Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  42,00 zł , zmiana od tamtej pory: -21,43%

Trochę obliczeń przed wynikami

Dzień dobry,

W zalewie niemerytorycznych, panikarskich postów postanowiłem dodać parę słów od siebie, trochę swoich obliczeń i parę faktów.

W sierpniowej rekomendacji BDM "kupuj" z kursem docelowym 59 zł za akcję, analitycy założyli na 2021 199 mln przychodów i 11 mln zysku. źródło: https://www.bankier.pl/wiadomosc/DM-BDM-rekomenduje-kupuj-Esotiq-Henderson-z-cena-docelowa-57-1-zl-8179275.html

Suma z wyników Q1:Q3 2021 to 154,7 mln przychodów i... 14,1 mln zysku. Po trzech kwartałach zyski przebiły już rekomendację. Czwarty kwartał w tej branży statystycznie bywa najbardziej dochodowy.

Policzmy więc sobie co nieco.
Rekomendacja zakładała przy tych wynikach C/Z=11,85.
Dla chwilowego kursu (42) daje to C/Z = 8,44. Dla ATH (8.grudnia 2021, kurs 72,4) te wyniki dałyby C/Z = 14,55

Teraz policzmy je dla sumy zysków Q1:Q3 2021 (14,1 mln) - założenie że w Q4 spółka NIC nie sprzedała ;-)
Kurs z rekomendacji da C/Z=9,33.
Dzisiejszy kurs daje C/Z = 6,64.
Dla ATH te wyniki dają C/Z = 11,45

A teraz załóżmy wyniki roczne, zachowawczo, że Q3=Q4, wcale nie było żniw jak to z reguły bywa. Czyli przychody też 59,9, zysk też 7,5 mln.
To daje przychody z całego roku 214,6 mln, zysk 21,6 mln.
C/Zy?

Kurs z rekomendacji (59) da wtedy C/Z= 6,09.
Dzisiejszy kurs daje C/Z = 4,34.
Dla ATH te wyniki dają C/Z = 7,47

Zapraszam panikarzy do dyskusji, gdzie ma dalej lecieć ten spadkowy trend, przy dzisiejszym forward C/Z w okolicach 4-5.

Zaczynałem kupowanie przy 8, dokupiłem po 16, później wahałem się przy rakiecie w górę, przegapiłem nieco szczyt i wychodzilem 50-60, teraz wracałem i pakowałem w zakresie 44-52. Obliczenia mówią same za siebie, a przypomnę że nie założyłem wcale, co możliwe, że Q4

Spółka od roku nieprzerwanie skupuje swoje akcje, mając teraz 11,77% całości, zaczynała bodajże od pojedynczych procentów. Skupowała po 10, skupowała po 30 i nadal skupowała po 60. Nie przeliczyłem dokładnie ile już na to wydali, ale grube miliony.
Jak myślicie, są głupi i nie znają tych swoich rzekomo fatalnych wyników? :-)

Pozdrawiam ludzi, którzy starają się jednak inwestować w stabilne biznesy, a nie spekulować.

PS te wszystkie panikarskie teksty o ostatnim wywiadzie, mam wrażenie że są od osób, które nie umieją czytać ze zrozumieniem. Cytat - "Wyzwaniem, które jest niezmienne to zwiększenie sprzedaży przy jednoczesnym utrzymaniu poziomu marży brutto za pomocą rozwoju sieci salonów Esotiq nie tylko w kraju, ale poprzez Partnerów za granicami."
Spółka się rozwija organicznie, dług zniknął, salony są nadal otwierane, mniej niż miało być? To chyba dobrze skoro sami stwierdzili, że dokładnie analizują. A wolną gotówkę przeznaczają na skup tanich akcji, również dobry pomysł. A że polski inwestor indywidualny nie umie liczyć, a instytucjonalni po prostu wyszli po dużych wzrostach, realizując zyski... Obroty tu za małe dla dużych funduszy i nikogo rozsądnego to nie dziwi, że wyszli kiedy mogli.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ESOTIQ -1,75% 33,60 2026-01-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.