• Giełda jest kobietą Autor: ~kosmita [31.1.178.*]
    I nie tylko dlatego, że jest rodzaju żeńskiego i jest zmienna, ale również dlatego że wymaga odpowiedniej uwagi, zainteresowania, odpowiedniego zachowania. Inne podejście, a zwłaszcza brutalne forsowanie swoich często kabotyńskich pomysłów, lekceważenia i zniecierpliwienia zostaje ukarane z całą subtelną bezwzględnością. Jednego jestem pewny, a mianowicie tego że na giełdzie lepiej zyskiwać niż tracić i trafne jest stwierdzenie, że lepiej jest mniej zarobić niż więcej stracić. Powracając do GPW. Kierunek został ustalony tak jak prawda i żadne fakty tego nie zmienią. Sytuacja wschodniej zawieruchy została wyjaśniona, socjalne rozdawnictwo częściowo zutylizowane, a nowe rozdawnictwo finansowane przez innych dla wykazania swojej dobroduszności. Nie rozwodząc się dłużej - idziemy do góry.
  • Re: Giełda jest kobietą Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Powieściopisarz bez konkretów produkujesz się dla produkowania ??????? Gdybym inwestował według takich wpisów to już bym był bankrutem :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • Re: Giełda jest kobietą Autor: ~kosmita [31.1.178.*]
    Szanowny Panie Leszcz, dziękuję za krytykę, gdyż człowiek ma inny głos niż sam się słyszy, oraz widzi się innym niż inni go postrzegają. Oczywiście dotyczy to wszystkich, również mnie. Czy sądzi Pan że jest wyjątkiem i czy czyta Pan to co sam napisał, Panie Leszcz.
    Szczyt największej hossy w dziejach polskiej giełdy i prawdopodobnie rekord współczesnego giełdowego świata przypadł 8 marca 1994 roku gdy WIG osiągnął wartość 20760 pkt, startując w czerwcu 1992 roku z pozycji dołka 652 pkt, pierwszej bessy na giełdzie (początkowa wartość 16 kwietnia 1991 roku określona została na 1000 pkt) .Dobrze pamiętam ten dzień, gdyż zdawałem ważny zawodowo egzamin, który okazał się nieważny. W tym samym czasie zdecydowana większość nie zdała tego nieważnego egzaminu. Filozoficznym pytaniem jest to kto miał więcej szczęścia ci co zdali czy większość która nie zdała nieważnego egzaminu. W tym czasie inwestowałem, ale bardziej spekulowałem na giełdzie już od prawie trzech lat, będąc czterdziesto kilkuletnim wyrywnym i wszystkowiedzącym młodzieńcem. Oczywiście sytuacja jest inna, gdyż wtedy było niewiele spółek, ale faktem jest 33-krotny wzrost. Od tego dnia do dzisiaj jest to tylko 3 krotnie, gdyż WIG ma wartość jedynie 60000 pkt. Minęło 28 lat, naprzemiennie po 7 lat tłustych i chudych. Teraz przypada kolejne 7 lat tłustych, czego wszystkim i sobie życzę, Powodzenia.
  • Re: Giełda jest kobietą Autor: ~LESZCZ [94.254.229.*]
    Panie kosmita nie ogólnie a konkretnie GPW SA . Pisz o papierze na którego forum jesteś :)
    Spółka GPW jest zebraną emocją na GPW. Wyraża się to ceną akcji tej spółki. Nie ma tutaj wielkich wahań kursu jak na innych walorach, czy nawet indeksach, ale daje obraz giełdy. Nie ma ceny akcji tej spółki bez innych firm i sytuacji rynkowej, bo odżywia się ich nastrojem, pozycją i oczywiście ceną.
    Gdyby tak było jak mówisz to cena powinna być znacznie wyższa stosownie do obrotów a w 2021 były one znaczne:)
  • Re: Giełda jest kobietą Autor: ~ed [3.64.193.*]
    wrażliwy kosmito....... umysłem sięgasz daleko za horyzont. :))))) nie rzucaj pereł przed wieprze ......ja Ciebie zrozumiem ale chyba jestem tu jedyny.........
    Wymieńcie się adresami i założycie kółko literackie :)
    Rewolucja kulturalna w Polsce w ostatnich latach, pozwoliła wypłynąć wszystkim na powierzchnię. Co do zasady popieram to zdając sobie sprawę z tego, ze potrzeba jeszcze dużo czasu żeby to co wypłynęło zaczęło również pływać. Żeby nie było niedomówień chodzi mi o polityków i dziennikarzy, czyli gadające głowy, dla których głównym zadaniem jest recenzowanie co kto powiedział, co ma na myśli i co jeszcze może powiedzieć. Ten typ tak ma i potrzebuje trochę czasu by osiągnąć poziom zachowania wolnych obywateli w wolnym kraju.
    Te twoje teksty do Gazety Wyborczej się nadają tam na takich myślicieli czekają :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
[x]
GPW 0,25% 81,70 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.