• Chce wejsc w PLI Autor: ~Daduś [46.134.43.*]
    Witam, zainteresowany jestem wejscie w PLI, kupowac juz teraz czy jeszcze 15zl mozliwe, pytam znawcow spolki
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Wstrzymaj się! Nawet 3-4zl możliwe :)
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~NIEdved [109.91.170.*]
    Aktualnie najlepiej sie wstrzymać - doputy nowy kierunek nie zostanie obrany
    Firma nie potrafi zarobić na nowe projekty, planują akcje dodrukowywać
    Ostatnie ogłoszenia miały być kołem napędowym, a przedstawiły tylko rzeczywistość i brak dalekosiężnych planów międzynarodowych.

• Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~Daduś [46.134.138.*]
    Bardzo dziękuję za informacje. Sprobuje przyczaić sie troche nizej. Jednak intryguje mnie ta spolka. Widze potencjal za 5-10 lat, kto wie moze bedzie drugim cdr?
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~fanpli [89.64.70.*]
    @NIEdved
    ''Firma nie potrafi zarobić na nowe projekty, planują akcje dodrukowywać''
    jeśli jesteś fanem spółki i jednocześnie negujesz, że osiągną sukces a na dzień dzisiejszy
    nie radzą sobie w biznesie to po co tutaj tracisz czas?
    i czy w ogóle masz akcje pli?
    co do cytatu, to nie pisz w czasie przyszłym bo tego nie wiesz i wygląda to na manipulację, owszem była emisja za 6 mln zł z przeznaczeniem na ip
    ale, to czas przeszły - bawić się w historyka na giełdzie nie wypada bo kupujemy nie przeszłość ale przyszłość
    ''Tylko Nie biorą te osoby pod uwagę, że tak naprawdę PLI nie przedstawia żadnej większej wartości i kurs to odzwierciedla, lub jest aktualnie na wyrost...''
    większych głupot nie czytałem...tak naprawdę sprawiasz wrażenie, że nic kompletnie nie wiesz o platige i jaki rodzaj biznesu prowadzą
    merytorycznie jakbyś chciał podyskutować to bym cię po prostu zniszczył na merytorycznie i obnażył elementarny brak twojej wiedzy
    >>>> obecnie spółka jest wyceniona na mniej niż 20 mln euro, za taką kwotę nikt z dnia na dzień nie zbudowałby firmy serwisowej o przychodach rocznych bliskich 100 mln zł i takiej rozpoznawalności oraz kompetencjach!
    owszem przez lata spółka była źle zarządzana i miała niefarta do ip, ale od 2 lat nowy zarząd staje na głowie aby spółkę pchnąć na właściwe tory i zdecydowanie powinniśmy zobaczyć efekty tych działań z obszaru serwisu już w najbliższych kwartałach
    moim zdaniem wyniki za 3 kw będą rewelacyjne i tacy niedowiarkowie jak ty, mocno się zdziwią
    >>> obecna niska wycena rynkowa to wycena zaledwie części serwisowej, ip nie jest tutaj uwzględnione i świetnie się stało, że przekształcamy się w model hybrydowy bo dywizje i spółki odpowiedzialne za swój produkt będą korzystać z kompetencji zespołu pli
    wejście w gry to strzał w 10! zdecydowanie jest to najbardziej ''demokratyczny'' sektor biznesu, gdzie nie potrzeba mega wielkich pieniędzy na marketing ani układów tylko trzeba stworzyć dobry produkt i zapodać go na steam
    hehe, nawet już nie potrzeba opakowań i sprzedaży poprzez empiki etc...
    branża filmowa się nie zmieniła i tutaj na reklamę wydaje się nadal krocie, dlatego też do swojego portfolio ip, pli poszuka partnerów lub zaproponuje stacjom swoje projekty, które je sfinansują
    >>>szukając potencjału powinno się patrzeć na swoje wybory w kwestiach oceny ryzyka do kompetencji i pomysłu i
    moim zdaniem platige ma potencjał skalowania nie tylko serwisu, ale sukccess fee z segmentu gier, które trudno wyliczyć, ale z drugiej tez strony przy tym co już wiemy to ciężko będzie o wpadkę!
    ps> pytania? na sensowne odpowiem
    zastanawiam się skąd się biorą tacy t r o l l e jak NIEdved?!
    hehe, że też przeglądając forum - trafi się na taki stek bzdur....
    Zawsze możemy podyskutować na argumenty, A skoro nie potrafisz przedstawić swoich kontrargumentów to uciekasz sie do obrażania... słabe

Pamiętaj tylko - życzeniowe myślenie nie zmieni kursu spółki, tak samo nasze pisanie sobie tutaj

Jak ktoś wszedł za wysoko i nie potrafi pogodzić się ze stratami - to jego problem - lecz nadobiektywizm i naginanie rzeczywistości nic tu nie zmienią

Przedstawię sprawę z mojego punktu widzenia - Chciałbym, Naprawde chciałbym, aby kurs spółki wystrzelił. Życzę tego tej spółce z całego serca, bo kibicuje jej od dawna.
    Ale co z tego>? Kurs w dłuższym terminie odzwierciedla wartośc tej spółki i niestety nie ma tu dobrych wiadomości - Ludzie przejechali sie wcześniej, na podbitce pod 1 sezon wiedźmina i mądrzejsi o te doświadczenia nie zrobią tego po raz kolejny.
    Druga podbitka pod Zaorskiego także ich wyprowadziła na manowce *Choć Rafał Zaorski, tak jak to wspominałem w poprzednich postach nadal miał akcje PLI na koniec sierpnia 2021 - po prostu ktoś go o to zapytał podczas jego Livewów z treadingu

Ludzie widzą w PLI drugi CDprojekt, lecz tak jak osoba, która założyła ten temat z wiedzą ZERO*nie obrażam, wybacz
    Z punktu widzenia początkujących wygląda to tak - widzą cenę 25zł - Łał ale tanio - Akcje spółek growych np. CDR kosztuja 200zł, może kupię PLI po 25 - sprzedam za 2 lata po 200zł
    Tylko Nie biorą te osoby pod uwagę, że tak naprawdę PLI nie przedstawia żadnej większej wartości i kurs to odzwierciedla, lub jest aktualnie na wyrost

Zgodzę się, że PLI ma wyrobioną rozpoznawalność, słynie z jakości i Te ich GIGArzemieślnicze rendery naprawde są super - ale co z tego... dla akcjonariuszy wynika.

Banda ślepych Fanów do których sam się zaliczam, nie wyniesie kursu na szczyty - Na giełdzie produkt musi się sam *przeważnie obronić, a tu tego produktu brak

ale, się rospisałem... chyba muszę się w tym PLI zatrudnić i poustawiać ich na odpowiednim torze, bo błądzą we mgle ;-)

" Na giełdzie produkt musi się sam *przeważnie obronić, a tu tego produktu brak...." 
     "Ludzie przejechali sie wcześniej, na podbitce pod 1 sezon wiedźmina i mądrzejsi o te doświadczenia nie zrobią tego po raz kolejny. Druga podbitka pod Zaorskiego także ich wyprowadziła na manowce *  
    Wcześniejszych fragmentów twego posta nie będę komentował. Co do cytatów to się zgadzam tyle, że tak było do tej pory i jeszcze będzie przez jakiś czas bo produkt nie powstaje w tydzień, dwa czy trzy. Na razie mamy mapę drogową, a co z tego wyjdzie czas pokaże. Wierzę więc trzymam akcje, nie rozumiem twego toku myślenia.... Skoro ty nie wierzysz w powodzenie ich strategii to po co trzymasz papiery i tracisz czas? No chyba,że to własnie ty zostałeś ubrany w palto i teraz żal sprzedawać ze stratą miszczu. A co tam widzisz na wykresach? MFI, RSI, AD?
    I co do podbitek też podobnie to widzę, tyle, że ja tu nie jestem z powodów spekulacyjnych choć żałuję, że nie zrobiłem kółeczka pod Zaorskiego....
    Kurs lata w granicach 25zł bo po tyle była ostatnia emisja dla instytucji i zanim nie pojawią się dobre newsy ew znaczna poprawa wyników z serwisu to tak będzie, choć pamiętaj że czym dłuższa konsola to...
    Liczę, że w końcu serwis też coś pokaże, a swoje IP zrobi kosmos. Ty na co liczysz.skoro trzymasz papier? Sprzedaj idź hossa przechodzi ci koło nosa, a może jednak wierzysz że im się uda, ale że jesteś zniecierpliwiony, średnia zakupu spora to dajesz upust na forum swojej frustracji :)

>>>tyle, że tak było do tej pory i jeszcze będzie przez jakiś czas bo produkt nie powstaje w tydzień, dwa czy trzy. Na razie mamy mapę drogową, a co z tego wyjdzie czas pokaże.

Gdzie jest jasno przedstawiona ta mapa drogowa ??? - Te ochłapy - notki prasowe ostatnio opublikowane???
    Wszyscy wiedzą, że tworzenie dużego projektu trwa od 3 do 5 lat - Lecz, w obecnych czasach taką sama ilość uwagi należy poświęcić na marketing i komunikacje ze społecznością - jeśli celem jest szeroko pojęta publika

>>>Wierzę więc trzymam akcje, nie rozumiem twego toku myślenia.... Skoro ty nie wierzysz w powodzenie ich strategii to po co trzymasz papiery i tracisz czas? No chyba,że to własnie ty zostałeś ubrany w palto i teraz żal sprzedawać ze stratą miszczu. A co tam widzisz na wykresach? MFI, RSI, AD?

Dyskusja pomaga mi uporządkować myśli, i sprawdzać jak wygląda przeciwstawne zdanie-opinia, poparta rozsądnymi argumentami - przedstawia inne spojrzenie, niekoniecznie złe, tylko przesiąknięte fanbojstwem i myśleniem życzeniowym.
    Pamiętaj, że fanem mogę być także nie posiadając akcji... więc jeśli teraz sprzedam i odkupię za kilkanaście miesięcy, nic się nie stanie, a przy okazji na innych walorach w międzyczasie zarobię.
    Na Nconekcie nie patrzę na wykresy - liczy się tylko sentyment tłumu

>>>Liczę, że w końcu serwis też coś pokaże, a swoje IP zrobi kosmos.

Nie wiem jakie IP.
    A tak przy okazji - Firma tyle lat na rynku - powiedz mi proszę które IP przynosi jej systematycznie najwięcej pieniążków???

>>>Ty na co liczysz.skoro trzymasz papier? Sprzedaj idź hossa przechodzi ci koło nosa, a może jednak wierzysz że im się uda, ale że jesteś zniecierpliwiony, średnia zakupu spora to dajesz upust na forum swojej frustracji :)

Tak, cały czas liczę i liczę - tylko zysku się doliczyć nie mogę...
    @NiedVed

Posłuchaj uważnie bo to mój ostatni post do ciebie, twoja ignorancja mnie poraża. Nie rozumiem ludzi, którzy inwestują na giełdzie nie wiedząc w co inwestują, jakie są ryzyka itd...

-Może dla ciebie ESPI to są notatki prasowe i jakieś ochłapy, każdy widzi to co mu pasuje.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/PLATIGE-IMAGE-S-A-Przyjecie-Strategii-rozwoju-Platige-Image-S-A-na-lata-2021-2025-8041031.html 
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/PLATIGE-IMAGE-S-A-Zawiazanie-spolki-celowej-w-ramach-wspolpracy-z-Juggler-Games-Sp-z-o-o-w-obszarze-gier-komputerowych-8145925.html 
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/PLATIGE-IMAGE-S-A-Zawiazanie-spolki-celowej-w-ramach-wspolpracy-z-Movie-Games-S-A-w-obszarze-tworzenia-gier-komputerowych-8088073.html

-Ty nie dyskutujesz, ty na forum radzisz ludziom i to bez podstawowej wiedzy.

-No własnie spółka nie miała jak do tej pory IP jako takiego, a swoja działalność opierała na serwisie, tego też nie wiesz skoro pytasz o IP które przynosi najwięcej pieniążków?

_ To że nie możesz się doliczyć zysku to normalne na giełdzie większość tak, znaczy to że wybrałeś zły timing do zakupu akcji, a prościej tzn, że cię ubrali gdzieś tam po drodze :)

A teraz bądź tak łaskaw i przestań radzić ludziom publicznie odnośnie inwestycji bez względu na to czy doradzasz kupno akcji czy tez nie bo jak widać twój poziom wiedzy jest odnośnie proporcjonalny do twojej frustracji z braku zarobku, a to jest niestety skutkiem niewiedzy kiedy kupować akcje.
    Amen!
    @NIEdved
    nie spotkałem się z takim brakiem elementarnej wiedzy na temat spółki jak u ciebie
    hehe, prowokujesz do dyskusji nawet takich ...spokojnych forumowiczów jak białoczerwony
    warto abyś pamiętał, że
    cyt
    ''Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.''
    Mark Twain
    ps> jak nie znasz spółki to zapytaj, a nie irytuj swoimi kompletnie nietrafionymi tezami, które nie mają umocowania w faktach

Wiedza, którą mam wystarcza mi aby zarabiać i obiektywnie oceniać rzeczywistość - bujanie w obłokach i myślenie życzeniowe pozostawiam wam...

Tak. zapytam Cię specu, może pomożesz mi wyjaśnic kilka tez

Spółka wchodząc na giełdę otrzymała potężny zastrzyk gotówki - na co go przeznaczyła - skoro przez tyle lat żadnego swojego IP nie wyprodukowała ???
    Wejście na giełdę powinno równać się z inwestycjami, które w przyszłości przyniosą zyski dla akcjonariuszy - Dlaczego przez tyle lat nie ma zysków dla osób które zainwestowały - Dlaczego nie widzimy tych inwestycji ??? tylko nie pisz o ostatnich spółkach z firmami produkującymi gry - bo na to firma zebrała dodatkowe pieniądze z dodatkowych emisji
    Masz wiedzę, która ci wystarcz to powinieneś wiedzieć co poszło nie tak. Skoro nie wiesz to ta twoje wiedza słabiutka jest :)
    Pochwal się tą swoją wiedzą... a nie bez sensu odbijasz piłeczkę
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: bialoczerwony1972 [31.0.38.*]
    To jest wiedza ogólnodostępna. Poszukaj sobie co robiła spółka, co się udało, a co nie! Czy próbowała ze swoim IP i co z tego wyszło! Skąd się wziął obecny prezes i po co? Jakie "osiągnięcia" miał poprzedni zarząd itd itd. Ja mam za ciebie odrabiać lekcje? Podobno masz wiedzę, która ci wystarcza...
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~Prawda [89.69.250.*]
    Szukaj innej spółki bo ta służy do upychania kasy we wlasne kieszenie prezesów
    @NIEdved
    niecałe 5 baniek nazywasz potężnym zastrzykiem gotówki?
    i to ponad 10 lat temu?
    https://www.money.pl/gielda/ipo/wiadomosci/artykul/platige;image;jutro;zadebiutuje;na;newconnect,126,0,989310.html
    jak ktoś nie widzi jak się zmieniła spółka i jakie ma obecnie kompetencje to chyba jest ślepy!
    co do ip to platige po prostu miało pecha - fatima to kapitalny projekt, ale producent z portugalii takim się nie okazał
    gry z vivid nie wypaliły bo kompetencje dewelopera gier z bydgoszczy okazały się niewystarczające, pli swoją działkę
    w temacie zrobiło świetnie, a co potrafią ludzie z racławickiej świadczy choćby to:
    https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/walka-z-rakiem-jak-w-grze-komputerowej-promuje-fundacje-alivia-wideo
    to są pomysły i jaki przekaz
    no i wreszcie adol, robiony latami niejako poza nurtem głównym serwisu, mnie się podobał
    może dlatego, że kapuściński to ikona mojej młodości
    sposób animacji wybitny, niestety next film odpowiedzialny za reklamę i marketing olał kompletnie film
    zero kasy, zero plakatów, cos w necie i jakieś spotkania z nenowem w siedzibie agory....
    i jak to się maiło skończyć jak jakiś d e b i l wymyślił sobie wtedy premierę w weekend, tuż po świecie zmarłych
    i w dodatku kiedy do kin wchodził bochemian rapsody z malikiem!
    ps> na pewno te sprawy coś spółkę nauczyły, z motyka na słońce nie warto się porywać - ty NIEdved też tego nie rób bo twoja elokwencja i wiedza nie porażają.....
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: bialoczerwony1972 [31.0.77.*]
    FanPli ty to masz złote serce, że każdemu tłumaczysz co i jak. A niechby sam poszukał ignorant! Ludzie inwestują swoją kasę nie zadając sobie odrobiny trudu by poszperać w necie nt spółki. Czekają aż im ktoś to na tacy poda! Bo przecież ich wiedzą jest wystarczająca...
    ''FanPli ty to masz złote serce, że każdemu tłumaczysz co i jak. A niechby sam poszukał ignorant! Ludzie inwestują swoją kasę nie zadając sobie odrobiny trudu by poszperać w necie nt spółki. Czekają aż im ktoś to na tacy poda! Bo przecież ich wiedzą jest wystarczająca...''
    mam wiarę w ludzi, ty też ją masz bo również - d u r n i o m niektóre rzeczy tłumaczysz
    zresztą, kto na wierzy to już zupełnie inna para kaloszy....
    a poniżej coś na temat bajek dla dorosłych:
    https://infowire.pl/generic/release/698399/nowa-kampania-santander-bank-polska-promujaca-cyberbezpieczenstwo

• Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~NIEdved [88.152.137.*]
    Poczekaj jeszcze trochę, dzis po 17,50
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~teżjużakcjonariusz [146.70.33.*]
    Haha. To ja ci coś napiszę z doświadczenia ostatnich kilkudziesięciu dni. Większość założonego pakietu już kupiłem. Wczoraj też trochę. Okazuje się, że to wcale nie takie proste !!! I co z tego, że będziesz miał 15zl na kursie jak nie da się kupić 1000 akcji w tej cenie? Dla ciebie może tyle wystarczy, ja zbieram pakiet 10000 akcji. Jeszcze trochę brakuje, ale już nie dużo. Prawie 2 miesiące i problem z kupieniem 10000 akcji. Niby stoją na sprzedaży, a potem znikają i znowu stoją.
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~Bob [176.221.121.*]
    Jak miałeś problem z kupieniem to co dopiero będzie ze sprzedaniem?! Współczuję!!
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~teżjużakcjonariusz [146.70.33.*]
    A nie ma czego. Naprawdę, jestem spokojny o przyszłość swojej kasy Ilu to w przeszłości spółek nie chciano gdy były tanie, a potem rekomendacje, zachwyty, świetlane perspektywy.
    Będę sprzedawał gdy PLI będzie notowane na głównym, gdy poprawi wyniki. I wtedy obroty będą inne. Na razie jest czas dla Smart Money czyli dla mnie. Pieniądz lubi ciszę i wszędzie jest cicho o PLI i dobrze.
    Spójrz Kolego na datę pierwszego posta...

Tu już nam od kilku lat obiecują drugi CD Projekt i poprawę wyników, mamiąc obietnicami, tajemniczymi projektami mającymi wszystko zmienić.
    Mój pieniądz lubiący ciszę (choć niewielki) stracił juz 40procent.
    Życzę Ci, aby twój pieniądz lubiący ciszę przyniósł same zyski
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: bialoczerwony1972 [79.191.224.*]
    @NieDved

Zgoda. Były wielkie plany i sżło ku dobremu! Rok 2021 i 2022 to pokazały. Rok 2023 i zawirowania, zatrudnienie ludzi pod wielkie projekty VFX które nie nadeszły spowodowały duże koszty co widać było w zyskach,
    2024 to ciągle jeszcze marazm i niestety nikt tego nie przewidział co widać bo dwóch dużych firmach z konkurencji mających poważne kłopoty z upadłością włącznie.
    Widać chyba jednak światełku w tunelu i mam nadzieję, że to nie jest pociąg. Wczoraj stałem po 15.75 i nikt nie chciał mi sprzedać papieru! Rynek wyprzedany na maksa, ostatni wq*rwieni i na maxa zniecierpliwieni wywalają papier nie patrząc już czy stracili 20 czy 50%. Maja dość gniota!
    W 3Q jednak coś w core biznesie zaczyna się jednak dziać co widać np na stooq.
    -Platige Image: Stworzył odcinek do gry "Crossfire" w ramach antologii "Secret Level", która będzie zawierać 15 odcinków oryginalnych opowiadań osadzonych w świecie klasycznych gier wideo. Będzie dostępna w Prime Video od 10 grudnia. Projekt pochodzi z Amazon MGM Studios i Blur Studios
    -Platige Image: Otrzymał podpisaną przez dewelopera gier AAA umowę ramową o świadczenie usług w zakresie wykonywania utworów audiowizualnych wraz z pierwszą umową wykonawczą, podała spółka.
    -Platige Image podpisał trzy umowy z People Can Fly UK na realizację serii utworów audiowizualnych, które mają zostać zrealizowane jeszcze w 2024 roku - podało Platige Image w komunikacie. W ocenie spółki, wynagrodzenie za realizację prac wyniesie łącznie równowartość ponad 3 proc przychodów grupy Platige Image za 2023r.
    -Platige Image: Jest odpowiedzialne za stworzenie ujęć VFX w najnowszej produkcji AppleTV+ "Time Bandits". Taika Waititi jest współtwórcą i producentem wykonawczym serialu.
    -Platige Image: Wraz z Agencja 2012 ogłosiły współpracę przy najnowszych odsłonach kampanii "W środowisku Pracuj.pl". Kampania stanowi rozwinięcie wcześniejszych działań marki Pracuj.pl - lidera rynku rekrutacyjnego - zapraszając widzów do świata zwierząt, które symbolizują różne charaktery i doświadczenia kandydatów szukaj

Miało być dobrze, jest słabo! Pytaie brzmi czy będzie lepiej czy gorzej w core biznesie?
    Nikt tym nie handluje, bo nie ma papieru na rynku. Jeśli chodzi o brak zleceń na NC to problemem jest brak rozproszenia akcji, Firma jest praktycznie firma prywatną - 2 osoby posiadające pakiet większościowy mogą robic co chcą.

Pamiętaj też proszę, o tym że PLI jest mistrzem komunikacji/marketingu - w końcu to też część ich roboty - i te strzępki marketingowej papki przestają już wystarczać ulicy, która czytając piękne ułożone zdania (np. te przytoczone przz Ciebie o Q3), wie że nie mają one przełożenia na rzeczywistość

• Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [31.60.242.*]
    Ależ weź historyczne wykresy wielu spółek. Nimi też nikt wtedy nie handlował jak były tanie, dopiero jak pojawiły są plotki o jakim sukcesie, gdy kurs był odpowiednio wyżej zaczęły przykuwać uwagę. Nie wiem czy tu będzie sukces, swoimi pieniędzmi obstawiam że będzie i jedno info np o Otherland zmieni wszystko. Przenosin nie ma i z jednej strony to zarząd nie dotrzymał obietnic z drugiej strony to dobra decyzja bo najpierw wyniki muszą lśnić by zmienić rynek z emisja. Przenośny dla przenosin nie mają sensu. Warto pokazać że spółka umie zarabiać zrobić emisję dla fundów i wtedy zmienić rynek. Tak to widzę. Co do RI to zgoda, zresztą pisałem o tym nie raz. Jest wiele spółek i to na rynku głównym że sporym ff i nimi też nikt nie handluje. Moim zdaniem niski ff to jednak bardziej zaleta niż wada. Oczywiście niski w granicach rozsądku.
    Admin gdzie są posty Bretona i moje pytania w odpowiedzi do nich?
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [83.5.173.*]
    @breton

Admin usunął twoj i mój post. Napisz o jakich ryzykach usłyszałeś, czemu PLI sobie. nie poradzi. Bo wiesz argument, że ktoś coś powiedział to żaden argument. Podobnie mógłby powiedzieć, że ja słyszałem coś w drugą stronę. I co z tego wynika? Nic! Wiesz o kłopotach to dawaj i podziel się tu nimi na forum. Nawet jeśli ja podejdę do tego sceptycznie to być może inni ludzie będą ci wdzięczni ....
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~Breton [79.255.56.*]
    Wiem tylko że ten rok jest ciężki i nie oczekiwałbym poprawy, więcej nie powiedział. Cała branża kuleje. Nie widzę oznakow że PLI przejmuje pracownikow od konkurencji która zbankrutowała. Gra mobilna to masakra i pokazuje kompletny brak strategii. Uważam że ten oraz przyszły rok mogą być na tyle ciężkie że kurs się nie ruszy a jak im wyjdzie IP to jest poker. Dlatego nie rozumiem tej pewności Twojej że będzie super i to okazja. Fanpli zniknął, może wreszcie zdjął różowe okulary. Dla mnie można inwestować w pli ale trzeba się liczyć ze odleci bądź zbankrutuje i obie perspektywy są realne.
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~Apalach [185.29.12.*]
    Breton, w końcu jakaś sensowna wypowiedź na tym forum. Bez precyzyjnej wiedzy z zakresu rachunkowości zarządczej i etapu rozmow poszczególnych umów tutaj ciężko coś poważnie rokować. Granica między płynnością a jej brakiem, bywa bardzo cienka. Zwyczajnie należy liczyć się z każdym scenariuszem. Zakładanie że Platige odleci bo Otherland jest podobnie realne jak bankructwo firmy. Faktem jest, że firma działa w trudnym otoczeniu biznesowym, własne IP do tej pory było nierentowne lub nisko rentowne, najlepszym wypadku sprzedane na wczesnym etapie i zysk wygenerował serwis. Spółka jakoś nie raportuje na pęczki tych umów powyżej 3%, koszty zjadają kapitały własne. Bez trudu można wyobrazić sobie scenariusz, że kolejne raporty na stracie. Tu nie ma pary w tym momencie. Z drugiej strony dla patrzacych tylko przez różowe okulary jedno grubsze info przy tej płynności może mocniej podnieść kurs, ale to widzę bardziej podejście pod 22-25 zl. A to ciężko byłoby nazwać jakimś odlotem. To wciąż byłoby poniżej średniej ceny zakupu całej masy drobnych.
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [5.173.180.*]
    @Breton
    To w sumie nic nowego ci nie powiedział. Gdy poszło info o strajku w USA sprzeczałem się tu że jednak ten strajk da się we znaki dla PLI nawet mocno. Nie przypuszczałem, że aż tak mocno i długo. To że ten rok bedzie słaby wyszło już przy okazji raportu. Nie wiadomo na dziś jak bardzo słaby będzie? Myślałem że wiesz coś więcej.... To dlatego redukują koszty bo spodziewają się że cała machina VFX tak szybko nie ruszy tak jak i oni się spodziewali.
    @Apalach
    Różowe okulary? Uwielbiam takie stwierdzenia. Doskonale rozumiem, że spółka jest w trudnej sytuacji zresztą dlatego kurs jest gdzie jest. Otherland to nie jeden serial, jeśli dojdzie do skutku. O jakiej kasie tu mowa zostawię dla siebie, ale możesz poszukać w necie ile średnio kosztuje odcinek i ile przeznacza się na VFX dla wykonawcy.
    Pewnie, że może się nie udać gdybym miał 99% pewności że się uda to już bym siedział w DM po kredyt! Umów nie raportują zbyt wiele bo i w gamingu słabizna.
    Teraz tak na koniec to kupowanie po 16 po 18 czy po 20zl rozumiem że to zły pomysł? Że rację mają sprzedający wg was?
    A moim zdaniem kto kupi w tych cenach cały pakiet będzie bardzo zadowolony..
    Zobaczymy czy coś się zmieni także w RI bo widać że po sugestiach na walnym zmieniono progi raportowania umów. To o ile kurs wyprzedza przyszłość? O 6 miesięcy, 12 miesięcy?
    Ja tu nie czekam na odbicia zdechłego kota do 22-23zl tylko na wejście spółki w IP.
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~Kosa [176.80.48.*]
    @bialocz

Kiedy liczysz na poprawę kursu czy też informacje dot otherland?
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: bialoczerwony1972 [83.5.173.*]
    Nie będzie poprawy kursu bez poprawy wyników. Choć jakieś odbicie zdechłego kota całkiem możliwe bo rynek jest wyprzedany na maksa!, Być może na koniec 3Q fundy trochę podciągną (10-15%), ale i to nie jest pewne bo na koniec 1Q202 sobie odpuścili. Na koniec 2Q24 podciągnęły 10% w kilka dni tak jak w 3 z 4Q kwartałów 2023r Spółka zapowiedziała, że działania oszczędnościowe powinny być stopniowo widoczne już w następnych kwartałach.....Zobaczymy....
    Z Otherland nie jest taka prosta sprawa bo chodzi o niemałą kasę, żeby ten serial był dobrze zrobiony! 1 sezon Koła Czasu kosztował 91mln $ ale podobno Amazon nie skąpił grosza! Zależy kto by chciał to finansować i czy w ogóle będzie chciał.... Amazon raczej nie.
    Nawet jeśli coś teraz dogadują ( z naciskiem na jeśli) to zanim ustala wszystkie większe rzeczy to zanim to podadzą to moim zdaniem nie wcześniej niż 1H2026. Mike Webber ma jeszcze chęci na kilka sezonów Koła Czasu, no chyba ze by to jakoś godził, nie wiem czy się da. Ważne że dostali granty na prace nad materiałami kreatywnym do przedstawienia potencjalnie zainteresowanym platformom.
    Premiera gry od PJ przeniesiona na przełom 1Q/2Q2025 i na razie to słabo wygląda whislista, ale prawdziwa promocja jeszcze się nie zaczęła: https://steamdb.info/app/2642390/charts/ 909 folowersów i aż #2006 in wishlists

Jeśli ktoś nie rozumie to napiszę jak dzieciakowi z klasy 3 szkoły podstawowej: nie nie jestem zadowolony z rezultatu moje inwestycji bo nie tak miało to wyglądać! Tragedii nie ma, ale jest słabo.Dlatego uważam że cena zakupu 16zl to jak za darmo! 18zł i 20zł również.I dlatego w miarę możliwości finansowych sobie dobieram. Może będzie taniej może nie będzie. Ostatnie 6 miesięcy to wolumen 112tyś akcji. Ile z tego było tylko przewalaniem z wora do wora, a ile to realny handel? Nie ma pojęcia.
    I nie piszcie mi o różowych okularach bo to piaskownica jest.
    Tak widzę sporo ryzyk chociażby USD.PLN albo kolejne rozwadnianie przy lepszych wynikach premiami motywacyjnymi. Są jeszcze inne, ale to chyba oczywiste że nie ma inwestycji na bananie bez ryzyka a tym bardzie na śmietniku NC!
    Z drugiej strony doceniam, że na każdym walnym jest CEO, jest CFO i mają czas i chęci rozmawiać z drobnym inwestorami co jest praktycznie niespotykane na GPW. Nie chowają łba w piasek i udają ze wszystko jest ok.
    Ktoś chętny na dyskusję ad rem? To dawajcie możemy sobie popisać, ale nt spółki, a nie mojej inwestycji czy mojej strategii inwestycyjnej....

• Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    jedno ujęcie, które się obrabia przy serialach lub filmach to stawka ok 10 000 USD!
    otherland to dobra i uznana proza z segmentu fantasy/sci-fi
    Otherland (Serial TV 2025- ) - Filmweb
    sztuka polega na tym aby pli nie było jednym z podwykonawców jak np w wiedźminie
    ale przewodziło konsorcjum, które zabiera się za efekty specjalne
    wtedy mówimy o zupełnie innej marży
    o jakich kwotach mówimy?
    z reguły film z dużymi bajerami to jakieś 300 sekwencji do obróbki...
    hehe, komedie romantyczne serwisowi niewiele dałyby zarobić
    ps> otherland byłoby dużą produkcją, może kilku sezonów za duże pieniądze, coś takiego na pewno trudno dopiąć, z drugiej zaś strony pli robi to z niemieckim partnerem i już udało się zdobyć małe dofinansowanie projektu od ''kreatywnej europy''!
    kropla drąży skałę....
    Creative Europe Desk Polska - Kreatywna Europa (kreatywna-europa.eu)

• Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.182.*]
    Oby tylko nie Netflix!!! Oni spie"rdol*ić potrafią prawie że wszystko. I tu jest problem bo Amazon ma Koło Czasu i szykowany jest hicior za grube wory $ czyli kolejny sezon Władcy Pierścieni. Amazon raczej odpada. Zostaje Disney i HBO. Disney ma swoje Star Wars, a HBO Grę o Tron. Więc może HBO bo ich serial już swoje lata ma???
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~54100988 [89.64.81.*]
    jest jeszcze skyshowtime i oczywiście apple tv+, z którym pli rozwija już współpracę
    a paramount to sony i tutaj tez obie strony juz dawno współpracują
    Bandyci czasu - Platige Image współtworzy efekty wizualne do serialu AppleTV+ i Paramount - Moviesroom
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.182.*]
    Fakt. Umknęło mi to. Czyli potencjalni partnerzy są.
    Oby negocjacje, rozmowy nie trwały kilka lat....
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~Max [213.161.243.*]
    Oby nie poszli drogą alingames
    Narazie tak według mnie to wyglonda
    Masz jakieś informacje, że tak to wygląda czy sądzisz po kursie? :)
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    hehe, a jak dyskutować z kimś u kogo
    wyglonda to nie za bardzo wygląda?
    Pochwal się może - hehe - jak wygląda bądź wyglonda twój bilans inwestycji w PLI na przestrzeni ostatnich lat?
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: ~huehue [104.28.45.*]
    Ty na prawdę nie wiesz o czym mówisz.
    Żadna z wymienionych przez Ciebie firm nie weźmie jakiś usług od Platige Image z tylu powodów że trudno by się tutaj rozpisywać.
    W skrócie, PLI robiło cokolwiek przy Wiedźminie dlatego, że oddali bez sensu IP do Netflixa. Co i tak nie grawantowało (jak widać po wynikach) większej ilości zleceń na usługi VFX. Ani Prime ani Disney nie zamawia w Polsce bo to robią producenci , ci są w krajach z zachętami i wolą tam wydać kasę na lokalnego podwykonawcę zamiast przepłacać w Polsce.
    Prędzej coś będzie z projektu dla CDProjekt ale CDPR wie w jakiej dupie jest PLI i sobie negocjuje cinematici na miejscu.
    Tia...
    To popatrz na to z tej strony. Oddali za bezcen bo nie mieli siły przebicia. Poczytaj jak chodzili i pukali do różnych drzwi i nic! I dostali szansę i jej nie zmarnowali! Teraz maja i kontakty i doświadczenie... Oczywiście nie będzie łatwo, ale... Wspominasz coś o dopłatach.... Hmm to te spółki które są tworzone to chyba na takie własnie zlecenia.

Mówisz, że PLI nic nie robi dla Amazona? https://paradoks.net.pl/read/47030-platige-image-wspoltworzy-efekty-wizualne-do-najnowszej-produkcji-appletv-i-paramount-time-bandits
    Przecież to normalne że żeby coś dostać do roboty to najpierw trzeba pokazać,że się umie....
    Oki być może masz rację, ja obstaje przy swoim i czekam.... Uważam, że kto nazbiera pakiet ze średnią poniżej 20zł ten będzie błogosławiony xD
    @Breton

A co to ma do rzeczy? Pokaz mi spółkę która non stop rośnie, która nie miała korekt z jakiegokolwiek powodu? Czy ja czy ty zamknąłeś pozycję? Ja nie, Fanpli z tego co wiem tez nie, a ty nie wiem. Pewnie, że serce boli i w 2023 przychody miały znacznie rosną. Wydarzyło co się wydarzyło i tyle...
    Mamy 16zł czy to jest okazja wg ciebie czy raczej pułapka i będzie taniej? Ja wczoraj dokupiłem 198akcji po 16,05zł I jak będe miał grosz dokupię znowu! Pewnie już wyżej, bo to się długo nie utrzyma a ja mam zastrzyki wolnej kasy co jakiś czas. Tak jak pisałem wszystko do 20zł to okazja, a poniżej 25zl to tanio. oczywiścię nie z dzisiejszego punktu widzenia, tylko pod warunkiem że spółce się uda to na co liczę! Jak myślisz ile akcji trzeba kupić by znowu było 25zł na kursie? 10k czy może 30k akcji? Uważasz, że to dużo?
    Ja tylko nie mogę tych super mega zawsze jest super bądź będzie super “hehe komentarzy fanpli zdzierżyć tłumaczę go że komentujący nie zna się na branży gdzie fanpli od lat stoi z kursem w miejscu bądź jest na minusie. Trochę więcej pokory bądź też realizmu by koledze - mimo dużej wiedzy która tutaj też doceniam - nie zaszkodziło.

Ja wyszedłem na poziomie 22 zł i czekam na poziomy trochę niższe niż obecnie. Nie wiem czy się doczekam ale może…
  • Re: Chce wejsc w PLI Autor: bialoczerwony1972 [31.61.176.*]
    To powodzenia życzę w odkupie. Na razie twoja decyzja okazała się strzałem w 10kę! Zobaczymy jak to się rozstrzygnie....
[x]
PLATIGE -2,08% 11,75 2025-10-03 16:49:03
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.