Byłoby fajnie, ale to raczej sknerusy. Dadzą ustawowe minimum dlatego trzeba tego pilnować. Jak wezwanie nie wyjdzie to może podniosą o 2-3 zł
Kluczowe czy PZU się na to skusi
Powinni dać 35 zł albo przy ustawowym wezwaniu wypłacić dywidendę z zysku lat ubiegłych przynajmniej z 10 zł. To byłoby uczciwa propozycja szczególnie dla tych co są w spółce od IPO jak niżej podpisany
Wow gratuluję cierpliwości. Może wyjdziesz na plus, ale tylko nominalnie bo z pewnością nie realnie przy tej inflacji. A dywidenda faktycznie może być tu kartą przetargową w rozmowach z PZU
Spokojnie to nie do ciebie było tylko do cierpliwego. Z tego co pisze to kupił na IPO czyli po 28 zł. Po 14 latach to nawet wezwanie po 35 zł to żadna rewelacja
Wezwanie wg mnie będzie jeśli okoliczności na rynku będą korzystne dla głównego. W tej chwili wydaje się że może jeszcze poczekać. Jest niewykluczne że rynki przez jakiś czas będą w bessie, wyceny na giełdzie systematycznie będą się obniżały. I to będzie najlepszy moment dla właściciela na wezwanie.Obstawiam wykup po minimalnejcenie dopuszczanej prawem.ok 25 PLN.
Minął rok od poprzedniego wezwania po ok 10 zł. Zmieniło się jedynie to że główny ma już ok 75%. FIA ani się nie rozbudowała ani nie skurczyła.dlacxego mieli by proponować teraz ponad 3x więcej? Było by fajnie gdyby dali po 35 ,niektórzy wieszczyli 50 !!. Wydaje się że to są raczej nierealne życzenia.
Też mnie to zadziwia. spolka zarabia i główny nie chce się dzielić, ale wiadomo że bez pzu nic nie zdziala, ogłaszanie wezwania bez wcześniejszego porozumienia z pzu nie ma sensu. Swoją drogą szkoda że polskie firmy jak osiągną sukces to boją się wyjrzeć za granicę, towrzyc coś innowacyjnego, szczególnie w branży recyklingu akumulatorów. Miliony orla leza na koncie i zzerane są przez inflację, a w tym czasie patenty na recykling akumulatorów z aut el. zapewne powstaja w USA i Izraelu.
Wydaje się że jest tam brak odpowiedniego potencjału intelektualnego aby rozwinąć działalność. Inwestycje zrobione ponad 10 lat temu (z dotacji Unijnych) się starzeją ,nie słychać o niczym nowym. Tak jak już tu wielokrotnie pisano, jedynie czego się pilnuje to żeby kasa nie była wydawana. Robią swoją robotę jest zysk, spółka mogłaby być dużo lepiej wyceniona ale tak nie jest i jest to na rękę głównemu. Drobnych jak my jest coraz mniej.
glowny akcjonariusz wie ze przed spolka polaczona z ZAP jest przyszlosc sam moze sobie po cichu budowac strategie ale teraz tego nie pokaze ZAP wie tez ze OFE i reszta drobnych nie odda spolki za czapke za wartosc BV mozna spokojnie trzymac i czekac az glowny podejmie decyzje kiedy sciagnac reszte akcji i opublikowac strategie pozdrawiam
Czy mając 75% czy prawie tyle chciałbyś żeby mniejszościowi patrzyli ci na rece czy rozrabiali na walnym jak ostatnio. Bo ja nie. Na razie widać że zbieraja kasę. Może najpierw zrobią skup akcji pod umorzenie żeby zwiekszyc udział głównego
A z kim się dogadał?
Przy dzisiejszej cenie zamknięcia 22.4 cena akcji odzwierciedla dokładnie wartość księgowa na akcje. Gdyby wypłacali dywidendę to wolałbym to trzymać.Cena /zysk 5.3 ....tanio.
Rzucili batony, założyli kotwicę na kurs przy 22 więc wezwanie jest blisko. Tak to widzę. Inna kwestia to cena ostateczna, która będzie się z pewnością różnić od tej z piątku
W przypadku wezwania główny musi jakoś uzasadnić cenę. Srednia ważona 3m, wartość księgowa itp. Gdyby Pzu chciało lepszej średniej to nie byłby dla nich żaden problem.ludzie z funduszy się znają ze sobą, jeżdżą razem po firmach i gdyby tylko chcieli kurs miałby dowolna cenę jaka uznaliby za godną. Aktualnie myślę że zbiera ktoś po taniości dla głównego od drobnych. Tak ziarnko do ziarnka .
kotwica trzyma, pakiety latają, średnia się obniża. Będzie wezwanie . Tylko kiedy? Na obniżenie średniej potrzeba czasu. Więc chyba dopiero gdy znane będą dokonania z 2021 i jakieś prognozy dla rynku surowcowego na 22 r.
Spokojnie, Spółka jest po ponad 100% wzroście rocznym, więc ma prawo do korekty i to nawet sporej. Nazwę ma bardzo lotna, ale odzysk ołowiu ze zużytych akumulatorw to nie jest technologia przy której można liczyć na takie przyrosty cały czas.Spolka była przy poprzednim wezwaniu zdołowana ( kurs ) a teraz jest znacznie bliższa cenie godziwej. Ja nie wierzę w szybkie wezwanie.Uklad sił jest korzystny dla głównego i może czekać na grube przeceny na rynku.
Wielu doszło do podobnych wniosków dlatego część realizuje wcześniejsze zyski a dla części to okazja do zakupów średnio i długoterminowo np. pod wyniki za rok. Płynność znacznie wzrosła i to jest na plus. Ja nie narzekam;)
Mi to bardziej wygląda na oddawanie pakiecików przez detalistów. Każdy samemu musi zdecydować Kiedy wyjdzie z inwestycji .Ja już od kilku lat nie dobierałem Orła, ale teraz wstawiłem zlecenia, może się coś załapie.Spolka jest dość sprawna maszynka do zarabiania i przy C/Z=5 to niezła lokata.
Oby tylko nie zrobiły się nam z tego Ropczyce plus,. Wycena jest już zbliżona, struktura akcjonariatu na sczęście dzięki obecności PZU jest inna, ale brak dywidendy "rekompensuje" to z nawiązką. Jednym słowem robi się nam tu środowisko delikatnie mówiąc niesprzyjające mniejszościowym akcjonariuszom.
Oczywiście że ryzyko jest. Plusem dla mnie jest, że zyski są akumulowane, a nie przepalane , minusem brak możliwości przegłosowania wypłaty dywidendy. przyjmuje że pzu nie odda po taniości ( to największe ryzyko )każdy zatrzymany zysk powinien teoretycznie wynosić kurs spółki wyżej, po kilku latach w kasie moze być tyle ile wartość firmy.Nie jest to normalne.Fatlna sprawa jest też to.,że Spółka kompletnie nie komunikuje się z rynkiem, ale to jest taktyka na pozbycie się tych kilku procent drobnych akcjonariuszy. Jeśli kurs będzie dalej się obniżał, np do 18 pln to ryzyko wejścia po raz drugi będzie dla mnie akceptowalne .
spokojnie... nikt z drobnych juz nie puszcza tych akcji ja wczoraj dobralem zycze dobrych zakupow i wracamy spowrotem na nowe maxima tak jak mowilem to bedzie pierwsza spolka ktorej ZAP tak szybko nie sciagnie z WGPW
Rzeczywiście, aktualnie próg bólu dla sprzedających to przedział 20 -21. Zobaczymy czy to puści. Ja się ustawiłem z K trochę niżej. Dawniej dochodziło już do absurdalnych kursow.
Tak chyba główny wysyp już za nami. Obroty mocno spadły. Też mi niespodziewanie coś wpadło na zlecenia które wisiały od dłuższego czasu, problem w tym że zainteresowanie inwestorów słabe. Właściciel skutecznie chowa spółkę. No cóż taka taktyka jak tu pisaliście
Dawno mnie tu nie było a widzę że ciekawie się zrobiło. Od hurra optymizmu do zapaści. Drobnica potrzebuje kasy na święta więc spadki do wtorku z dolnym pułapem pewnie 17 od którego wszystko się zaczęło. Mała płynność robi tu swoje.
Drobnica jest, chociażby ja. Nie mam zbyt dużego pakietu, ale za to w dość dobrej cenie kupiony. Wszyscy wiemy że zależymy od Pzu. Tylko oni mają dość akcji aby negocjować z głównym. Z kolei dla Pzu to też niewielki kasek portfela. Zobaczymy pod koniec roku czy będzie im się chciało urealnić cenę akcji i zabezpieczyć srednia 3m. Na nowych drobnych którzy by podbili cenę na razie nie liczę.