Dzięki Panowie za słowa uznania. Trudno mi odpowiedzieć na pytanie Prison dotyczące multiplayera. Na ten temat wiem tyle co można wyczytać w materiałach prasowych lub usłyszeć podczas wywiadów z twórcami/przedstawicielami spółki, tak więc nie czuję się kompetentny, aby na nie odpowiedzieć, ale skoro zostałem wywołany do tablicy to mimo wszystko się odniosę.
Przesłuchałem co najmniej kilka rozmów w których uczestniczył lub współuczestniczył prezes Bieniek, przeczytałem co najmniej kilkanaście artykułów i dziesiątki komentarzy na Steam i tylko w nielicznych pojawiał się temat multiplayera, ale zwykle po za lakonicznym stwierdzeniem, że planują w przyszłości, rozważają lub, że to zależy od popularności gry temat zwykle się kończył. Niestety nie mam teraz czasu, aby przesłuchiwać wypowiedzi, ale mogę powołać się na zapis czatu inwestorskiego z dnia 10.11.2021 (
https://www.stockwatch.pl/czat-inwestorow-gieldowych/przemyslaw-bieniek-prezes-zarzadu-baked-games-sa-start-10-listopada-o-godz-1100,471 ). Na pytanie „Czy planujecie tryb wieloosobowe gry Prison Simulator???” prezes odpowiedział „Na ten moment planujemy tryb multiplayera na stream na Twitch. Wkrótce opublikujemy update.” Nie mamy więc zaprzeczenia, a potwierdzenie, że się pojawi, tyle, że odpowiedź nieco wymijającą bo jeżeli dobrze zrozumiałem, ma to działać na zasadzie ankiety gdzie obserwatorzy będą decydować o tym co się wydarzy w grze. Pomysł fajny, tyle, że dla mnie nie jest to multiplayer. Prezes pochwalił się co jest obecnie na tapecie, a nam pozostają domysły.
W mojej opinii brak jasnej deklaracji czego i kiedy możemy się spodziewać może wynikać z tego, że początkowo studio nie zakładało wprowadzenia trybu multiplayer, ale pod wpływem feedbacku od graczy i oceny sytuacji rynkowej zweryfikowało dotychczasowe założenia i mam przeczucie graniczące z pewnością, że jest tylko kwestią czasu kiedy taki tryb powstanie. Potwierdzeniem tej hipotezy może stanowić odpowiedź na pytanie „czy planujecie zrobić grę gdzie będzie można wcielić się w rolę więźnia ? albo dodatek DLC” padła odpowiedź: „Tak, wkrótce to ogłosimy.” Nie znam się na produkcji gier, ale po pierwsze spodziewam się, że takie zmiany wymagają dużego nakładu pracy, skoro więc firma jest gotowa na takie działania to nie bardzo rozumiem dlaczego miała by zrezygnować z trybu multiplayer, który w obecnych realiach gamingu wydaje się bardziej istotną zmianą niż dodanie kolejnego trybu single. Po drugie, wprowadzenie trybu więźnia będzie znakomitym przygotowaniem do rozgrywki wieloosobowej. Bo jaki sens miałoby latanie w kilku samymi strażnikami i pacyfikowanie botów? To by się szybko znudziło. Tak więc o ile w przypadku trybu single wcielenie się w rolę więźnia będzie miłym dodatkiem, o tyle uważam, że dla trybu multi jest to warunek konieczny, aby całość miała sens. Reasumując, nie mam żadnej wiedzy, a jedynie próbując czytać między wierszami i oceniając pewne posunięcia BKD stawiam hipotezę, że tryb Multi pojawi się w klasycznym wydaniu, tj. będzie można wcielić się zarówno w rolę strażnika jak i więźnia i działać samemu lub w teamie.