Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  117,20 zł , zmiana od tamtej pory: 39,93%

Wyszedlem ze strata

Wtam,

Na spolce stracilem kilkadziesiat tys PLN - inwestujac pelen wiary w 2020 i kilka tygodni temu ostatecznie opuszczajac te bagno. (Jednak i tak czas inwestycji COVIDOWYCH uwazam udany i na ladny plus, szkoda tylko ze na ten syf sie nacialem)

Czemu wyszedlem?
Ponizej kilka "klockow" ktore po zlozeniu razem o tym przesadzily:

1. Nie wbudzil we mnie zaufania Zarzad - Szczegolnie Pan Szymon (nastepnym przed wejsciem duzym kapitalem - lekcja obowiazkowa to poznac Zarzac na WZA - tu niestety zbyt pozno z mojej strony). Moze jeszcze odkupie 1 akcje zeby pojawic sie na najblizszym jawnym i zobaczyc jak zarzad sie wije i wciska ludziom kit. Czym teraz beda tlumaczyli swoja nieudolnosc? Znowu czyms nieprzewidzianym? Putinem?

2. Sledzac ruchy kadrowe na linkedin i pracuj.pl zobaczylem odejscia pracowikow o dlugim stazu, duza rotacje rotacje.
Np. obecnie rekrutacja na starszego inzyniera konstruktora? WTF? Nie powinni miec juz zespolu zmontowanego i znajacego system od podstaw od kilku lat? Do tego ciagle zatrudnianie mlodziakow i na staze.... Nie pasuje mi to na powazne podejscie i "skonczony produkt / ekipe ekspertow na swiatowym poziomie".

Dlaczego w firmie nie ma wiekszosci ludzi z ktorymi p. Piotr wspolpracowal te nawet 10 lat temu? Ta ekipa jakos im sie rozeszla. Popatrzcie poszukajcie z kim wtedy p. Piotr pracowal, kto mu te cegielki wtedy wymyslal i nad nimi pracowal? Dlaczego nie utrzymal w projekcie tych wszystkich ludzi?

Dlaczego "skoro juz sa na finiszu" i pewnie wielkie premie byly by w samej firmie - ludzie obecnie stamtad odchodza (Na przestrzei ostatniego roku tez - nie chce tu rzucac nazwisk) ?

3. Mala sprawa ktora wiekszosci z Was uciekla... Konkurs XPrize... Mieli zdobywac nagrody 1,5 roku temu - mieli juz miec ukonczoy wtedy swoj system... Sciema i tyle...
Mialoby FDA z tego przyspieszone i wyszlo nic

4. FDA i kwestia prof. P z Krakowa - mialo byc pieknie, mial im FDA zrobic przyspieszone i co? FDA totalnie nie jest tym prototypem / skladakiem zaineteresowane.

5. Fundusz ktory nie baczac a cokolwiek zbil kurs do 120. Niby zaspachlowali wizerunek ze mesieli, ze kary.
A jak im sie przestanie cos zgadzac, skalkuluja ryzyko i wywala hurtowo w rynek akcje zbijajac kurs do 30? Kto im co zrobi? Mowcie ze to "niemozliwe", ale ida czasy dziwne. Glowny udzialowiec, ktory tak uwala kurs majac gdzies drobnice - nie zacheca do tej spolki. (Pewnie mogl sie gdzies na bok pozbyc akcji pakietowkami gdyby bardzo chcial i szanowal drobnice)

6. Wszyscy sie keszują Wszystko spada. SP500 (a maja jeszcze duzo pola do spadku z poziomu COVID), WIG, Krypto, nawet zloto. Ewidentnie jest to pora jak ie na keszowanie (wg mnie na keszowanie) to przynajmiej nie na inwestowanie w startup sciemniajacy, ze niby ma super produkt, ktorego nie potrafia dowiezc.

7. Jestesmy panstwem frontowym - to realne ryzyko. Tego ryzyka nie bylo jeszcze rok temu. Uwazam ze zmnijesza ono cene transakcji / robi transakcje mniej prawdopoboną.

8. Slyszalem o przypadkach wycofywania sie inwestorow z budowy fabryk w Polsce. (Wysokie ceny materialow, ryzyko wojny). Uwazam ze potwierdza to, ze NIESETY nie jest to dobry czas na inwestowaie w Polsce.

9. Inflacja. Obecnie pewnie 15-20%. Dodajac do tego podatek - oznacza to, ze zebym wyszedl "na zero" akcje musza urosnac o 20%.. Inflacja jeszcze bedzie rosla wg mnie.

10. Sciemniackie wyjasnienia:
Komntaminacja krzyzowa
EARLY ACCES (mieli go skonczyc w 3 kwartale 2021 pierwotnie - zaczeli go w OGOLE?) - to powinien byc osobny punkt. Oni zaczeli EA w ogole? Mieli gdzies testowac u koncowych uzytkownikow? Co to jest te EA? Zaczeli to? Czy ciagle tylko z tym sciemniaja?
Newsy na podbitki szczegolnie przed emisja
To ze obecnie jest zerowy kontakt i maja nas...daleko

11. Opisywana sytuacja w firmie na gowork. Dodajac do siebie to, ruchy kadrowe, kilka zdan wymienionych z Zarzadem i relacje na linii pracownicy - zarzad, ktore mozna jednak wg mnie bylo zaobserwowac na WZA. (Sztucznosc, pracownicy wg mnie zbyt mocno boją się zarzadu - co widac - nie uwazam ze tak wyglada "Zgrana druzyna". Mi sie (niestety po dwoch latach) wylania z tego obraz (dodajac opoznienia i sciemniackie wyjasnienia):

12. Wylania mi sie obraz moze i firmy z potencjalem, moze i z pomyslem i produktem, ale firmy ktora chciala zrobic cos cholernie ciezkiego - jednak i ludzie im sie rozeszli, (gdzie obecnie poszukuja starszego inzyiera konstruktora...zart) i albo zbyt mocno poszli w pchanie projektu do przodu ku spelnianiu deadlinow i uciesze drobnicy (jak ja) - czym nas po prostu oszukali, albo to jest ich niekompetecja i "dobre nawyki" p. Szymona z czasow pracy w firmie tak rozganizowanej i solidnej jak PKP)

13. Czy ta firma to chodzaca niekompetencja, czy oszustwo nie wiem, ale stracilem tu swoje pieniadze, dziekuje za dalsza wspolna przygode - juz tej firmie nie wierze.
Mieli swoj zloty okres gdy mogli zarobic setki milionow na tej maszynce - zabraklo umiejetnosci nie docisneli tematu w pore i teraz sa w sytuacji gdy srodowisko nie sprzyja, a oni sa na musiku i maszynke musza komus opchnac

14. Na deser (wiem ze niby finansowania jeszcze jest 2ga runda, 3runda zapewiona, ALE popatrzcie na ciagle rosnace stopy procentowe - gdyby chcieli dobierac jeszcze pieniedzy - to kredyty ich zjedza.

15. Niestety firma przespala swoj okres wg mnie. Do widzenia mnie juz na pokladzie nie ma.

16. Wiem ze mnie zhejtujecie, sam bym to zrobil gdybym jeszcze mial akcje, ale po prawie 2 latach na tej spolce i czytaniu tego forum - stwierdzielm ze po wyjsciu napisze dlaczego ucieklem ze strata (o coz kazdy ma lepsze i gorsze inwestycje - to byla moja zla) i co mysle o tej spolce.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL -2,15% 164,00 2025-10-03 17:02:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.