Kilka moich przemyśleń po wynikach. W mojej opinii wyniki są całkiem dobre, ale nie są też zaskoczeniem. Spółka potwierdziła wyjście na prostą i średnioterminowo ma wystarczająco zleceń, nie będzie zastoju. Kto był obecny na czacie z prezesem ten widział, że prezes nie obieca rzeczy, których nie może dotrzymać. Przyjęta strategia jest skutecznie wdrażana i jest szansa przebić jej założenia wcześniej niż zakładany czas, ale prezes jest odpowiedzialny i traktuje ją jako scenariusz bazowy. Podoba mi się ten sposób komunikacji.
Co do reakcji na kursie, to poza zwykłą realizacja zysków nie sprzyja cena ropy i geopolityka. Wzrost tego surowca uderza w branżę i tutaj jest jak jest. Prezes na czacie był pytany kilkukrotnie o to i jasno napisał, że spółka ma wdrożone zapisy waloryzacyjne i klauzule indeksacyjne, które mają chronic rentowność przedsiębiorstwa. Co do ropy naftowej, to ceny mogą spaść już może nawet jutro, ponieważ od jutra ZEA oficjalnie opuszcza OPEC i OPEC+, zobaczymy jak rynek na to zareaguje. Pozostaje na pokładzie na dłużej i przekonuje mnie do tego CPK (spółka chce walczyć m.in. o budowę terminala pasażerskiego), mały i duży atom i zbrojeniówka. Ekspozycja na każdy z tych tematów jest czymś mega fajnym. Powyższe to nie rekomendacja, nie namawiam do inwestowania, w tym kupna czy sprzedaży. Weryfikujcie sami fakty.