• Wyniki za 2Q2024 Autor: bialoczerwony1972 [79.191.122.*]
    Dramat, dramat i jeszcze raz dramat!!!
    Zaraz zacznie im brakować gotówki!
    Niestety pomyliłem się co do tej spółki, oni nie potrafią zarabiać! Jeden rok okazał się fartowny bo dolar był rekordowo drogi, a potem zawsze coś! W ich DNA nie ma zysku, a tylko straty! Robią piękne rzeczy, ale monetyzować z zyskiem tego nie potrafią.
    Liczyłem jednak, ze konsekwencje tego strajku nie będą aż tak mocno biły w core biznes PLI. Zbliżamy się powoli do 3 roku trwania strategii, a nic z niej nie zostało zrealizowane! Tylko rozmawiają, rozmawiają, rozmawiają....
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Qwerty [80.238.117.*]
    Wyniki słabe, aczkolwiek nie ma jeszcze na świecie takiego CEO co potrafiłby 25% spadku przychodu i zwolnienia przejść bez straty. Dopiero kolejny kwartał nie będzie miał kosztów restrukturyzacji. Ale fakt nie potrafili polizać geniuszu i utrzymać przychody na stabilnym poziomie. Pytanie jak mocno spadł rynek globalny w tym czasie? Bo skoro tu jest załamanie, to nikt nie potrafi czarować. Inni bankrutują. A oni 1 mln straty. Jeśli dookoła jest armagedon to oni walczą…
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: bialoczerwony1972 [79.191.122.*]
    O kryzysie w branży gier mówiono już w 1Q2023. najpierw cicho, następnie w 3Q i 4Q2023 coraz głośniej. W międzyczasie doszedł strajk w Hollywood.To jest właśnie umiejętność zarządzania firmą by być na to przygotowanym. Oni nie byli i nie są! Dopiero będą, ale wtedy rynek być może będzie już wychodził z zapaści!
    Wypłata bezsensownej dywidendy za rok 2022 ( której to wypłacie byłem przeciwny) gdy już było widać kłopoty na rynku gier, pokazała tylko jak krótkowzroczne jest myślenie zarządzających PLI.
    Ta firma się nie rozwija! Za wyjątkiem dwóch, trzech udanych lat w tym jednego rekordowego ale przy dolarze nawet po 5zł a ze średnim kursem w okolicach 4,5-,4,6zł zawsze coś i straty!

• Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Żubrowski [37.225.73.*]
    Jeszcze te insajderskie pakiety wystawiane, ładowane w rynek na kilka tygodni przed raportem. Dno. Tyle ochów i achów na kadra zarządzającą, a tu kryminał goni kryminał. Relacje z inwestorami mniejszościowymi to już jawny bezczel. Zero komunikacji. Zero transparentności. Jak już zaczynało się źle dziać to w zasadzie czarowali o sukcesach, jeszcze sobie akcje chcieli przyznawać. Jak już się zaczęło sypać to zero wyjaśnień, prognoz.
    Qwerty o jakiej restrukturyzacji piszesz? Przecież oni są pod wodą, bo przychody spadają, a koszty zostają. Nie ma i nie było żadnej restrukturyzacji. Zobacz na zatrudnienie jest utrzymane w zasadzie. I to dobrze i źle. Niewiadomo co myśleć. Zaczyna się stąpnie po bardzo cienkim lodzie.
    I to co jest bardzo niefajne to brak właściwej komunikacji z mniejszościowymi. Jeszcze niedawno akcje sobie rozdawali albo chcieli rozdawać. I to w momencie jak już zaczynało być mało kolorowo, teraz siedzą cicho. Zero prognoz, wyjaśnień. A insajderskie pakiety latały w rynek na kilka tygodni przez raportem. Bardzo to słabe.
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Jozue [91.230.98.*]
    Wy dalej tutaj? Masochizm!
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Napisałem, była odpowiedz i pytanie, więc odpisuje
    Nawet w tym raporcie piszą, że obecny poziom wszystkich współpracowników PLI jest o około 50 (piszę z głowy, ale ten rząd wielkości) osób niższy, niż w momencie najwyższego "zatrudnienia", czyli jest restrukturyzacja/dopasowanie poziomu zatrudnienia do obecnych potrzeb.
    Taki proces dostosowania zawsze generuje jednorazowe koszty w kwartale jego realizacji, ale potem powoduje faktyczny spadek kosztów.
    Dlatego najpierw widzimy spadek przychodów, a dopiero potem kosztów. Przy czym tutaj na poziomie usługi obce, widać już spadek w 2Q - w tej grupie księgowane są usługi świadczone przez freelancerów (m.in.) i to jest najbardziej elastyczna linia "pracownicza" w PLI (ale też najdroższa patrząc z poziomu kosztu pierwszej marży).
    To tyle w temacie :)
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Kibic [37.248.160.*]
    I kto miał rację?
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: bialoczerwony1972 [79.191.122.*]
    W czym ty miałeś rację bidulku? Gdzie twoje 15zł, a potem 10zł? Może będą ale do dziś ich jeszcze nie było! O wynikach nigdy nie napisałeś słowa.bo ci brakowało odwagi!
    Pomimo fatalnych wyników kurs jakoś nie reaguje przynajmniej na razie. Być może spółka już wyceniana na odpowiednim do wyników poziomie. Pytanie co dalej jeśli to jest dołek na kursie i kurs dyskontował te tragiczne wyniki już od przeszło 6 miesięcy? Bo jeśli w branży ma być lepiej to niedługo powinien zacząć dyskontować poprawę nastrojów w branży, a więc i poprawę wyników PLI. Tylko czy ta poprawa będzie widoczna już na przełomie roku jak w raporcie pisze prezes czy dużo później no i czy PLI przetrwa do tego czasu bo gotówki coraz mniej!

To że ja nie doceniłem spadku przychodów to nie oznacza że ty masz rację. To żeś troll to wiem, ale że ty nawet krzty przyzwoitości nie masz to dopiero teraz też wiem :)
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~gluś [37.120.208.*]
    Szczerze to dziś liczyłem na jakiś 20-25% spadek. Szykowałem się na mega zakupy, a tu figa! Czemu nikt nie chce sprzedać mi akcji po 15-16zl? Gdzie ten typek co tu zapowiadał 15zł, mam średnią około 20zl i chciałem jeszcze dobrać?
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: bialoczerwony1972 [83.6.25.*]
    Ta cena jest tak absurdalna, że aż nieprawdopodobna i wydaje się mega okazją! Pod jednym warunkiem! Że już w 4Q ruszą zlecenia na VFX, przebudzi się gaming bo jeśli nie to może okazać się, że to nie jest tanio!
    Bardzo duży + dla zarządu, że przychylił się do próśb i sugestii akcjonariuszy na walnym o obniżenie progu raportów do 3%!

• Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Jestjakjest [31.0.74.*]
    Ja to odbieram jako doraźna, bieżącą politykę gaszenia pożaru w stodole. Ok.
    Bo?
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Jestjakjest [31.0.75.*]
    No zobaczymy jak to będzie w przyszłości funkcjonowało. Albo raportuje się wszystko i to ma wtedy sens albo raportuje się wybiorczo, co jest bez sensu. Od walnego nic nie raportowali, możliwe, że umów nie było.
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: bialoczerwony1972 [5.173.184.*]
    Wszystko? Aha! :)
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Breton [85.57.195.*]
    Fanpli: gdzie jesteś? Napisz proszę o tym jaki kolejny przełom nas czeka oraz że pisze negatywnie bo jestem tropem który chce dokupić taniej. Czekam na optymistyczny scenariusz.
    Niedługo premierka PJGames, gra wygląda jakby student ją robił po sesji a robili ją 3 lata. Kolejna strata pieniędzy.
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Jestjakjest [31.0.48.*]
    Tak, wszystko powyżej 3%. Widzę, że tobie humorek wrócił. To cieszy.
    Nie, nie wrócił! słabo czytasz emocje ludzi.Stwierdziłem fakt, że zarząd po sugestiach na walnym o obniżeniu progu raportowania dużych zleceń obniżył go do 3%! I za to mają u mnie duży plus! Czego nie rozumiesz, napisz to jak dzieciakowi wytłumaczę! Dziwi, też brak wywalania, po takich dramatycznych wynikach co może ale nie musi świadczyć o tym, że rynek już od kilku miesięcy dyskontował ten raport! Tyle! Ja osobiście nie spodziewałem się aż takiego spadku przychodów.....
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    za spadek przychodów odpowiedzialny jest segment vfx, który budzi się powoli
    chyba nikt nie przewidział skutków strajku w hollywood?
    co spadło może wrócić
    kilku konkurentów spółki ma duże kłopoty albo się wyłożyło i pli na tym może skorzystać
    węgierski digic, szkocki axis, albo szwedzkie Goodbye Kansas Studios
    ostatnio odnowiona współpraca z cdr, jest tego dowodem
    jak dotąd treści mulitimedialne dla redsów robił wspomniany szwedzki G K S
    zlecenie z rynku angielskiego od PCF to zapewne efekt niemocy znanego szkockiego studia Axis
    Axis Studios goes into administration - Televisual
    ps> wyniki słabe i owszem ale nie tragiczne jak niektórzy uważają, pli jakoś sobie radzi a widomo, że co cię nie zabije to cię wzmocni i kolejne kwartały powinny być zdecydowanie lepsze...

Słabe? Spadek przychodów o 25% w 2Q24 i 8 mln zł starty netto oraz prawie 5,5 mln starty ebitda za ostatnie trzy kwartały. Faktycznie to nie dramat to tylko słabe wyniki ;)
    przecież nie robili żadnego większego vfx
    dopiero po wakacjach na tapetę wejdzie praca przy 4 sezonie witchera
    co powinno dać z 8 baniek
    pracują dla amazona przy bandyci czasu jednak aby marża była fajna na tym
    trzeba było dostosować wielkością zespoły do zamówień co pociągnęło wzrost kosztów
    przeszli restrukturyzację więc powinno być lepiej
    w poprzednich latach pli otworzyło się na świat uważając krajowy rynek za zbyt mały i mniej atrakcyjny
    ale, zagranicą pewne procesy i zawirowania okazały się bardziej dotkliwe niż w samej polsce
    stąd widać też chęć powrotu do korzeni i pozycjonowanie się w większym stopniu niż dotychczas na
    naszym podwórku, nastąpił wzrost krajowych zamówień, szczególnie w segmencie eventów (wspominają o tym w raporcie)
    ps> nie wiem co da ciągłe narzekanie i utyskiwanie na spółkę? czy to coś zmieni? do tego będąc akcjonariuszem napędzać
    się defetyzmem? to droga donikąd, a statystyka podpowiada, że po słabych okresach w branży przychodzą bardzo dobre

Co nas nie zabije to wzmocni. Pisze przecież fanpli. Jak przychody spadną 50% to wyjdziemy jeszcze mocniejsi!
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Breton [79.255.56.*]
    Goodbye Kansas Studios i inna konkurencja sie nie wylozyla. Maja inwestyche z zagranicy. Wiec PLI ma nadal konkurencje, ktora jest nawet wzmocniona finnasowo.
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~KoleżkaKoleżki [193.56.254.*]
    czyżby ktoś w Kanzas "promował słabych" ?? zamiast wszystkich zwolnić i zatrudnić znajomków ;)
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Jestjakjest [31.0.91.*]
    A ja napisałem, że dopiero w przyszłości okaże się czy się przychylili i będą każdą umową tak raportować czy tylko chwilowo im się tylko zapaliły i rzucają w espi co mogą. Nie wiem czego nie zrozumiałeś z tą swoją odpowiedzią.
    Bialcz jest agresywny bo wreszcie zauważył że mylił się inwestując w PLI i nabijając się z każdego kto pisał tu negatywnie bądź sarkastycznie myśląc że gramy na spadki by dokupić taniej.
    @bretonku.
    Odpisuję ci ostatni raz bo z głupolami nie dyskutuję bo i tak pokonają mnie doświadczeniem. Nigdy nie napisałeś żadnego posta nt. spółki i jej biznesu ani jak to wszystko się rozwinie, więc nie miałeś w czym się pomylić to raz, dwa to większość twoich postów jest ad personam, trzy to ty sobie mogłeś grać na spadki ze swoim portfelem ale na łonecie bo za cienki jesteś żeby to było cię widać na wykresie AD, cztery to bialoczerwony miał odwagę publicznie przyznać się błędu, pięć czy ty będziesz miał odwagę uderzyć Die tu w pierś gdy kurs będzie wyższy niż cena twego wyjścia w okolicach 20-22zł? Ja tu będą więc sprawdzimy. :)
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Zbyszek [91.231.125.*]
    Dnia 2024-08-10 o godz. 17:41 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > @bretonku.
    > > Odpisuję ci ostatni raz bo z głupolami nie dyskutuję bo i tak pokonają mnie doświadczeniem. Nigdy nie napisałeś żadnego posta nt. spółki i jej biznesu ani jak to wszystko się rozwinie, więc nie miałeś w czym się pomylić to raz, dwa to większość twoich postów jest ad personam, trzy to ty sobie mogłeś grać na spadki ze swoim portfelem ale na łonecie bo za cienki jesteś żeby to było cię widać na wykresie AD, cztery to bialoczerwony miał odwagę publicznie przyznać się błędu, pięć czy ty będziesz miał odwagę uderzyć Die tu w pierś gdy kurs będzie wyższy niż cena twego wyjścia w okolicach 20-22zł? Ja tu będą więc sprawdzimy. :)

Hahaha i pisze to typ, którego wszystkie posty takie są xD Ba! Już kolejne zdanie w tym poście jest ad-personam i umniejsza innej osobie xD Żałosne.
    Ja wiem że będą bo wiem o czym były rozmowy na walnym....
    Myślisz, że to z powodu ratowania kursu?
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: bialoczerwony1972 [79.191.27.*]
    @Breton
    To mówisz,że jeśli 5 spółek zależnych się wykłada, a spółka dominująca potrzebuje kasy od dotychczasowych akcjonariuszy:na przetrwanie
    "Goodbye Kansas Group has entered into agreements for Bridge loans amounting to a total of SEK 7.25 million from a group of investors which include existing shareholders, alongside the Chairman of the Board Per Anders Wärn, Board members Mikko Setälä and Staffan Eklöw, in order to finance the Company’s operations until the capital raise is completed. The Bridge loans have an administration fee of ten percent of the nominal value and run with a fixed interest of ten percent. The Bridge loans, including fees and accrued interest, will primarily be converted to shares in the planned capital raise but with a possibility to demand repayments. The Bridge loan from Chairman Per Anders Wärn is conditional upon approval from an extraordinary general meeting since it constitutes a significant transaction with a closely related party."
    a potem jak podają w raporcie okazuje się, że potrzebują jeszcze większego finansowania żeby przywrócić kapitały własne
    " The slow recovery for market demand and the low sales in the quarter led to the need for another capital raise in order to strengthen our financial situation. In connection with the establishment of our partnership with NY VFXWAALA, we were able to secure a financing package of SEK 36.8 million before transaction costs, of which SEK 15 million were raised through convertible debentures. This strengthens our financial situation and improves our possibilities to build a growing and profitable business." to wg ciebie przyczyni się do tego że wyjdą wzmocnieni finansowo? Być może za parę lat jak najbardziej, ale nie dziś , nie jutro i nie za rok!
    Na razie to tną koszty tak jak PLI tyle że dużo większą skalę co możesz sobie poczytać w raporcie za 1Q2023 " We maintain a major focus on costs and following the completed capital raise during the quarter, we have strengthened our endurance. We have previously announced that we will reduce operative costs by SEK 15 million on an annual basis in 2024 and are making progress according to plan. Our current view is that we will be able to implement additional cost reductions during the year." A koszty w zespołach wieloosobowych to jak się tnie? Myślałem,że głownie renegocjując kontrakty i umowy z załogą i zwalniając nadmiar pracowników.....

A jak będzie to jak zwykle czas pokaże, bo tu tego nie rozstrzygniemy :)
    Mam na mysli ta inwestycje z Hinduskim inwestorem i nowym biurem w Indiach:

https://bollyspice.com/ajay-devgns-award-winning-indian-visual-effects-studio-ny-vfxwaala-announces-partnership-with-acclaimed-swedish-company-goodbye-kansas-studios/
    No ale przecież we fragmentach które wkleiłem była o tym mowa! No ok ty uważasz, że oddanie zapewne sporego pakietu firmie z Indii to krok milowy dla Kansas ja uważam inaczej/ Czyli musieli pozwalniać mnóstwo ludzi i renegocjować zarobki z załogą i to pokazuje jak wielkie kłopoty musieli mieć a z nich nie wychodzi z dnia na dzień.
    Zobaczymy co przyniesie przyszłość.
    Na pewno było to skutkiem dużego kryzysu że się na ten krok zdecydowali. Ale twierdzenie moim zdaniem że wyszli na tym słabsi jest życzeniowe, może słabsi może mocniejsi. Na pewno są nadal i sa nadal taka sama konkurencja dla pli, bo fanpli opowiadał tutaj że konkurencja się sypie i zanika i każdy przejdzie do pli.
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~BWoods [178.162.225.*]
    na ile mam własne rozeznanie np. o pli -są tak mocni jak mocna jest "funkcja" rynku efektów specjalnych u nas, czyli przeciętnie słabi
    możliwe że wynika to właśnie z oferty finansowej dla specjalistów a ta nie jest tak "niesamowita" jak naganiacze tu pisali.
    Nie wiem jak mocni są kanzasi jedni są lepsi w tym drudzy w tamtym, ale oni mieli już jakieś doświadczenia pracy przy większych produkcjach, a to znaczy że można zorganizować sprzęt a przede wszystkim warunki dla grafików/fvx co ja sądzę że na końcu jest kluczem.
    @Breton
    Mi chyba gdzieś to umknęło że FanPLi Kansasi nie istnieją! Było mowa o upadłości, sam tez to podnosiłem.... Podejrzewam, że z tych 5 upadłych spółek zależnych jednak większość zwolnionych nie znalazła zatrudnienia w spółce dominującej! Jeśli nawet tak to po obniżce apanaży moim zdaniem.
    Nie ma o o co kruszyć kopii, ja uważam że spółka na skraju bankructwa, którą ratują akcjonariusze i prezes swoimi kapitałami, a potem jeszcze potrzebny jest inwestor szybko na nogi nie stanie. Pewnie kiedyś tak, ale nie szybko.

Sam widzisz, że narzekanie na zarzad PLI jest trochę bez sensu bo nie tylko oni mają problemy. Jak czytam raport Kansas ich zarząd również nie przewidział aż takich problemów. Podejrzewam że nie tylko PLI i Kansas!

@BWoods

Ci naganiacze to na co naganiali na sprzedaż czy na kupno xD
    w każdym razie efekt kłopotów kansas jest taki, że z niego przychodzą ludzie do pli a nie odwrotnie
    i też pojawiły się zlecenia ze szwecji, które do tej pory robił właśnie kansas
    poza tym odnowiona niedawno współpraca redsów z pli może też mieć podłoże kłopotów szwedów
    teraz otwierają się drzwi nie tylko do cniematików ale też tzw kontentu medialnego wewnątrz gier
    a jakiego gatunku były to rzeczy widać tu:
    https://goodbyekansasstudios.com/work/cyberpunk-2077/
    @Breton
    Coś dla ciebie, oczywiście to tylko opinie pracowników, a ci gdy są zawiedzeni i rozczarowani różne rzeczy mogą napisać, biore to pod uwagę!
    Nie wiem czemu bankier odrzuca linki z Reddita, ale kliknij w pierwszy od góry po wpisaniu Reddit Goodbay Kansas :)
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~LukasM [154.47.19.*]
    "to tylko opinie pracowników" jasne , żyjemy przecież w krainie gdzie ludzi pod dostatkiem a spece pchają się drzwiami i oknami.
    Tylko dlaczego w polskiej produkcji jest jak jest ?
    poczta działa i po sobie wiem że takie firmy traktuje się przejściowo, żadnych gwarancji zatrudnienia a perpektywy-
    "jest dobrze jak jest dobrze"
    O co walczysz? Toć podałem ten przykład jakie faktyczne kłopoty miało i chyba ma Goodbay Kansas, tyle że biorę poprawkę że to jednak opinie wq*rwionych ludzi! Chyba nie do końca jesteś w temacie bo właśnie od jakiegoś czasu ludzie w szeroko pojętej branży IT pchają się drzwiami i oknami a teraz doszły jeszcze problemy w branży gier i VFX!

O jakiej polskiej produkcji piszesz bo nie kumam? Wiadomo, że nie każda firma płaci tak samo, jedna lepiej inna gorzej! Tak jak i klub piłkarskie płaci piłkarzom na tyle na ile go stać i tak żeby jeszcze ewentualnie można było na tym zarobić. U Kansasów jak widać kłopoty były już od dłuższego czasu i kto to przeczuwał i zaczął szukać sobie innej roboty nie miał takiego bólu głowy jak większość, którzy dowiedzieli się o zwolnieniach praktycznie z dnia na dzień.
    Mój post miął na celu jedynie pokazanie Bretonowi jak potężne problemy miała ta firma już przed strajkiem i moim zdaniem wcale tak szybko nie stanie na nogi! Nie oceniam traktowania pracowników ani ich wynagradzania bo nic mi do tego! Jako bardzo drobniutki współwłaściciel PLI oczekuję by praca ludzi zatrudnionych była jak najbardziej efektywna i efektowna/ Spółka ma zarabiać, a nie niańczyć ludzi bo nade mną tez nikt się nie lituje i nikt mi nie płaci więcej niż może. Amen.
    Dzieki za link bialocz

@fanpli: skad wiesz ze ktos od nich przeszedl do pli? na linkedin nie ma zednego profilu ktory by to potwierdzal.
  • Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~LukasM [154.47.19.*]
    o co walczę...pokazuję podejście "to tylko pracownicy"czy tam "to tylko byli pracownicy" z podejściem jakie widzę gdzie indziej gdzie buduje się markę nie dla samej marki , nawet jeśli to prawda i ściągają swoich kolegów po kanzas, to jak tylko taki kanzas stanie na nogi ci ludzie i tak znowu odjadą, taka specyfika tego lokalnego podwórka i niewyciągania wniosków bo i po co.
    Ale to nie jest forum nt relacji pracodawca-pracownik. Wystarczająco naczytałem się jak to jest w tych wg ciebie światowych, zachodnich, "porządnych" firmach/ Masz złe doświadczenie z PLI? Wystarczy zmienić firmę i nie czekać aż ktoś się zlituje i zacznie cię bardziej ludzko traktować, można nawet zmienić branże, albo otworzyć swój biznes!

po wybuchu wojny na ukrainie i ceny zwariowały i pensje poszły adekwatnie do góry
    ceny wielu wyśrubowanych surowców mocno spadły, popatrzcie sobie np na cenę gazu:
    Dutch TTF Natural Gas Futures Price Today - Investing.com 
    hehe, spadły o 80%!
    tylko u nas w polandii ceny są dziwne, energia najdroższa w europie bo z węgla
    co zaś do rynku pracodawcy jaki mamy obecnie to jest to korzystne dla firm
    bo 2 lata mieliśmy odwrotne zjawisko i presja płacowa powodowała coraz to wyższe koszty w firmach typu pli
    ps> wrzuciłem link i mam nadzieję, że bankier go przyjmie? np yt nie przyjmuję więc kopiuję do notatnika a potem z powrotem kopiuj wklej do bankiera i często wtedy jest ok

• Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Breton [217.230.87.*]
    Fanpli, czekam na informację skąd wiesz że ktoś przeszedł z Kansas do pli. W tej branży każdy ma profil na LinkedIn, a nikt nie pochwalil się zmiana i przyłączeniem do pli.
    kolego z zagranicy - szanowny bretonie
    tego dowiedziałem się na walnym
    to nie jest jakaś tajemnica
    była dyskusja o pracownikach i okazało się, że kiedyś był trend odchodzenia
    a teraz niektóre z tych osób wracają i cieszą się, że mogą wrócić i do tego zaakceptować niższe wynagrodzenia
    jak się spojrzy na platiża to widać, że w kryzysie nieźle sobie poradził, może to zasługa niezłej dywersyfikacji przychodów?
    bo najwięcej oberwały spółki skoncentrowane na cyfrowych efektach do filmów czyli vfx, których zleceń zabrakło jak strajk się rozpoczął
    platige ma inne dywizje biznesowe i dało radę, a nawet skorzystało na problemach konkurentów takich jak np szkocki axis
    Szkockie studio VFX Axis przechodzi do administracji, 162 stanowiska pracy utracono - Gamingdeputy Poland
    zaczęło się pytanie o pracę i pojawiły się zlecenia z wysp np od People Can Fly UK Limited
    a tutaj coś np szwedzki kierunek:
    PLATIGE IMAGE S.A.: Otrzymanie zamówienia w ramach umowy ramowej z Sharkmob AB - Bankier.pl 
    odnośnie pracowników, to pli szuka ich w kanadzie, kanarach, ma filię w usa,
    południe europy jak bałkany albo portugalia, a nawet węgry, gdzie z kolei w kłopoty popadł konkurent - digic pictures
    na południu znana jest marka platige image i oczekiwania płacowe bywają niższe niż u nas w kraju, a nowy system pipe line i houdini mogą zapewnić pracę zdalną bez konieczności przyjazdu do warszawy
    ps> breton rozumiem, że jesteś nieufny w stosunku do pli, ale napisz do spółki emalia z pytaniami a może twoje wątpliwości się rozwieją? spółka dalej pozostaje ciekawa, a w obecnej cenie nawet bardzo ciekawa
    widać już, że branża wraca do równowagi więc i pli powinno się lepiej zachowywać i w biznesie i w notowaniach

• Re: Wyniki za 2Q2024 Autor: ~Breton [176.80.48.*]
    Dzięki za odpowiedź
    szanowny bretonie
    dodam jeszcze, że mówili, że mają system oceny efektywności pracowników i
    nazwali to - utylizacją pracownika - to jakis korporacyjny żargon i google nic na ten temat nie znajdziesz
    ale oznacza ocenę wydajności każdej osoby versus zaangażowanie w projekt
    wykorzystują do tego np koszty działania tzw renderowni i patrzą poprzez sumę godzin pracowników
    oraz koszty funkcjonowania ile procent w miesiącu czy tygodniu jest wykorzystanych mocy
    nie znam się, ale jakoś tak to działa, algorytmy, szablony, arkusze ect...
    w każdym razie czuwają aby koszty trzymać w ryzach i potrzeba tylko zleceń a im ich więcej tym marża będzie wyższa
    Co do PLI to jak czytam opinie na GoWork to widać, że ludzie tęsknią za bałaganem i za brakiem dyscypliny w PLI sprzed ery Żbika. Niestety skończyło się i tyle. I bardzo dobrze, że wprowadzili dyscyplinę kosztów i teraz po strajku jeszcze bardziej ich pilnują. Jak funkcjonowało PII gdy prowadzili je artyści było widać choćby na przykładzie umowy z Netflixem czy z Portugalczykami i Fatimą albo na przykładzie umowy o dystrybucję ADoL-a.
    Wiadomo, że ludzie zawsze będą niezadowoleni z przykręcania śruby i szkoda, że nie rozumieją, że pieniądze na ich wypłaty musza sami sobie wypracować, że to nie spółka SP i nikt tu nie dołoży ani złotówki do biznesu! A przy stratach przez dłuższy czas kończy się tak jak u Kansasów.

[x]
PLATIGE -6,82% 7,10 2026-03-06 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.