Czarny łabędź 2020 znów straszy, zatem straszą również takie terminy jak lockdown, inflacja. Dla jednych powód do pozbycia się akcji. Dla drugich moment szukania okazji cenowych na instrumentach, które chce mieć w portfelu.
Fundamenty:
No trzeba przyznać że termin podania wyników przez POZ za 3Q 2021, niechcący zbiegł się idealnie z istotną sytuacją na rynkach. Zagaiłem relacje inwestorskie POZ kilka dni temu, czy będzie wcześniejsza publikacja wstępnych wyników. Cisza. Na razie zero odzewu. Mam swoją estymację wyników. Defensywną. Z uwagi na: - dużą niepewność w kwestii dalszych losów wyników na stolarce - tradycyjną już zagadkę co do skali fakturowania kontraktu PKP-GSM - stagnacja w temacie remontu taboru PKP z MAG-TRAIN - zagadkę jak wygląda obecnie capex w kontekście przygotowań oraz realizacji zamierzeń inwestycyjnych - w kontekście powyższego jak wyglądają obecnie wskaźniki zadłużenia
Wszyscy wiemy, że rynek wycenia przyszłość. Wyniki jednak - publikowane w takim momencie jak teraz - to dla inwestorów, którzy konsekwentnie realizują pozycje od 2 miesięcy, jakiś tam papierek lakmusowy aktualizacji wyceny fundamentalnej.
Przypomnę tylko że wycena przyszłości, a więc potencjału realizacji zamiarów, jest do zmierzenia chociażby modelem DCF. Aktualizację estymacji wyceny wskaźników fundamentalnych, gdy pojawia się perspektywa zmiany capex, długu, przychodów i zysku z planowanych inwestycji, fundusze i inwestorzy profesjonalni przygotowują okresowo. I ta aktualizacja plus odnośnik do benchmarku oraz sentyment na rynku, a także analiza techniczna, stanowią podstawę do decyzji KUP/TRZYMAJ/SPRZEDAJ.
Nie chcę siać defetyzmu. Choć nie trudno o niego w tym momencie patrząc na cały rynek. Próbuję urealniać dyskusję: - z poziomu "czuję że urośnie/spadnie bo są takie a nie inne perspektywy by me" - do poziomu jak zachować się wobec wspomnianego przeze mnie mixu elementów, które wpływają na decyzje rozgrywających kurs.
Jak wygląda Wasze zdanie w tym temacie?
Technika
Tąpnięcie jest spore na całym rynku. WIG20 obsunął się dziś pokaźnie. Od razu 80 pkt powyżej istotnego wsparcia 2030-2100. Więc do miejsca gdzie ... mogą pojawić się kupujący (?) Co zatem robić?
Może dzisiejsza sesja to zapowiedź głębszej korekty na rynku akcji globalnie (patrz zachowanie futures na amerykańskie i europejskie indeksy), a może okazja do dobrania w ciągu najbliższych 3 dni. Kto wie?
Jak rozegrać ten mix na POZ (wyniki kwartalne + strach na rynku)? Kiedy schylić się ponownie po akcje POZ? Jak zabezpieczyć swój kapitał przed ewentualną pomyłką, gdyby się okazało że to początek głębszej korekty na rynkach akcji?
Znacie moją sytuację i generalną idee inwestycyjną. Każdy z Was ma tą sytuację nieco odmienną.
Ktoś ma jakieś pomysły jak obecnie zadziałać? Czego się spodziewać od poniedziałku?
Podręcznikowo napisany tekst manipulacyjny. Bez konkretów, z niedomówieniami, z insynuacjami jakoby piszący nie miał akcji etc. i i między wierszami radzi innym aby tak zrobili ( w końcu trzeba nagonić łosia aby sprzedał ze stratą cwaniakowi). No kapitalnie Kolego. Ja nic nie napiszę, niech każdy myśli po co tutaj wszedł i co spółka udowodniła jak były wcześniejsze lockdowny. W raportach jest wszystko. 30 kg akcji wystarczyo aby kurs obsunąć z minus 4 na prawie 10 %. Rzeczywiście to jest robota "grubasów" którzy mają ochotę "wyjść" z papieru który brali tonami powyżej 4,0 razem z insiderami, którzy póki co dokupić nie mogą bo okres zamknięty przed raportem. Oczywiście jakby mogli to wg autora skracaliby pozycje. Tylko zawsze jedni skracają, aby inni mogli kupić, bo to działa w obie strony, dla przypomnienia. Więcej finezji i polotu w manipulowaniu innymi Kolego, bo chyba aż tak nierozgarniętych Inwestorów tutaj nie ma, na co wskazują mizerne obroty jak na sesję "krachu". No ale zawsze może być gorzej, wystarczy że się odpowiednio postraszy i wyrzuci 5 kg papieru, żeby zobaczyć czy leszcz zacznie sypać. Kiedyś wyżej ceniłem Twoje wpisy, ale widzę, że jesteś kolejnym cwaniakiem, który w dodatku ma do zaoferowania łąkę na biwak w nagrodę dla wyleszczonych akcjonariuszy. Trochę wstydu i godności, jesteśmy w 21 wieku, ale faktycznie jak sprzedadzą ze stratą zamiast poczekać na czas kiedy Insiderzy i fundusz będą realizowali zyski z zakupów które robili powyżej 4,0 to faktycznie zostaje im namiot i łąka na urlopie, zamiast wygodnego resortu dla Rodziny. Ja sobie spokojnie poczekam na swoje 2 -3 lata, aż powstanie fabryka i zacznie zarabiać. A teraz dokupuję, ale to wyłącznie moja sprawa i niech każdy robi co chce, na własną odpowiedzialność.
Zawsze czytając takie teksty jak pozwoliłeś sobie wyprodukować zastanawiam się wyłącznie nad jedną rzeczą: Skąd w ludziach obecnie taka przemożna ochota na oczernianie innych, złośliwość, insynuacje, pogardę? Nie ma zamiaru reagować na szczegóły Twojego maila. Absurd sytuacji polega na tym, że założenie że ktoś tu manipuluje, a to ma wpływ na kurs jest tak abstrakcyjne, a tak często używane, że trąci to science-fiction. Nie emocjonuje się. Mam świadomość że niestety taka jest konstrukcja otwartego forum gdzie każdy może każdego obrażać. Nie jest to poziom wymiany opinii który mnie interesuje. No ale rzeczywistość jest jaka jest.
Ja napiszę tylko jakie cele przyświecały mojej dotychczasowej aktywności na 2 forach bankiera, które zagrywałem. Publikowałem już taki wpis. 1. Przedstawienie sposobu inwestowania gdzie liczy się efektywność i zabezpieczenie kapitału, a nie pisanie o tym kto co myśli o innych. 2. Zebranie materiału, który wykorzystuję w szkoleniach
Mam wrażenie że jako jeden z nielicznych poświęcam swój czas na rzeczowe przygotowanie informacji, chęć dzielenia się wiedzą. Nie mam tu potrzeby zbierania oklasków. Mam odwagę publikowania postów gdzie zajmuje jakieś konkretne stanowisko i daje przekaz: „słuchajcie, tak zagrywam – możemy skonfrontować , ocenić to z jakiejś perspektywy, porównać”. Niestety – co jest smutno konstatacją – zamiast prób pochylenia się merytorycznie nad treścią moich maili, otrzymuję wiadro pomyj i insynuacji.
Ale ale. Jest też dobra wiadomość dla użytkowników forum! Jeszcze tylko dwa dni robocze męczarni z moimi wpisami. Będzie w końcu przestrzeń do publikacji profesjonalnych postów. Z dniem 30.11 kończę publikacje i znikam z tej przestrzeni na stałe. Nie chodzi o to że się obrażam. Mam co robić w życiu, a przygotowanie się do rzetelnej publikacji wpisu zajmuje jednak trochę czasu, którego mam mało. Do tego średnia to motywacja gdy odbiór jest jaki jest. Jakby to rzec – będę publikował tam gdzie jest ochota na dyskusje. Rzeczową.
Dnia 2021-11-26 o godz. 20:19 ~combo napisał(a): Jakby to rzec – będę publikował tam gdzie jest ochota na dyskusje. Rzeczową. > > Pozdrawiam wszystkich. Dobrego weekendu!
Gdzie jest to miejsce i jak się tam dostać? Miłego odpoczynku.
Osobiście mało mnie to martwi, szkoda mi wyleszczonych ze sztucznie sprowokowaną stratą. Obstawiam Kolego w poniedziałek dobry raport przed otwarciem sesji, aby Insiderzy mogli z tym zrobić porządek poprzez zakupy. Jak jednak będzie czas pokaże. Na wszelki wypadek mam przygotowaną amunicję na kupno sporego pakietu. Mnie interesuje to co ta spółka pokaże za 2-3 lata, a to że jest skuteczna to ta ekipa jak rzadko, która w kasynie pokazała. Pozdrawiam i życzę spokoju na weekend.
Realista a mi nie ... daja sie manipulować ich problem kazdy powinien byc swiadomy tego co robi... Ja juz nie chce niczego mowic nawet tego czy dokupuję kupuję juz i tak nazwali mnie tu naganiaczem ... szkoda czasu robie sobie po swojemu ... a kto ma rację i zarobił okaze sie za jakiś czas.
Tydzień bez forum i kwiatek goni kwiatka.
Najbardziej od czapy combo to jest co innego. Konstrukcja tego forum. Moderator zajmuje się banowaniem wybiórczych tekstów a nie ma kagańca na wpisy bez krztyny merytoryki. Ty nie skomentowałeś. Ja skomentuję. Wpis pacjenta pt. mr realista to przykład takiego absurdu. Gosciu jedzie po kimś jak po łysym. Nie odnosi się merytorycznie do żadnego punktu z wpisu dyskutanta. Publikuje wpis gdzie obstawia dobry raport, że zostanie opublikowany rano i że to bedzie okazja do dużych zakupów. Czyli ma życzenie ale już nie napisze na czym bazuje że tak twierdzi. Obstawia że bedzie rano mimo że zawsze jest po sesji. I nagania na zakupy tworząc wizje sporego pakietu.
I na koniec ten tekst o żałowaniu że ktoś niby został wyleszczony. Pewnie z forum bankiera.Tylko nikt nic takiego nie napisał. Więc snucie fantazji cd.
To co stworzyłeś mr realista to książkowy przykład hipokryzji. Zarzucasz manipulacje, którą sam uprawiasz. Prezentujesz postawę pewności, która może laika omamić. Jak będziesz miał szczęscie i dobrze obstawiłeś będzie ok. A jak źle obstawiłeś to dalej bedziesz żałował nieboraków których wówczas to ty wprowadziłeś w błąd?
Znam kilku inwestorów. Nikt nie zajmuje się takimi absurdami.
Jak masz ochotę odpisywać mi jakieś błszenady to daruj sobie. Fakty są banalnie proste. Inwestor który nie ma ochoty uczyć się, poznawać nowe obszary i twierdzi że wszystko wie o inwestowaniu to nie inwestor. To symulant. Tylko po jakie licho symulować wobec samego siebie? Nie czaje. A takie komentarze jak twój mr realista psują atmosferę na forum, sprowadzając jego sens do pisaniu o wrażeniach z dyskoteki. A to jest forum finansowe. Tu się powinno dyskutować o finansach, a nie o pierdołach co kto uważa o innych.
Ogarnij się zatem i zacznij czytać to co jest napisane, a nie co sobie wymyślasz za wrażenia. A jeżeli twoj tekst jest wynikiem frustracji związanej z tym że od 2 miesięcy nie rośnie tylko spada, to może zacznij zastanawiać się nad swoim pomysłem na inwestowanie. Także jak się ogarniesz to może po prostu napisz jakie są podstawy twojego optymizmu zamiast wylewać frustracje na innych. To będzie z korzyścią dla ciebie i dla tego forum. Potrafisz?
Realista - tak jak lubie twoje komentarze odnośnie spółki, tak w swojej odezwie ws combo odjechałes jak wykolejony pociąg…
Snujesz wizje i insynuacje których nie ma w jego tekście.
Nie rozumiem dlaczego cześć z Was musi się wyzywać szczególnie na nim mając odmienne zdanie?
Czy nie możemy się wzajemnie szanować mając inne poglądy?
Czy zawsze musi być napierda…lanka jednych na drugich?
Przeciez możesz mieć inne zdanie niż combo - wyraz je ale ogranicz się do tego bez obrażania innych, co Ci to daje?
Osobiście jak już wiele razy pisałem lubie poczytać różne oceny sytuacji nawet jeśli są inne od moich poglądów i z ciekawością zaczytuje się punkt widzenia combo pomimo ze może go nie do końca rozumiem lub nie potrafię zrozumieć …
Na dziś jestem pewien ze w długoterminowym trendzie warto wyskoczyć w odpowiednim momencie i wrócić pomimo ze długoterminowo patrzę na ta inwestycje.
Oczywiście zawsze zachodzi pytanie kiedy to zrobić aby przesiadka była pewna i dawała możliwość powrotu.
Teraz przyznaje taka była … wystarczylo wyjść ok 5zl i wejść przy 4zl. Można mieć wówczas 20% więcej akcji i kupić to ze spokojem bez podbijania. Oczywiście zdaje sobie sprawę ze trzeba taki punkt wyczuć i to kwestia doświadczenia? Znalezienia sposobu? Itd itp
Ja tego nie zrobiłem, patrzę podobnie jak Ty długoterminowo, ale trochę mnie zastanawia podejście combo i SL …
Zatem prośba - nie obrażaj innych. Nie chcesz komentować - to nie komentuj, a jak komentujesz innych rób to tak jakbyś go spotkal na chodniku z przynajmniej względna kultura, bo jesteśmy ludźmi.
Chyba ze czujesz sie ważny w internecie, bo nikt Cię nie odnajdzie w realu … ale wtedy jesteś mały.
Co do POZ to nikt nawet Ty nie ma pewności o której i kiedy będzie raport i co w nim będzie. Wszystkie spekulacje to tyłko przeczucia. Osobiście sadze podobnie jak Ty ze raport będzie dobry lub bardzo dobry, ale nie mam pewności kiedy go wyrzuca dla ludu. To są oczywiście tylko moje przeczucia. Inna sprawa to to ze spadek z wczoraj to kwesta zaniżenia na małym obrocie celem dalszych emocji na papierze pod wpływem wczorajszej ogólnej przeceny na rynkach.
Teraz kwestia co będzie w raporcie i co dalej będzie przedstawiał zarząd POZ, bo dziwie sie, a nawet jestem zaniepokojony brakiem jakichkolwiek reakcji i komentarza ws przetargu PKP. Chyba ze jest to tez gra, aby zaniżyć kurs, po to aby moc wchodzić kolejnymi pakietami insaderow po wynikach - to tez można sprytnie zrobić - taka gierka jak ostatnio (taka śmiała hipoteza).
Dalej życzę studzenia emocji i cierpliwości.
Życzę także wzajemnego szacunku niezależnie od poglądów.
Zwyczajne przepraszam wzgl combo tez byłoby gestem na poziomie.
Pozdrawiam wszystkich w tym combo i realistę.
Zakar, ty jesteś klakier zarządu? Wszyscy mamy obawy, bo spółka daje lakoniczną wiadomość i brak odzewu. Wygląda na zamknięcie branży kolejowej w Pozbudzie. Większość z nas ma straty i to nas denerwuje. Co będzie jak zejdziemy na 2.5 zł? Nadal będziesz wszystkich pocieszał w stracie?
"zamknięcie branży kolejowej w pozbudzie"? Skąd taki wniosek? Ostatnio Torpolowi też odrzucili ofertę co nie oznacza że firma się zwija z branży. Bez sensu tekst
Mam prośbę do gościa o nicku myślący. Zmień go , bo to oksymoron.
PKP dało przetarg z ceną min ponad 420 mln zł , jedna firma dała cenę wyższą i to o dziesiątki mln zł, a Pozbud niższą o kilkadziesiąt mln zł. Nie wygranie tego kontraktu to świetna wiadomość, a pisanie o końcu biznesu w Pozbudzie dotyczącego kolejnictwa to stek bzdur. Można by napisać, że takie rzeczy wypisuje niemyślący albo ..... (wstaw dowolne).
Sądzę, że przeliczyli na nowo koszta i te z początku roku jak przystępowali delikatnie mówiąc wzrosły. Teraz by taki kontrakt dał zarobić to trzeba w przetargu kwotę o ok. 100 mln zł wyższą.
P.S. A po co zatrudnili specjalistę ds. kolejnictwa ?
moze faktycznie slawek ma racje , moze trzeba spojrzec na to szerzej skoro pkp chcialo wydac na przetarg 420mln a pozbud dal 390 wiec 30 mln mniej a konkuret 70 ml wiecej to moze dobrze ze odrzucili choc z drugiej strony nie podejrzewam zeby taki duzy kontrakt zarzad zle kalkulowal i zebymusial doplacac do niego choc inflacja , presja placowa wzrosly i marzowaoac mogla byc nizsza ale jesli pkp odrzucilo i nie podpisali kntraktu nizszego dla nich o 30 mln to juz sam nie wiem co tam kombinuja prestizowo kontrakt na 390 mln to ladnieby wygladal
Ponton pomysł.
Jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o....
Jestem przekonany, że jak to bywa w przetargach co chwilę każą coś uzupełniać. No i po kilku miesiącach pozbud doszedł mam nadzieję do wniosku, że przez te pół roku ceny tak poszybowały do góry, że lepiej nie wygrać.
Na bank chodzi o kasę.
wiadomo ze chodzi o kase, tylko z ktorej strony powiedzmy zamierzony błąd był, no bo jak ze styrony pozbudu, to wiadomo ze nie napisza tego wprost, ale pkp widzac cene 30 mln mniej nie chceliby tego jakos ,,polubownie, załatwic tylko o drazu odrzucenie oferty?
Dnia 2021-11-28 o godz. 15:35 ~Ponton napisał(a): > wiadomo ze chodzi o kase, tylko z ktorej strony powiedzmy zamierzony błąd był, no bo jak ze styrony pozbudu, to wiadomo ze nie napisza tego wprost, ale pkp widzac cene 30 mln mniej nie chceliby tego jakos ,,polubownie, załatwic tylko o drazu odrzucenie oferty?
Nie da się polubownie została złożona oferta za 391 mln zł albo taka się podpiszą ... albo nie tu nie da się polubownie zmieniać ceny ani specyfikacji/zakresu robót .... każdy mógłby to zaskarżyć wtedy i wygrać. A tak oferta jest odrzucona i przetarg bedzie trzba ogłosić jeszcze raz.
z pkp to wiecznosc, teraz co moze pozytywnie zaskoczy to raport , bo informacja o miejscvu fabryki wg mnie nie bedzie to cenotwórcze koniec roku 4,5-4,7 max przy dobrych rynkach światowych
Czy kupno dzialki i tym samym potwierdzenie wejścia w nowy biznes nie jest cenotwórcze?
Otóż jest i to mega cenotwórcze. To będzie oznaczać wejście w całkiem nowy bardzo perspektywiczny biznes.
P. S.
Pamiętam jak chyba w 2009 r jak miałem eex podali, że zwiększają linie kredytową i kurs urósł z 4.5 zł do ponad 6 zł w sesje.
A pisanie, że kurs wyniesie max...... zł to wróżenie z fusów. Sam Raubo może wydać lakoniczny komunikat, że planuje zwiększyć zaangażowanie o kilka procent albo coś w tym stylu.
Nie znasz planów zarządu. Możemy co najwyżej dywagować.
Ja uważam, że świetnie iż odpuścili przetarg z PKP przy tej cenie.
Mimo wszystko dla mnie najważniejsze jest, że Raubo i fojt garściami brali przed okresem zamkniętym po 4 zł z hakiem.
Dnia 2021-11-28 o godz. 18:29 ~Ponton napisał(a): > sławek z tym kursem na koniec to wiem tak dla zabawy > ale jak info o działce może dziwgnąć kurs jak wiemy że bedzie
Ponton więcej cierpliwości i proszę wziąć coś na poprawę pamięci.... Razem z lokalizacją fabryki mają podać założenia biznesowe dotyczące tego jak to będzie funkcjonować. Maja tez potem podpisać umowę współpracy i rozpocząć handel magazynami energii wyprodukowanymi na razie w Azji tak by tworzyć rynek zbytu zanim zaczną produkcję pamiętasz o tym ?