• Osobiście uważam, Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    że obecne poziomy są nie do utrzymania w dłuższym niż kilka dni terminie i kosztują tego co to robi (grający na krótko? akumulujący grubas) sporo akcji. Dlatego jestem dobrej myśli.
  • Re: Osobiście uważam, Autor: ~gość [79.186.49.*]
    Do ostatniej sesji w tym roku (rozliczeniowej) da radę utrzymać a nawet obniży.
  • Re: Osobiście uważam, Autor: _mietek_ [188.122.20.*]
    znowu ten mityczny grubas :).

Osobiście uważam, że obecne poziomy za rok będą historią, ale co będzie w najbliższych 3 miesiącach to nie mam pojęcia :).
  • Re: Osobiście uważam, Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    Grubasy są na wszystkich płynnych spółkach wbrew powszechnemu (oficjalnemu ) interpretowaniu tzw. walki między popytem i podażą. Drobni z reguły (prawie zawsze?) Kupują z lewej. Kto miałby ciągnąć kurs? Gdyby nie grubas to obroty by zanikły.
  • Re: Osobiście uważam, Autor: ~Andrzej [37.225.24.*]
    Mietek dam mi proponowałem książkę w której trzeba otworzyć oczy i spojrzeć szerzej Szkoda,że Ty tego nie robisz.
    Powiedz czy jak ktoś sprzedaje kilka sztuk akcji i od tego zapłaci 5 zł prowizji to takie zlecenie ma sens .? Przy 5 sztukach sprzedanych to zysk obniży mu się o 1 zł na sztuce.Wszystkie sprzedaże po mniej niż 80-100 sztuk są nieopłacalne dla sprzedającego mają tylko ma celu obniżenie kursu.
    Dzisiaj nie miałem czat na obserwację ale przedwczoraj w przeciągu 40 minut ktoś zrealizował ok 24 zleceń sprzedaży akcji poniżej 60 sztuk Efekt byl wiadomy zniżenie kursu o 80 groszy
  • Re: Osobiście uważam, Autor: ~gość [79.186.49.*]
    Dla korporacji prowizje nie mają znaczenia, bo są znikome przy dużych obrotach
  • Re: Osobiście uważam, Autor: _mietek_ [213.77.20.*]
    xD.

Nie wiem czy takie coś ma sens bo mnie to nie interesuje co się opłaca innym. Zdecydowaną większość obrotu na giełdzie robią grubasy, więc trudno się dziwić, że u nas też.

Co prawda Asbis ma chyba całkiem duży udział indywidualnych.

Wy z tych grubasów robicie kogoś kogo celem jest tylko Was ograć. Oni grają swoją grę i tyle.
    Nie grajcie z nimi w tę grę i nie przejmujcie się takimi rzeczami jak 80 gr na kursie i zlecenia po 5 szt.

Jak mi cena akcji wzrosła o 500% to nie wiem czy to dzięki grubasom czy dzięki Wam i nie interesuje mnie to.
    Jak dla mnie to stało się dzięki spółce, która znacznie poprawiła wyniki i perspektywy.
    W długim terminie mas rację. Ale dla grającego DT niekooniecznie.
  • Re: Osobiście uważam, Autor: ~neccom [5.184.94.*]
    Dnia 2021-12-08 o godz. 12:46 ~Andrzej napisał(a):
    > > Powiedz czy jak ktoś sprzedaje kilka sztuk akcji i od tego zapłaci 5 zł prowizji to takie zlecenie ma sens .?
    Andrzeju spójrz trochę szerzej! Koszty transakcji są negocjowane i sprzedanie 1szt wcale nie musi oznaczać prowizji 5zł. Np w XTB każdy do obrotu 100tys EURO może handlować bez prowizji. Możesz rzucać 1szt bez prowizji...

Wracając do wątku o grubasie sterującym kursem. Gdy dzisiaj zobaczyłam upublicznione rekomendacje spółek węglowych (JSW, Bogdanka) to tyko utwierdziłam się w przekonaniu o roli DM w "kreowaniu" kursów niektórych spółek i działaniu na zlecenie tych nieistniejących (oficjalnie) grubasów.
  • Re: Osobiście uważam, Autor: ~fif_111 [37.30.117.*]
    Wyceny spadły tak jak spadły ceny węgla?
    JSW. Niecałe dwa miesiące temu gość dał rekomendację kupuj cena docelowa 70zł. Dzisiaj ten sam gość daje sprzedaj cena docelowa 28 zł. Jak takie coś nazwać? Ja gdybym była przełożonym tego analityka to albo bym wysłała go z powrotem do szkoły albo zawiadomiła CBA. No chyba, że tam cały pion łącznie z dyrektorem bierze w łapę, bo inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć.
  • Re: Osobiście uważam, Autor: ~Nobody [78.10.206.*]
    Ja od dawna nie wierzę w te "rekomendacje", szczególnie na naszej giełdzie.
    miało nie być porównań do MRC, ale przypomnijcie sobie historię tamtejszych rekomendacji :-) Swoją drogą, jak masz konto w BOSSA - to ile teraz dali dla MRC, orientujesz się może? Bo też jest nowe reko.
    sprzedaj cena docelowa 123 zł.
    Dzięki, ciekawa wycena :)
    Ależ zawsze tak było, jest i będzie.
    To podobnie, jak kilkanaście lat temu sporo ludzi wierzyło, że tzw. "doradcy finansowi" wybierają dla nich najkorzystniejszy kredyt mieszkaniowy a finalnie zostali z kreską w CHF i polisolokatą w pakiecie :)
    Nie ma sentymentów.
  • Re: Osobiście uważam, Autor: bartsson [91.233.60.*]
    Osobiście uważam, że to wina ciułaczy i groszołapów
  • Re: Osobiście uważam, Autor: ~serio [188.147.65.*]
    albo wina Andżeja, naganiacza trolowego
  • Re:@Paulinka Autor: prof_wiatr [95.49.21.*]
    że obecne poziomy są nie do utrzymania w dłuższym niż kilka dni terminie i kosztują tego co to robi (grający na krótko? akumulujący grubas) sporo akcji. Dlatego jestem dobrej myśli.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Podobnie myślę.
    Ale:
    Przed nami wyniki za listopad.
    W 2020r było, 302mln$, aby (moim zdanie) podnieść wycenę spółki potrzebny wynik > 330-340mln$.
    W razie niższych przychodów tradycyjnie, srrru w dół, tradycyjnie tak się dzieje.
  • Re:@Paulinka Autor: _mietek_ [213.77.20.*]
    Dnia 2021-12-09 o godz. 11:51 prof_wiatr napisał(a):
    > że obecne poziomy są nie do utrzymania w dłuższym niż kilka dni terminie i kosztują tego co to robi (grający na krótko? akumulujący grubas) sporo akcji. Dlatego jestem dobrej myśli.
    > ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    > Podobnie myślę.
    > Ale:
    > Przed nami wyniki za listopad.
    > W 2020r było, 302mln$, aby (moim zdanie) podnieść wycenę spółki potrzebny wynik > 330-340mln$.
    > W razie niższych przychodów tradycyjnie, srrru w dół, tradycyjnie tak się dzieje.

a to ma jeszcze z czego spadać? zaraz C/Z dojdzie do 3 jak jeszcze spadnie i zamkną rok lepiej niż przewidywali, więc ciężko to ogarnąć.
    przy braku wzrostu rdr na przychodach Xi i XII są w stanie wyciągnąć prognozę lub nawet ją lekko pobić :).
  • Re:@Paulinka Autor: ~george [5.173.249.*]
    Ważna że w następnym roku zakładają wzrost przychodów i zysków. Do tej pory rynek i analitycy sądzili na na wskutek wysokiej bazy w 2022 będzie lekki spadek a w najlepszym razie stagnacja . W tej sytuacji obecny kurs jest zdecydowanie za niski i nie znajduje logicznego uzasadnienia.
  • Re:@Paulinka Autor: _mietek_ [213.77.20.*]
    Dnia 2021-12-09 o godz. 12:13 ~george napisał(a):
    > Ważna że w następnym roku zakładają wzrost przychodów i zysków. Do tej pory rynek i analitycy sądzili na na wskutek wysokiej bazy w 2022 będzie lekki spadek a w najlepszym razie stagnacja . W tej sytuacji obecny kurs jest zdecydowanie za niski i nie znajduje logicznego uzasadnienia.

też z reko biorę ich prognozy przychodów / zysku i sytuacji w firmie. Ich ceny jakoś mniej mnie interesują.:).

• Re:@Paulinka Autor: prof_wiatr [95.49.21.*]
    > a to ma jeszcze z czego spadać? zaraz C/Z dojdzie do 3 jak jeszcze spadnie i zamkną rok lepiej niż przewidywali, więc ciężko to ogarnąć.
    > przy braku wzrostu rdr na przychodach Xi i XII są w stanie wyciągnąć prognozę lub nawet ją lekko pobić :).
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Rynek jest "przyzwyczajony" w wypadku tej spółki do znacznego przekraczania wyników.
    Wiec gdyby tak było, spadek po wynikach jest pewny.
    Policz.

• Re: Autor: ~Nobody [78.10.206.*]
    Prawda jest taka, że zawsze ma z czego spadać,nawet irracjonalnie, "giełda jest efektywna przez ....." itd, itp....
    Ja połowę pakietu kółkowego opyliłem po 23.60, może za wcześnie, może nie, obserwuję dalej, drugą połowę zamierzam sprzedać po upublicznieniu rekomendacji. A potem odkupię taniej.... albo i nie.
    Pakiet podstawowy leży sobie, dobrałem też na IKZE odrobinę i jest dobrze.
    Spółka jest świetna, ale czemu nie zarabiać na zmienności.

• Re: Osobiście uważam, Autor: ~fif_111 [165.225.207.*]
    Dnia 2021-12-09 o godz. 11:25 paaulinka napisał(a):
    > JSW. Niecałe dwa miesiące temu gość dał rekomendację kupuj cena docelowa 70zł. Dzisiaj ten sam gość daje sprzedaj cena docelowa 28 zł. Jak takie coś nazwać? Ja gdybym była przełożonym tego analityka to albo bym wysłała go z powrotem do szkoły albo zawiadomiła CBA. No chyba, że tam cały pion łącznie z dyrektorem bierze w łapę, bo inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć.

Poprzednia reko (70) wydana w październiku przy cenach czarnego złota w szczycie:
    https://pl.tradingeconomics.com/commodity/coal
    aktualna reko po zjeździe nie jest zaskoczeniem...a czy jest trafna to inna historia.

PS ja miałbym bardziej pretensje do szablonów jakich analitycy muszą się trzymać niż do samych analityków. ale powiem szczerze, nie siedzę w tej branży i nie wiele o niej wiem.
  • Re: Osobiście uważam, Autor: prof_wiatr [95.49.21.*]
    Dnia 2021-12-09 o godz. 12:25 ~fif_111 napisał(a):
    > Dnia 2021-12-09 o godz. 11:25 paaulinka napisał(a):
    > > JSW. Niecałe dwa miesiące temu gość dał rekomendację kupuj cena docelowa 70zł. Dzisiaj ten sam gość daje sprzedaj cena docelowa 28 zł. Jak takie coś nazwać? Ja gdybym była przełożonym tego analityka to albo bym wysłała go z powrotem do szkoły albo zawiadomiła CBA. No chyba, że tam cały pion łącznie z dyrektorem bierze w łapę, bo inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć.
    >
    > Poprzednia reko (70) wydana w październiku przy cenach czarnego złota w szczycie:
    > https://pl.tradingeconomics.com/commodity/coal
    > aktualna reko po zjeździe nie jest zaskoczeniem...a czy jest trafna to inna historia.
    >
    > PS ja miałbym bardziej pretensje do szablonów jakich analitycy muszą się trzymać niż do samych analityków. ale powiem szczerze, nie siedzę w tej branży i nie wiele o niej wiem.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    1. zwróć uwagę na to kto wydaje rekomendacje
    3. warto pomyśleć, jakie maja powiązania podmiot i wydawca rekomendacji.
    Piszę tak delikatnie ???

Ps ten sam "podmiot" rekomendował "0" dla lotosu kilkanaście lat temu,--- stary już jestem.

• Re: Osobiście uważam, Autor: ~Kempinski [185.22.8.*]
    Stary i bezkrytyczny ;)
    Od października ceny kontraktów na australijski coking coal ( wg których ustalana jest cena sprzedaży węgla) spadła raptem o 20%.) I to upoważnia do obniżenia wyceny firmy o prawie 50%? I to mimo tego, że węgiel jest i tak najdroższy w historii notowań, Dolar po którym rozlicza się JSW) najsilniejszy do złotówki? I jak to się ma do innych rekomendacji sprzed lat powyżej 100 zł np.? Dla mnie to jest zupełnie niezrozumiałe.
    Dnia 2021-12-09 o godz. 12:41 paaulinka napisał(a):
    > Od października ceny kontraktów na australijski coking coal ( wg których ustalana jest cena sprzedaży węgla) spadła raptem o 20%.) I to upoważnia do obniżenia wyceny firmy o prawie 50%? I to mimo tego, że węgiel jest i tak najdroższy w historii notowań, Dolar po którym rozlicza się JSW) najsilniejszy do złotówki? I jak to się ma do innych rekomendacji sprzed lat powyżej 100 zł np.? Dla mnie to jest zupełnie niezrozumiałe.

ja widzę(stronka wcześniej podana) szczyt 270$ vs 162 w tej chwili - 40% od szczytu.
    o węglu sprzed lat ja bym radził zapomnieć. nie polecimy dzięki niemu do gwiazd, ba, nie ogrzejemy nim domu za kilka lat, nie wyprodukujemy stali za kilkanście lat itd itd.
    no i ten nieszczęsny skarb państwa...
    https://pl.tradingview.com/symbols/SGX-ACF2%21/
    tu sprawdzaj. Ale śmieszne jest też to, że przez te dwa miesiące między rekomendacjami cena sprzedaży węgla przez JSW się nie zmieniła. Wynika to wprost z polityki ustalania ceny co kwartał wg klucza z trzech miesięcy.
    Ok Ale tu mamy wątek Asbisu, a tam rekomendacje wyglądają uczciwie. I nie dlatego że są coraz wyższe.
    jeszcze raz:
    "ja miałbym bardziej pretensje do szablonów jakich analitycy muszą się trzymać niż do samych analityków. ale powiem szczerze, nie siedzę w tej branży i nie wiele o niej wiem."

bo jak można mrc lekką ręką rekomendować "przeważaj" na poziomach 653, gdy podaż rękawic, w przeciwieństwie choćby do węgla, jest w średnio-długim terminie "nieograniczona"?
  • @paulinka Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    a te 2mld straty przez 2 lata to nagle zniknęło i już się nie liczy? ;)

Licząc od 2015 roku JSW jest na minusie jakieś 0,5mld ;) W samym 2021 jest na chwilę obecną na 0,5mld w plecy... ma rosnąć pod 1-2 kwartały zysków?

Jeżeli będzie rosło to tylko i wyłącznie spekulacyjnie... z punktu widzenia biznesowego to w żaden sposób się nie spina a funkcjonuje tylko i wyłącznie przez związki... no ale przez związki nie ma szans aby w jakikolwiek sposób poważnie biznesowo patrzyć na JSW - taki paradoks ;)

• Re: @paulinka Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    Zupełnie nie rozumiesz tego o czym tu dyskutujemy. A dyskutujemy, o tym, że ten sam analityk w odstępie dwóch miesięcy tak różnie wycenia tą samą firmę. Co, długi w październiku zniknęły? A teraz się ujawniły? Chodzi o rzetelność w wycenie. Bo gdyby ktoś z boku zobaczył, że firma jednego dnia jest wycenia na prawie 8 miliardów, a po dwóch miesiącach na 3 to co by pomyślał? Że toczy się wojna albo jakiś armagedon dotknął spółkę? A związki zawsze tam były i jakoś nie przeszkadzało to w robieniu rekomendacji po sto kilkadziesiąt zł. Zresztą istnieją one pewnie we wszystkich spółkach z większościowym akcjonariuszem SP mylę się? Czy to oznacza, że większość spółek z WIG 20 jest spekulacyjna?
  • Re: @paulinka Autor: ~fif_111 [178.43.6.*]
    a to lista specjalistów z mbanku:
    CD Projekt, CEZ, JSW, Lotos, Mo-BRUK, MOL, Orange Polska, PGNiG, Ten Square Games, TIM, Wirtualna Polska
    i bądź tu mądra/y ;)

• Re: @paulinka Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Akurat w WIG20 jest większość normalnych spółek ale

CDP - w WIG20 trzymają go tylko fundy a po Q4 to dopiero będzie śmiesznie ;)
    JSW - pisałem
    Mercator - bez komentarza (nigdy nie powinna znaleźć się w WIG20)
    Tauron - po tym co się w niej wyprawia to ona nawet na NC nie powinna być... 5mld straty w ostatnich 6 latach!!!!

Z PGE mam problem bo ta firma powinna zarabiać ale przez polityków nie ma prawa normalnie funkcjonować ergo - już dawno akcjonariusze powinni zrobić jakiś pozew za to co władza zrobiła z tą spółką ;)

Patrzę z punktu widzenia zdrowego biznesu. A skoro żadna z tych spółek nie jest zdrowa... zarabia mniej niż połowa spółek z mWig40 albo przynosi od wielu lat tylko straty i jest na kroplówce państwa to o czym my mówimy? ;)

• Re: @paulinka Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    Tylko na giełdzie jakoś tak najczęściej bywa, że na normalnych jak to mówisz spółkach wcale łatwiej się nie zarabia. A największe szczęście (zarobek)się przytrafia się temu, kto wyłuska nienormalną (wg twoich kryteriów) spółkę która zanotuje awans (choćby przez jakiś czas) do grona spółek normalnych. Też paradoks. Notabene ja uważam, że w najbliższym czasie to właśnie czeka JSW.
  • Re: @paulinka Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    Kiedyś rozmawialiśmy odnośnie węgłówek i wtedy napisałem, że jedyną, w która warto inwestować jest Bumech. I nadal tak uważam. Bo jest prywatna plus ma perspektywy rozwoju (przez akwizycje)

W przypadku JSW rząd i związkowcy zrobią jeszcze 10 wolt do końca 2022 roku. I jeżeli tam będzie jakikolwiek zysk to uznam to za sukces w tych okolicznościach - piszę całkiem serio

BTW

Spółka, która ma 0,5mld straty przez ostatnie 6 lat nie ma prawa być wyceniona na blisko 5mld PLN - zwyczajnie nie ma prawa. Szczególnie jak perspektywy są niepewne (a swoje dołożył Evergrande i Chiny z ustaloną maksymalną ceną węgla). Poza tym ropa też leci w dól co może oznaczać spowolnienie w gospodarce.

Przyszłość JSW opiera się na koksującym jeżeli chodzi o światowy rynek stali to nadal jest niepewność. I tak jak pisałem - prawa do emisji CO2 zrobią swoje.

Do tego dochodzą półprzewodniki czyli zastoje w automotive. Poza tym budowlanka jest przegrana i naprawdę musi trochę się schłodzić.

Jeżeli spojrzysz na JSW przez pryzmat tego co napisałem to naprawdę nie można być pewnym sukcesu.

Zresztą sama wiesz, że ten ostatni rajd był czysto spekulacyjny pod "chwilowy" wystrzał cen węgla.

I żeby nie było - nie będę mówił "a nie mówiłem" bo naprawdę życzę wszystkim sukcesu (poza kółkowiczami i spekulantami na ASBISie bo mnie zwyczajnie irytują). I mam nadzieje, że nie będzie tak jak napisałem - czego Tobie życzę. Ale ja do waloru podchodzę nie spekulacyjnie ale patrzę pod względem biznesowym oraz patrzę na otoczenie. I dlatego jestem na ASBIS ;)
  • @przezniczak Autor: ~fif_111 [178.43.6.*]
    kurła, jaki urodzony akwizytor! :)))

a co do jsw, ja tam widzę potencjalny rajd pod wyniki następnych 2 kwartałów, ale po tym okresie bałbym się trzymać walor.
  • Re: @przezniczak Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    "a co do jsw, ja tam widzę potencjalny rajd pod wyniki następnych 2 kwartałów"
    właśnie o tym pisałam Choć przychylam się do tezy że dobre wyniki mogą trwać dłużej. A pół roku w gronie normalnych spółek? Ile trzeba by dodać do obecnej wyceny aby było w porządku?
  • @fif_111 Autor: przezniczak [109.173.145.*]
    nie wiem o co Ci chodzi? XD

[x]
ASBIS 6,57% 73,00 2026-05-29 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.