• Jutro wyniki COGNORA Autor: ~inwestor [77.252.127.*]
    Jak w temacie
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~XYZ [185.135.2.*]
    Jeśli podtrzymają narracje z pierwszego kwartału, czyli małe szanse na szybkie zwiększenie mocy produkcyjnych to handel stalą zyska.
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Adams [83.28.225.*]
    Wyniki będą gorsze niż Bowimu. To powinno dać nam impuls wzrostowy
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Niestety [79.110.202.*]
    zamiast pisać głupoty lepiej chodźcie na Cognor bo tam będzie pompka, a jeszcze możecie się obkupić jeszcze po taniości
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~XD [188.121.9.*]
    Biorąc pod uwagę, że anal naganiał na Cognor to podejrzewam, że tam to może być nurkowanie.
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Free [78.8.5.*]
    Ja tam nie nie życzę źle innym ludziom, ale pakowanie się teraz w Cognora to jednak moim zdaniem ryzykowna sprawa. Generalnie wydaje mi się, że Cognor będzie miał dobry raport. Czy taki jak oczekują tego tamtejsi akcjonariusze? Kurs poszedł w tydzień chyba z 20-30% w ciągu tygodnia, więc moim zdaniem oczekiwania są spore. Tutaj szacunki na 70 mln zysków w II kwartale spowodowały spadki, więc kto wie co tam będzie nawet jak dadzą wyśmienity raport:)

W każdym razie dzisiaj na Bowimie bardzo leniwie i wakacyjnie. Ktoś sobie wychodzi, ktoś zbiera ale bez dużych amplitud. No i wielki spokój na forum.
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: zubrzyk100 [37.47.6.*]
    Gorsze wyniki Cognora to duży plus dla Bowima! Ja cały czas uważam, że ta tzw OPINIA analityka to nic innego jak Switch na Bowima!
    Nie naganiam. Chcecie sobie siedzieć na Bowimie wasza sprawa ale mówienie że słabsze czy gorsze wyniki Cognora to będzie impuls wzrostowy dla Bowim to jest niestety idi0tyzm.
    Przecież ten raport to będzie papierek lakmusowy dla branży stalowej. jeżeli nie spełni oczekiwań to Bowim straci kolejne 20%.
    Więc nie bałwańcie się idi0tyzmami że gorszy raport spółki produkującej stal to dobra wiadomość dla spółki, która stalą handluje.
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Free [78.10.137.*]
    Tak naprawdę to nie wiadomo jak zareagowałby kurs Bowim. Jakby wyniki były gorsze to logiczne wydaje się, że lepiej mieć w portfelu spółkę, która w szacunkach przekroczyła oczekiwania największych optymistów. Z drugiej strony tak jak mówisz Cognor jest papierkiem lakmusowym branży stalowej, wiec niewykluczone że wykorzystano by tamtejszą zwalę do obniżenia jeszcze kursu tutaj. Z drugiej strony myślę, że nawet jakby zjechali do 10 zł to popyt wchłonąłby szybko cała podaż.

Bowim powinien chodzić minimum po 20 zł w porównaniu do innych spółek stalowych. I to naprawdę takie minimum przy podanych szacunkach. Po prostu jak to zwykle na giełdzie bywa do wielu nie dociera jakie będzie c/z po oficjalnym raporcie, no i sporo ludzi dało się nabrać na spadki ceny i oddali akcje za bezcen. Generalnie tak to jest jak nie masz przeanalizowanej spółki oraz makrootoczenia i wchodzisz tylko bo czytałeś na innych forach, ze warto. Ja przez te kilka miesięcy, które przesiedziałem na stali, trochę się dokształciłem, dlatego teraz korzystam z każdej zwały i dobieram spokojnie czekając.
    Rynek wycenia przyszłość. Wycenia też to o czym nie masz pojęcia bo albo nie masz dostępu do takich danych albo czegośnie zauważyłeś więc nie pisz tak kategorycznie o tych 20zł. A jeżeli jesteś pewien, że spółka tyle jest warta to proponuję zrobić interes życia czyli wziąć spory kredyt, zakupić za całość akcje Bowimu, poczekać na te 20zł i skasować zysk. Odsetki spłacisz z dywidendy.
    Moim zdaniem bardzo dobre wyniki Cognora dadzą na Bowimie kolejny spory UP a takie, które nie spełnią rozdmuchanych oczekiwań przecenią go poniżej 10zł
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~bankrut [188.122.27.*]
    to jak jesteś taki pewien cognora, zastaw wszystko co masz i ładuj cognora
    Namawiam cię na kupno COG? Ja nie zamierzam powiększać swojej pozycji pomimo swego przekonania o dalszych wzrostach.
    Takie teksty świadczą o mentalności osoby z gimnazjum. Tak jak napisał poprzednik, jakoś ty nie zastawisz domu, żony i dzieci żeby kupić akcje Cognora, wiec skąd pomysł że ktoś jest takim kretynem żeby inwestować na giełdzie nie swoje pieniądze z kredytu?

Napisałem, ze powinno być minimum 20 zł, a jak jest każdy widzi. Skąd mam wiedzieć jak to rozegrają w przyszłości, a może akurat przyjdzie bessa na rynkach i spadnie jeszcze niżej i będzie jeszcze większa okazja? Opieram się na danych również z innych spółek stalowych i ich wycen. Jeżeli masz jakieś inne lepsze sposoby wyceniania spółek na giełdzie, no to pogratulować.

A już twoja wiara w to, ze "rynek" posiada jakieś tajemne informacje, których ja nie mam jest co najmniej zabawna (kto w ogóle według ciebie składa się na ów "rynek", potrafisz to zdefiniować, czy tak sobie używasz słówka klucza licząc że nikt nie zauważy, że nie doprecyzowałeś o co ci chodzi?). To nie KGHM, czy inna spółka z wielomiliardową kapitalizacją. Tutaj już pewnie nie ma nawet fundu, który był wcześniej. Grają drobni co widać po obrotach, a takimi akcjonariuszami bardzo łatwo manipulować poprzez zwykłą zwałę kursu. Wtedy wszystkie statystyki i liczby idą w bok, bo tak jak ty wierzą w jakieś mityczne "trupy w szafie", tajemną wiedze "grubasów", sypanie zarządu przez słupy i inne teorie spiskowe.

Chcesz grać na Cognorze? To siedź tam na forum a nie tutaj oświecasz innych i jeszcze sprzedajesz jakieś głodne kawałki o tym, ze wynik za II kwartał jest już w cenie i wyceniają obecnie już tylko przyszłość. Pomijam już fakt, że zgodnie z opiniami wielu analityków przyszłość maluje się w dobrych kolorach, nawet ten Pan którego "opinia" została zamieszczona na bankierze mówił minimum o powtórzeniu wyników za IQ w przyszłym półroczu, więc o czym tutaj mówimy przy tej kapitalizacji?
    Mój ostatni wpis tutaj.
    Sprowokowaliście mnie żebym się tu w ogóle odezwał wpisem, że słabe wyniki COG dadzą wzrosty na BOW co jest oczywistą bzdurą.
    Oczywiście, że nie masz takiej wiedzy jak pracownicy spółki, którzy na bieżąco obserwują wysokość sprzedaży i uzyskiwane marże. Oni widzą jak wyglądała sprzedaż w lipcu i sierpniu a Ty takiej wiedzy nie posiądziesz do października-listopada.
    Sam jestem z branży stalowej więc wiem co nieco na ten temat.
    Z mojej strony EOT.
    Wiem jedno - prezes sam powiedział, ze wakacje są słabsze niż II kwartał, dlatego między bajki wkładam to, że wynik będzie lepszy w IIQ. Po drugie jeżeli masz takie świetne informacje z branży stalowej to twoja obecność na Cognorze świadczy o tym, ze nie jest tak tragicznie jak to próbujesz się przedstawić tutaj na Boiwm. Po trzecie obserwacja forum Bowim, świadczy o tym że jednak jesteś zainteresowany spółką. Mnie nie interesuje Cognor, dlatego tam w ogóle mnie nie ma, bo i po co mam marnować czas na pisanie tekstów na forum spółki, której nie posiadam?
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~xyz [84.40.215.*]
    za duza uwage przykladacie do slow Zoli ktory tez moze grac swoja gre jak np zyznowski na mercatorze....moim zdaniem Cognor pokaze duzo lepsze wyniki niz Bowim....a jak bedzie czas pokaze....przypomne Bowim pokazal ok 70 milionow za Q2
    Ok, tylko nie zapomnij później porównać zysków do kapitalizacji obydwu firm;)
    Kapitalizacja czy C/Z to nie wszystko....liczy sie tez a moze glownie przyszlosc...posiadam obie firmy i nie tylko...mam rowniez w portfelu chociazby mennice skarbowa ktora ma C/Z =6 wiec niby duzo wyzszy niz bowim ale za miesiac tam jest dywidenda 9% pozatym dystrybucja zlota jest jednak pewniejsza niz stali ....stal i wungiel sa najbardziej medialnie uwalonymi surowcami i nie dziwota ze ludzie nie chca sie przesadnie angazowac kapitalowo a to sie znowu wiaze z nizszym C/Z....C/Z rowny 1.8 w branzy niezagrozonej propagandowo to zupelnie inny temat niz w branzy ktora jest pod obstrzalem medialnym i ideologicznym i gdzie jest mowione ze za xxx lat tej branzy w ogole nie bedzie....nie bierzecie na to poprawki serio ? :)
    A i nie mowie ze Bowim to zly temat inwestycyjny moim zdaniem bardzo dobry ....jeden z lepszych....ale nie przesadzalbym z mysleniem ze jest np 3-4 razy lepszym tematem niz inne spolki na GPW tak nie jest....bo profesjonalni inwestorzy patrza na minimum zyski 5 letnie...a najczesciej to 10 letnie sie patrzy (na 10 lat do przodu) i patrzac w ten sposob wcale Bowim nie wypada jakos duzo lepiej od rynku ;) mimo iz to jeden z lepszych tematow moim zdaniem ;)
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~bankrut [188.122.27.*]
    mns to trzeba było brać po 6-10 pln i sprzedać >100 pln, a nie teraz
    Każdy ma swoją strategie inwestycyjną. Doczekaliśmy czasów gdzie skrajne niedowartościowanie spółki, z jest normalną sytuacją na naszym bananie. Co do nagonki medialnej itd. to takie argumenty są dla mnie śmieszne. Tak naprawdę chodzi o ryzyko powtarzalności zysku i wszyscy inwestujący w spółki stalowe o tym wiedzą.

Co do kursu Boiwm, to nie oczekuje w najbliższym czasie wzrostu o 300-400%, bo takie wzrosty uzasadniałaby powtarzalność wyników w okolicach 1Q. Niemniej 100% wyżej w stosunku do obecnego kursu, to już jak dla mnie wymaga zwykła przyzwoitość w wycenie spółki. 200 mln to należało się przy zysku rocznym rzędu 40 mln (i tak jestem bardzo powściągliwy bo liczę c/z na poziomie 5). Zarobili na to w samym półroczu i to kilkukrotnie. Niezależnie od tego jakie masz podejście do kapitalizacji czy c/z to obecny poziom tych wskaźników w kontekście reszty spółek stalowych budzi moje rozbawienie. Niech chociaż się wyrównają.

Zauważyłem też, że obecny poziom inwestorów na naszej GPW jest jednak trochę niższy, w porównaniu do tego co było kilka lat temu. Wcześniej nie spotkało się aż tylu osób, które nie wiedziały co to kapitalizacja czy c/z. Nie mówię już o takich, którzy potrafią sobie wyliczyć zysku z szacunków podawanych w raportach miesięcznych. Teraz patrząc po forum takiego Asbisu wydaje się, że to jakaś tajemna sztuka zarezerwowana dla najbardziej oświeconych. Jedna z najbardziej transparentnych spółek jeżeli chodzi o raportowanie przychodów i marż, a ludzie i tak nie wiedzą jaki będzie orientacyjny poziom zysków.

Zawsze były spółki "nadmuchane", ale nie pamiętam żeby wyceny tych realnie zarabiających były aż tak zaniżane. Rozumiem c/z w okolicach 5-6 przy spółkach sezonowych, ale 2? I to po jednym półroczu? Po prostu ludzie kiedyś umieli lepiej liczyć i wiedzieli co mieli w portfelu. Gwarantuję, ze jeszcze 3 lata temu po takich szacunkach zastanawialibyśmy się kiedy Bowim się w końcu otworzy, a nie przerabiali testowania poziomów niższych niż przed szacunkami. No ale cóż obecnie na naszym bananie spekula robi co chce i trzeba wykazywać się anielską cierpliwością. Ja już nauczyłem się grać na takim rynku i skupuje tanie akcje w lokalnych dołkach. Tutaj wyjątkowo nie robię kółek, bo jestem pewny że wzrost będzie nagły i dynamiczny, ale na wielu innych wychodzę częściowo przy zysku 20% bo po prostu wiem, ze pomimo uzasadnionej wyższej wyceny to i tak zdołują kurs a ludzie będą sypać..

Zobaczymy jak to tutaj rozegrają. Na razie zaczął się przyjemny marazm, a to zawsze jest dobra oznaka po takich spadkach i niedowartościowaniu spółki. Po prostu ludzi niewiedzących co mają jest coraz mniej, a reszta wykorzystuje spadki jako okazję do dokupienia a nie wysypywania swoich akcji.

• Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Free [87.105.83.*]
    I jak tam xyz zadowolony z Cognora, czy jednak lekko rozczarowany? Ładny kwartalny zysk, ale tylko o 8 mln większy niż na Bowim, a wycena 3 razy wyższa. Jak dla mnie wyniki ok, ale z tego co widziałem ciągle porównują tam spółkę do Bowim. Jak sobie ludzie sprawdzą wskaźniki to nie ma przebacz, na chwile obecną Bowim skrajnie zaniżony. Cognor może i jeszcze coś wzrośnie, ale potencjał do wzrostu moim zdaniem jest dużo niższy niż tu. Pewnie będzie spora niepewność do raportu za II kwartał.

Generalnie po tym co widziałem, mam pewność że tutaj będzie ostra gra pod raport we wrześniu.
    Miało być "do raportu za III kwartał". Chodziło mi o niepewność na Cognorze
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Wihajster [5.173.114.*]
    Siedze na Cognorze i Bowimie. Mniej wiecej te same kwoty, z tym , że na Bowim jestem juz 4 raz.

Zasadnicza roznica miedzy wynikami Cog i Bow jest taka, ze z zysku q2 Cognora az 69 mln z 78,8 mln zysku skonsolidowanego pochodzi z wzrostu spreadu na przerobach, a tylko 9,8 mln z efektu FIFO na zapasach.

Krotko mowiac, ponad 85% zysku netto to “czysty zysk” z realnym cash flow, a nie ksiegowy efekt FIFO.

Bowim jako dystrybutor, ma wieksza ekspozycje na przeszacowania zapasow, stad tez wysoki zysk netto. Cog dal wlasnie gwarancje mocnego wyniku za Q3, a w przypadku Bowimu nie mozemy jeszcze nic zakladac.
    Masz rację, jednak czterokrotnie niższa wycena względem spółki podającej podobne wyniki to lekka przesada. Zakładając, że tam zysk się utrzyma na tym samym poziomie tutaj musiałby spaść do 17 mln, żeby uzasadniać tak duża różnice w wycenie, Nawet analityk przytaczany w artykule bankiera twierdzi, ze zysk będzie w okolicach I kwartału, więc jednak Bowim bardzo niedoceniony na tle Congora.
    Pomijam już fakt, że nawet 17 mln kwartalnie nie uzasadnia wyceny na poziomie 200 mln, bo w skali rocznej daje to c/z w granicach 4:)
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Obserwator [85.14.117.*]
    Obecna kapitalizacja BOWIM to nieco ponad 200 mln zł co przy osiągniętych za I półrocze zyskach wydaje się bardzo mało. Ale jak spojrzałem na wyniki kwartalne spółki w latach 2020 i wcześniejszych to nie ma tam mowy o zyskach 17 mln kwartalnie tylko w okolicach 1-2 mln zł kwartalnie i chyba tego obawia się rynek, że zyski w przyszłych latach mocno polecą w dół.
    Kurs akcji na dziś wydaje nam się irracjonalnie zaniżony ale biorąc pod uwagę wieloletnią perspektywę może okazać się, że jesteśmy blisko szczytu notowań.
    Ok przyjmę że masz rację i boom na stal niedługo się skończy. Trudno, wiadomo, ze jest sezonować na surowcach. W takim razie uwzględniając twoje obawy mam inne pytanie: czemu w takim razie inne spółki z branży stalowej są wyceniane wyżej niż Bowim? I tu nie mówię nie o producentach ale dystrybutorach. Jak rozumiem w ich przypadku obawy dotyczące wpływu spadków cen stali na wysokość zysków są mniej zasadne?

Weźmy taki Drozapol nie ma jeszcze żadnych danych co do zysków z tego kwartału, a tam c/z w granicach 5,9 a tutaj 4,6 (czyli jakieś 25-30% niżej), pomimo informacji o rekordowym zysku (z nim mamy c/z w okolicach 2, no ale byłbym niesprawiedliwy w stosunku do Drozapol, gdybym uwzględniał je w tym wyliczeniu). Czy to jest normalna sytuacja, że pewność wpływu takiej gotówki do kasy spółki jest wycenienia niżej niż niepewność co do zysku innej?

Jakoś ciężko mi zrozumieć aż taką zachowawczość w wycenie tego konkretnego waloru. Nie mówię że kurs ma dorównywać wycenie producenta. Ostrożność jest zrozumiała. Nie będę ukrywał, ze jak dla mnie Bowim został wzorcowo rozegrany przez spekulę, której pomógł wychodzący fundusz.

No ale zobaczymy jak to będzie jak będziemy bliżej raportu za II kwartał. Jeszcze sporo czasu przed nami.

• Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Obserwator [85.14.117.*]
    Zgadzam się z Tobą, że wskaźnik C/Z jest w przypadku BOWIM zdecydowanie niższy (czyli korzystniejszy) niż konkurentów. Zatem należy zakładać, że albo notowania BOWIM pójdą mocno w górę a konkurentów nie albo.......notowania konkurentów zaczną spadać a tutaj kurs będzie oscylował wokół poziomu 11 zł.
    Ten drugi wariant byłby co najmniej dziwny po znakomitym raporcie COGNORA i dobrych prognozach na III kwartał.
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Hehe [83.26.165.*]
    Boom na stal sie skończy bo stali bedzie brakować na rynku ale ceny spadna i zyska tylko końcowy klient :D
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Omam [37.123.200.*]
    Haha
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Hehe [5.184.219.*]
    No analiza tych łebskich taka jest. Oni uważają ze deficyt surowca i niespotykane historycznie zapotrzebowanie na stal to moda i jednorazowy strzał, pomijają jedynie ze za rok dalej stali bedzie brakować na rynku a ceny nie spadna bo rośnie chociażby pasywnie koszt -> prąd i gaz. Za pół roku beda sobie pluc w brodę ze wystarczyło trzymać :)
  • Re: Jutro wyniki COGNORA Autor: ~Omam [37.123.200.*]
    Tak wiem jeszcze wiele innych rzeczy by można dodać. Dodatkowo ta walka cognor czy bowim (chyba ze panowie się kłócą który wyżej pójdzie) jak to jeden wózek.
[x]
BOWIM -1,16% 8,50 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.