• Quo vadis GPW Autor: ~kosmita [31.1.178.*]
    Piątek przed południem i jest już WIG 20 - 1960 pkt i jeszcze trochę do 1910 pkt w ramach rozkołysań. Jeżeli okaże się giełda odrobi na koniec sesji piątkowej, to będzie oznaczało przezwyciężanie strachu przez inwestorów i marsz do góry. Oczywiście nie liniowo, tylko po schodkach ale do góry. Nastąpi wtedy okres zaprowiantowania się na dalszą podróż, bo notowanie nawet niewielkich wzrostów i oczekiwanie, że może jeszcze trochę spadnie, a ceny wspinają się po ścianie strachu (strachu, że można było kupić, a teraz jest już wyżej) jest bardzo frustrujące. Dobrą metodą jest kupowanie na rosnącym rynku, gdy wzrastają ceny, ale zawsze istnieje ta obawa, czy to może tylko korekta w ruchu spadkowym. Tutaj dopiero kłania się wiedza, doświadczenie, intuicja i szczęście. Zarabianie na giełdzie jest ciężką pracą, zwłaszcza jak się angażuje własne pieniądze. Pieniądze pochodzące niekoniecznie z ciężkiej pracy, bo są też jak w moim przypadku z uprawiania hobby za które otrzymywałem przyzwoite wynagrodzenie. To że w czasie uprawiania tego hobby często było skrajne zmęczenie to była część tej gry. Powracając do tematu, to właśnie dzisiaj okaże się quo vadis giełdo. Jak wzrośnie to marsz do góry, a jak pozostanie na utraconych pozycjach to czekamy jeszcze tydzień. Powodzenia.
  • Re: Quo vadis GPW Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Do mojego portfela :) Kupione po 38,00 i czekam na dalszy spadek to kupuję natychmiast :))))))))))))))))))))))))))
  • Re: Quo vadis GPW Autor: ~jw [3.124.12.*]
    no i teraz to jesteś inwestor a nie leszcz. brawo.
  • Re: Quo vadis GPW Autor: ~jw [3.124.12.*]
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=WIGDIV
  • Re: Quo vadis GPW Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Kiedy w 2015 roku wszedłem na GPW byłem totalnie zielony mając jedynie pojęcie o ekonomii . Przebijały się na forum dwa słowa leszcz i dzida :))))))))))))))))))))) Skromny jestem z poczuciem humoru to nadałem sobie ksywę leszcz. Nigdy na GPW nie straciłem chociaż miałem w plecy na papierze 120tysi-Tauron ale zawsze wychodziłem z zyskiem :) Będąc już zmęczony tą grą pomyślałem o spółce na której nie można stracić nie kupując na górce i odbierać regularnie dywidendę . Tak się tutaj znalazłem :) Na razie mam tylko 1000 sztuk tego papieru ale wszystko przede mną :) Pozdrawiam tych co tracą i zyskują :)))))))))) pamiętajcie że jak tracicie to nikt was nie okrada tylko dokonaliście złego wyboru jak to mówią leszcze :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • Re: Quo vadis GPW Autor: ~kris [37.248.153.*]
    Własciwie móglbym sie podpisac pod wszystkim co napisałes. Ja tez osiadlem w GPW SA z iloscia 3500 papiera i nie zamierzam sprzedawać co najwyzej dokupie . A próby szybkiego zarabiania są wyjątkowo meczące i stresujące. Kto szuka spokoju i bezpiecznego zarobku ta spółka jest idealna.
  • Re: Quo vadis GPW Autor: ~kosmita [31.1.178.*]
    WIG 20 spadł do 1910 pkt a nawet niżej. To niżej jest ze sprzedaży przez inwestorów zauroczonych propagandą medialną i harcujących spekulujących zwłaszcza na płynnych spółkach, a kupujący to ci co mają własny, specyficzny ogląd sytuacji. Wynik oczywisty, bo wartość firm pozostaje ta sama i tylko cena się zmienia. Oczywiście że jest też sytuacja, gdy wartość rośnie, a cena taka sama albo niższa. Dotyczy to zwłaszcza mało popularnych firm, tych nudnych i niemodnych, takich jak np. jedyny producent zakrętek do butelek w Polsce, a najlepiej w Europie. Do rzeczy - w poniedziałek rano jeszcze nieświeże wspomnienia z piątku i jak przestanie boleć głowa, a oddech stanie się głębszy to przez chmury zacznie wyglądać giełdowe słońce. Jak pod koniec następnego tygodnia nie będzie spadku to maszerujemy w góry. Uszanowanie dla krótkich, dobrze zajęte pozycje. Rynek giełdowy jest demokratycznie przeznaczony dla wszystkich, kupujących, sprzedających, dywidendowych, filozofów i hobbystów. Prawdopodobnie jest to jedyna w pełni demokratyczna instytucja, choć przestępstwa również tutaj istnieją, ale są nazywane przestępstwami i nie jak gdzie indziej nazywane działaniem dla dobra ludzkości.
  • Re: BUFFET i jego rady na inwestowanie wojenne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: ~ed [18.192.122.*]
     Znany inwestor Warren Buffett przestrzega przed gromadzeniem gotówki i kupowaniem złota czy bitcoinów podczas konfliktów zbrojnych: według niego najlepszą strategią jest inwestowanie w spółki, które w końcu przyniosą zyski.
    Prezes Berkshire Hathaway (NYSE:BRKb) (NYSE:BRKa) powiedział w wywiadzie dla CNBC w marcu 2014 r., że konflikt między Rosją a Ukrainą nie skłoni go do sprzedaży akcji.
    "Jednego można być pewnym: jeśli wybuchnie wojna, wartość pieniądza spadnie, a jeśli spadnie cena akcji, prawdopodobnie je kupimy" - powiedział wtedy.
    Miliarder dodał, że nie będzie sprzedawał akcji firm, nawet gdyby konflikt przerodził się w nową zimną wojnę lub III wojnę światową.
    Buffett zauważył, że wartość pieniądza spada niemal we wszystkich znanych konfliktach i wojnach, dlatego ostatnią rzeczą, jaką należy robić, jest oszczędzanie pieniędzy.
    Znany inwestor, który unika prowadzenia interesów w Rosji, podkreślił, że amerykański rynek akcji zaczął rosnąć w czasie II wojny światowej. Opowiedział również o tym, jak sam kupił swoje pierwsze akcje w wieku 11 lat, wiosną 1942 roku, kiedy Stany Zjednoczone ponosiły ciężkie straty w II wojnie światowej.
    Swoje oszczędności w wysokości 115 dol. wymienił na 3 akcje Cities Service i, jak sam przyznaje, gdyby zainwestował tę kwotę w fundusz S&P 500, reinwestując wszystkie dywidendy, w 2019 roku otrzymałby 607 000 dol. Gdyby jednak spanikował i zamiast akcji kupił 115 gramów złota, jego wartość wzrosłaby do zaledwie 4200 dolarów.
    Buffett podsumował swoją rekomendację stwierdzeniem: "Ameryka w końcu odniesie sukces i przezwyciężymy obecne trudności. Amerykańskie firmy będą warte więcej pieniędzy, a dolary będą warte mniej. Ale o wiele lepiej jest mieć produktywne aktywa na następne 50 lat niż papier".
  • Re: BUFFET i jego rady na inwestowanie wojenne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: ~ed [3.64.193.*]
    blokada , duży pakiet akcji za ćwierć melona. chyba fund.... ..cóż ,gość małej wiary że tu zaraz 41.....????
  • Re: BUFFET i jego rady na inwestowanie wojenne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: ~jw [3.64.193.*]
    sprzedałeś gościu.....no cóż. teraz nie dam odkupić !!!!!!
  • Re: Quo vadis GPW Autor: ~ed [3.64.193.*]
    w sumie racja w całości. jednak zawracamy.....obstawiłem inny scenariusz :(((( cały czas dobieram ...........
[x]
GPW 2,01% 63,35 2025-11-26 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.