Forum Giełda +Dodaj wątek

Skup czy nie skup

Dlaczego uważacie, że kurki powinny ogłaszać "hej ludzie, jutro kupimy 100k akcli", przecież tu chodzi o to, że oni działaliby ewidentnie na szkodę spółki. W interesie spółki, jak i akcjonariuszy, jest skupić akcje jak najtaniej. A więc trzeba po cichutku szukać gości na umówione transakcje, albo czasem znienacka uderzyć na jakiejś sesji jak ktoś coś wystawi (tego jeszcze nie było). I oni tak robią.

Mam jeszcze pytanie, postawcie się na miejscu Pana Kurka. Trzymacie takie NTT za jajca. Braciszek się was słucha, synek też, więc macie pełną kontrolę nad spółką.
Przetarg na kompy do szkół wygrała spółka szwagierka, jest super marża 15% jak nic. To gdzie byście zostawili tę marżę, w NTT czy w spółce szwagierka, no niech mi ku...wa ktoś powie, co byście zrobili? Ja bym 2% dał NTT a resztę zostawił w spółce szwagra. Tak bym robił ja gdybym był na miejscu Pana Kurka.

Kolejny scenariusz, akcja waszej spółki księgowo jakby pozamiatać warta jest 2zł, rynkowa cena to 0,6, mając gotówkę skupowalibyście? No niech ktoś sobie odpowie, skupowalibyście czy ku...a nie? Ja bym skupywał po malutku, synka bym posadził przy jakimś eMalkerze, niech se kupuje, przynajmniej coś będzie robił a nie pił drogie wina po bramach... Tak bym robił ja gdybym był na miejscu Pana Kurka.

Teraz ta wasza spółka szybuje na 1,5 a wy możecie ZMUSIĆ wszystklich żeby wam oddali wszystkie akcje po 0,8 (a warte są 2). Zmusilibyście czy ku...a nie? No odpowiedzcie sobie na to pytanie!!! Ja bym tylko czekał z wnioskiem o przymusowy skup na właściwy moment. Tak bym robił ja gdybym był na miejscu Pana Kurka.

Zakładając, że spółka przynosi złote jajka w spółkach szwagierka (na 100% jestem pewien, że w 100% legalnie przejętych kontrachentach, przecież to nie jesz nielegalne), to co byście robili, przejmowali się jakimiś leszczami, co kupili waszą spółeczkę(a dokładniej jedną czwartą) po 5zł? Tak bym robił ja gdybym był na miejscu Pana Kurka.

No kurde, zacznijcie dzieciaki logicznie myśleć i logicznie zarządzać waszymi pieniędzmi. Biznes to nie organizacja charytatywna, to maszyna do dymania z kasy słabszych i pompowania portfela silniejszym.

Dlatego właśnie grube ryby omijają tą spółkę szerokim łukiem.

A Lomba? Albo chce wyjść i nie wie jak i wali na oślep, albo takie tam przedstawienie, albo skupił jakimś szwagrem trochę tego z giełdy i chcę zrobić próbę sił na walnym.

Czy dalibyście zarobić leszczykom z giełdy, czy woleli sobie tę kasę wpakować do kieszeni?

BUUUUHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAAA

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NTTSYSTEM -4,45% 11,80 2026-02-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.