Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: wzrost zysku

Z tym zyskiem nie jest najlepiej. Ja mam Torfarm (a w swoim czasie mialem tez Farmacol, Prospera i PGF) i wcale nie jestem szczesliwy z zakupu PSP. Firma rzeczywiscie pokazala w Q1 dobre wyniki, ale za ostatnie dwa lata ma strate. Problem w tym, ze PSP sam nie ma szans w starciu z wiekszymi i lepiej zarzadzanymi. Jego wartosc wynika wylacznie z potencjalnych synergii po polknieciu przez wiekszego: kosztowych (nizszy laczny koszt zarzadzania) oraz zakupowych (wieksze zakupy = wyzsze marze). Miejmy nadzieje, ze efekty te rzeczywiscie wystapia.

Oprocz efektywnosci, jest jeszcze kilka waznych (przynajmniej dla mnie) powodow, dla ktorych PSP zasluguje na dyskonto. Wlasciciel PSP nabil juz nie raz swoich akcjonariuszy w butelke. Wynegocjowanie efektywnie wyzszej ceny za swoje (uprzywilejowane) akcje kosztem drobnych jest takim ostatnim aktem. Kilka lat temu znienacka ujawnil gigantyczna strate, o ktorej wrobelki z TFI cwierkaly miedzy soba od dawna. W TFM nie ma akcji uprzywilejowanych, firma placi regularnie dywidende i traktuje mniejszosciowych - jak dotad - dobrze.

Pozdrawiam wlascicieli akcji PSP i zapraszam do zastanowienia sie nad zakupem TFM. Branza ma przyszlosc, a TFM wyrasta w niej na coraz wyrazniejszego lidera.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PROSPER -1,65% 7,77 2010-02-18 16:21:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.