitalu obrotowego tak to nawzijmy (akcje,gotowka,zloto) bo z calego mojego majatku GOLD FIZYCZNY to bedzie jakies 14% bo jeszcze mam nieruchomosci :D...Ale korci mnie zeby dokupic jeszcze GOLDA bo czuje ze mam przymalo ;)
10% planuje zredukować do 5% ale bez sprzedawania poprostu nie będę dokładał . 5% obligacje EDO .
15% SP500 na IKE, reszta spółki i ETFy dywidendowe szeroka dywersyfikacja walutowa i geograficzna. Mennica ok1% portfela.
aaaaaa ok jeszcze powiedz jakim kapitalem sie bawisz ? bo jak tak rozkladasz np. 20-100 tysiecy zlotych to dobry jestes ;)....juz Warren Buffet mowil ze nadmierna dywersyfikacja jest glupota . A juz podwojna glupota jest grajac malym portfelem xD. Jak masz portfel kilka milionow PLN i tak porozkladales to zwracam honor chociaz watpie w to zeby tak bylo bo jak sie bawisz w IKE lub IKZE tzn ze raczej nie masz duzego portfela (ze wzgledu na zalosne limity wplat) pozatym serio IKE ?! hahahaha wierzysz widze mocno w Polski Rzad ;) Optymista ;) Pozatym sam ograniczasz sobie poziom gotowki ktora realnie mozesz obracac bo przeciez z tamtad nie mozna wyciagac pieniedzy.....ojj cos czuje ze ty jakims ukrytym zwolennikiem rzadu RP jestes na forum Mennicy Skarbowej a moze Znany to twoj drugi nick ? :D Zeby nie bylo sam posiadam chyba z 5-6 spolek w portfelu, zloto nieruchomosci i gotowke ale ja mam ponad przecietny jednak portfel jak na polskiego inwestora tak to nazwijmy. Jak mialem portfel typu 50 tysiecy zlotych a tak bylo jeszcze np. 3 lata temu to szedlem ALL-IN w podmioty ewentualnie dywersyfikacja na dwie spolki.... jak doszedlem do pol banki bardziej zaczalem rozdzielac. Obligacje 10 letnie Polski to moim zdaniem mozna bedzie kupowac ale na szczycie stop procentowych posiadanie tego teraz to tez glupota bo rentownosci beda rosly wiec wyceny obligacji dalej beda spadac....Moim zdaniem jestes ukrytym czlowiekiem rzadu ;) ETF to tez glupota bo przy podwyzkach stop rynek szeroki bedzie spadal czyli defacto sam skazujesz sie na strate. W takiej sytuacji gra sie poszczegolne konie albo trzyma sie golda lub poprostu gotowke.....ojj dzieci dzieci... no nic powodzenia w inwestycja hahahahaha
Kiedyś wspominałem że jestem na rynku od 2008. Więc przez ten czas trochę mogło się uzbierać. Nie wliczam tu działek rolnych pod wzrost kapitalizacji i dopłaty z ARiMR. Nadzwyczajnie się tu produkujesz z tym GOLDem jak na bogatego inwestora. Ja jestem tu dla beki z AT
Nadzwyczajnie sie tu produkuje jak na bogatego inwestora ? :D Wiesz co wlasnie bogaci ludzie to maja czas i po tym forum widac ze ja go mam bo sie tu czesto udzielam. A nie 2 razy dziennie na przerwie w robo :D Od 2008 roku jestes ? Super ja od 2012 tylko tak patrzac tylko na te skladniki portfela ktore napisales to mysle ze malo sie nauczyles przez te wszystkie lata. Najchetniej to w ogole bym wlasne media zbudowal jak Elon Musk zeby miec duzo followersow globalnie to sam bym wywiowzl GOLDA na 50 tysiecy dolarow uncja bo komunikacja z ulica w tych tematach jest kluczowa ja jestem w stanie osmieszyc intelektualnie caly system finansowy zachodni tylko co z tego skoro to ma male zasiegi ...dajcie mi zasiegi prime time glapiskiego powella czlowieka od ebc i cala ta socjal wierchuszke rozdygotana to po miesiacu dwoch miesiacach debat zloto bedzie po 50 tysiecy dolarow uncja.....to ze jest handlowane po 1900 wciaz....wynika z niewiedzy tlumu ;) dziekuje za uwage....a portfel masz taki ze odrazu widac ze nie masz pojecia o inwestowaniu pewnie jakas durna ksiazke przeczytales jakiegos infuencera i myslisz ze jestes cwany xD Sie okaze niebawem :D
Nauczyłem się wystarczająco dużo żeby wiedzieć ze niema co się szarpać trzeba budowc stado krów i niech cię karmi. Podniecasz się tym że piszesz na najśmieszniejszym forum. Ja już nie pracuję toco mam mi wystarczy. Dom bez długów , przepływ z giełdy i bawie się w rolnika.
Dnia 2022-04-29 o godz. 13:44 ~aaaaaaaaaaaa napisał(a): > Jeszcze o jednym zapomniałem nie chce mi się sprawdzać ile płaci historycznie i SP500 a teraz to jest ok 1-1,5% a ile daje złoto?
SP500 do dolka spadnie z obecnych poziomow 20-25% i to w optymistycznym scenariuszu zapisz w kajecie a placi ok.2% dywidendy . Do tego masz 8% inflacji w dolarze wiec na dywidendzie masz -6% + - 20 lub -25% na SP500. lacznie -30% genialne inwestowanie :D Na zlocie w nie ma opcji tyle stracic nawet jakby spadlo do twardego dolka na 1800 dolcow jest moim zdaniem bardzo malo prawdopodobne to masz -6% na kursie + - 8% na inflacji czyli -14% to i tak 2 razy lepiej niz SP500 a mowimy o czarnym scenariuszu bo moim zdaniem realny to że gold powiedzmy w okresie tych spadkow na SP500 tez bedzie spadal przy dynamicznych bo sie fundy hedguja zlotem ale potem pierwszy GOLD odbije czyli bedziesz mial sytuacje że na Goldzie zrobisz np. +15% lub +20% a cala reszte uwalona ....i wtedy sie sprzedaje zloto i kupuje uwalone akcje....tak jak miales sytuacje w 2020 ze zloto dalo do sierpnia zarobic +20% podczas gdy SP500 bylo na jeszcze -5% w stosunku do okresu sprzed spadkow....i wtedy sie wychodzi ze zlota i kupuje akcje . GOLD nie musi w sumie teraz rosnac on poprostu po spadkach najszybciej odbije i i tak bedziesz do przodu w stosunku do innych aktywow
Co z tego że spadnie. A dywidenda to dodatek do wzrostu. IKE ma jeszcze 20 lat. i wżuce w portfel podstawowy A co do reszty portfela to niech spada taniej się dokupi większy yeld będzie. Czego ty nie rozumiesz mnieinteresuje perspektywa dożywotnia
Dnia 2022-04-29 o godz. 14:32 ~aaaaaaaa napisał(a): > Co z tego że spadnie. A dywidenda to dodatek do wzrostu. IKE ma jeszcze 20 lat. i wżuce w portfel podstawowy > A co do reszty portfela to niech spada taniej się dokupi większy yeld będzie. Czego ty nie rozumiesz mnieinteresuje perspektywa dożywotnia
Yield 2% przy inflacji 8% ? :D Twoje wpisy sa popisem tego w jakim stanie intelektualno-finansowym jest spoleczenstwo zachodu jesli sie cieszy z realnej stopy zwrotu -6% a powiedz mi skad Ty wiesz ze inflacja bedzie spadac ?! Powiem Ci jak bylo w Turcji inflacja wybila na 12% poczym spadla do 6-7% po czym znowu zaczela rosnac mowie o casie Tureckim na przestrzeni ostatnich 10-12 lat jak to wygladalo....Rozumiem ze tacy jak Ty zapakuja sie na maksa w obligacje jak inflacja zacznie spadac w efekcie wysokiej bazy po czym po spadku dojdzie do odbicia inflacji(efekt drugiej rundy) i zostaniecie wyzerowanii pieknie na tych obligacjach.... a na tych yieldach to mozesz byc w plecy przez najblizsze 10-15 lat bo mi sie jakos nie widzi obecnie zeby infalcja miala na trwale spasc ponizej 3% zeby te Twoje yieldy byly cokolwiek warte ....osmieszasz sie tylko po twoich wpisach wiem ze nawet jak masz jakis majatek to napewno nie dorobiles sie go na inwestycjach i tym sie wlasnie roznimy ze ja 85% tego co mam mam z inwestycji 15% z pracy (do tej juz nie chodze). Takze sorry ale nie dogadamy sie poprostu nie potrafisz zarabiac na rynku ;) Zycze powodzenia w inwestycjach przyda Ci sie PS: nie wierz na slowo ludziom ktorzy swoje inwestycje pokazuja ci w excelu ;) Bo mozesz sie zdziwic ;)
Nie masz argumentów to am sie zamknąć? SP500 daje ok 10% rocznie wtym płaci dywidendę. Gdzie ty masz realną stopę -6%. Żyjesz tą inflacją jak by miała 10 lat trwać a jeśli nawet tak bedzie to spółki będą ją gonić i będą płacić . A ten żółty kawałek metalu nic nie da. Tylko możesz liczyć że ktoś drożej odkupi "teoria większego głupca". Po twoich ruchach powątpiewam w wiedze i doświadczenie poprost naganiasz dzieciaki na Mennice . To wygląda na spółdzielnie działająca na spółce o małej płynności. Fakt spółka ma fundament i jeszcze trochę potencjału do skalowania. Dodatkowo perspektywy na GPW i teoretycznie politykę dywidendową. Myślisz że plebs rzuci sie na złoto jak dostanie lokatę 5%? Poprostu nie lubie naganiaczy takich jak Ty i ten od malowania garnków.
Dnia 2022-04-29 o godz. 14:59 ~aaaaa napisał(a): > Gdziety masz realną stopę -6? Ty masz coś z głową
nie umiesz liczyc i inwestujesz na gieldzie ? Apeluje zaprzestan to nie moze sie dobrze skonczyc ;) Dobra koles przestan sie juz osmieszac...juz udowodniles wszystkim na forum dobitnie jak sie "znasz" xD Zegnam
PS: swoja droga do moderatora to lubisz latac hmmm ? ;)
Jak widac moje wpisy sa zbyt nie wygodne dla obecnego systemu finansowego na swiatku zachodu wiec nie ma zgody na ich publikacje wiec jeszcze raz w pigulce: 1.SP500 nie ma immunitemu na wzrosty i sytuacja w ostatnich 40 latach na tym indeksie wynikala z gigahossy na wall street i na amerykanskich obligacjach 10 letnich. Moim zdaniem ten trend sie zakonczy. a tym samym upadnie 40 letni trend wzrostowy. Odpowiedz sobie co sie moze stac z Wall Street w takiej sytuacji i ze zlotem ? :) 2. Coraz wiekszy udzial w gospodarce swiatowej jest panstw nie zachodnich ktore maja bardzo pozytywny stosunek do zlota i konsumuja go coraz wiecej patrz np. Indie...zeby zrozumiec skale zmian na swiecie do jakiej dojdzie w ciagu najblizszych 20-30 lat wystarczy sobie uzmyslowic ze Indonezja bedzie wieksza gospodarka niz Niemcy. Czytaj Indonezja bedzie miala wiecej do powiedzenia w kwestii planety niz Niemcy... nie wspominajac juz o Indiach czy Chinach....jak zloto bedzie sie zachowywac w takim swiecie i czy bedzie na nie ssanie odpowiedz brzmi "nie wiem ale sie domyslam ;)" 3. Realne oprocentowanie liczy sie poprzez odjecie od "yieldu" poziomu inflacji w danym kraju ;) tyle ci podpowiem 4. Firmy korzystaja na inflacji ale tylko na poczatku (w pierwszym roku) potem sa przygniecione przez koszta i brak przewidywalnosci w prowadzeniu biznesu czytaj inflacja dziala destrukcyjnie na gospodarke panstwa w ktorym wystepuje ;)
To takie podstawy na poczatek. Nie patrz na to jak bylo w ostatnich 20-40 latach bo tak najprawdopodobniej juz nigdy nie bedzie...a przynajmniej nie w najblizszych powiedzmy 10 latach....
Ad3. Tak ale zostaje jeszcze kapitalizacja. I już Ci kiedyś pisałem nie ważny jest jeden rok. Rozumiem wg twojej teori cała gospodarka upadnie i nikt nie będzie produkował samochodów, opon, leków, pszenicy, papieru do tyłka...
https://youtu.be/mr4_R3qrKEc @xyz możesz napisać jakie spółki obecnie posiadasz w portfelu poza Mns? Może zróbcie konkurs np. podając po 3 typy w co zainwestowac 100 000 zl po dzisiejszych cenach. Po roku zobaczymy kto więcej "zarobił". Bo widze, że się nie dogadacie :)
W chwili obecnej oprocz mennicy skarbowej mam Bumech, Bowim, Bogdanke, CDA i Atomic Jelly ....CDA i Atomic Jelly moim zdaniem srednio sie nadaja na obecne czasy ale CDA jeszcze trzymam pod dywidende oni ok. 10% dywidendy placa rocznie a Atomic Jelly spekulacyjnie pod tegoroczne premiery gier mala kapitalizacja tam jest chyba jakos 5-6 milionow PLN i licze na jakas spekulacyjna pompke pod premiery ale ja tam i na CDA jestem naprawde malym kapitalem typu jakos po 10-12 tysiecy w jednej i drugiej spolce bo tam tez male obroty sa chociaz w CDA chyba 20 tysiecy nawet mam....wiekszosc mam na Bogdance, Bumechu i Bowimie....czyli mowiac krotko oprocz zlota ide w wungiel i stal :D
Na pewno się nie dogadamy . On inwesuje krótko terminowo ja dywidendowo i interesują mnie przepływy i ich wzrost w czasie. Horyzont czasowy jednego roku jest nieistotny. W zasadzie im będzie gorzej na rynku tym lepiej i będzie można dokupić taniej czyli dostaniemy na starcie większy yeld. Teraz będą zwiekszał pozycję na ETFie IEDY. Od 1-5% wagi portfela łącznie 35% Asseco, PZU, GPW, Kernel, mennica, Apator, IRL, VOXEL, Eurotl, Domdev, Rokita, handlowy,Ambra , Delko, Archicom, Apator, Amica 15% IKE SP 500 20% UDVD 20 IEDY 5% EDO 5% metal Wagi docelowe jednak rebalansing dość luźny poprzez dokupowanie rzadko sprzedaje Ostatnia sprzedaż to kernel kilka mc temu teraz odkupiłem za ok 1% podobnie mennica 1%
Masz Kernela i Deweloperow w portfelu ? xD Serio ? :))) Faktycznie sie nie dogadamy ;) ale powodzonka ;) mnie by urwica strzelila jakbym wiedzial ze mam w portfelu cos co bedzie spadac w najblizszych miesiacach/latach....nie pakuje sie w takie tematy patrze na 3-6 miesiecy do przodu bo moim zdaniem dalej nie da sie przewidziec co bedzie. Zmieniam swoje decyzje i jestem w nich niekonsekwentny jesli widze ze cos idzie nie tak jak sobie wyobrazalem wywalam smiecia z portfela bez sentymentu nie kocham sie w spolkach...wystarczy jedno info ktore wybija spolke z mojego obrazu tego podmiotu w okresie 3-6 miesiecy i skracam sie na podmiocie albo wywalam calkowicie. Moim zdaniem to bardzo dobra strategia inwestycyjna ale wymaga stalego ogarniania tematow i monitoringu nie jest to inwestowanie na zasadzie kup i zapomnij....chociaz jak jestem pewien spolki (a sa nieraz takie sytuacje ze wiem ze bedzie rosla np. przez 2-3 tygodnie to czesto loguje sie po sesjach na bankiera zeby nie kusil sell zeby nie sciac zysku za wczesnie. Wszystko ;)
kernel dał ładnie zarobić . Teraz to wóz ablbo przewóz jednak potencjałdo wzrostu jest większy niż niż do straty . Tak ma deweloperów i dobrze płacili przez lata ibędą płacić. Teraz beda okazje do zakupów . Dopóki coś płaci niema powodu do zamykania pozycje. Co do Golda uważam że się mylisz ale biorę również skrajny scenariusz pod uwagę dlatego trochę mam pomimo że nie pasuje do mojej filozofii inwestowania. A obligacje to tak poduszka i zapas gotówki wrazie jakiegoś krachu
Bowim zaproponował fajną dywidendę. Na te czasy z taką inflacją, 20% dywidendy od bieżącego kursu to dobre zabezpieczenie kasy nawet jakby kurs już nie rósł. A dlaczego Bogdanka, a nie JSW?
Bardziej mi sie podoba Wegiel Energetyczny niz Koksowy w obecnej sytuacji. Tak mi cos intuicja mowi ze na energetyka bedzie ssanie co by sie nie dzialo koksowy jest bardziej uzalezniony od koniuktury . Duzo zalezy od koniunktury oczywiscie...ale energetyczny nawet jak koniunktura bedzie slaba bedzie grzany bo czyms trzeba palic w kotlowniach :D tymbardziej po zakreceniu gazu przez Rosjan. Dodatkowo Energetyk byl bardziej uwalony przez lata. Pozatym jakos tak czuje ze energetyk dopiero startuje i nie mowie teraz o cenach w portach ARA tylko na krajowym podworku a na tym jednak glownie dziala Bogdanka czy Bumech . JSW oczywiscie tez moze pieknie odleciec ale no jakos nie jestem przekonany ;) Tymbardziej po tych ostatnich wypadkach i ograniczeniu wydobycia o 400 tysiecy ton. Czyli reasumujac typuje Bumech i Bogdanke bo obstawiam Wegiel Energetyczny a nie Koksowy... Niemniej jak bedzie mega duze ssanie na stal caly czas to JSW faktycznie moze odleciec na inna planete ;) . Pytanie tylko czy popyt nie oslabnie jednak pod wplywem nizszej koniunktury....teoretycznie rosnace stopy powinny wychamowac popyt budowlany np...wiec zobaczymy... Co do Bowimu no to Dywidenda ponad 20% wyniki za Q1 lepsze niz przewidywalem i to duzo lepsze...C/Z = 1,5 nie zabardzo wiem jak tam moglbym stracic ;) Pod sama dywidende moim zdaniem bedzie tam grubsza rozgrywka bo jednak po 22% moim zdaniem to grubasy beda sie chcialy schylic....
A czy Ty może swego czasu byłeś aktywny na Plw i Crj? Te spółki teraz pokazują jak ważny jest sentyment do segmentu. Niby cały czas pokazują dobre wyniki, a kurs systematycznie niższy. To chyba dobre typy dla kolegi @aaaa jeśli patrzy daleko w przyszłość, bo niewątpliwie to dobre spółki i warto mieć je na uwadze.
Bylem Playway kupowany na jesieni 2019 po 180 PLN pedzlowany po 380 PLN w lutym 2020 (na poczatku koronazwalki) Creepy Jar kupowany przy premierze Coopa do Green Hella po ok. 300 PLN srednia pedzlowany 3 miesiace pozniej po ok. 1200 PLN. Sentyment jest kluczowy byl taki moment ze na Gamingu byly C/Z = 40-50 nawet i nikt nie mowil ze drogo a obecnie to schodzi do C/Z=10 co zreszta przewidywalem w okresie dekoniunktury teraz jest czas inflacji a wiec to czas na twarde aktywa surowce czy bardzo tanie spolki placace wysoka dywidende najlepiej z tzw brudnych branzy wegiel, stal jakies montownie tego typu rzeczy stara ekonomia trzymalbym sie daleko poki co od wszystkich technologicznych spolek bo tam jest jeszcze duzy potencjal do spadku bo Nasdaq Composite jest skrajnie przewartosciowany. Ja wroce kiedys pewnie na Gaming bo to jest moja branza tak naprawde i na niej sie najlepiej znam ale w sprzyjajacym otoczeniu rynkowym a takiego teraz nie ma. Takze nie ma sensu kopac sie z koniem. Generalnie mysle ze oprocz zyskow w ostatnich latach moim najwiekszym sukcesem bylo wyminiencie praktycznie calej korekty na gamingu bo wyprzedzajaco nie jako sie ewakuowalem do innych sektorow ;)