Bohaterowie.
„Uciekali przed nami bez broni” – spadochroniarz „Kuba” o walkach na Zaporożu i trzech rozkazach.
https://armyinform.com.ua/wp-content/uploads/2025/08/531499455_1166001968907123_2343465484947464908_n.jpgSpadochroniarz o pseudonimie „Kuba”, służący w kompanii 82. samodzielnej brygady powietrznodesantowej, opowiadał, jak podczas kontrofensywy w kierunku Zaporoża jego oddział zmusił wroga do ucieczki bez broni.Informację tę podano na stronie internetowej Dowództwa Sił Obronnych Sił Zbrojnych Ukrainy.
„Kuba” wstąpił do wojska w 2023 roku i po przeszkoleniu został przydzielony do nowo utworzonej 82. Samodzielnej Brygady Powietrzno-Szturmowej.
Brał udział w swoich pierwszych zaciętych walkach na kierunku zaporoskim. „Dowodziłem małym oddziałem. Działaliśmy szybko i sprawnie: szturmowaliśmy pozycje, otwieraliśmy ogień i niszczyliśmy wroga, zanim zdążył się podnieść. Nie liczyłem, ilu ich tam wystawiliśmy. Ale dobrze pamiętam, jak uciekali przed nami bez broni przez pola” – wspomina.
W jednej z bitew spadochroniarze byli osłaniani przez artylerię wroga. „Kuba” doznał wstrząsu mózgu i ran, ale jego towarzysze wyciągnęli go z ognia. „Po opatrzeniu ran szybko wróciłem do szeregów – bo chciałem jak najszybciej znaleźć się z moimi ludźmi na linii frontu” – opowiada spadochroniarz.
Obecnie „Kuba” zajmuje stanowisko starszego sierżanta kompanii. Nadal służy, szkoli rekrutów i dowodzi oddziałem w boju.
Za swą odwagę został odznaczony Złotym Krzyżem, Orderem Odwagi i Krzyżem Zasługi Wojskowej.
Siły 7. Korpusu Wojsk Powietrzno-Desantowych Sił Zbrojnych Ukrainy i pododdziały pokrewne oczyściły miasto z grup wroga i pojedynczych Rosjan.
Wzory do naśladowania , dzielni bojownicy i patrioci.