Dzień wyników więc dawno nie widziane postacie, a i sporo nowych zaczęły wyładowywać swoje frustracje i nadzieje. Inwestorzy od siedmiu boleści, bez wiedzy, ochoty na jej zdobywanie, siejący teorie spiskowe.
Szanuje combo i nie ukrywam tego. I to nie dlatego że mieszkamy w tym samym województwie, albo że Iubię chłopaków:)
Jego zasługą jest moja zmiana podejścia do inwestowania.
Czytam jego analizy i porownuje z tymi, które mogę zobaczyć u profesjonalistów. I wniosek jest jeden. To wymiatacz.
Jak ktoś ma wątpliwości to niech zerknie na jego wpis z 2 listopada Analia techniczna listopad 2021. Wówczas całe forum naganiało na opcje że to tylko płaska korekta i zaraz będzie jazda do góry. Jako jedyny combo przedstawił rzeczową analizę, gdzie pokazał jak może wygladać scenariusz alternatywny. Kurs dotarł w punkt do poziomu w okolicach 3.60.
Ale najbardziej cenie jego wpisy za to że jako jedyny na tym forum nazywa poziomy przy których warto zastanowić się nad kupnem. I za darmo otrzymujesz pomysł na zarobienie pieniedzy!
A teraz zestawie to z wypowiedziami "profesjonalistów pożal się mamie" typu xcd, ce, ada, realista, inwestor, zakar czy Kr. Gdy kurs znajdował się w obszarze 4.30 - 4.90 Ci delikwenci naganiali na zakupy. Do tego nie przedstawili żadnej rzeczowej analityki oprocz naganiania na kupowanie i wylewanie pomyj na combo, który jako jedyny dawał sygnały: uwaga to może znaleźć się niżej. Nie warto być chciwym.
Podsumowanie: i tak sobie zestawiam te dwa podejścia. Finansowo.
Biorąc pod uwagę naganiaczy na wzrosty miałbym pozycje na minus 30% - minus 20% i modliłbym się o dobry raport i odwrocenie sentymentu na rynku. A do tego nie otrzymałem żadnej rzeczowej analizy oprócz powtarzania, że to musi rosnać i jak to możliwe że nie rośnie, to na pewno wina combo.
Biorąc pod uwagę wpisy combo mogłem uniknać 30% straty, mam gotówkę na koncie i mogę zająć pozycje na spółce w którą wierze. Do tego analityka na poziomie z grubo płatnych analiz.
Taa...
Nie interesuje mnie to co kto napisze o moim poście. W wiekszości jesteście amatorami, którzy sami się wyleszczają w akompaniamencie absurdanych teorii kto jest temu winien. To słabizna do kwadratu.
Ja też się ewakuuje z tego forum. Szkoda czasu na oglądanie tej żenady. Wiem że nikt nie będzie za mną tęsknił. Ja również.
czyli wtopiłeś i teraz racjonalizujesz twój wpis to typowy wpis leszcza combo też jest leszczem tylko bardziej próbuje swoje leszczostwo obudować analitycznym bełkotem ten bełkot ma sprawiać wrażenie, ze ma się jakąś kontrolę nad giełdą, przewiduje się przyszłość i tłumaczy się to co się działo tylko leszcz jest w stanie wierzyć w te rzeczy
Jest! Pojawił się zawodowiec. A do tego wie wszystko. Pewnie ma wielką kulę w której wszystko widać.
Wykorzystujesz anonimowość aby bluzgać i obrażać.
A potrafisz podać tu komuś gdzie jest szansa zatrzymać się przecena jeżeli 50% zniesienia fibo nie zatrzyma spadków i będziesz ogladał 3.60 z dołu ?
nie obchodzi mnie gdzie zatrzyma się przecena nie wiem tego nikt tego nie wie giełda jest nieprzewidywalna i nie ma możliwości stworzenia modelu który generowałby poziomy wejścia i wyjścia
Jeżeli zakładasz jako swój sposób na inwestycje że nie obchodzi ciebie gdzie może spaść to proponuję abyś zmienił ksywę.
Napisałeś że giełda jest nieprzewidywalna. To oczywistość. A myslisz że po co stawiam sl i stawiam zlecenie sprzedaży w momencie zakupu. Aby zarobić kasę bez nadziei i chciwości. I nie"jak najwięcej". Tyle ile sobie założę. Czy to kontrola giełdy? No coś Ty! To kontrola samego siebie.
Spróbuj chłopie zakończyć wyładowywanie frustracji na innych, tylko może idź sobie na szkolenie z psychologii inwestowania. Bo naprawdę, nsprawdę te dwa twoje wpisy świadczą o tym że mylisz pojecia i oceniasz absurdalnie.
Twoja propozycja to trzymać 2-3 lata. Nieważne jaki sentyment na giełdzie i co się pojawi w firmie. Nie obrażam Ciebie za to, że działając w ten sposób wtapiasz i zupełnie niepotrzebnie ryzykujesz. Kurs jest już przy 3.30 gdzie masz kolejny poziom do oglądania. Zawróci w górę odetchniesz. Spadnie do okolic 3zł i dalej bedziesz wciskał kit że to nie do przewidzenia. Tylko tu nie chodzi o przewidywanie kolego nie-inwestorze. Chodzi o to aby pozbyć się chciwości i nadziei. I się dokształcać, a nie obrażać innych.
Mój komentarz masz gratis.
Doceń to że się wysiliłem.
Dnia 2021-11-29 o godz. 10:06 ~inwestor napisał(a): > nie obchodzi mnie gdzie zatrzyma się przecena > nie wiem tego > nikt tego nie wie > giełda jest nieprzewidywalna i nie ma możliwości stworzenia modelu który generowałby poziomy wejścia i wyjścia >
Inwestor nie przekonasz ich ...bo oni uważają ze to wiedzą znają wszystkie punkty zwrotne .. ba potrafią nawet nawet na nich wchodzić i wychodzić całym kapitałem :))
Ty KR, a jak Ci napiszę że nie znam wszystkich punktów zwrotnych i nie wchodzę w pozycje całym kapitałem na nich to co?
Będziesz dalej brnął w absurd wciskając kolejne wymysły jakie to mam podejście. Możesz chłopie ściemniać, insynuować bez cienia próby zrozumienia innego podejścia. Tylki po co oszukiwać samego siebie? Dla fame'u na forum? Czy ja jadę po Tobie za to że twoja pozycja stopniała o 35%? To po co się pocieszasz próbujac zagadywać nie-inwestora o jakiś tandem gości którzy nieświadomie tu naganiają, bez cienia pokory i chęci wyciągania wniosków.
Daj spokój. Trochę pokory do logiki!
Ja inwestuję, nie gram wchodzę na początku inwestycji, wychodzę jak inwestycja dobiega końca tylko taka strategia daje szansę na zysk w długim terminie
A jezeli własnie ogladam portfel inwestora średnioterminowego i widzę wyniki historyczne na konkretnych pozycjach, które płaca więcej niż pozycje dlugoterminowe? To jak mam ocenić Twoj wpis? Zarozumiałość? Brak pokory i wiedzy? Naganianie?
Twoj pyszałkowatość i brak elementarnej kultury, połaczone z pospiesznymi zakupami robionymi o złotówkę wyżej wyglada w kontekście tego co napisałeś jak wypowiedź przedszkolaka który twierdzi że nalepiej jeździć po autostradzie na wstecznym.
Nie wiem jak możesz nie widzieć smieszności tego co właśnie wyprodukowałeś.
Przy założeniu że POZ jest skszany na wzrost to kupując np dzisiaj, zanotuje lepszy zysk od Ciebie, ponieważ mój średniej jakości portfel daje już teraz lepszy wynik od twojego zawodowego-długoterminowego.
A w tle ogladam wpisy gościa który skupia sie na róznicy frazeologicznej pomiedzy graczem a inwestorem. To że zakładasz że końcem inwestycji jest okres a nie poziom cenowy wynikajacy chociażby z wyceny fundamentalnej to dowod że probujesz wciskać kit innym. I grasz jak w kasynie. A jak dodatkowo wierzysz w to co produkujesz obrażając ludzi z innym podejsciem i tworząc ich oceny to jest to po prostu absurd przez duże A. Nie widzisz tego?
Uspokój się i zacznij myśleć. Nikt Ci nie broni bawić się w kółka. Pomyśl tylko co by było jakby wszyscy Inwestorzy ( fundy etc. ) tak robili. Wrócilibyśmy z kursem na 80 groszy, bo wszystkie wsparcia leciałyby jak zapałki wg tego podejścia. Fundusz w granicach 2 % bez informowania też może sobie kręcić kółka, jak każdy. Tylko aby to było skuteczne musi być zawsze DAWCA KAPITAŁU który da się ogolić, pod wpływem waszych emocjonalnych wpisów na spadki. Poza tym taki fundusz nie jest głupi i wie że jeśli chce zarobić na pozostałym kapitale ( 80-90 % udziału) w długim okresie, co ma kluczowe znaczenie, to musi prowadzić kurs wg reguł AT, aby jednak pewne wsparcia nie pękały a opory były łamane, gdyż tylko wtedy znajdą się nowi gracze na papierze w stabilnym długoterminowym trendzie wzrostowym. Dlatego z całym szacunkiem, ale to nie groszołapy decydują o kursie, tylko Ci którzy mają tutaj min 200 kg papieru. Ale jak wolisz DT lub zwykły swing to Twój wybór, tylko pamiętaj, że każdy gra inaczej w zależności od tego jakim kapitałem dysponuje oraz jaką ma skłonność do ryzyka. Trochę głupio dać się wyleszczyć z 10 kg papieru po 3,38 a potem wsiadać do pociągu z 6 % stratą na wejście ? No, ale na tym polega ryzyko inwestycyjne !!!! Bo przecież wg Was zawsze mogło spaść do 3,0. No mogło, czemu nie, tak jak wszystko jest możliwe.
Realista. Tak na koniec końca:) powiedz mi po co to piszesz? Po co opisujesz w kołko nie swoje podejście do inwestycji w POZ. To jak piszesz o podejsciu technicznym oznacza że nie rozumiesz ni w ząb w jaki sposób zajmuje pozycje i co mną powoduje.
Zastanów sie co by było gdyby wszyscy zajmowali sie na tym forum omawianiem strategii inwestycyjnej innych osób, której nie praktykują. Otwórz oczy i spójrz na zapisy na tym forum. To własnie efekt tej paranoi.
Ja nie skupiam sie na onawianiu Twojej strategii, co chwila wykrzykując teksty typu naganiacz, troll, leszcz. Nie. Spokojnie próbowałem o tym porozmawiać, pokazując paradoks tej sytuacji. Zamień się ze mną miejscami i spróbuj pogadać tu o ocenie efektywności inwestycji. Przy pomyśle każdego z uczestników forum, który jest inny. To o co w sumie apelował combo.
Nie da się. Jeden wielki jazgot, obrażanie, opisywanie jakie to naganianie.
Combo się wypisał. I wcale mu się nie dziwie.
Ja robię to dzisiaj.
Naprawdę szkoda czasu przy takim podejściu, gdzie Ty i czesci innych użytkowników forum z załozenia zakłada zła wole i jakąś niestworzona manipulacje.
To takie słabe że człowiek musi uważać żeby w odruchu pierwotnym nie zacząć odszczekiwać. Dlatego bye bye. nie chce byc psem:)
Napisałem Ci jak "krowie na rowie" ( prościej nie potrafię ) na czym polega efektywność inwestycji na tego typu papierze ze strony funduszy i grubych graczy, a jeśli tego ni rozumiesz, to już Twój problem. Napisałem również o skutkach innych podejść, więc Twój jazgot uważam za nietrafiony. Każdy niech sobie inwestuje/gra jak chce. To jego wybór i towarzyszące mu RYZYKO !!!