• Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.232.*]
    Jak na razie są cztery! trzy dotyczące wyników i jedna kursu!
    FanPLi- rekordowy 4Q 24 i całościowo niewielka różnica w przychodach 2024 do 2023. Pamiętając, ze to rok zawirowań i problemów w branży. 2025r będzie już rekordowy.
    Qwerty- rekordowy 4Q kwartał w przychodach bo sam 4Q powinien być na plus (mały), jednak jeśli faktycznie maszyna się rozkręca, to na tym etapie mamy najpierw koszt i potem dopiero przychód. to może się okazać, że per saldo 4Q będzie na minusie na każdym poziomie zysku. Czyli rozstrzał od minusów do bardzo małych plusów...
    Białoczarny- spadek przychodów bo 4Q sezonowo będzie jeszcze gorszy, później znowu relatywnie słaby 1Q. Mamy teoretycznie bite pół roku beznadziei. Ujemna rentowność przy spadających przychodach rok do roku. A takie 14 zł to już w ogóle w zasięgu ręki.
    Breton- 1.06.25 kurs na poziomie 12-13zł i problemy ze wzrostem przychodów w najbliższych kwartałach! Poziomy 20zl tutaj w najbliższych 2 latach nie zawitają, jeżeli w ogóle.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~GoodByeKFan [185.2.28.*]
    a moja prognoza od strony branży większości byłych grafików (hindusów) ?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Kubek [89.205.141.*]
    Cóż za wnikliwa analiza
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    aby, cytaty forumowiczów odnośnie prognoz miały sens to trzeba pokazać
    - przy jakim kursie?
    - oraz kiedy opinia była wydana?
    moja prognoza?
    w ciągu najbliższych lat jak trend dużych zleceń się utrzyma
    to za 2 lata możemy mieć ...>100 zeta
    żart? a niby czemu?
    policzył ktoś?
    kapitalizacja 330 mln to jakiś kosmos? a tyle wynosiłaby przy wspomnianej cenie
    w końcu rynek bardzo się ożywił, a zarząd przygotował spółkę do wyzwań
    obecna kapitalizacja wg mnie to prawdziwa aberracja...
    ps> hehe, a hindusi choć pracowici nie mają w tej branży najwyższych kompetencji i opinii

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~KansasFan [37.46.121.*]
    nie martw się o nas, patrz na swoje "zyski" czyli utopiony hajs
    tutaj dla porównania cdep i inne na zwykłym wahaniu kursu mają większe różnice
    niż całość tego tutaj co nazywasz "inwestycją" XD
    cyt
    ''nie martw się o nas,''
    sorry, nie wiedziałem, że ty jesteś hindusem?!
    hehe, nie mam nic do ciapatych choć w stolicy ich tak pełno na tych elektrycznych rowerach i uberach,
    że można do nich się zrazić...
    co do mojej kasy to bądź spokojny bo tylko ktoś nie mający kolejnych środków może biadolić, że nie ma możliwości
    dobierania akcji po tak atrakcyjnym kursie
    ps> na pewno lepiej im wychodzi delivery niż animowanie 3d
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~PasztunAnimator [146.70.232.*]
    fanpli -nerwy puszczają ? u innych wzrosty u ciebie w zwisie ? XD
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.27.*]
    No widzisz jak fajnie, ze zarabiasz na CDP. Na bankierze to każdy zarabia a tymczasem statystyki mówią, że w długim terminie tylko 10% drobnych xD
    Może zmień nick na CDPfan xD
    hehe, pasztun powinien zmienić nicka na talib
    bo w swoim świecie życie i nic do niego nie dociera
    platiż - tylko ''be''
    za to redsi super
    ale, czytałem, że mają nie lada kłopoty z UN5
    https://planetagracza.pl/wiedzmin-4-problemy-unreal-engine-5-plotka/
    a taki ''be'' platiż w tym oprogramowaniu wyznacza światowe trendy i do swoich zastosowań 
    skutecznie je wykorzystuje!
    ad vocem rycerzy zodiaku to dobrze, że na vod i streamingu kolejne życie dostali i zarabiają
    po pandemii ludzie mniej chętnie chodzą do kin i film musi być naprawdę rewelacyjny aby
    publika, taka w szerszym wydaniu ruszyła swoje 4 litery z domu
    zmieniają się nasz upodobania
    hehe, chyba, że ktoś ma takich wyznawców jak ...przekrętas budda
    co do patrzenia i wyciągania wniosków, że bagins to nieudacznik albo nie czujący czego chce publika?
    daleki byłbym od takich wniosków
    białoczerwony świetnie opisał sytuację na wątku poświęconym rycerzom i tak jest
    chodzi o kontakty i dopuszczenie do topu bo ktoś mający możliwość pracy z gwiazdami z hollywood
    traktowany jest w świecie kina inaczej
    ostatnio klapę finansową ponieśli tacy reżyserzy wielokrotnie nagradzani oscarami:
    coppola z megalopolis i costner z horyzont
    w vod zupełnie inaczej to liderzy oglądana!
    hehe, a poza tym radzę się skoncentrować w ocenie pli na serwisie bo tutaj najszybciej będą zarobki
    IP to taka wartość dodana i dobrze, że spółka nie angażuje w tym segmencie swoich większych środków bo po pierwsze ich nie ma, a po drugie mogłoby się przytrafić taka sytuacja jak z 11bit gdzie projekt za ponad 50 mln z niejasnych przyczyn został zaniechany
    hehe, chyba nikt o zdrowych zmysłach nie zarzuci personelowi platige braku kompetencji w tym co robią na zamówienie?
    ps> pewien mój kompetentny znajomy ostatnio powiedział mi, że w forbsie czytał listę 100 najlepszych polskich spółek i jedne super zarabiały, inne miały tylko fajne przychody a były pod kreską albo koło zera ale jakby szukać wspólnego mianownika dla nich to można przyjąć, że ich kapitalizacje oscylowały wokół 1,5 razy przychody
    hehe, oczywiście pli to za malutka spółka aby na takiej liście się znaleźć, ale można sobie samemu sprawdzić jak ten parametr obecnie wygląda w wykonaniu inwestorów na NC?

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.178.*]
    Pewnie spółka chce szybciej pochwalić się spadającymi przychodami stąd zmiana terminu publikacji wyników
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.166.*]
    No i panowie analitycy co wy na rekordowe przychody i to w kryzysowym roku???
    Czekam teraz na poprawę na poziomie ebitda i zysku netto!!!
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~1234 [95.155.113.*]
    No to jest dramat. Przy poprawie przychodow wzgeldem rekordowego poprzedniego roku o 7% taka strata i Ty sie cieszysz?

To tylko pokazuje jak spadla marzowosc, jak rosna koszty. Dobrze, ze udaje im sie zebrac zlecenia i wiele lat juz tu piszecie, ze "zbieraja doswiadczenie", tylko to doswiadczenie nie ruszy kursu dopoki nie bedzie z tego pieniedzy.

Pli ciagle w mojej orbicie zainteresowan, ale jakbym sie kisil jak Fanpli tutaj przez chyba juz 7 lat albo dluzej to bym kopyrtnal juz.

100zl w ciagu 2 lat tutaj jest niemozliwe nawet z jakas ogarnieta spoldzielnia ktora by tu chciala sie zabawic. Co raz bylo grane drugi raz nie bedzie grane w ten sposob.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.166.*]
    No pewnie, że się cieszę i to z kilku powodów których niestety nie rozumiesz....
    Ja ci tłumaczyć ich nie mam zamiaru :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~1234 [95.155.113.*]
    Racja, przeciez wiem komu zadalem to pytanie. Ty tutaj razem z Fanempli tworzycie zespol :))
    Niemniej pomyslnosci Wam zycze i zebyscie chociaz inflacje tutaj odrobili za te lata kiszenia ogora :))
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.183.*]
    Jak się nie umie w raporty to tylko trollowanie zostaje....
    Ja rozumiem skąd co i jak i dlaczego, ty najwyraźniej nie. Zostaje ci szukać spółek w których możesz liczyć na społdzielnię.....
    Powodzenia!
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [185.29.12.*]
    Dramatu nie ma. Chociaż jedna jaskółka wiosny nie czyni. I jeśli za chwilę nie wywalą jakiegoś fajnego espi, to nie wiem jaki miał być cel przyspieszenia raportu. Raczej trudno traktować sam raport jako bodziec prowzrostowy. Na pewno nie powinien też sprzyjać spadkom. Tym bardziej na tym poziomie. Przychody są pozytywne, jednak dalej to siedzenie w rozkroku. I na dwoje babka wróżyła. Ujemna rentowność nie jest budująca. I pisałem przy okazji dużych zleceń, które wpadły pod koniec 4Q, że czas realizacji za pięć dwunasta, może tak się właśnie odbić. W zasadzie pozostaje czekać na kolejne raporty, żeby spróbować dostrzec czy istnieje i ewentualnie jak kształtuje się jakąś zmienność na wielu poziomach wyniku. Raport traktuje neutralnie z małym plusem. Pamietajac, że przed spółką jeszcze mnóstwo kosztów. Wygląda, że nawet poduszki finansowej mogą nie mieć.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.183.*]
    Pisałeś również że będą spadające przychody.....
    Ty widzisz jedna ja kilka jaskółek....
    raport z tych, jak pisałem wcześniej technicznych
    ale zapowiada dobry 2025 i raport za 1 kw, który może będzie tym przełomowym
    chyba po raz pierwszy w komentarzu zarząd napisał o dużej liczbie zleceń oraz zapytań na przełomie roku
    takiego zjawiska raczej nigdy nie było
    resztę wyczytajcie sobie z raportu choć ważna jest interpretacja a nie zwykłe zbyt uproszczone patrzenie na
    przychody/marża/zysk
    warto jednak ocenić pewien ciąg zdarzeń kwartał po kwartale, wzrost przychodów 4 do 3 kw to ok 70%
    i otoczenie w jakim spółka prowadziła działalność?
    prezes w raporcie zapowiedział, że 2025 będzie powrotem na ścieżkę wzrostu i zyskowności
    zobaczymy potencjał spółki?
    każdy niech sobie sam odpowie...

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.235.*]
    Widzę, że nikt z prognozujących nie miał czasu odnieść się do trafności swoich prognoz.
    Wg mnie najbliżej był Qwerty:
    -rekordowy 4Q kwartał w przychodach bo sam 4Q powinien być na plus (mały), jednak jeśli faktycznie maszyna się rozkręca, to na tym etapie mamy najpierw koszt i potem dopiero przychód. to może się okazać, że per saldo 4Q będzie na minusie na każdym poziomie zysku. Czyli rozstrzał od minusów do bardzo małych plusów...

Jedna z prognoz dotyczyła kursu i na jej sprawdzenie lub nie musimy poczekać do 1.06.25. No i prognozę tych 20zł nieosiągalnych w ciągu dwóch lat musimy poczekać aż dwa lata lub do kursu 20zł ;)

I tak to jest z prognozami....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    w prognozowaniu wyników na 4q25 trochę się obwiałem po prostu dodać to duże zlecenie (a w sumie należało tak zrobić)...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [5.173.184.*]
    Jesli mielibyśmy farta i PLI trafi do nowego programu pokrycia analitycznego w ramach rewitalizacji rynku NC to kto ( jakie BM) podejmie się analizy, prognozowania, rekomendacji?
    Tylko trochę ostudzę emocje, gdyż jakość tych analiz w ramach programu na GPW często zahacza o byle jakość, więc jak trafią na jakiegoś gamonia to analiza zajmie 1 stronę..., ale może nie będzie aż tak źle, ale najpierw giełda musi wprowadzić program
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.185.*]
    Pytanie nie brzmi czy, a raczej kiedy? No i czy PLI się załapie?
    Jeśli już pojawiają się wzmianki o próbach ożywienia NC to nie biorą się znikąd...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.172.*]
    W grudniu Breton stwierdził, że w marcu kurs będzie na tym samym poziomie, tj. 13 PLN. Warto odnotować prognozę, spółka była przed raportem, więc mogło się wiele zmienić.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.126.*]
    Być może. Jeśli tak to mi gdzieś to umknęło.
    Pamiętam za to inną prognozę napisaną dn. 04.12.24 przy kursie 11,90zł
    "Obaj panowie piszą od lat to samo, teraz znowu jest ostatnia szansa na dobranie etc. Za pół roku będę pisać to samo, gwarantuje że nie będziemy na wyższych poziomach niż dziś. Co mają napisać skoro są zainwestowani od lat, a spółka mimo wszystko ciekawa z profilu dla osób którzy nie do końca rozumieją branża oraz jej perspektywy w najbliższych 6-12 miesiącach."

I ta z tego samego wątku:
    O kursie nie będę wspominać bo poziomy 20zl tutaj w najbliższych 2 latach nie zawitają, jeżeli w ogóle.

Ale ok jeśli coś takiego napisał to nie mam problemu żeby przyznać że miał rację... Tylko, że z prognozowaniem kursu jest jak z wróżbami andrzejkowymi.....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Breton [79.153.200.*]
    Ah czyli najpierw ze nikt nienootrafio przewidzieć a teraz „Tylko, że z prognozowaniem kursu jest jak z wróżbami andrzejkowymi..” widzę balocz że dla ciebie i fanpli świat kręci się na alternatywnej orbicie. Co do 20zl utrzymuje prognozę. Do usłyszenia za kilka miesięcy.
    No tak. Bo raz trafisz, raz nie! Możesz sobie pisać post za postem ad personam, ale to nic nie zmieni, że raz się trafia raz nie. I małpa ma taki sam lub nawet lepszy % sprawdzalności jak ty i ja i analitycy. Co innego inwestowanie pod wzrost wartości spółki, które zwłaszcza na NC nie zawsze przekłada się na kurs... Życie....
    I idąc tą logiką PLI było mocno przewartościowane przez tyle lat i ty inwestowałeś w przewartościowaną spółkę??? Ja niby też tyle, że ja nie uważam, że było przewartościowane tylko coś na co spółka nie miała wpływu zrobiło spory bałagan w branży, a teraz uważam że jest mocno niedowartościowane. Natomiast ty teraz uważasz, że jest przewartościowane i że taka sytuacja będzie trwać przez 2 lata.... Ok.
    Wystarczy spojrzeć na NC i na to gdzie jest indeks! Będzie podwójne dno, albo będzie jeszcze niżej.....
    https://stooq.pl/q/?s=ncindex&c=10y&t=l&a=lg&b=0
    Ostatnie 5 lat jak kurs PLI jest zależny od wartości indeksu NC: https://stooq.pl/q/?s=ncindex&d=20250404&c=5y&t=l&a=lg&b=0&r=pli
    Pożyjemy zobaczymy.
    A tu masz jakie małpy są mądre :
    "Rynek pokonać jest trudno. Wielu inwestorów próbuje tego dokonać, wielu pracuje nad tym latami.
    Tymczasem gdy każemy małpie rzucać dartami w nazwy spółek w gazecie i z trafień zbudujemy portfel inwestycyjny, będziemy zaskoczeni rezultatem. Badanie prowadzone w latach 1964 – 2010, pokazało że w większości przypadków małpy uzyskiwały wynik lepszy niż  indeks giełdowy (średnio o 1,7%). Dla porównania przeciętny inwestor giełdowy w podobnym przedziale czasowym, wypada gorzej nawet od oficjalnego wskaźnika inflacji o realnym nie wspominając."
    I podobnie jest z wróżbami....

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Breton [79.153.200.*]
    Biakocz, sam prosiłeś wtedy o to żebym napisał jaki wg mnie będzie kurs to napisałem. Trafiłem bardzo dobrze. To piszesz że mam szczęście i piszesz mega długi retoryczny wpis o inwestowaniu. Zastanów się czego chcesz i jak sobie dopasowujesz rzeczywistość do swoich poglądow. Pod koniec roku sprawdzimy czy pli będzie podwyżek 20zl, bez odbioru.
    Nie panie Breton 20zl sprawdzimy za 2 lata.... Ja nie znam twego wpisu o kursie za 3 miesiące na tym samym poziomie. To inny jest to podrzucił.Za pół roku tak rzeczywiście prognozowałeś kurs na tym samym poziomie ale to jeszcze 3 miesiące zostały .... Więc na razie nie ma co sprawdzać....
    @Bialoczarny podrzuć ta prognozę Bretona za 3 miesiące z kursem na tym samym poziomie.....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.220.*]
    https://m.bankier.pl/forum/temat/15502495
    Faktycznie. Jakoś mi wyszła ze łba mimo że sam pod nią pisałem posty Jedna się sprawdziła, mamy druga, że za pół roku czyli pod koniec czerwca kurs będzie dalej na tym samym poziomie i trzecia że 20zl nie zobaczymy w okresie dwóch lat. Ciekawy jestem jaka będzie sprawdzalność. 100% czy może 66% czy aż 33%.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~fanpli [217.119.79.*]
    myślę, że 90% tych prognoz opiera się na wróżeniu z fusów
    jedynie qwerty analizuje i liczy to i owo
    w końcu to zawodowiec!
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.173.*]
    Tak z ciekawości, ile już inwestuje w PLI i jaka ma stopę zwrotu z inwestycji ten zawodowiec? Żartuje, tylko się wyzlosliwiamm w reakcji na wazeliniarstwo. Zbyt długo jestem na rynkach, żeby zawsze wyśmiewać analizy, w szczególności rzetelne. Inna sprawa, że jakoś nigdy nie widziałem kompleksowej analizy qwertego, nigdy nie widziałem też jakieś taniej nagonki, natomiast jakoś niespecjalnie wychyla się ze słabymi stronami spółki. Może ich nie widzi?
    Słabe strony zachowują dla siebie i na spotkania ze spółką... :) akurat sporo ich spółce wytykałem... to nie jest tak że widzę świat przez różowe okulary, ale trochę za małe audytorium aby to robić analizy SWOT..., a że widzę w spółce duży potencjał szans (aczkolwiek jest on warunkowy i na tę warunkowość mocno zwracam uwagę) to jedno. ale że do dyskusji przebija się tylko potencjał (i tu są albo pochwały albo szambo), a nad warunkowością się już mniej pochyla towarzystwo to urok takich forów... z jednej strony szkoda czasu na pisanie tutaj, bo więcej osób zmieści się w busie, niż tutaj jest czytelników, a z drugiej strony jak człowiek coś wypowie na głos i gdzieś publicznie zapisze to i jakaś inna refleksja nad tym w przyszłości, niż układanie tematu tylko w myślach :)
    warunkowość o której wspomina qwerty w kontekście potencjału platige to na pewno
    otoczenie w którym przyszło spółce działać
    wydaje się, że najgorszym rokiem jeśli chodzi o warunki zewnętrzne był poprzedni oraz połowa 2023
    o ile w vfx rynek budzi się dość ślamazarnie ale idzie o tyle w reklamie i cienematikach sytuacja się poprawiła
    i jest szansa na dalszą poprawę
    kolejny warunek to oczywiście efektywność i właściwa organizacja oraz dopasowanie zespołów do aktualnych zamówień
    i tu widać, że platige nie tylko walczyło z trudnym postrajkowym branżowym otoczeniem ale i wykorzystało ten okres do restrukturyzacji i przygotowaniu spółki na powiększenie skali biznesu
    powinno już w tm roku to być widoczne w segmencie serwisu
    IP - każdy wie, że coś się dzieje, ale tu kolejna warunkowość chyba jest największa czyli znalezienie producentów na
    pomysły, scenariusze i koncepcje platiża
    może ta współpraca coś wniesie i pomoże?
    https://www.formatbiz.it/dettNews.aspx?id=12800 
    kolejny warunek?
    zdecydowana poprawa kursu pod warunkiem pokazania naprawdę fajnych wyników....
    ps> aha, spółka zależna czyli DOBRO - ta od reklam - daje PLI ze 2 mln zl dywidendy rocznie, czy powinna być wyceniona na 20 mln zł? Dobro za zero złotych?
    hehe, całą grupę banan wycenia na niewiele ponad 40mln, czy to właściwe? a może to jest okazja?

Warunkowość to rzecz oczywista i w biznesie i na giełdzie. Nie ma sensu o tym dyskutować, gdyż kupując akcje zakładam,że jednak te warunki zostaną spełnione. Nikt o zdrowych zmysłach nie inwestuje w spółkę i zakłada, że wszystko się uda co spółka sobie zaplanowała....
    Czy warunkowości nie było w 2018, 2019, 2020, 2021? Czyli przed strajkiem? Oczywiście że była, a spółka tylko raz była wyceniana tak tanio w 2019 biorąc pod uwagę okres po WitcherCase.
    Czy jest tanio czy nie, to nie będę się tu wypowiadał bo i po 20zł było tanio, i po 15zł ale rynek w swojej "nieomylności" pokazał, że wg niego to było drogo i dopiero po zjeździe na 10zł opamiętał się i od stycznia mamy konsolidację w okolicach 12-13zł! Są jednak ludziska i to całkiem rozsądni ( bo trolli nie liczę), którzy twierdzą, że to nie jest tanio... Ok. Czas pokaże.
    Pięknie to widać na miesięcznym przy RSI=33 https://zapodaj.net/plik-0A3jL14tER#bbcode 
    Wczoraj wpadły kolejne akcje po 11,70. Dziękuję tym którzy uważają, że drogo mi sprzedali swój papier :)
    ''Są jednak ludziska i to całkiem rozsądni ( bo trolli nie liczę), którzy twierdzą, że to nie jest tanio... ''
    a możesz to rozwinąć?
    kto całkiem rozsądny uważa, że tanio nie jest?
    20 mln przy c/z 10 za Dobro
    i drugie tyle za pozostałą część?
    hehehe, taka wycena na pewno całkiem rozsądna nie jest!
    bo jest bardzo tanio

w tej branży już jak dochodzi do jakiś pozabananowych deali, przejęć albo fuzji to wycenia się 10-15 mln euro za 100 pracowników
    ps> sam model biznesu też musi być wyceniony...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~JuliszPe [146.70.232.*]
    fajnie że gromadzisz i jeszcze masz odwage sie tym chwalic
    jak już będziesz miał kilka taczek tego czegos
    podesle ci adresy skupu
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.178.*]
    Wiesz bo kudzie dzielę się na tych co chwala się po czasie i takich co przed i w trakcie. To nie odwaga to zwykła uczciwość :) Za adresy dziękuję . Sam kupisz ode mnie jak spółka będzie modna i pojawia się rekomendacje.... Taki żywot dawcy kapitału ale nie przejmuj się nie tylko ty wtedy będziesz kupował dobrą spółkę :)
    prognoza na 1q25 przychody 35-40 mln (środek 37,5 mln) zysk netto 1-2mln (środek 1,5mln)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.219.*]
    Przy tych najniższych wartościach wyniki za 1Q25 po całym tym zamieszaniu ze strajkiem na 4, przy średniej okolice 4+,przy najwyższych 5 w skali od 1-6. Za okolice 3 mln zysku netto dałbym 6!!!
    A jak z ebitdą???
    Takie mam oczekiwania :)
    na poziomie przychody finansowe mogą mieć nawet 1,5mln zysku z tytułu kontraktów forward (mieli ponad 5 mln USD zabezpieczone), ale to taki one-off, ale dołoży do zysku netto (w sumie tego nie uwzględniłem w poprzednich rozważaniach)
    co do EBITDA to mam problem z wyliczeniem usług obcych. Wynagrodzenia zakładam poniżej 7 mln. Energia, amortyzacja, ubezpieczenia społeczne około/poniżej 3 mln. I teraz te usługi obce jako najbardziej zmienny element i zawierający w sobie jeszcze koszt przyszłych produkcji jest najtrudniejszy (mimo że liczę go jako % przychodów, a nie jako liczna bezwzględna), a także przebudowę modelu rozpoczęta w 2024 roku (odejście od wynagrodzeń na rzecz usług obcych) i mam problem z określeniem ram procentowych...
    A różnica w założeniu %usług obcych w przychodach na poziomie 2,5% to 1 mln różnicy w EBITDA.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~eye_of_beholder [83.5.40.*]
    Niewykluczone, że względu m.in. na otoczenie mogły pojawić się przesunięcia z Q1 na Q2 - jeśli ruszyli z pracami na podpisanych wcześniej dużych kontraktach dopiero gdzieś np. w marcu, to większość tego nie będzie widoczna w Q1 tylko dopiero w następnym kwartale. Być może lepiej patrzeć na całe 1.półrocze, zamiast napalać się już na ten kwartał. Z dotychczasowego doświadczenia to taka ostrożność wydaje się wskazana :)
    Napalania nie ma, bo nie było informacji o zleceniach, które mogłyby to uzasadniać. Jest pewne przesunięcie czasowe, raczej na plus - gdzie strajki zaburzyły normalny cykl pracy i 4q nie był klasycznym sezonem ogórkowym (jaki ma miejsce w tej branży), a wręcz zaczął się jakiś ruch (na bazie wpisów w sprawozdaniu finansowym PLI - przeczytałem całe dość dokładnie).
    I takie jest założenie szacunków na 1q25 (moje) wzrost przychodów rok do roku o około 10% (ale może być zaskoczenie in plus - wg mnie nawet bardzo prawdopodobne, ale nie mam wglądu w pipeline firmy, więc pewne rzeczy tylko zgaduję).
    Za miesiąc wszystko będzie jasne, przy czym nie oczekuję tutaj jakiegoś przełomu, który rzuci wszystkich na kolana, ale może być widoczna kontynuacja procesu rozpoczętego już w 4q24 (wg mnie dobre wyniki) na zasadzie kropla drąży skałę :)
    Napalanie??? Jakie, gdzie, kiedy, kto?
    Spółka wychodzi na prostą po bardzo trudnym okresie i zacznie raportować zyski netto. 44 mln zł kapitalizacji to przy czterech kwartałach po 1mln zł zysku netto c/z=11. Moim zdaniem wielce prawdopodobne, że jednak za 2025r będzie więcej niż 4mln zł zysku netto. Przy 6 mln zysku netto mamy c/z=7,3 przy 8 mln zł zysku netto mamy c/z=5,5.
    C/P*=0,3
    AT=RSI=33 na wykresie miesięcznym czyli papier skrajnie wyprzedany!!!
    Przy rocznej Ebitda na poziomie 10 mln ( jeden kwartał już mam na 3 mln zł) zł spółka wyceniana po 4,5x Ebitda!

b-cz z tym napalaniem to odnosiło się do kolegi o nicku
    tłumaczenie na polskie:
    ''nie to co ładne a co się komu podoba''
    a chodziło o jego opinię:
    '' Być może lepiej patrzeć na całe 1.półrocze, zamiast napalać się już na ten kwartał. ''
    No tak. Odpowiedziałem dla eye_of_beholder. Nie rozumiem co i komu tłumaczysz....
[x]
PLATIGE 6,31% 10,95 2025-11-07 16:30:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.