Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,30 zł , zmiana od tamtej pory: -88,64%

Re: (wiadomość usunięta przez moderatora)

Dobre wpisy Panowie ! Warto zachować dla potomnych, bo tu jest kawał dobrej psychologii giełdy. Cierpliwość to największa cnota na giełdzie, należy wciąż o tym pamiętać, najgorsze jest jednak to , że żyjemy w czasach gdzie wszyscy chcieliby wszystko szybko, a to niestety CAŁKOWITE przeciwieństwo tego jak na giełdzie można zarobić naprawdę duże pieniądze. I to prawda, że gdy kupujemy dobrą spółkę po niskiej cenie, to należy wtedy jak najmniej przy niej chodzić, ale niestety, ciągłe siedzenie w rynku, otoczenie rozmaitymi newsami, powoduje, że ulegamy emocjom, i nagle,niespodziewanie,naciskamy enter,i sprzedajemy akcje, które w ciągu roku, dwóch,trzech,czterech zyskują kilkaset procent. Też to przeżywałem, i do tej pory ciężko wspominam decyzje o sprzedaży spółek, które urosły kilkaset procent, i zwłaszcza wtedy to wspominam, gdy widzę, że na innych pozycjach mam stratę. Myślę sobie wtedy tak, f**k, gdybym tylko trzymał wtedy tamte pozycje,które urosły kilkaset procent, to te straty,które teraz mam,nie byłyby dla mnie teraz takie ważne,a tak to taki ból mi sprawiają. Jest to w pewnym sensie podwójny ból, ból podwójnej straty (koszt utraconej korzyści i faktyczna strata). Miałem kiedyś Asbisa za 1 zł gruby pakiet, sprzedałem za 1,04 zł. Miałem JSW za 15 zł, sprzedałem jakoś za 16. Kupiłem te spółki fundamentalnie, z myślą, że będę trzymał kilka lat. Jsw trzymałem niemal dwa lata,sprzedałem tuż przed brexitem, z myślą, że odkupie taniej. Lato 2016 było bardzo trudne, wiele bezsennych nocy,gdy widziałem wciąż mega wzrosty na JSW, ale nie umiałem odkupić akcji, bo bym musiał się przyznać do błędu o decyzji sprzedaży,poczucie wartości,ego,było dla mnie ważniejsze niż zarobienie pieniędzy. Ego, to jest olbrzymie zagrożenie dla inwestora, musimy głęboko przemyśleć, to czy chcemy zarabiać, czy chcemy mieć rację. Pozdrawiam Panowie, i życzę każdemu z nas, byśmy byli twardzi, niezłomni np. wobec takich wydarzeń politycznych jak brexit, bo wtedy ludzie oddają swoje potencjalne setki procent. Pamiętajmy o tym! Przypominanie sobie tego jest kluczowe w sukcesie na giełdzie, bo to, że raz sobie o tym gdzieś przeczytamy, nic nie da, trzeba tak naprawdę CAŁY CZAS przypominać sobie o tym, bo media wciąż kreują atmosferę rozemocjonowania, a w takim środowisku łatwo zapomnieć o swoich zasadach,o swoich postanowieniach. Łatwo w takim środowisku zapomnieć o sobie, więc należy pamiętać, że łatwo można zapomnieć o sobie, wówczas dopiero mamy dużo większe szanse na sukces, wówczas tworzymy swoją silną osobowość. Pozdrawiam, bądźmy silni, codziennie !

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GETINOBLE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.