Moim zdaniem Czarnecki ma mega problem z OF. Kiedyś "dojna krowa", dziś utrapienie.
Tomicka i Żuberek pogrążyli OF najbardziej w historii.
Z sieci własnej odeszło w 2019 roku ponad 300 osób.
Z sieci partnerskiej we wrześniu odszedł cały zespół, który zarządzał i zorganizował od początku współpracę z kontrahentami (wolnymi strzelcami na rynku pośrednictwa). Ci natomiast działają już w innej firmie przepinając produkcję do innego operatora.
Wiem ponieważ sam działam w taki sposób i znam mnóstwo osób z branży, które są w trakcie nadawania uprawnień.
OF nigdy nie miał takiej sytuacji jak dziś.
Strata od 3 lat z rzędu, z tą różnicą że w 2019 rok strata, o której mówią zarządzający (bez odpisów) ma być na poziomie ok. 20 mln.
A najgorsze w tym wszystkim, że znikła produkcja, czyli przychód i to w ilościach których nie da się odrobić.
Zobaczcie na 4Q 2019, gdzie znikło 80 milionów kredytów gotówkowych, przychód min. 7% co daje 5,6 mln kwartalnie mniej.
W kredytach hipotecznych sprzedaż spadła kwartał do kwartału o 244 miliony, przychód 2% co daje prawie 5 mln kwartalnie
Nie ma co mówić o innych pozycjach, które przynoszą przychód, ponieważ tylko te dwa produkty przyniosły kwartalnie ponad 10 mln przychodu mniej w kwartale. A sytuacja będzie się pogłębiać, ponieważ pośrednicy działający w sieci partnerskiej dopiero w styczniu i lutym będą mieli uprawnienia w innych firmach i 1Q będzie dla OF tragiczny.
W kwietniu do oddania kredyt, który przed chwilą został zawieszony.
Geitn i Idea ma na głowie KNF, który bardzo kontroluje działania tych banków. Każdy prezes, który udzieli 20 milionów kredytu, spółce z takimi wynikami powinien zostać doprowadzony do prokuratury za działanie na szkodę banku.
Obligacje pewnie również nie wchodzą w grę przy takich wynikach i takim zadłużeniu jak ma OF.
Więc jeśli Czarnecki z własnej kasy nie wrzuci na moje ok. 50 milionów na bieżące wydatki to czarno to widzę.
Eksperci finansowi w OF są zmęczeni tą sytuacją. Systemy wynagrodzeń zostały ścięte więc nie sposób aby w oddziałach panował optymizm.
Ja już wyszedłem z OF i straciłem. Pomyślałem, że warto aby napisać wam przestrogę od kogoś kto jest w tej branży.
Widać, że każdy liczy na odbicie OF ale myślę, że wyniki sprzedażowe po pierwszym kwartale ograniczą Wasz optymizm.
Trzyma kciuki.