Patrząc realnie premiera Winter Survival pewnie wypadnie na przełomie października i listopada tuż przed black friday wtedy jest jeszcze przestrzeń na uwagę graczy a rynek nie jest zalany premierami AAA ani wielkimi wyprzedażami jak w sam black friday czy w grudniu Premiera przed samym black friday lub w grudniu to bardzo trudny moment na przebicie się z marketingiem bo uwaga graczy i mediów skupiona jest wtedy na wielkich wyprzedażach i hitach aaa Z kolei premiera tuż przed świętami czyli pod koniec listopada i w grudniu oznacza gigantyczną konkurencję i ogromne budżety marketingowe konkurentów a gracze są już skupieni na prezentach i wyjazdach Po zakończeniu playtestów 15 sierpnia potrzeba około 2 tygodni na zebranie i analizę feedbacku, akurat koncza sie wakacje czyli idealnie oraz kolejne max 3-4 tygodnie na wprowadzenie poprawek i nowości bo mysle ze drago działa na bieżąco a potem ostatnie minimum 2-3 tygodnie na rozkręcenie pełnoskalowej kampanii marketingowej razem daje to około 7-9 tygodni czyli idealnie koniec października lub początek listopada co daje szansę na efektywne dotarcie do odbiorców przed zalewem premier i wyprzedaży black friday które startują zwykle pod koniec listopada. Marketing może wystartować bardzo szybko. Ustalenie daty premiery 1.0 może nastąpić szybko i zaraz po tym ruszyć kampania więc jeśli testy wypadną dobrze marketing może zostać mocno przyspieszony. Mam nadzieje że graliście w grę a nie inwestujecie w ciemno jeśli dodadzą akt iii i mapa rzeczywiście będzie tak ogromna jak prezentowano. Na początku early access wiekszosc negatywow była przez małą zawartość, jakieś bugi ewentualnie ktoś grał na zbyt słabym sprzęcie. Teraz system graficzny jest zoptymalizowany i ma być tryb dla dosłownie każdego, ja na szczęscie mam mocny i moge podziwiać grafikę w pełnej okazałości. Mam tez nadzieje że będzie łatwiejsze, bardziej intuicyjne i nagradzające wejscie w grę od zera. Wprowadzenie dla nowych graczy będzie bardziej intuicyjne bo obecne kołowe menu w intro gdzie wybiera się "nie wiem / nie pamiętam / widzę wilki " jest nieintuicyjne i łatwo przypadkiem ustawić najwyższy poziom trudności co jest dość hardkorowe. Myślę że to mogło byc przyczyną frustacji wiekszosci niezadowolonych graczy. Sam na tym poległem za pierwszym razem. Dopiero przy kolejnym podejściu zrozumiałem o co chodzi. Nie dziwię się że gracze mogą odpuszczać jesli coś im nie wychodzi od poczatku a szkoda bo gra jest mega. Winter może naprawdę zabłysnąć. Powinni też dorzucic więcej zdań które bohater mówi pod nosem na początku by naturalnie wprowadzać gracza w rozgrywkę, takie rozkminki głównej postaci które nakierowują na to co trzeba co można a co nie jest konieczne Menu z dziennikiem stanem poziomami adaptacji i samouczkami powinno mieć małą ikonkę stale widoczną na ekranie. Może podświetlaną gdy pojawi się coś nowego by ułatwić orientację i zachecać do czytania, eksplorowania świata w świadomy sposób bo takie będzie jeśli gracze będą czytać zawartości w tym menu. Bez tego mogą się zniechęcać. Na odpowiednim poziomie trudności gra jest naprawdę przyjemna i dobrze zbalansowana. Mam też nadzieję że na nowej części mapy pojawi się więcej miejsc do wspinaczki i podziwiania widoków podobnie jak jest to teraz tam przy orlich gniazdach Liczę też na więcej fabuły w pełnej wersji oraz niemal nieskończoną możliwość eksploracji świata. Najlepsze jest to że pakiety misji pobocznych będa mogły stale pojawiać się w formie aktualizacji, a nawet wydarzeń na steamie. Nowe osiągniecia, tygodnie tematyczne np zabijanie wilków dla skór lub zdobycie wszystkich szczytów w grze. Skoro w grze można kopać to wszelkie darmowe dlc są możliwe łącznie z odkopywaniem piwnic podziemi labiryntów co daje ogromne możliwości tworzenia zarówno płatnych jak i darmowych dodatków. Odkopywanie kopalni, odśnieżanie lawin. Dodatkowo skoro w grze jest zimno i jest sporo miejsc gdzie leży śnieg, czapa lodowa to można robić iglo, schowki na mieso zdobyte na polowaniach ktore nie psułoby się. Wtedy można wyprodukować odpowiednią ilość przynęt żeby zabić odpowiednia ilość drapieżników za pomocą przynęt, pułapek. Osobiscie uwazam ze obecny stan rozpoznawalnosci Winter Survival jest lepszy teraz niz gdyby gra miala polowiczny sukces wtedy po marketingu. Teraz jestesmy w sytuacji gdzie premiera jesli moje przewidywania się sprawdza bedzie za około 10 tygodni. Gra jest wielka, gotowa , wyprodukowana. Marketing może sie udac. Przykład Project Zomboid pokazują że nawet gry z kiepskim startem w early access mogą przy premierze 1.0 wystrzelić. Project Zomboid zyskał status kultowego survivalu i do dziś przyciąga tysiące graczy dziennie Winter Survival jest dziś raczej niewidzialnym tytułem który właśnie kończy przygotowania do premiery więc wystarczy dostarczyć jakość i dobrze wypromować grę by szanse na sukces były realne. Sytuacja jest bardzo ciekawa kurs akcji szoruje po dnie od półtora roku Gas Station Simulator sprzedał się całkiem dobrze ostatnimi miesiącami dojdzie rv camp a po tym może dowiemy się czegoś więcej o shady deals i nowym tytule A na koniec drobna spekulacja road diner simulator moze rozbic bank skoro rozwijany przez zaprzyjaźnione studio garage monkeys Car Dealer Simulator zaczął od zera i robi spory hajs a tu mamy ponad półtora miliona graczy gas station simulator i samonakręcającą się maszynę gss rds i dlc do obu