Bardziej mi sie podoba Wegiel Energetyczny niz Koksowy w obecnej sytuacji. Tak mi cos intuicja mowi ze na energetyka bedzie ssanie co by sie nie dzialo koksowy jest bardziej uzalezniony od koniuktury . Duzo zalezy od koniunktury oczywiscie...ale energetyczny nawet jak koniunktura bedzie slaba bedzie grzany bo czyms trzeba palic w kotlowniach :D tymbardziej po zakreceniu gazu przez Rosjan. Dodatkowo Energetyk byl bardziej uwalony przez lata. Pozatym jakos tak czuje ze energetyk dopiero startuje i nie mowie teraz o cenach w portach ARA tylko na krajowym podworku a na tym jednak glownie dziala Bogdanka czy Bumech . JSW oczywiscie tez moze pieknie odleciec ale no jakos nie jestem przekonany ;) Tymbardziej po tych ostatnich wypadkach i ograniczeniu wydobycia o 400 tysiecy ton. Czyli reasumujac typuje Bumech i Bogdanke bo obstawiam Wegiel Energetyczny a nie Koksowy... Niemniej jak bedzie mega duze ssanie na stal caly czas to JSW faktycznie moze odleciec na inna planete ;) . Pytanie tylko czy popyt nie oslabnie jednak pod wplywem nizszej koniunktury....teoretycznie rosnace stopy powinny wychamowac popyt budowlany np...wiec zobaczymy... Co do Bowimu no to Dywidenda ponad 20% wyniki za Q1 lepsze niz przewidywalem i to duzo lepsze...C/Z = 1,5 nie zabardzo wiem jak tam moglbym stracic ;) Pod sama dywidende moim zdaniem bedzie tam grubsza rozgrywka bo jednak po 22% moim zdaniem to grubasy beda sie chcialy schylic....