Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,72 zł , zmiana od tamtej pory: -29,96%

Wstajemy z kolan, w pociągach będzie się można wyspowiadać :)

Tak jak sądziłem, kryzys jeszcze nie nadejdzie, wręcz nastawiam się, że nawet za 5 lat go nie ujrzymy, Powell szef Fed-u powiedział to co sądziłem, musi się powstrzymać z podwyżkami, bo Japonia i Europa się ociąga. A dlaczego nawet za 5 lat? Dlatego, że oni szukają i chcą tak wypośrodkować stopy najniżej jak się da ale na długi czas i od czasu do czasu jakaś mała korekta w jedną czy drugą stronę. To nie spowoduje dużych turbulencji na światowej gospodarce a pieniądz będzie na tyle drogi/tani, ze ludzie, gospodarka go zaakceptują. Może to będą stopy procentowe w USA na poziomie 2,75 przez 10/20 lat. I rynek akcji z obligacjami się podzielą w odpowiedni sposób aby nie było gwałtownych przejść z jednej na drugą stronę.
A co do polskiej giełdy, ma być w 2019 r zlikwidowane OFE (Przestrzegałbym zarządzających OFE przed myśleniem, że jeśli zaczną kupować akcje spółek z polskiej giełdy, to uchronią się przed przekazaniem ich do FRD - mówi w wywiadzie dla "DGP" wiceminister finansów Piotr Nowak) Zapowiadano, że 75 proc. ma trafić na indywidualne konta zabezpieczenia emerytalnego i stać się w pełni prywatnymi oszczędnościami, a reszta do Funduszu Rezerwy Demograficznej.
Większość klasy myślącej i zaradnej pozostało w OFE więc wydaje mi się, że powinni podbić mocno polską giełdę aby za bardzo nie stracili i na koncie ZUS-owskim się im więcej zapisało, mieli większą emeryturę. Na to i ja też liczę. Na dzień dzisiejszy jestem mocno w plecy, OFE przeżarło mi kupę siana, cieszę się ze to bagno likwidują. Łączna prowizja dla OFE, kosztowała nas Polaków 20 mld zł, to jak na Polskę, jest rekordem świata w złodziejstwie, ustanowiony przez Buzka PO-wca.

Nie wnikam teraz, że wig20 technicznie powinien się odbić od 2300, czy będzie rajd świętego mikołaja ale jestem zdania, że większych dołków już nie będzie i powoli powinna polska giełda podążać na północ, dlatego, że nie będzie jeszcze kryzysu, zlikwidowane ofe (brak suwaka) i wprowadzone PPK i oczywiście inflacja, musi się giełda odbić.
I powyłażą znowu różne szumowiny, i będą zachwalać swoje spółki i wciskać nic nie warte nowe emisje akcji w imię prawdziwej gotówki. Już nie będę wspominał, co prezes pointa obiecał i zachwalał jak wyciągał łapę po 20 mln zł, dlaczego warto mieć akcje tego trupa, oglądałem, pamiętam jak zachwalał nową emisję w tvn-e. Oczywiście scenariusz się powtórzy, przypomni sobie o leszczach, oczywiście większość łyknie jego kit. Ale też trzeba wiedzieć, żeby pchnąć emisję trzeba wywindować kurs, jak to miało miejsce x lat temu.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PMPG -4,51% 1,91 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.