Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,98 zł , zmiana od tamtej pory: -94,50%

Realna prognoza wyników

Moim zdaniem Czarnecki ma mega problem z OF. Kiedyś "dojna krowa", dziś utrapienie.
Tomicka i Żuberek pogrążyli OF najbardziej w historii.
Z sieci własnej odeszło w 2019 roku ponad 300 osób.
Z sieci partnerskiej we wrześniu odszedł cały zespół, który zarządzał i zorganizował od początku współpracę z kontrahentami (wolnymi strzelcami na rynku pośrednictwa). Ci natomiast działają już w innej firmie przepinając produkcję do innego operatora.
Wiem ponieważ sam działam w taki sposób i znam mnóstwo osób z branży, które są w trakcie nadawania uprawnień.
OF nigdy nie miał takiej sytuacji jak dziś.
Strata od 3 lat z rzędu, z tą różnicą że w 2019 rok strata, o której mówią zarządzający (bez odpisów) ma być na poziomie ok. 20 mln.
A najgorsze w tym wszystkim, że znikła produkcja, czyli przychód i to w ilościach których nie da się odrobić.
Zobaczcie na 4Q 2019, gdzie znikło 80 milionów kredytów gotówkowych, przychód min. 7% co daje 5,6 mln kwartalnie mniej.
W kredytach hipotecznych sprzedaż spadła kwartał do kwartału o 244 miliony, przychód 2% co daje prawie 5 mln kwartalnie
Nie ma co mówić o innych pozycjach, które przynoszą przychód, ponieważ tylko te dwa produkty przyniosły kwartalnie ponad 10 mln przychodu mniej w kwartale. A sytuacja będzie się pogłębiać, ponieważ pośrednicy działający w sieci partnerskiej dopiero w styczniu i lutym będą mieli uprawnienia w innych firmach i 1Q będzie dla OF tragiczny.
W kwietniu do oddania kredyt, który przed chwilą został zawieszony.
Geitn i Idea ma na głowie KNF, który bardzo kontroluje działania tych banków. Każdy prezes, który udzieli 20 milionów kredytu, spółce z takimi wynikami powinien zostać doprowadzony do prokuratury za działanie na szkodę banku.
Obligacje pewnie również nie wchodzą w grę przy takich wynikach i takim zadłużeniu jak ma OF.

Więc jeśli Czarnecki z własnej kasy nie wrzuci na moje ok. 50 milionów na bieżące wydatki to czarno to widzę.
Eksperci finansowi w OF są zmęczeni tą sytuacją. Systemy wynagrodzeń zostały ścięte więc nie sposób aby w oddziałach panował optymizm.
Ja już wyszedłem z OF i straciłem. Pomyślałem, że warto aby napisać wam przestrogę od kogoś kto jest w tej branży.
Widać, że każdy liczy na odbicie OF ale myślę, że wyniki sprzedażowe po pierwszym kwartale ograniczą Wasz optymizm.
Trzyma kciuki.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
OPENFIN 0,00% 0,05 2023-02-02 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.