• Przyszlosc ll Autor: ~zen [109.207.105.*]
    Ciekawi mnie jaki wplyw na IC iAP bedzie mialo odchodzenie UE od samochodow spalinowych. Jakies przemyslenia?
  • Re: Przyszlosc ll Autor: ~Yhyta [77.46.49.*]
    Będzie dobrze
  • Re: Przyszlosc ll Autor: ~pietrek [89.64.104.*]
    Odchodzenie od aut spalinowych, to proces który potrwa wiele lat, a w pierwszej kolejności dotyczyć będzie zamożnych społeczeństw zachodnich, których stać na elektryczne zabawki za 150 tys.. Środkowa i wschodnia Europa jeszcze spokojnie 15-20 lat będzie potrzebować części zamiennych do aut spalinowych, a elektryki przecież też mimo wszystko mają sporo części wymiennych.

Chyba, że komuś wydaje się, że w 2030 roku połowa aut to będą u nas elektryki, którymi nie dojedzie się komfortowo w góry / nad morze, nie mówiąc o Europie, w które się nie załadujesz, które są drogie, które bez gigantycznych inwestycji w infrastrukturę do ładowania na wszelkich terenach wielorodzinnych nie mają racji bytu. Policzcie ile jest osiedli z wielkiej płyty i wszelkiego budownictwa, gdzie nikt nie ma przypisanego miejsca do parkowania - niewykonalne technicznie jest, aby każdy miał tam swoją ładowarkę, a bez tego nie będzie komfortu użytkowania auta, skoro nie będzie dostępne na zawołanie.
  • Re: Przyszlosc ll Autor: gumbare [81.30.139.*]
    Za dużo jest tego na naszych drogach. Jeszcze sporo wody upłynie, zanim znikną z naszych dróg samochody z lat 2000 wzwyż. Spójrz jeszcze na ceny i ilość samochodów używanych, coraz mniej i coraz drożej. Na nowe czas oczekiwania cały czas się wydłuża. Do tego dochodzi niepewna sytuacja z kolejną (lub kolejnymi falami Covid), rosnąca inflacja i wielka niewiadoma co dalej. Ludzie będą trzymać samochody i naprawiać jak najdłużej. Pierwszy raz wszedłem przed samą pandemią, prawie od razu straciłem połowę, odrobiłem straty i sprzedałem. Jakieś 3 miesiące temu wszedłem ponownie i dokupuje. Biorę pod uwagę korekty, ale wystarczy spojrzeć na wykres, że przy każdym zawirowaniu firma odrabia straty. Dla mnie APR to pewniaczek.
  • Re: Przyszlosc ll Autor: ~Barry [93.175.75.*]
    Europa wprowadziła ze dopiero w 2035 będą wszystkie elektryki. Od tego czasu dodaj jesCze 20-30 lat dopóki będą jeździć spalinowe czyli roczniki 2030-2034.

Pamietajmy ze nawet jak będzie 2050 to i tak będą zużywać się opony, akumulatory, blacharka i co najważniejsze ELEKTRYKA… zreszta ja i tak już tego nie dożyje haha
  • Re: Przyszlosc ll Autor: michal888 [83.28.236.*]
    przy koszcie obecnie nowych aut, to remonty starych dopiero się zaczynają. W nowych za 20 lat będą handlować bateriami, oponami, zawieszeniami, lusterkami, blacharką, elektryką, tarcze, klocki hamulcowe, amortyzatorami, kablami do aut elektrycznych, stacjami ładowczymi, zderzakami, lampami, klimatyzacją, przeguby, alternatory, tego jest tyle że nawet wypisać się nie da, a na akumulatorach i stacjach ładowczych mogą zbić niesamowitą fortunę, IC już ma w ofercie urządzenia do ładowania aut elektrycznych tylko aut nie ma:)
  • Re: Przyszlosc ll Autor: ~milo [37.47.67.*]
    Bardzo dobry. Elektryki to w dużej mierze "prototypy" z drogimi częściam. Marzę narzuca się procentowo, więc przy droższych częściach wartościowo będzie wyższa. Druga ważna rzecz to na rynku mogą pojawić się nowi dostawcy, negocjować będzie trzeba od nowa warunki co będzie trochę "nowym rozdaniem" na rynku i tu autopartner może nadgodnic trochę IC. A dla samej spółki żadna różnica, czy będzie handlować częściami do spalinowcow, czy elektryków.
[x]
AUTOPARTN -0,45% 17,66 2025-11-07 11:25:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.