Forum Giełda +Dodaj wątek

sobota 23.03.2013

Witam was koledzy (i koleżanki też) w ten jakże słoneczny wiosenny dzień przykryty grubą warstwą śniegu. Jak widzicie wpadam tu rzadko, bo i specjalnie nie ma po co (jeszcze).
Chcę wam przedstawić jak widzę sytuację Barlinka poprzez analizę techniczną księżycową
czyli popularnie zwaną ATK. Jednak na początku chciałbym abyście przyjęli pewien aksjomat a mianowicie taki, że Chodzik Księżycowy bezapelacyjnie jest jednym z najlepszych (jeśli nie najlepszym) analityków technicznych na forum Bankiera.
Ostatnio interesowały mnie cztery spółki a z nich Barlinek najmniej. Zapewne z czasem się to zmieni i będziecie mieli możliwość częstszego ze mną obcowania, co zapewne ucieszy poniektórych z was. Interesowała mnie TPSA, Trakcja i Sfinks. Ten ostatni odleciał w górę od grudnia o 160 % i była to jedyna spółka, którą rekomendowałem do kupna !
Od tygodni zaś przestrzegałem, przed nawisem podaży na Trakcji i jak wiecie cały ten bagaż w ostatnich dniach zwalił im się na głowy. A nie brakowało tam głosów zapowiadających znaczne wzrosty. Niestety stało się dokładnie tak jak to przewidziałem. Również na TPSA nie słuchali moich ostrzeżeń. Dwie ogromne fale wyprzedaży pokazały jaki ze mnie geniusz techniczny.
Tak tak, moi drodzy. Akcjonariusze Trakcji powinni postawić mi złoty pomnik, bo dokładność moich analiz przeszła najśmielsze oczekiwania. Wróćmy jednak do Barlinka.
Przestrzegałem WAS delikatnie, że sytuacja techniczna tego waloru systematycznie się pogarsza. Pamiętacie, zawsze piszę aby patrzyć na drogę a nie pod nogi. Wielu z was wzięło korekcyjne wzrosty za dobrą monetę lecz tymczasem wbrew waszym założeniom technicznie walor ten jest wyprzedawany. Oczywiście powinienem teraz napisać dlaczego tak sadzę i podać szereg popierających tę analizę faktów. Nie mam na to ani czasu, ani ochoty, przynajmniej w tej chwili. Jest to jednak moment, którym co światlejszym posiadaczom tych akcji powinno się zapalić czerwone światło. Zwrócę wam uwagę jedynie na jeden ale za to ważny aspekt techniczny a mianowicie :
Już nawet pobieżna analiza świecznikowa pokazuje, że dominują na wykresie świece czarne spadkowe poparte volumenem, a na domiar złego macie tu przypadek bardzo podobny do tego jaki widzieliśmy na Trakcji. Całość bowiem przypomina czaszę spadochronu, zaokrągloną, gdzie przewagę zyskały już niedźwiedzie. Jest to o tyle niebezpieczne dla posiadaczy tych akcji, że w dalszym ciągu będą tu pokazywały się lokalne zwyżki, co będzie podtrzymywać nadzieje na wzrost tych akcji. Niestety jest to klasyczny objaw wyleszczania.
W pewnym momencie nastąpi silne tąpnięcie a po nim przyjdą następne.
No i to tyle na dzisiaj.
Jeden z was zadał mi pytanie na forum, dlaczego to robię ? Odpowiedź jest prosta jak drut.
Jeśli bowiem kilku z was uda mi się ocalić od straty całej kasy jaką tu włożyli, to zapamiętają
moje dobre serce na zawsze. A inni, cóż przecież ostrzegałem, zrobią co zechcą. A potem kiedy już zostaną obdarci żywcem ze skóry (zapewne w perspektywie kilku miesięcy) wspomną moje słowa i swoją głupotę.

Chodzik Księżycowy
A jak Wam się podoba mój styl ?
Prawda, że mam klasę !

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BARLINEK 0,00% 1,22 2014-01-07 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.