Od dawna mnie tu nie było, od dawna.
Dałem wam odpocząć od siebie ale teraz już dosyć tej mizeroty na tym forum.
Skończyłem właśnie kupowanie akcji Barlinka i teraz spokojnie będę się cieszyć jak moja kasa się pomnaża. Tam już nie mam nic do roboty za to dużo pracy czeka mnie tutaj. Prawdę mówiąc stęskniłem się za wami. Oj jak się wzruszyłem, abym się tylko nie popłakał.
Na początku uściślijmy nieco sprawę abyśmy mieli jasny punkt odniesienia.
Ostatnie wzrosty na TVN były moim zdaniem jedynie odreagowaniem poprzednich spadków
i pomimo iż dały co poniektórym z was zarobić były krótkie i ostre, co zresztą charakteryzuje znakomicie fale korekcyjne właśnie. Sam trend długoterminowy nie został ani naruszony ani w najmniejszym nawet stopniu zanegowany. Przyjmuję do wiadomości to, że obecnie kurs tych akcji porusza się w bok i tak może sobie dryfować aż do linii trendu spadkowego, którą każdy z was narysować sobie może. Oczywiście wszystko na giełdzie jest możliwe, jednak biorąc pod uwagę czynniki fundamentalne zakładam powstanie nowego niższego dna.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Dopiero spadek poniżej 5.90 umożliwi mi wykonanie rzetelnej analizy technicznej tego waloru. Jest to niezbędny warunek. Wtedy też pokuszę się o dokładne wyznaczenie następnych dołków co w pewnym momencie doprowadzić musi do tego najważniejszego momentu czyli zwrotu długoterminowego. Posiedzę sobie spokojnie i popatrzę co też przyniosą następne tygodnie. Rynek reklamy w tym roku się nie podźwignie z zapaści, ale jak widać w TVN tym za bardzo się nie przejmują. Włożyli nawet trochę kasy w nowe studio a wskaźnik długu netto do EBITDA pokazuje jak bardzo mocno ta instytucja jest zadłużona. Na domiar złego ich główny konkurent czyli Cyfrowy Polsat co smaczniejsze kąski
urywa im z przed nosa.
No to co pozdrawiam wszystkich i czekamy spokojnie aż to się wszystko wykopyrtnie.
Chodzik Księżycowy