Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  11,65 zł , zmiana od tamtej pory: -86,65%

Re: Troszke at

Pozwolę sobie napisać trochę dłuższą odpowiedź z uwagi na dobry humor związany ze wzrostami na innej spółce oraz to, ze lubię twoje wątki i śmiać się/irytować z twoich wiernych MIS.

Wydaje mi się, że dostosowujesz swoje prognozy do bieżącej sytuacji, zmieniając je praktycznie z dnia na dzień. Jak takie coś można w ogóle podciągać pod AT? Nie widziałem tutaj twojego wątku z konkretną analizą, ale z tego co widzę jeszcze 13.08 wieszczyłeś wzrost na 17-18 zł i twierdziłeś, ze kierunek się nie zmienił. Kilka dni później już zmieniłeś narrację i twierdziłeś, że muszą być spadki. To co to AT jest skuteczne na trzy dni naprzód? Dla mnie jesteś bardziej inteligentnym kolarzem, który świetnie manipuluje mało doświadczonymi inwestorami. Czasami trafiasz czasami nie, po prostu swoje porażki skrzętnie ukrywasz pod erystycznymi chwytami, starając się skierować uwagę na inne kwestie, pomijając nagłą zmianę zdania i narracji. Tutaj już mnie rozstrzelałeś twierdzeniem, ze nie wchodziłeś w spółkę:) Bardzo to dziwne skoro twoje wcześniejsze wpisy wskazywały na to że wzrosty są przesądzone. Chcesz więc powiedzieć, ze wciskałeś innym swoje akcje, bo wiedziałeś że spadnie? Przynajmniej tak wynika z twoich postów kilka dni później:) Albo to, albo musisz przyznać, że twoja wcześniejsza analiza była wadliwa i się pomyliłeś. Uważam że jesteś megalomanem, dlatego nie potrafisz przyznać się do pomyłki i stąd stosujesz te uniki. Ale to nic zawsze sympatycznie jest poczytać twoje wyjaśnienia gdy zostajesz zapytany o brak ciągłości w narracji. Z ostatniego posta już pierwsze zdanie było świetne "jezu czemu dzieci zagladaja do tych tematow". Jest to tym śmieszniejsze, że to przecież własnie dzieci pod względem doświadczenia giełdowego pytają się ciebie o radę, więc trudno żeby to robili nie zaglądając do twojego wątku;)

Abstrahując od twoich przewidywań co do tej konkretnej spółki. Twierdzisz że indeksy powinny spaść i ok ja się z tym zgadzam. Ale dalej mi nie powiedziałeś dokładnie kiedy. Takie niesprecyzowane przepowiednie nie pasują do osoby stosującej miarodajne AT (oczywiście jeżeli chodzi o trafność AT, to mówię tutaj z ironią). Niektórzy specjaliści w 2004-2005 roku twierdzili że wskaźniki są przegrzane, a korekta na indeksach była dopiero po upadku Lehman Brothers, czyli przez kilka lat można było się obłowić:) Chcę tutaj tylko pokazać, że giełda nie opiera się na czysto naukowych czynnikach i o tym trzeba ciągle pamiętać jak się inwestuje. Szczególnie na naszym bananie:)

Zakładam, ze przez AT rozumiesz tutaj analizę wskaźników i wykresu, a nie całościowej sytuacji na spółce i makrootoczeniu. AT jest bardzo przydatnym narzędziem do określania zasięgów wzrostów i spadków, to prawda. Znajomość fundamentów pomaga z kolei decydować czy robić sobie kółka na danej spółce kupując na spadkach, czy raczej na niej zostać po kupieniu tanich akcji na promocji. Ale AT jako podstawa do określania trendów (szczególnie na NC) to już jest dla mnie wróżbiarstwo. Doświadczenie pokazuje mi, że w 50% trafisz a w 50% się pomylisz, szczególnie obecnie gdy wielu świeżych inwestorów ma gdzieś AT, co zresztą dobrze obrazuje umowność jego zastosowania. Specjaliści kierując się w swoich inwestycjach AT, niejako potwierdzają jego prawidłowość na zasadzie samospełniającej się przepowiedni, w chwili gdy wpadło zbyt wielu nowych inwestorów zrobiło się jeszcze mniej wiarygodne:)

Jest tyle zmiennych, że wskaźniki niekiedy nie nadążają za rzeczywistością. Tutaj zarówno sytuacja makrootoczenia jak i losowe informacje na spółkach decydują dynamicznie o kierunku wzrostów. Poza tym kursy latają jak szalone, bo nowi inwestorzy podejmują decyzje pod wpływem emocji, a spekula dodatkowo pompuje taki szał zakupów i sprzedaży. Nie wmówisz mi że AT pozwoliłoby Ci np. przewidzieć dzisiejsze ruchy na Harperze i zmienność kursu w granicach 30%. Żeby zrobić coś takiego musiałbyś wziąć pod uwagę czynnik psychologii ludzkiej, której AT nie uwzględnia.

Dodatkowo masz też spółki, które wyznaczają trendy i wpływają mocno na kurs - na chwilę obecną jest to np. Biomed. Jeżeli ta spółka radzi sobie dobrze to covid i inne pokrewne spółki rosną, jak są kiepskie infa to spada nie tylko ona ale także pozostałe labo blokuje ich wzrosty.

Poza tym jak jest moda na daną spółkę to ją pompują na przekór wszelkiemu AT i fundamentom. Dla mnie 4mass na długo zostanie przykładem tego co się może stać gdy ludzie mają gdzieś fundamenty i kierują się zwykłą żądzą zysku, nawet jeżeli wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią żeby trzymać się od tego z daleko, bo jak walnie to już po całości. Sporo ludzi tam zarobiło krocie, a niektórzy potracili 3/4 swoich pieniędzy i już ich w najbliższym czasie nie odrobią. AT raczej nie pomogło im przewidzieć zwały z 4 zł na 0,8 groszy. Jednak przy braniu pod uwagę fundamentów taka zwała była zupełnie do przewidzenia. Spółka ciekawa do kółek (zresztą widziałem, ze nabijałeś tam niedawno świeżaków w swoje akcje, które brałeś za 8-90 groszy:) ), ale obecnie jest już nowy lider i oczko w głowie spekuli, jednak on ma odrobinę lepsze fundamenty do wzrostów, zobaczymy co z tego będzie za 4-6 tygodni. Dzięki AT tego nie przewidzisz:)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
VOOLT -2,81% 1,56 2026-06-19 16:20:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.