Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,40 zł , zmiana od tamtej pory: -89,45%

Re: (wiadomość usunięta przez moderatora)

Też zaczynałem w 2009 roku. To były czasy, ceny jak z bajki. Każdy kto coś wtedy kupił i trzyma do dziś jest pewnie na solidnym plusie. Pamiętam moje pierwsze inwestycje. Bank Millenium, który kupowałem po 1,66 dokładnie, a potem sprzedawałem w okolicach 2zł. Potem masa innych inwestycji i prawie zawsze ten sam błąd. Kupowałem z reguły tanie i niezłe spółki, a potem sprzedawałem z kilkunastoma procentami zysku, a potem z wściekłością patrzyłem jak cena rośnie jeszcze o kilkaset % w góre. Np Graal, który kupowałem po 6,5, a niedawno zszedł z giełdy po 34 chyba, ab pl, które kupowałem po 5,8 teraz jest po 28zł. No i Amica, której niewielką ilość akcji kupiłem po 5 z kawałkiem, aby jeszcze w tym samym tygodniu (nawet nie wiem czy nie następnego dnia) sprzedać ją bo akurat cena podskoczyła o jakieś 10% w góre. No a potem rajd na 200zł już beze mnie. Ehh. Były też niestety gorsze strzały jak np alma albo bomi, które zbankrutowało. I właśnie przez Bomi jestem generalnie na minusie bo akcje kupowałem po 2,2, a sprzedałem jak już upadłość była prawie pewna po mniej niż złotówke. Potem było jeszcze sporo innych inwestycji, których już nawet nie pamiętam bo zacząłem handlować jeszcze częściej i mi się zlewa to wszystko w pamięci. Efekt jest więc słaby, a wystarczyło trzymać pierwszą inwestycje (millenium) i zarobiłbym jakieś 300-400% netto.

Mam więc identyczne wnioski jak Twoje, trzeba niestety zacisnąć pięści, schować dume i zachcianki do kieszeni i trzymać latami czy nawet dziesięcioleciami akcje tak jak trzyma się długo zakupione nieruchomości i wtedy jest spora szansa na solidny zysk. Mam nadzieje, że wraz z doświadczeniem się tego można nauczyć.

Ale z drugiej strony niestety taka okazja jaka była w 2009 roku szybko się chyba nie powtórzy i obecnie np znacznie ciężej będzie pewnie zarobić na giełdzie niż w ostatnich latach, a ja przecież straciłem pieniądze w tak dobrym czasie więc co będzie w przyszłości? Sam nie wiem czy inwestować dalej. narazie testuje to konserwatywne inwestowanie i faktycznie będe trzymał Getinoble co najmniej 10 lat. Jak na tym też nie zarobie to się wycofuje.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GETINOBLE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.