Dawno nic z AT nie pisałem. Jak wygląda ogólna sytuacja według mnie?
Pisałem dawno o boczniaku, nie przewidziałem tylko chwilowej zrzutki na 2.10, ale kurs się tam szybko wybronił. To tylko potwierdza to, co już się zdarzało wcześniej, że bliskie stop lossy są tutaj złym pomysłem. Nie licząc dwóch świec, konsolidacja przebiega powyżej 2.34, bo tam mamy historycznie bardzo ważne wsparcie.
Wsparciem jest też średnia SMA 50 miesięczna, która jest zawsze dobrą trampoliną w śrendim/długim okresie (przykłady CDR i CIG). Spadek do 2.38 to był jej retest, na razie udany dla byków (ale miesiąc się jeszcze nie skończył). Przestój jest zrozumiały po wzrostach o ponad 100% do 2.88.Tak jak wczesniej czekaliśmy na wybicie z trójkąta, to teraz poczekamy przynajmniej do początku nowego roku na złoty krzyż na wykresie tygodniowym (przebicie średniej 200 od dołu przez średnią 50).
Co w krókim terminie, to loteria więc pobawię się we wróżbitę. Średnia 50 dzienna nadgoniła kurs, więc jest się od czego odbić, ale nie wykluczam jej przebicia od góry i po jakimś czasie odbicia (kurs tutaj lubi schodzić pod średnie nawet przy kontynuacji wzrostów). Tak samo zbliża się linia trendu wzrostowego (dołki końcówka czerwca i lipca), mamy 23% fibo od ostatnich wzrostów + wspomniane wsparcie horyzonalne. Myślę, że kolejny tydzień lub nawet trzy, będzie ruch w bok, aż dotkniemy linię trendu i się od niej odbijemy (tutaj liczyłbym na brak dolnego cienia poniżej tej linii). Are równie dobrze może się to stać podczas jednej chwilowej ale mocnej zrzuty na 2.20. Potem być może wyrysuje się kanał wzrostowy (a nie klin) i osiągniemy nowe maksimum tegoroczne (nie wyżej niż opór który przebiega przez maksima z sierpnia i września, obstawiam 3.10-3.20, bo tam dodatkowo są opory horyzontalne). Jednak na znaczny ruch w górę (4.0-4.40), trzeba wybić się z tego kanału, a to wymaga cierpliwości.
Co do RSI, to na dziennym jest znaczne ochłodzenie, ale nadal daleko do 30 na korektach, czyli mocny trend wzrostowy. Co do chłodzenia tygodniowego RSI to się po części zgadzam, ale co widać, może też się chłodzić podczas boczniaka.