Zełenski pokazał masową produkcję dronów przechwytujących.
Przed producentami postawiono jasne zadanie: Ukraina musi być w stanie rozmieścić co najmniej 1000 pocisków przechwytujących dziennie o określonej porze.
https://images.unian.net/photos/2025_07/1753456288-9928.jpg?r=631210Prezydent Ukrainy W.Zełenski odwiedził jeden z krajowych zakładów produkujących drony, w tym przechwytujące. Na swoim kanale ew Telegramie opublikował film z procesu produkcyjnego w zakładzie .
„Rozmawiałem dziś z producentami dronów przechwytujących. Byłem w firmie, podziękowałem zespołowi, zobaczyłem, jak zapewniana jest ochrona naszych miast i wsi, naszych mieszkańców. Ukraina wie, jak robić fajne rzeczy i utrzymuje pozycję lidera technologicznego w ochronie życia” – skomentował Zełenski.
Głowa państwa zaznaczyła, że spotkała się już z wieloma przedstawicielami producentów dronów. „I wiedzą, że nasza prośba to 1000 przechwytywaczy dziennie. Ale jeśli uda nam się zrobić więcej, myślę, że będzie to ogromna pomoc” – podkreślił prezydent.
Według niego urzędnicy rządowi zapewniają zawieranie umów, a ponadto trwają prace z partnerami, aby zapobiec deficytowi finansowemu.
„Ukraiński potencjał produkcyjny jest częścią wspólnej siły Europejczyków. Dziękuję wszystkim, którzy budują tę siłę” – zauważył prezydent.
Co wiadomo na temat produkcji dronów?
Jak donosi UNIAN, Ukraina aktywnie rozwija produkcję dronów. W tym celu pozyskiwane są środki finansowe, m.in. z krajów partnerskich.
Specjalny przedstawiciel USA Keith Kellogg, który w lipcu odwiedził Ukrainę, odwiedził przedsiębiorstwa zbrojeniowe, w których opracowywane są ukraińskie drony i bardzo pochwalił potencjał Ukrainy w tej dziedzinie.
Niedawno pojawiły się doniesienia, że Ukraina i Stany Zjednoczone porozumiały się w sprawie inwestycji w ukrainie produkcję dronów. Według premier Julii Swyrydenko, umowa ta doprowadzi również do zakupu przez Stany Zjednoczone, największego sponsora wojskowego Ukrainy w wojnie z Rosją, dużych partii ukraińskich dronów.
20 lipca Zełenski ogłosił nowe kontrakty na produkcję i dostawę dronów w najbliższej przyszłości.
Zgodnie z wynikami spotkania w formacie Ramstein, które odbyło się 21 lipca, wiadomo, że w szczególności Niemcy, między innymi, sfinansują zakup ukraińskich dronów dalekiego zasięgu , a Holandia przeznaczy 200 milionów euro na drony przechwytujące. Norwegia przeznaczyła łącznie 1 miliard euro na zakup dronów do 2025 roku, z czego 400 milionów euro na zakupy od ukraińskiego przemysłu zbrojeniowego.