Wiem, że tu jest dużo ogłądaczy statystyk ilu ludzi gra w GR2 na Steamie. Z tego są potem robienie wróżby, jaka jest sprzedaź GR2. Pare razy pisałem, że to nie ma wielkiego sensu, bo GR2 do tej pory zawsze można było kupić taniej w innych sklepach. Osobiście mi bardzo podoba się strategia cenowa, która promuje kupowanie najdroższej wersji (Brutal Edition). Tą metodą ludzie płacą za GR2 równowartość około 100-110 zł, z tego co pamiętam GR1 chodził na przecenach pół roku od wydania za około 60 zł. Tymczasem nawet na Steamie widać, że GR2 pomijając peak na premierę, jest już na takiej samej trajektorii graczy co GR1. Mi jest trochę wszystko jedno, czy GR2 sprzeda się w milionie egzemplarzy w 6 miesiecy, czy w 18 miesięcy, ważne żeby OML nie zmieniał umowy z 505 Games i miał tantiemy z GR2 z całej sprzedaży powyżej zwrotu kosztów wydania gry, również z tej sprzedaży za 2-3 lata. Fanom wykresów ze Steam DB polecam takie ćwiczenie. Do wykresu liczby graczy GR2 na Steam dodajcie porównanie liczby graczy GR1 i wybierzcie jako punk zerowy na osi X datę premiery, Wyjdzie wam, że ok. 130 dni po premierze liczba graczy GR2 jest taka sama jak graczy GR1 130 dni po premierze. GR1 do maja 2021 (pół roku od premiery) sprzedał się w 600 tys. sztuk, a na wrzesień 2023 było tego 2,5 mln.