Sporo widzę dyskusji, mniej lub bardziej trafnej na temat projektu, pożyczki, emisji, marketingu i kosztów. To ja wrzucę swoje dwa grosze na temat techniki, ale w dłuższym horyzoncie (na świecach miesięcznych).
I. Oczywiste fakty:
1) Mieliśmy spadek z 22 zł na 86 gr, ale zamknięcie świecy (V 2022) na 1.16 zł.
2) Wzrost do sma 50 (cały czas mówię o 1M)
3) Spadek do 1.06, też miesięczna świeca z długim dolnym cieniem (tak na prawdę to była zrzutka w trakcie jednego dnia i zrobiła się 3-miesięczna konsola na 1.20)
4) Wzrost ponad dzienne sma 50, a nawet 200
5) Spadek i znowu zejście do bazy 1.20, z minimum na 1.18
6) Lutowa świeca miesięczna to na razie objęcie hossy
II. Moja interpretacja:
Mamy potrójne dno na wykresie miesięcznym. Widać, że 0.90-1.20 jest mocno bronione w długim terminie. Dodatkowo jest to poziom z debiutu (minimum to 1.11 pierwszej świecy 1M). Jego obrona nie była zawsze taka oczywista, bo kurs bywał mocno niżej.
Dodatkowo można wyznaczyć linię wsparcia od świec V 2019, VI 2022, V 2024 i obecnej. Żeby ocenić, czy obrona jest skuteczna trzeba poczekać do końca marca na potwierdzenie objęcia hossy.
Jako, że kursy akcji zazwyczaj poruszają się od bandy do bandy, to po potwierdzeniu kurs powinien dążyć na północ od wsparcia horyzontalnego 0.9-1.2 zł. Ostatnio w dół odbił się od SMA 50 M, więc tam widzę retest w tym horyzoncie, czyli taki plan minimum na drugą połowę roku, chociaż wcześniej na 2.00-2.40 też może być walka (można sobie popatrzeć na świece miesięczne, skąd kurs zawracał na południe w 2018,19,20,22,24). Mamy też linię oporu przechodzącą przez szczyty X 2020, VIII 2023, a teraz to około 1.85. W tym samym miejscu jest też 23.6% zniesienia fibo od szczytu 22 zł do dołka 85 gr (którego nie udało się ostatecznie pokonać we wrześniu). RSI i MACD na miesięcznym mamy nisko (w tym roku miedzy 37 i 44), więc potencjał jest duży w przypadku przebicia oporów.
Taki scenariusz mi się składa do kupy z fundamentami, czyli stopniowym ujawnianiem informacji na temat projektu a potem prezentacją gier na targach itp. Dla wielu inwestorów (i słusznie) za mało wiemy na temat gry, żeby tutaj wchodzić, a czasu jest sporo do szacowanej daty premiery. No ale premia za ryzyko jest odpowiednio większa. Do tego gaming powinien wrócić do łask, głównie za sprawą CD Projektu. Spore, ale nie decydujące znaczenie ma oczywiście sytuacja na wschodzie. Wig20 przełamał dla mnie kluczowe 2600 pkt, a SWIG (do którego OML może dołączyć w tym roku) właśnie zrobił ATH.
W krótszym terminie, to ostatnie wzrosty przyhamowały, spekulanci się tutaj jeszcze nie rozkręcili na dobre, bo ostatnie wzrosty na OML były w cieniu wzrostów spółek z WIG Ukraina. Retest SMA 200 1D całkiem możliwy, bo do dalszego rajdu przydało by się więcej newsów od spółki. 1.60 na razie jest oporem, ale może być równie dobrze szybko przełamany bez korekty.