działanie naszych specjalistów od inżynierii finansowej i życia na koszt Spółek i mniejszościowych akcjonariuszy.
PARKIET zapowiedział na wtorek publikację tekstu pt. "Dlaczego wróciła moda na skup akcji własnych".
Jednocześnie w sobotnio-niedzielnym parkiecie można przeczytać dwa dobre teksty
pt. "Giełda ostrzega: polska gospodarka znacznie osłabnie" i "Do odwrócenia trendu spadkowego daleka droga".
Oba teksty zawierają wykresy, które powinny być powtórzone przy okazji publikacji artykułu dotyczącego skupu akcji własnych. Dlaczego???
Gdyż mam nadzieję, że na powyższe wykresy nałożone zostaną informację o o skupie akcji własnych w latach hossy 1994/1995, 2000/2001, 2007/2008 i 2011.
Liczę na to, że pokazane zostanie ile i jakie Spółki (z podaniem akcjonariuszy większościowych) prowadziły akcję skupu akcji własnych.
Liczę, że Parkiet pokaże które z nich wcześniej uchwalały na wniosek akcjonariuszy większościowych emisję akcji z prawem poboru lub bez pod hasłem realizacji programów inwestycyjnych.
Zostanie podane które z nich miały zyski netto i wypłaciły swoim akcjonariuszom dywidendy.
Zobaczymy czy PARKIET poda informację ile było ze strony akcjonariuszy większościowych wezwań realizowanych ze własnych środków finansowych.
Wg mnie skup akcji własnych to nie jest MODA to jest świadome wykorzystywanie przepisów prawa w celu uzyskania korzyści majątkowych kosztem Spółek i akcjonariuszy mniejszosciowych. Na naszej GPW są równi i równiejsi. Co RÓWNIEJSI mają uzyskują pieniądze za ktore grając na krótko, kupują taniejące spółki z GPW.
Czekamy do WTORKU.