Może trochę popsuję sielankę, ale:
1 moim zdaniem SCP nigdy nie planowało produkcji i EA, chciało sprzedać produkt i przejść dalej, zwyczajnie nie ma chętnych i są zmuszeni wbrew sobie do rozwijania EA i niestety muszą przejść do tego bardzo! czasochłonnego i pracochłonnego procesu, do którego dodatkowo absolutnie nie są przygotowani.
2 zatrudniają, bo mają gwarancję finansowania i dlatego, że muszą żeby realizować plany przygotowania do produkcji i żeby "coś robić"
3 COVID "się kończy", i mają de facto TYLKO jedną bakterię w panelu!
4 na plus, że po przeliczeniu EBI "płaci" 330 zł za akcję, ale to chyba jedyny plus w całej sytuacji
5 dodatkowo było mówione o możliwej konieczności "optymalizacji" kartiga do produkcji masowej w celu obniżenia kosztów i w takim przypadku trzeba powtarzać badania certyfikacyjne
reasumując - nie planowali tego etapu, nie są do niego przygotowani, robią tak bo są do tego zmuszeni brakiem nabywcy/zbyt niską oferowaną ceną.
Jeżeli ktoś myśli inaczej proszę o argumenty.
Nie mam już akcji SCP, ale miałem i przyglądam się sytuacji.
Pozdrawiam krytycznie myślących.
Jak zamieszczasz tu jakąś treść i okraszasz tytułem opinia to pisz następnym razem rzetelnie i upewnij się czy to co piszesz to aby nie brednia.
1. EAP został zaplanowany latem zeszłego roku. 2. Scope nie planuje uruchamiania produkcji wielkoskalowej, tylko przygotowuje się do tego etapu. A precyzyjniej mówiąc, przygotowuje ten proces dla przyszłego nabywcy. To przyszły nabywca będzie zajmował się produkcją wielkoskalową. Scope tylko skraca horyzont czasowy do osiągnięcia tego etapu przez przyszłego właściciela. 3. Scope dąży do osiągnięcia faktycznych zdolności produkcyjnych tylko w małej skali, wyłącznie pod cele EAP (wyprodukowanie kilkudziesięciu sztuk analizatorów). 4. Powiedzenie, że są do tego kompletnie nieprzygotowani to bzdura. EAP ogłosili ponad rok temu. Ponad 1/3 kadry osobowej Curiosity to specjaliści od produkcji (15 osób spośród 44). Gdyby dodać do tego specjalistów w zakresie inżynierii (+11) wychodzi, że to razem 26 osób (60% kadry). Systematycznie powiększają zespół i kompetencje. 5. EAP to typowy proces w pierwszym plasowaniu tego typu produktów na rynku. Nie ma w tym nic niespotykanego. Póki co Scope przygotowuje EAP. I robi to już na zamówienie przyszłego nabywcy. M&A toczy się równolegle. Możliwe, że przejęcie nastąpi przed albo w trakcie trwania EAP. 6. Zatrudniają nowych ludzi trochę po to by realizować i zabezpieczać moce pod bieżący plan działań, a trochę po to, bo pewnie już przyszłościowo uzupełniają zespół. Po sprzedaży Curiosity spółka i zespół zatrudniony w niej odpłynie do nowego właściciela. Jest o tym więcej napisane w innym wątku obok. 7. "Covid się skończy". Za głupie żeby komentować. 8. EBI płaci 330 zł za akcje. Co autor miał na myśli? EBI pożycza 4 mln euro w pierwszej transzy. W zamian Scope oddaje to z procentem (4%) + emituje warranty. To Scope płaci za kapitał EBI, nie odwrotnie. 9. Optymalizacja analizatora i kartridża to normalny cykl życia w tym segmencie. Produkt będzie się z czasem udoskonalać i będą powstawały wersje 2.0, 3.0, itp. i trzeba będzie na to uzyskiwać recertyfikacje. Tak samo robi cała konkurencja. To typowe procesy. Każdy właściciel technologii tak robi. Będzie tak robił i przyszły właściciel PCR ONE.
Ja również pozdrawiam krytycznie myślących. Do tego jednak potrzebna jest zdolność rozumienia podstawowych faktów.
Panowie niestety ale Rad ma rację, narracja Scope ponad rok temu była taka, że jesteśmy tuż przed komeracjalizacją. Wydźwięk równiż był taki, że wszystko już jest dopinane, dołożenia panelu Covidowego miało tylko wzmocnić PCR ONE. Niestety po roku, rezultat jest taki, że dalej jesteśmy w czarnej... i żadne tutaj optymistyczne nadinterpretacje faktów Mike z Twojej strony nie zmienią faktu, że nikt tego "cacka" nie kupił. Najprawdopodobniej tak będzie do końca roku, a może do wiosny, a wtedy... będzie grany Bacteromic, a PCR ONE zejdzie dyskretnie że sceny i dalej będzie dopracowywany. Panowie nie ma powodu obwinianie i obrażanie innych uczestników tego forum, że zachowują trzeźwe podejscie do dalszej przyszłości PCRONE. Każdy może inaczej interpretować fakty, a zżymanie się na innych, że nie patrzą przez różowe okulary nie powinno być powodem obrażania kogokolwiek. Ja również byłem entuzjastom Scope i aktualnie niestety jestem pod kreską i sercu bliższy byłby scenariusz Mika, ale rozum podpowiada, że Rad może mieć rację. Wyboista tąa droga, oj wyboista.
Mike logicznie wypunktował gościa od a do z. Pokazał że gość nie ma pojecia o czym pisze. O czym tu jeszcze chcesz gadać?
Dołożenie panelu Covid miało wzmocnić PCR i wzmocniło. Tylko jak wiadomo nie udało się tego zrobić na czas czyli w 2020 tylko w połowie 2021.
Trwają negocjacje. Jest list intencyjny i dd. Po co pisać takie farmazony że nikt tego nie chce kupić. Przecież jest inaczej. Negocjacje w toku. Co ty myślisz że takie przejęcia się w 2 dni robi?
A jeszcze jest potencjalny as w rekawie za który może pójść konkretna kwota. Panel Quatroviral o którym mówili na konferencji i podczas walnego. Jego opracowanie powinno zająć miesiące i wyobrażam sobie dodatkową płatność za ten panel. Tym bardziej, że będzie też testował wirusa RSV który teraz atakuje dzieci …
Drodzy akcjonariusze, napiszę krótko - życzę Wam, żeby wszystko było tak jak pisze Mike i żeby Curiosity znalazło nabywcę, w tym lub przyszłym roku.
Powodzenia.
Drogi Rad,
Odpisalismy Ci, podając tylko i wyłącznie suche fakty.
Nie trzeba nam życzyć żeby fakty dokonane się dokonały.
Mimo wszystko dziękujemy za życzenia :)
Choć lubię czytać Mika to jednak zgadzam się z większością argumentów podanych przez Rad. Pierwotnym planem było szybkie sprzedanie technologii. Można dystkuować ile zamieszania wprowadziło to że był covid, ale moim zdaniem spółka nie ma kompentencji do przygotowywania produkcji średnioskalowej. Po prostu fizycznie tego nie robili więc nawet jeżeli są zmuszeni aby przygotować produkcję średnio skalową to na pewno nie idzie im to bardzo szybko. Zresztą o EA mówil na walnym w czerwcu a robić zaczęli dopiero od października.
Ale mówili więc się z tym liczyli a teraz robią zgodnie z tym co mówili więc w czym problem? Nie jestem przesadnym optymistą ale na dzień dzisiejszy nie widzę powodów do obaw.
ja się tylko przyczepię do pkt4 - tam nie ma absolutnie specjalistów od produkcji a inżynierowie są tylko z nadania uczelnianego tytułu. Na palcach 1 ręki można policzyć prawdziwych fachowców w tej firemce, wiem bo jakiś czas temu opuściłem to środowisko.
Celem doszczegółowienia, to że firma zatrudnia obecnie na kilku stałowiskach, nie znaczy że się tak dynamicznie rozwija może uzupełniać wakaty po osobach, które pożegnały Scope. Nie mamy jak na razie podstaw do takiego huraoptymizmu, jak kilka osób usilnie próbuje lansować.
W rosji i na łotwie lokdown, w Niemczech dziś zachorowan 18 tys. Najwiecej w przedziale 5-15 czyli w grupie gdzie nie szczepią. Szczepią powyżej 12 roku życia. Włoszech bez testu nie wyjdziesz z domu , w pracy jest obowiązek. Tak samo jak w niektórych stanach Usa. Covid bedzie z nami myśle że jak w europie i Usa znów bedzie dużo zachorowań, ktoś to kupi za gruby hajs a my alebo sprzedamy na Ath ulicy albo skasujemy swoje najwyzsze dywidendty w życiu. I tak to widzę.
Jestem na wypadzie w Rzymie To co piszą o Włoszech to bzdura. Na lotnisku Pani wyryfkowo mierzyła temperaturę (1 na 20 osob). Zadnej kontroli paszportów covidowych. Na ulicach tłumy, w restauracjach tłumy... nikt nic nie sprawdza. Wiec nie wiadomo jak to sie rozwinie.Turysci po powrocie , pewnie znowu rozwiazą tę zarazę