Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 158,00 zł , zmiana od tamtej pory: 39,57%

Re: WIELKI REKIN

Dla mnie w ostatnich wzrostach charakterystyczne jest to ( moje podkreślenie ) :

"Warto zauważyć, że cała pierwsza najmocniejsza dziewiątka spółek, to spółki z udziałem Skarbu Państwa (Pekao już jest tak postrzegane). W drugiej dziesiątce znalazło się tylko trzech przedstawicieli upaństwowionej grupy (PGE, Enea, Tauron). Powiedzenie, że sektor państwowy prosperuje lepiej niż prywatny byłoby jednak znaczącym naciąganiem danych pod teorię. Wcześniej bowiem to spółki państwowe stanowiły poważny ciężar dla indeksu i sprawiały, że radził on sobie gorzej niż reszta rynku (np. mWIG, sWIG, czy WIG), ale także gorzej niż indeksy zagraniczne. I choć Orlen czy Lotos śrubują wieloletnie maksima, spółkom energetycznym bądź sektorowi finansowemu daleko do blasku sprzed lat."

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Padlo-2100-punktow-WIG20-na-plusie-za-rzadow-PiS-7498459.html

Wolę unikać prezentowania domysłów na publicznym forum ( takie czasy) , ale ..
nie łączę tej euforii z nagłym zainteresowaniem poważnego prywatnego kapitału
.. nasuwa mi się raczej skojarzenie z powszechnymi zarzutami wobec partii rządzącej
że po objęciu przez nich władzy .. giełda poleciała gwałtownie w dół.
Mogę również wspomnieć , że ostatnio zmienił się prezes GPW.

Taki .. ciąg zdarzeń ...zapewne zupełnie przypadkowych

Pozdrawiam i powodzenia

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.